İçeriğe atla

Mamure Kalesi

Koordinatlar: 36°04′51″K 32°53′40″D / 36.08083°K 32.89444°D / 36.08083; 32.89444
Mamure Kalesi
Mamure Kalesi
Harita
Genel bilgiler
TürKale
Mimari tarzOrta Çağ tarzı, Roma Mimarisi
KonumTürkiye Anamur,Mersin, Türkiye
Koordinatlar36°04′51″K 32°53′40″D / 36.08083°K 32.89444°D / 36.08083; 32.89444
Başlama3. yüzyıl başları

Mamure Kalesi Türkiye'nin güneyinde, Mersin'in Anamur ilçesine bağlı Bozdoğan mahallesi yakınlarında kıyı boyu uzanan tarihi bir kaledir.[1] Türk sinemasına ve Türk dizilerine ev sahipliğide yapmıştır, bunlardan bazıları Cüneyt Arkın rol aldığı Malkoçoğlu Krallara Karşı filmi ve Cihan Ünal oynadığı Kuruluş "Osmancık" dizisidir.[2][3][4]

Tarihi

Kale 3. yüzyılda Romalılar tarafından Akdeniz ve Kilikya ticaret yollarını gözetlemek ve ticaret gemilerini korsanlardan korumak amacıyla inşa edilmiştir. Zaman içerisinde tahriplere ve yıkıma uğrayan kale 12. yüzyıl'da Kilikya Ermeni Krallığı döneminde tekrar onarılmıştır.

Kale 1450 yılında Karamanoğulları Beyliği döneminde onarılmış ve kaleye Mamure (Müreffeh) ismi verilmiştir.[5] Ayrıca Mahmut Bey kale içinde 1300-1308 yılları arasında bir camii inşa ettirmiştir.[6]

Kale, 1469 yılında Osmanlı Devleti'nin eline geçmiştir. Ayrıca kale 15., 16. ve 18. yüzyıllarda onarıma tabi tutulmuştur. Mamure Kalesi, şu anda restorasyondadır.

Fotograflar

Kaynakça

  1. ^ "Mamure Kalesi, Anamur". yoldaolmak.com. 10 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2015. 
  2. ^ "Cüneyt Arkın filmleri hangi kalede çekildi?". yumpu.gen.tr. 18 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Aralık 2022. 
  3. ^ "facebook-Bir Nefes Anamur & Dombıra Anamur Kalesi 1967 Cüneyt Arkın-Yılmaz Köksal". 31 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mart 2024 – www.youtube.com vasıtasıyla. 
  4. ^ "Cüneyt Arkın Anamur Mamure Kalesinde Çekilen Film". 31 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mart 2024 – www.youtube.com vasıtasıyla. 
  5. ^ "Anamur". mersin.bel.tr. 22 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Şubat 2015. 
  6. ^ "KALE CAMİİ - THE MASGUE OF MAMURE CASTLE". anamurunsesi.com. 19 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Şubat 2015. 
Mamure Kalesinin bir başka görünümü

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Anamur</span> Mersinin ilçesi

Anamur, Mersin ilinin Antalya sınırında yer alan en batısındaki ilçesi. İsmi, Yunanca "yel değirmeni" sözcüğünden türeyen Anemourion (Ανεμούριον), "rüzgarlı burun" anlamına gelmektedir. Anemurium Antik Kenti, Anamur burnuna çok yakın ve sürekli rüzgâr alan bir noktada kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Cüneyt Arkın</span> Türk sinema sanatçısı ve doktor (1937–2022)

