İçeriğe atla

Mamunul Haque

Mamunul Haque (Bengali: মামুনুল হক) (Kasım 1973 doğumlu) Bangladeşli Deobandi İslam alimi, profesör, politikacı, ekonomist, akademisyen, yazar, editör, uluslararası İslami konuşmacı ve sosyal reformcu.

Hefazat-e-Islam Bangladesh'in ortak sekreteri, Bangladeş Khelafat Majlish'in genel sekreteri, Jamia Rahmania Arabia Dhaka'nın Shaikhul Hadith'i, Bangladeş Babri Camii'nin kurucusu, Monthly Rahmani Paigam'ın editörü, Bangladesh Khelafat Youth Majlish ve Khatib'in başkanıdır. Beytul Mamur Jame Camii. Bangladeş Asya Üniversitesi'nde ekonomi profesörüydü. O da Rabetatul Waizin Bangladeş, İslam konuşmacıların bir organizasyon gibi çeşitli kuruluşlar, önde gelen isimlerinden olan Bangladeş. Bengalce, İngilizce ve Arapça dahil olmak üzere beş dilde becerileri vardır. Ülkenin her yerinde İslami bir lider olarak biliniyor. Özellikle ateistlere, laiklere, İslam karşıtlarına karşı sert sohbetleriyle popülerdi ve bu konuda harekete liderlik ettiği için tutuklandı. Bangladeş Awami Ligi, Chhatra Ligi, Jubo Ligi de dahil olmak üzere 65 örgüt, İslami köktenciliği teşvik ettiği için ülke çapında yasaklanması, tutuklanması ve örnek cezalandırılması talep eden kitlesel bir hareket başlattı.[1][2][3]

Kaynakça

  1. ^ "Sculpture fiasco: Numerous organizations demonstrate demanding arrest of Babunagari, Mamunul". Dhaka Tribune. 1 Aralık 2020. 1 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Aralık 2020. 
  2. ^ "Mamunul condemns vandalising of Bangabandhu sculpture, stands by earlier statement". The Daily Star (İngilizce). 8 Aralık 2020. 7 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Aralık 2020. 
  3. ^ "Action demanded against Mujib sculpture protesters". New Age | The Most Popular Outspoken English Daily in Bangladesh (İngilizce). 12 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Aralık 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bangladeş</span> Asyada bir ülke

Bangladeş, resmî olarak Bangladeş Halk Cumhuriyeti, Güney Asya'da bir ülkedir. Myanmar ile Hindistan sınır komşusudur. Bangladeş'in anlamı "Bengal'in ülkesi" olup resmî dili Bengalcedir. Nüfusun %91'i Müslüman, resmî dini İslam'dır. Geri kalan kısmı çoğunlukla Hindu'dur. Budizm ve Hrıstiyanlık ülkedeki diğer yaygın dinlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Dakka</span> Bangladeşin başkenti

Dakka, Bangladeş'in başkenti ve Dakka ilinin merkezi. Dakka bir megakenttir ve Güney Asya'daki en büyük şehirlerden biridir. Buriganga Nehrinin kıyısında yer alan Dakka'nın nüfusu büyükşehir alanı ile birlikte 12 milyondur ve bu özelliğiyle Bangladeş'in en büyük şehridir. Dünyanın en fazla nüfusa sahip 9. şehridir ve ayrıca dünyadaki nüfusu en yoğun şehirlerden de biridir. Dakka "Camiler Şehri" olarak bilinir ve dünyanın en iyi muslinini üretmesiyle tanınmıştır. Aynı zamanda "dünyanın çekçek başkenti" olarak da bilinir. Her gün yaklaşık 400 bin kişi şehirde çekçek kullanmaktadır. Bugün bölgedeki en büyük kültür, eğitim ve iş merkezlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Bangladeş-Türkiye ilişkileri</span>

Bangladeş-Türkiye ilişkileri, Bangladeş ve Türkiye arasındaki ikili ilişkileri ifade eder. Her iki ülke de Bağlantısızlar Hareketi ve İslam İşbirliği Teşkilatı üyesidir. Türkiye'nin Dakka'da bir elçiliği var ve Bangladeş'in Ankara'da elçiliği ve İstanbul'da bir konsolosluğu var.

<span class="mw-page-title-main">Bangladeş'te COVID-19 pandemisi</span>

COVID-19 salgınının Mart 2020'den beri Bangladeş'e yayıldığı doğrulandı. Bilinen ilk üç vaka 7 Mart 2020'de ülkenin epidemiyoloji enstitüsü IEDCR tarafından bildirildi. Enfeksiyonlar Mart sonuna kadar düşük kaldı ancak Nisan ayında dik bir artış gördü. 7 Nisan 2023 itibarıyla Bangladeş'te koronavirüs ile enfekte olmuş toplam 29.446 kişinin öldüğü, toplam vaka sayısının ise 2.038.053 olduğu açıklandı. 1.998.448 hasta ise iyileşti ve taburcu edildi.

Şeyh Md Abdullah, 2019'dan 2020'deki ölümüne kadar Diyanet İşleri Bakanı olarak görev yapan Bangladeşli politikacı ve avukat. Ocak 2019'da Dördüncü Şeyh Hasina Kabinesi'ne bakan olarak atandı.

