Bazlama (Bazlamaç) (بزلمه), Türk mutfağından bir ekşi mayalı ekmektir.
Tandır ekmeği Ortadoğu ve Asya'da sıklıkla yenen, ince ve oldukça gevrek bir çeşit ekmektir. Yerde açılan ve etrafı çamurla sıvanmış bir çukurun içinde pişirilir. Yufka gibi, oklava ile bir buçuk santim kalınlığında açılır. Üzerine un, susam ve su serpilir. Bu bir nevi bulamaçtır. Bundan sonra ekmek, ocağın iç duvarlarına yapıştırılarak pişirilir. Yufka gibi bol miktarda hazırlanıp uzun müddet saklanabilir.
Vakfıkebir ekmeği ekşi mayalı ekmektir. Yuvarlak şekillidir. Taş fırınlarda pişirilir. En büyük özellikleri büyük olması ve kolay bayatlamamasıdır. Lezzetini yörenin unundan ve suyundan aldığı söylenir. Vakfıkebir ile özdeşleşen ekmek ülke çapında ünlüdür. Vakfıkebir ilçesinde her yıl Ağustos ayının ilk haftası Vakfıkebir ekmeğini tanıtmak amacıyla festival düzenlenir. Vakfıkebir Ekmeği 03.08.2018 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Pide, Türk ve Orta Doğu mutfaklarında yaygın olan, Balkan mutfaklarında da görülebilen yassı bir ekmek çeşididir.
Ekşi hamur ekmeği, doğal yollarla oluşan laktobasiller ve maya bakterileri kullanılarak hamurun fermante olması ile yapılır. Ekşi hamur ekmeği, laktobasil tarafından üretilen laktik asit nedeniyle fırıncı mayası ile yapılan ekmeklerden daha ekşi bir tada ve daha iyi doğal olma özelliklerine sahiptir.
Gümüşhane ekmeği taş fırında pişirilen ekşi mayalı ekmektir. Yuvarlak şekillidir. Ağırlığı 2 kg ile 5 kg arasında olabilir. Gümüşhane Ekmeği 27.10.2017 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Kalecik ekmeği ekşi mayalı ekmektir. Yuvarlak şekillidir. Kalecik ekmeği 06.10.2020 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Kürtün Araköy ekmeği, ekşi mayalı ekmektir. Yuvarlak şekillidir. 3,5– 5 kg ağırlığında, 13–18 cm yüksekliğindedir. Kürtün Araköy Ekmeği 04.09.2019 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Tatlı maya ekmeği ; nohut çeşitleri kullanılarak elde edilen mayadan üretilir.
Söke tatlı maya ekmeği bir çeşit tatlı maya ekmektir. Ekmek mayası üretiminde ;Canıtez 87, Işık 05, Yaşa 05, Azkan ve Akça gibi nohut çeşitleri kullanılır. Üretilen bu maya ekmek yapımında kullanılmaktadır. Kara fırında pişirilir. 1937 yılından beri Söke'de yapılmaktadır. Söke Tatlı Maya Ekmeği 09.08.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Tokat ekmeği ekşi mayalı ekmektir. Yuvarlak şekillidir. Tokat ekmeği 17.09.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Çavuşlu ekmeği ekşi mayalı ekmektir. Yuvarlak şekillidir. Çavuşlu Ekmeği 09.12.2020 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Bu maddede, ekşi mayalı ekmekler listelenmektedir.
Parmak çöreği, Türk mutfağında yer alan bir çörek türüdür.
Yağlı, bir çeşit çörektir.
Gelveri ekmeği, bir tür ekşi mayalı ekmektir.
Çöven ekmeği, ekşi mayalı ekmektir. Genelde dikdörtgen şekillidir. Çöven ismini pişirildiği tavadan alır. Bartın Çöven Ekmeği 10 Mart 2022 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Alaşehir ekmeği ekşi mayalı ekmektir. Yuvarlak şekillidir. Ekşi maya üzüm suyu kullanılarak hazırlanır. Alaşehir Ekmeği 23.05.2022 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Bilik ekmeği, ekşi mayalı ekmektir. Malzemeleri;ekmeklik buğday unu, hamur mayası veya kuru maya, tereyağı, ay çiçek yağı, tuz, su, süttür. Ekmeğin üzerine sürmek için malzemeler; çörek otu, susam, yumurta, dut pekmezi ve sudur. Malatya Bilik Ekmeği 27.05.2022 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Cihanbeyli gömeç ekmeği ekşi mayalı ekmektir. Daire şekillidir. Keveke taşından yapılmış kara fırınlarda pişirilir. Cihanbeyli gömeç ekmeği 17.10.2022 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.