Cüneyt Arkın asıl adıyla Fahrettin Cüreklibatır, Türk doktor, oyuncu, senarist, yapımcı ve yönetmendir. Arkın, 1963-2021 yılları arasında 330 sinema filmi, dizi ve tiyatro oyununda rol aldı. Yeşilçam'ın dört yapraklı yoncası Türkan Şoray, Fatma Girik, Hülya Koçyiğit ve Filiz Akın ile çevirdiği birçok aşk filminde başrolü paylaştı ve yakışıklı esas jön rollerine hayat verdi. Arkın; Malkoçoğlu, Kara Murat ve Battal Gazi gibi birçok tarihî filmde "yenilmez kahramanı" ve toplumsal filmlerin "iyi kalpli", "yiğit direnişçisi", "yardımsever" ve "adaletli" karakterlerini canlandırdı. Aralarında Deli Şahin, Dünyayı Kurtaran Adam, Gırgır Ali ve Son Kahramanlar gibi birçok filmin senaristliğini ve yönetmenliğini üstlenen Arkın; Küskün Çiçek, Vatandaş Rıza ve Kartal Murat gibi filmlerin yapımcısı olarak yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">Mersin</span> Mersin ilinin merkezi olan şehir

Mersin, Türkiye'nin Mersin ilinin merkezi olan şehirdir. Mersin Türkiye'nin Akdeniz Bölgesi'nde bulunan bir liman kentidir. Mersin Limanı Türkiye'nin en büyük limanları arasındadır. Şehirde turizm, sanayi, tarım, denizcilik gelişmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Anavarza</span>

Anavarza, Türkiye'nin Adana ilinde, Kozan sınırları içerisinde, Kadirli, Ceyhan ve Kozan ilçe sınırlarının kesiştiği yerde, tarihi Kilikya bölgesinde bulunan antik kent. Çevresi mesire yeri olarak kullanılır. Kilikya ovasının önemli merkezlerinden olan Anavarza'nın antik kaynaklarda adı Anazarbos, Anazarba, Aynızarba veya Anazarbus olarak geçer.

Şahadet Camii veya diğer adlarıyla Kale Camii veya Saray Camii, Bursa'da Tophane semtindeki tarihî cami.

<span class="mw-page-title-main">Silifke Kalesi</span>

Silifke Kalesi, Mersin ili Silifke ilçesinde bulunmakta olup, şehrin batı tarafında 185 m yükseklikte doğu-batı yönündeki ana kaya üzerine oturmuş, etrafı hendekle çevrili ve 16 burçla tahkim edilmiş olup 29.000m² lik bir alanı kaplamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kız Kalesi (Mersin)</span> Mersinde bulunan tarihi kale

Kız Kalesi, Mersin'in Erdemli ilçesinde bulunan tarihî kale. Mersin merkeze uzaklığı yaklaşık 80 km' dir. Turistik belde Kızkalesi ismini bu tarihi kaleden alır. Kıyıdan yaklaşık 300 metre (980 ft) açıktadır. Adanın toplam alanı yaklaşık 15.000 metrekare (160.000 ft2) olup, kale bu alanın çoğunu kaplar.

<span class="mw-page-title-main">Foça Kalesi</span> İzmir, Türkiyede bir kale

Foça Kalesi veya Beş Kapılar Kalesi, İzmir'in Foça ilçesindeki bir kaledir. 11. veya 12. yüzyılda inşa edilmiştir. Phocaea antik kentinin etrafındaki sur duvarının tarihi, kaleden de eskidir; MÖ 590-580 yıllarında inşa edilmiştir. Duvarlar Bizans İmparatorluğu döneminde restorasyon görmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Çandarlı Kalesi</span> İzmir, Türkiyede bir kale

Çandarlı Kalesi, İzmir'in Dikili ilçesine bağlı Çandarlı Mahallesi'ndeki kaledir. İnşa edildiği yıl tam olarak bilinmeyen kale, Cenevizliler tarafından 14. yüzyılda restore edildi. Sadrazam Çandarlı Halil Paşa'nın emriyle 15. yüzyılda yeniden inşa edildi. 2009'da başlatılan son restorasyon çalışması ise 2014'te tamamlandı. UNESCO, 2013'te kaleyi Dünya Mirası Geçici Listesi'ne ekledi.

<span class="mw-page-title-main">Hisar Camii</span> İzmir, Türkiyede bir cami

Hisar Camii, İzmir, Konak ilçesinde, adını verdiği Hisarönü bölgesi ile Kemeraltı Çarşısı ve Kızlarağası Hanı çevresinde yer alan cami.