<span class="mw-page-title-main">Nurul Islam Babul</span>

Nurul Islam Babul, Bangladeşli iş uzmanı. İşletme konglomerası Jamuna Group'un başkanıydı.

Alauddin Ali, Bangladeşli film müziği bestecisi ve sanat yönetmeniydi. Golapi Ekhon Traine (1978), Sundori (1979), Koshai (1980), Jogajog (1988) ve Lakhe Ekta (1990) başlıklı filmler için yaptığı besteleri ile beş defa en iyi müzik yönetmeni dalında Bangladeş Ulusal Film Ödülü'nü kazandı. 1985 yılında Premik başlıklı film ile en iyi söz yazarı, 2002 yılında da Laal Doriya (2002) başlıklı film için bestelediği müziklerle en iyi film müziği bestecisi dalında olmak üzere iki kez daha Bangladeş Ulusal Film Ödülü kazandı. 300'den fazla filmde sanat yönetmenliği ve bestecilik yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Murtaja Baseer</span> Ressam

Murtaja Baseer Bangladeşli ressam. Aynı zamanda şair, öykü yazarı, romancı, araştırmacı, nümismatçı ve film yapımcısıydı. 1980 yılında Bangladeş Hükûmeti tarafından Ekushey Padak ile ödüllendirildi.

Azizur Rahman, Bangladeş Avami Birliği politikacısı ve Maulvibazar-3 Parlamentosu'nun eski üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Mahbubey Alam</span>

Mahbubey Alam, Bangladeşli siyasetçi ve hukukçu.

Allama Nur Hossain Kasemi, Bangladeşli İslam alimi, siyasetçi, eğitimci, din adamı ve ruhani figür.

<span class="mw-page-title-main">Ziauddin Ahmed Bablu</span>

Ziauddin Ahmed Bablu, Bangladeşli siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Javier Fernández Cabrera</span>

Javier Fernández Cabrera Martín Peñato, İspanyol futbol teknik direktör. Halen Bangladeş millî futbol takımı yönetmektedir. Cabrera, hem profesyonel hem de taban futbol projelerinde geniş deneyime sahip bir UEFA Pro Lisans Antrenördür. Cabrera ayrıca bir futbol analisti olarak ün kazanmıştır. Cabrera, Opta Sports için uzman analist olarak çalışma deneyimine sahiptir ve ayrıca futbol, reklam ve pazarlama alanında lisans derecesine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Bangladeş-Belarus ilişkileri</span>

Bangladeş-Belarus ilişkileri, Bangladeş ve Belarus arasındaki ikili ilişkileri ifade eder. Beyaz Rusya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti 24 Ocak 1972'de Bangladeş'in bağımsızlığını tanıdı ve 1992'de resmi diplomatik ilişkiler kuruldu. Her iki ülkenin de yerleşik bir büyükelçisi yok.

<span class="mw-page-title-main">Syeda Sacide Chowdhury</span>

Syeda Sacide Chowdhury, Bangladeşli kadın siyasetçi. Faridpur-2 seçim bölgesini temsilen 2008, 2014 ve 2018'deki seçimlerde üç dönem Bangladeş Ulusal Meclisi'ne girdi. Üst üste üç dönem meclise girmesi nedeniyle 12 Şubat 2019'da Bangladeş Parlamentosu Meclis Başkan Yardımcısı oldu. Öncesinde Bangladeş Çevre ve Orman Bakanı olarak görev yapmıştı. Hizmetlerinden ötürü 2010 Yılında Bangladeş Hükûmeti tarafından Bağımsızlık Günü Ödülü'ne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Şehabeddin</span> 16. Bangladeş cumhurbaşkanı

Muhammed Şehabeddin, Bangladeş'in 22. ve şu anki cumhurbaşkanı olarak görev yapan Bangladeşli bir hukukçu, politikacı ve özgürlük savaşçısıdır. İktidardaki Bangladeş Awami Ligi tarafından 2023 cumhurbaşkanlığı seçimleri için aday gösterildi. 2011'den 2016'ya kadar bölge ve oturum hakimi ve Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu komiserliği dahil olmak üzere çok sayıda görevde bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Mangal Shobhajatra</span>

Mangal Shobhajatra veya Moğol Shovajatra, Bangladeş'te Bengal Yeni Yılının ilk gününde şafak vakti düzenlenen toplu bir geçit törenidir. Geçit töreni Dhaka Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyeleri ve öğrencileri tarafından düzenleniyor. Festival, Bangladeş halkının laik kimliğinin bir ifadesi ve birliği teşvik etmenin bir yolu olarak görülüyor. 2016 yılında UNESCO tarafından Somut Olmayan Kültürel Miras ilan edilerek Dünya Miras Listesi'ne alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Panna Kaiser</span>

Panna Kaiser, Bangladeşli kadın siyasetçi.

Abdüs Settar Bhuiyan, Bangladeşli siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Ebubekir Sıddık</span>

Ebubekir Sıddık, Bangladeşli yazar, şair, eleştirmen ve eğitimci.