İçeriğe atla

Mamzana

Mamzana
Ülke(ler)Türkiye
BölgesiEdirne
TürüMeze
Ana malzemelerközlenmiş patlıcan, közlenmiş domates biberi veya kapya biber, yeşil sivri biber, domates, maydanoz, sarımsak, zeytinyağı, sirke(isteğe bağlı), tuz, pulbiber Üzeri için istenirse sarımsaklı yoğurt

Mamzana; közlenmiş patlıcan ve biberlerin, çiğ domates, maydanoz karıştırılması ile elde edilen bir Türk çeşnisi ve salatasıdır. Üzerine istenirse sarımsaklı yoğurt eklenir.[1] Edirne geleneksel mutfağında yer alır.[2]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Mamzana Tarifi (Edirne Yöresine Ait)". Nefis Yemek Tarifleri. 5 Kasım 2016. 7 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2021. 
  2. ^ Alamy, Fotoğraflar:. "Balık sofralarının baş tacı 18 nefis meze". Hürriyet. 2 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ciğer tava</span> kızartılmış yaprak ciğer

Ciğer tava, özellikle Edirne'de yapılan tavadır.Edirne Tava Ciğeri Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır. Basılı ilk yemek kitabı Melceü’t-Tabbâhîn'de tarifi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Sütlaç</span> Türk mutfağından sütlü bir tatlı

Sütlaç, çeşitli mutfak kültürlerinde bulunabilen bir tatlı.

<span class="mw-page-title-main">Çoban salatası</span> Türk mutfağından salata

Çoban salatası, Türkiye'de çok yaygın olan bir salata türüdür. Bir çobanın yanında bulunan en temel malzemelerden yapılan bir salata türüdür. Genelde domates, salatalık, yeşil biber ve soğandan oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Salata</span>

Salata, genellikle sebze veya meyvelerden oluşan sade karışım ya da üzerine yoğurt ya da salata sosu dökülmesiyle hazırlanan ve yemeklere eşlik eden yiyecek karışımı. Kimi zaman içine et ya da peynir gibi yiyecekler de konulur. Mevsimine ve yapıldığı yöreye özgü sayısız çeşidi yapılır. Antik Çağda Romalılar, Yunanlar ve Persler ot ve yeşillikleri karıştırarak karışık salata benzeri bir yemek yapmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Tavuk çorbası</span>

Tavuk Çorbası tavuk suyu ve tavuk eti parçaları ile yapılan bir çorbadır. Türk mutfağıyla birlikte hemen hemen her kültürün mutfağında tavuk çorbası bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Revani (tatlı)</span> Arap mutfağından şerbetli tatlı

Revani, Türk mutfağındaki tatlılardan biridir. Osmanlı döneminde Ermenistan'ın ve Erivan'ın fethedilmesi şerefine Saray aşçılarının icat ettikleri ve Erivan zaferi sebebiyle "Revani" adı verdikleri bir tatlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Gaziler helvası</span>

Gaziler helvası, Trakya yöresi un helvasıdır. 16. ve 17. yüzyılda Osmanlı mutfağında yapıldığına ilişkin belgeler bulunmaktadır. Edirne'de askerler helva ile uğurlanıp, döndüklerinde de helva ile karşılandığı için bu tatlıya gaziler helvası denilmiştir. Ana malzemeleri, un, tereyağı, badem, süt ve toz şekerdir. Süt ve şeker karıştırılarak ısıtılır. Tavada tereyağı eritilir ve bademlerle un kavrulur. Süt ve kavrulmuş un ve bademler karıştırılarak kıvam alması sağlanır ve son olarak bir müddet dinlenmeye bırakılan helva süslenerek servis yapılır. Kabuğu soyulmuş bademler süsleme amaçlı kullanılır. Ali Eşref Dede'nin Yemek Risalesinde gaziler helvasının tarifi verilmiştir. Melceü’t-Tabbâhînde de ayrıca tarifler verilmiştir.

Hasan Hayrettin Çizel, Türk ressam.