<span class="mw-page-title-main">Japon kalesi</span>

Japon kalesi, Japonya'da başta tahta ve taştan inşa edilmiş bir kale türüdür. Yüzyılların başlarında ahşap yığınlardan evrimleşerek 16. yüzyılda en iyi bilinen formlarına girdiler. Japonya'da kaleler, limanlar, nehir geçitleri veya kavşaklar gibi önemli veya stratejik bölgelerin korunması için inşa edildi ve manzara daima savunmalarına dahil edildi.

<span class="mw-page-title-main">Kilikya'daki Roma yolu</span>

Kilikya'daki Roma yolu, bir Roma yolunun Mersin ilindeki parçasıdır.

Karacailyas Tren İstasyonu, Mersin'in Akdeniz ilçesi Karacailyas Evren Mahallesi'nde Kışla Caddesi üzerinde yer alan TCDD'ye ait hemzemin tren istasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Softa Kalesi</span> Bozyazıda bir kale

Softa Kalesi (Sycae) Mersin ilinde yer alan bir kale örenidir.

<span class="mw-page-title-main">Tarsus Eski Cami</span> Mersin ili Tarsus ilçesinde yer alan kentin en eski camisi

Tarsus Eski Cami Mersin ili Tarsus ilçesinde yer alan bir kentin en eski camisidir. 12. yüzyıldan kalma bir Gotik kilise binasının dönüştürülmesiyle oluşturulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Şile Kalesi</span> Cezayirliler tarafından inşa edilmiştir. Şile Liman bölgesinde bulunur

Şile Kalesi veya Ocaklı Ada Kalesi, İstanbul'un Şile ilçesindeki Ocaklı Ada'nın üzerinde konumlanmış kaledir. 2015'teki restorasyon sonrasındaki görünümü SüngerBob'a benzediği için eleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Soğucak, Toroslar</span>

Soğucak, (Belenkeşlik) Mersin'in merkez ilçelerinden Toroslar'a bağlı bir beldedir. Mersin'in 24 kilometre kuzeyinde, Toros Dağları güney yamaçlarında, 825 metre rakımlı bir beldedir. Kuzeyinde Bekiralan köyü, doğusunda Gözne beldesi vardır. 2020 rakamlarına göre nüfusu 730'dur. Fakat yayla olarak kullanıldığı için yazın nüfus çok daha yüksektir.

<span class="mw-page-title-main">Vianden Kalesi</span>

Vianden Kalesi, Lüksemburg'un kuzeyindeki Vianden'de bulunan ve Ren'in batısındaki en büyük müstahkem kalelerden biridir. Kökeni 10. yüzyıla dayanan kale, 11. yüzyıldan 14. yüzyıla kadar Romanesk tarzında inşa edilmiştir. Bu dönemin sonunda kaleye gotik dönüşümler ve süslemeler eklendi.süslemeler eklendi. 17. yüzyılda bir Rödians konağı eklenmiş, anbir harabeye dönüştüne izin verilmiştir. Bununla birlikte, yakın zamanddildi en restore edilmişçıldı.retçilere açıktır.

<span class="mw-page-title-main">Namrun Kalesi</span> Çamlıyaylada bir Kale

Namrun Kalesi, Türkiye'nin Mersin şehrine bağlı Çamlıyayla ilçesinde yer alan bir kaledir. Genel özellikleri daha eski tarihleri işaret ettiği için, Asurluların "İllubru" adlı kalesi olduğu da söylenir. Orta Çağ'da Kilikya Ermeni Krallığı'nın bir parçası iken, kale Lampron adıyla biliniyordu ve Ermeni Hethumid prenslerinin atalarının ikamet yeriydi. Toros Dağları'nda yer alan kale, Tarsus ve Gülek Boğazı'na geçiş yapar.

<span class="mw-page-title-main">Turku Kalesi</span>

Turku Kalesi, Finlandiya'nın Turku kentinde bulunan bir Orta Çağ kalesidir. Kale, 13. yüzyılın sonlarında İsveçliler tarafından inşa edildi ve Aura Nehri'nin kıyısında yer almaktadır.