İçeriğe atla

Malwarebytes (yazılım)

Malwarebytes
Geliştirici(ler)Malwarebytes Inc.
İlk yayınlanmaOcak 2006 (18 yıl önce) (2006-01) (Malwarebytes Anti-Malware olarak)
İşletim sistemiWindows 7 ve üzeri,
macOS 10.12 ve üzeri,
Android 6.0 ve üzeri,
iOS 14 ve üzeri,
ChromeOS[1]
PlatformIA-32, x86-64
TürAnti-malware
LisansÖzel mülk yazılım
Resmî sitesimalwarebytes.com

Malwarebytes (eski adıyla Malwarebytes Anti-Malware, kısaltmasıyla MBAM), Microsoft Windows,[2] macOS, ChromeOS, Android ve iOS için kötü amaçlı yazılımları bulup kaldıran bir kötü amaçlı yazılımdan koruma yazılımıdır.[3] Malwarebytes Corporation tarafından üretilen yazılım ilk olarak Ocak 2006'da piyasaya sürülmüştür. Manuel olarak başlatıldığında kötü amaçlı yazılımları tarayan ve kaldıran ücretsiz bir sürümü ve ek olarak zamanlanmış taramalar, gerçek zamanlı koruma ve flash bellek tarayıcı sağlayan ücretli bir sürümü mevcuttur.

Genel bakış

Malwarebytes öncelikle sahte güvenlik yazılımları, reklam yazılımları ve casus yazılımlar dahil olmak üzere kötü amaçlı yazılımları tarayan ve kaldıran bir araçtır. Malwarebytes, açılan tüm dosyaları taramak yerine toplu modda tarar ve bilgisayarda isteğe bağlı başka bir kötü amaçlı yazılımdan koruma yazılımı çalışıyorsa müdahaleyi azaltır.[4][5]

Malwarebytes'in hem ücretsiz hem de ücretli sürümü mevcuttur.[3] Ücretsiz sürüm, istendiğinde kullanıcı tarafından manuel olarak çalıştırılabilirken ücretli sürümü zamanlanmış taramalar yapabilir, açıldığında dosyaları otomatik olarak tarayabilir, kötü amaçlı web sitelerinin IP adreslerini engelleyebilir ve yalnızca o anda kullanımda olan hizmetleri, programları ve aygıt sürücülerini tarayabilir.

IObit ile anlaşmazlık

2 Kasım 2009'da Malwarebytes, benzer ürünler sunan Çinli bir şirket olan IObit'i, Malwarebytes Anti-Malware (ve adı verilmeyen diğer üreticilerin birkaç ürününün[6]) veri tabanını kendi güvenlik yazılımı IObit Security 360'a dahil etmekle suçladı.[6][7] IObit suçlamayı reddetti ve veri tabanının kullanıcı gönderimlerine dayandığını ve bazen Malwarebytes'teki aynı imza adlarının sonuçlara yerleştirildiğini belirtti. Malwarebytes'e benzeyen imza adlarını filtrelemek için zamanlarının olmadığını söylediler. IObit ayrıca Malwarebytes'in ikna edici kanıtları olmadığını belirterek veri tabanlarının çalınmadığını açıkladı. IObit'in açıklamasının ardından Malwarebytes, IObit'in argümanına ikna olmadıklarını söyledi. Malwarebytes, indirme sitelerinin IObit yazılımını kaldırmasını sağlamak için CNET, Download.com ve Majorgeeks'e DMCA ihlali bildirimleri sunduğunu iddia etmekte. IObit, sürüm 1.3 itibarıyla, veri tabanlarının Malwarebytes tarafından daha önce yapılan fikrî mülkiyet hırsızlığı suçlamalarını ele alacak şekilde güncellendiğini söyledi.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Antivirus for Windows 11 | Windows Antivirus | Malwarebytes Windows 11". Malwarebytes (İngilizce). 25 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Kasım 2022. 
  2. ^ "10 Best Malware Removal Tools for Windows 10 - Windows Able". windowsable.com. 18 Aralık 2015. 21 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2016. 
  3. ^ a b Malwarebytes Anti-Malware review at PCworld.com, 21 Aralık 2010, 8 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi, erişim tarihi: 22 Temmuz 2014 
  4. ^ "Malwarebytes Corporation". MalwareBytes. 27 Nisan 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ağustos 2009. 
  5. ^ Neil J. Rubenking (6 Temmuz 2010). "Free Antivirus and Antispyware". PC Magazine. 5 Aralık 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2014. 
  6. ^ a b "IOBit Steals Malwarebytes' Intellectual Property". Malwarebytes Forums. 2 Kasım 2009. 22 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Şubat 2022. 
  7. ^ "Malwarebytes accuses rival of software theft" (İngilizce). CNET. 3 Kasım 2009. 23 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Şubat 2022.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İşletim sistemi</span> bilgisayar donanım kaynaklarını yöneten yazılım

