İçeriğe atla

Mamoru Mōri

Mamoru Mōri
毛利 衛
Mamoru Mōri
Mamoru Mōri
Mamoru Mōri
Doğum 29 Ocak 1948 (76 yaşında)
Ülkesi  Japonya
Durumu Emekliye ayrıldı
Meslek Mühendis
Görev adı STS-47, STS-99
Uzayda geçirdiği süre 19 gün 4 saat 9 dk

Mamoru Mōri (Japonca毛利 衛, romanize: Mōri Mamoru; d. 29 Ocak 1948 Yoichi, Japonya), Japon mühendis ve astronot. Resmi bir Japon uzay programının parçası olan ilk Japon astronot ve Toyohiro Akiyama'dan sonra uzaya çıkan ikinci Japon vatandaşıdır. İki NASA Uzay Mekiği misyonuna katıldı.

Mōri'nin çalışmalarının çoğu malzeme ve vakum bilimleri ile ilgilidir. 1975'ten 1985'e kadar Mōri, Hokkaido Üniversitesi'nin nükleer mühendislik fakültesinin bir üyesiydi ve burada nükleer füzyonla ilgili projeler üzerinde çalıştı.[1]

2001 yılı itibarıyla Mōri, Miraikan'ın onursal müdürüdür.

Kaynakça

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">NASA</span> ABDde uzay programı çalışmalarından sorumlu kurum

NASA, Amerika Birleşik Devletleri'nin uzay programı çalışmalarından sorumlu olan kurum. 29 Temmuz 1958 tarihinde ABD Başkanı Dwight Eisenhower tarafından kurulmuştur. Daire, 1 Ekim 1958 tarihinden itibaren askerî amaçlardan ziyade sivil alanda barışçıl bir şekilde faaliyet göstermeye başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Japonya Uzay Araştırma Ajansı</span> Japonyada uzay araştırmaları ile ilgilenen kurumdur.

Japonya Uzay Araştırma Ajansı,, Japonya'nın ulusal havacılık ve uzay ajansıdır. 1 Ekim 2003'te NASDA, ISAS ve NAL adlı üç kurumun birleştirilmesiyle kurulmuş olup bilimsel araştırma, teknoloji geliştirme ve yörüngeye uyduların fırlatılması ve yerleştirilmesinden sorumludur ve asteroid keşifleri ve olası insanlı Ay keşifleri gibi çok daha gelişmiş görevlerde yer almaktadır. Merkezi Tokyo'nun Chōfu kentinde bulunan Chōfu Havacılık Merkezi'nde yer almaktadır.

<i>Zipang</i> (manga) Kaiji Kawaguchi tarafından yaratılan savaş mangası

Zipang, Kaiji Kawaguchi tarafından yazılan bir manga serisidir. Seri, 2000-2009 yılları arasında Kodansha'nın Weekly Morning dergisinde 43 tankōbon cilt halinde yayınlandı. Studio Deen tarafından hazırlanan bir anime televizyon serisi Ekim 2004-Mart 2005 tarihleri arasında yayınlandı. DotEmu tarafından geliştirilen bir video oyunu ise 26 Mayıs 2005 tarihinde PlayStation 2 için piyasaya sürüldü.

<span class="mw-page-title-main">H-IIA</span>

H-IIA (H2A), Japon yapımı bir sıvı yakıtlı fırlatma roketidir. Roket, JAXA ve Mitsubishi Heavy Industries tarafından geliştirilmiş olup uyduları jeostatik yörüngeye göndermek, ay yörüngesine uzay aracı göndermek ve Venüs'e gezegenler arası bir uzay sondası göndermek amacıyla kullanıldı. H-IIA, güvenilirliği artırmak ve maliyetleri en aza indirgemek için büyük ölçüde yeniden tasarlanan daha önceki H-II roketinin bir varyantıdır.

<span class="mw-page-title-main">H-IIB</span>

H-IIB (H2B), Japon yapımı bir sıvı yakıtlı fırlatma roketidir. Roket, JAXA ve Mitsubishi Heavy Industries tarafından geliştirilmiş olup uyduları jeostatik yörüngeye göndermek ve H-II Transfer Araçları'nı Uluslararası Uzay İstasyonu'na göndermek amacıyla kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Paul J. Weitz</span> Amerikalı uzay adamı (1932 – 2017)

Paul J. Weitz, Amerikalı deniz subayı, havacılık mühendisi, test pilotu ve eski NASA astronotudur. 1950'de Pennsylvania, Harborcreek'teki Harbor Creek Lisesi'nden mezun oldu.

<span class="mw-page-title-main">Kaguya</span>

Kaguya (Japonca: かぐや) veya resmi adıyla SELENE (Selenological and Engineering Explorer), Hiten sondasından sonra Japonya'nın ikinci Ay yörünge aracıydı. Uzay ve Uzay Bilimleri Enstitüsü (ISAS) ve Japonya Ulusal Uzay Geliştirme Ajansı (NASDA) tarafından üretilen uzay aracı, 14 Eylül 2007 tarihinde Tanegashima Uzay Merkezi'nden fırlatıldı. Bir yıl sekiz ay boyunca başarılı bir şekilde Ay yörüngesinde döndükten sonra, 10 Haziran 2009'da Gill kraterinin yakınında Ay yüzeyine çarpması talimatı verildi.