Gerdan tatlısı koyunun gerdan etinden yapılan bir tatlıdır. Kurban bayramında kesilen kuzuların gerdan kısmından yapılır. Osmanlı mutfağına ait bir tatlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sezar salatası</span>

Sezar salatası limon suyu, zeytinyağı, yumurta, Worcestershire sos, ançuez, sarımsak, Dijon hardalı, Parmesan peyniri ve karabiber ile hazırlanan yeşil marul ve krutonlu yeşillik salatasıdır. Türkiye'de ançüez yerine genellikle ızgara tavuk göğsü kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Köpoğlu</span>

Köpoğlu veya Köpoğlunun Mancası, çoğunlukla kavrulmuş patlıcan ve sarımsaktan yapılan popüler bir Bulgar ve Türk ezmesi, çeşnisi ve salatasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kavala kurabiyesi</span>

Kavala kurabiyesi, Türk mutfağında yer alan, bir bisküvi veya kurabiye türüdür. Osmanlı mutfağına ait geleneksel bir kurabiye türüdür. Kavala kurabiyesi manda ve inek tereyağı kullanılarak yapılır. Bademler özel olarak seçilir. Osmanlı mutfağı orijinal tarifine uygun olarak Edirne'de üretilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Köfteli çorbalar</span>

Köfteli çorbalar bir tür çorbadır. Ana malzemesi pirinç, bulgur olabilir. Köfteler kıymalı veya kıymasız olabilir.

Cevizli irmik tatlısı , Türk mutfağından bir çeşit şerbetli tatlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Dil peyniri</span>

Dil peyniri bir çeşit peynirdir. Kars ve Erzurum yöresinde üretilir. Genellikle inek sütünden üretilse de koyun sütü ile de üretilebilir. Tam yağlı bir peynir çeşididir. Lifli, tel tel ayrılan bir peynirdir.Tadı kaşar peynirine benzer fakat kaşar peynirine göre daha yumuşaktır. Künefe yapımında künefe peynirine alternatif olarak kullanılan bir peynirdir.

<span class="mw-page-title-main">Acılı ezme</span> Türk mezesi

Acılı ezme; domates, sivri biber, sarımsak, soğan, maydanoz, biber salçası, limon suyu, zeytinyağı, nar ekşisi, nane, kırmızı biber, tuzun karıştırılması ile elde edilen bir Türk mezesi ve salatasıdır.Kebap ile birlikte yenilir. Acılı ezme tarifi, Türkiye'nin birçok yöresinde farklılık gösterir. Adana geleneksel mutfağında bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Kiremitte köfte</span>

Kiremitte köfte, bir çeşit fırında köftedir. Kiremit denilen güveç kaplarında fırında pişirilir. Osmanlı mutfağında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Deniz börülcesi salatası</span> Türkiyede, özellikle sahil bölgelerinde ve büyük şehirlerde yaygın bir salata

Deniz börülcesi salatası,deniz börülcesi kullanılarak yapılan bir çeşit salatadır.

<span class="mw-page-title-main">Mayıs çileği reçeli</span>

Mayıs çileği reçeli, Türk mutfağında yer alan bir reçel türüdür. Osmanlı döneminden beri yapılmaktadır. Geleneksel Karadeniz Bölgesi mutfağında bulunur. Fragaria vesca,yabani çilek ya da dağ çileği adı ile de bilinen çilekten yapılır. Kocayemiş farklı bir bitkidir.

<span class="mw-page-title-main">Nuriye (tatlı)</span>

Nuriye Osmanlı mutfağında bulunan bir çeşit tatlıdır. Basılı ilk yemek kitabı Melceü’t-Tabbâhîn'de tarifi vardır. Tarifi: Matlûbü'l-mikdâr elenmiş dakîk-i hâs ı beşon yumurta akı ve süzülmüş limon suyu ile yoğurur iken ellerini rûgan-ı zeyt ile tergîn edip tekrar gereği gibi yoğrula. Badehu ufak ufak pareleyip oklava ile börek yufkası gibi açıp ve dörde70 büküp tava içinde kızgın yağda kızarıldıkta çıkarıp delikli kevgir e vazoluna ki yağı süzüle. Badehu kıvamlı kaynar şekere atıp tekrar çıkardıkta nısfını bir tepsi ye döşeyip üzerine kaymak ve nısf-ı dîğerini dahi üzerine koyup bir miktar süt ile kaynatıp tamam yumuşadıkta üzerine gülâb ve tarçın ekip tenâvül buyrula. Nefis olur.