<i>Hayabusa</i>

Hayabusa , Japonya Uzay Araştırma Ajansı (JAXA) tarafından geliştirilen bir robotik uzay aracıydı. 25143 Itokawa adlı Dünya'ya yakın küçük bir asteroitten örnek malzeme toplamak ve bunları daha fazla analiz için Dünya'ya getirmek amacıyla tasarlanmıştır. Eskiden Mu Space Engineering Spacecraft C (MUSES-C) olarak da bilinen Hayabusa, 9 Mayıs 2003'te fırlatıldı ve Eylül 2005'in ortalarında Itokawa ile buluştu. Itokawa'ya varışından sonra asteroidin şekli, dönüş hızı, topografyası, rengi, bileşimi, yoğunluğu ve geçmişini inceledi. Kasım 2005'te asteroidin yüzeyine indi, asteroit malzemesinden çok küçük taneli örnekler topladı ve bunları 13 Haziran 2010'da uzay aracıyla birlikte Dünya'ya getirdi.

<span class="mw-page-title-main">Hayabusa 2</span>

Hayabusa2 , Japonya Uzay Araştırma Ajansı (JAXA) tarafından yürütülen asteroit numunesi toplama görevidir. Haziran 2010'da ilk kez asteroit numuneleri toplayan Hayabusa görevinin ardılıdır. Hayabusa2, 3 Aralık 2014'te fırlatıldı ve 27 Haziran 2018'de Dünya'ya yakın asteroit 162173 Ryugu ile uzay buluşmasını gerçekleştirdi. Asteroidi bir buçuk yıl boyunca araştırdı ve numuneler topladı. Kasım 2019'da asteroitten ayrıldı ve 5 Aralık 2020 UTC'de numuneleri Dünya'ya geri getirdi. Görevi, hızla dönen küçük asteroit 1998 KY26 ile buluşacağı en az 2031 yılına kadar uzatıldı.

Akari veya ASTRO-F, Japonya Uzay Araştırma Ajansı (JAXA) tarafından geliştirilen bir kızılötesi gözlem teleskopudur. 21 Şubat 2006 tarihinde UTC 21:28'de M-V roketi ile Uchinoura Uzay Merkezi'nden uzaya fırlatıldı. Birincil görevi 68.5 cm'lik açıklık teleskopu vasıtasıyla tüm gökyüzünü yakın, orta ve uzak kızılötesi alanlarında araştırmaktı.

<span class="mw-page-title-main">IKAROS</span>

IKAROS, Japonya Uzay Araştırma Ajansı (JAXA) tarafından geliştirilen bir uzay sondasıdır. 20 Mayıs 2010 tarihinde H-IIA roketi ile Tanegashima Uzay Merkezi'nden Akatsuki ve diğer dört uzay aracı ile birlikte fırlatıldı. IKAROS, gezegenler arası alanda uzay yelkeni teknolojisini başarıyla deneyen ilk uzay aracıdır.

<span class="mw-page-title-main">Akio Morita</span> Japon iş insanı (1921 – 1999)

Akio Morita Japon iş insanı ve Masaru Ibuka ile birlikte Sony'nin kurucu ortağıydı.

<span class="mw-page-title-main">SpaceX Crew-5</span> Mürettebatlı yörünge uçuşu

SpaceX Crew-5, NASA'nın Ticari Mürettebat Programı kapsamında gerçekleştirilen beşinci operasyonel Crew Dragon uzay aracı uçuşu ve toplamda sekizinci insanlı yörünge uçuşuydu. Görev, dört mürettebat üyesini Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) taşımak amacıyla 5 Ekim 2022'de başarıyla fırlatıldı. Crew Dragon uzay aracı, 6 Ekim 2022 saat 21:01 UTC'de ISS'ye kenetlendi.

<span class="mw-page-title-main">Naoko Yamazaki</span> Japon gökbilimci

Naoko Yamazaki, Japon mühendis ve astronot. Chiaki Mukai'den sonra uzaya çıkan ikinci Japon kadındır.

<span class="mw-page-title-main">Chiaki Mukai</span>

Chiaki Mukai, Japon doktor ve astronot. Uzaya çıkan ilk Japon ve Asyalı kadın ve iki uzay uçuşu yapan ilk Japon vatandaşıdır. Her ikisi de Uzay Mekiği görevleri olupilki, Temmuz 1994'te Columbia uzay mekiğindeki bir Spacelab görevi olan STS-65'ti. İkinci uzay uçuşunu 1998 yılında Discovery uzay mekiği ile STS-95 yaptı. Toplamda uzayda 23 gün geçirdi.

<span class="mw-page-title-main">Kōichi Wakata</span>

Kōichi Wakata, Japon mühendis ve astronot. Wakata, dört NASA Uzay Mekiği görevinde, bir Rus Soyuz görevinde ve Uluslararası Uzay İstasyonu'nda uzun süreli konaklamada deneyimlidir.

<span class="mw-page-title-main">Takao Doi</span> Japon gökbilimci

Takao Doi, Japon mühendis ve astronot. Doi, iki NASA Uzay Mekiği görevinde yer aldı.

<span class="mw-page-title-main">Sōichi Noguchi</span> Japon gökbilimci

Sōichi Noguchi, Japon mühendis ve astronot.

<span class="mw-page-title-main">Akihiko Hoshide</span> Japon gökbilimci

Akihiko Hoshide, Japon mühendis ve astronot. Uluslararası Uzay İstasyonu'nun eski komutanı olup 30 Ağustos 2012'de uzayda yürüyen üçüncü Japon astronot oldu.

<span class="mw-page-title-main">Norishige Kanai</span> Japon gökbilimci

Norishige Kanai, Japon hekim ve astronot.