İşletim sistemi ya da işletim dizgesi, bir bilgisayarın donanım kaynaklarını yöneten ve uygulama yazılımlarına hizmet sağlayan yazılımların bir bütünüdür. İşletim sistemleri, bilgisayarın donanımı ile uygulama yazılımları arasında bir köprü görevi görerek kullanıcıların sistemle etkileşim kurmasını sağlar. Öne çıkan örnekler arasında Microsoft Windows, macOS, GNU/Linux dağıtımları, Android ve iOS yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Macintosh</span> dizüstü ve masaüstü bilgisayarlara yönelik geliştirilen işletim sistemi

Macintosh, kısaca Mac olarak bilinen ve adını McIntosh Amerikan 1949 ses firmasından alan patent sorunu yaşamamak için Macintosh olarak yazılan, kişisel bilgisayar üreten Apple Computer Inc.'in bir ürünüdür. Ürün yelpazesi 1984 yılında başlamış ve piyasada fare ve grafik arayüz kullanan ilk başarılı bilgisayar serilerinden biri olmuştur. Bu başarıdan dolayı, 1986 yılından itibaren şirketin Lisa, Apple II, Apple III gibi yelpazeleri sonlandırılıp tüm bilgisayarları Macintosh serisi altında toplanmıştır.

Avast Antivirus, bir antivirüs yazılımıdır ve Avast Software tarafından geliştirilmiştir. Yazılımın ilk sürümü 1988 yılında yapılmıştır.

Casussavar yazılım (antispyware), casus yazılım (spyware) ve diğer zararlı yazılım (malware) türlerine karşı etkin koruma sağlayan güvenlik yazılımlarının genel adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Microsoft Defender</span>

Microsoft Defender Antivirus, önceki adıyla Windows Defender, Microsoft tarafından geliştirilen ve Bilgisayar virüslerini ve casus yazılımları engelleyen bir yazılımdır. Windows Vista, Windows 7, Windows 8,Windows 8.1, Windows 10 ve Windows 11'in bir parçasıdır.

Avira Operations GmbH & Co. KG çok uluslu ama aynı zamanda bir ailenin sahip olduğu,OPSWAT’a göre küresel pazar payı %9.6 olan ve 100 milyondan fazla müşterisi bulunan bir Alman antivirüs yazılım şirketidir. Avira dünya çapında altıncı büyük antivirüs satıcısı olarak değerlendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Norton 360</span>

Norton 360, Symantec tarafından geliştirilen, bir "hepsi bir arada" güvenlik paketi olarak pazarlanmaktadır. Paket, kişisel bir güvenlik duvarı, sahteciliğe karşı koruma ve kötü amaçlı yazılımları tespit edip temizleme yeteneğini içerir. Bu paketi Norton Internet Security'den ayıran, dosya yedeklemesi ve PC bakımını içermesidir.

<span class="mw-page-title-main">ESET</span>

ESET, 1992 yılında iki özel şirketin birleşmesiyle kurulan Slovakya merkezli BT güvenlik şirketidir.2008, 2009 ve 2010 yıllarında en başarılı Slovak şirketi ödülünü kazanmıştır. ESET'in San Diego, Kaliforniya, Wexford, İrlanda; Londra, Birleşik Krallık; Bournemouth, Birleşik Krallık; Bristol, Birleşik Krallık; Buenos Aires, Arjantin; Prag, Çekya ve Polonya'da kendi şubeleri bulunmakla birlikte dünya genelinde 100'ün üzerinde distribütörü vardır.

<span class="mw-page-title-main">ClamAV</span>

ClamAV, Genel Kamu Lisansı ile lisanslanmış çoklu platform destekli bir antivirüs yazılımıdır. Otomatik virüs veritabanı güncelleme özelliğine sahiptir. Daha çok Unix temelli sistemler için tasarlanmaya başlanmış olmakla birlikte Windows, Mac OS X ortamlarında da kullanılabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Freemium</span>

Freemium olarak geçen akımın Türkçe karşılığı bedava seçkindir. İngilizce bedava anlamına gelen free ile seçkin anlamına gelen premium kelimelerinden oluşan ihtira bir birleşik sözcüktür.

Zararlı yazılım, kötü amaçlı yazılım veya malware, bilgisayar ve mobil cihazların işlevlerini bozmak, kritik bilgileri toplamak, özel bilgisayar sistemlerine erişim sağlamak ve istenmeyen reklamları göstermek amacı ile kullanılan yazılımdır. 1990 yılında Yisrael Radai tarafından malware ismi konulmadan önce, bu tür yazılımlara bilgisayar virüsü adı veriliyordu. Kötü amaçlı yazılımların ilk türü, parazit (asalak) yazılım parçalarını yürütülebilir, çalışan içeriklere eklemekle ilgileniyordu. Bu yazılım parçaları, mevcut çalışan uygulamayı, sistem üstünde çalışan programları ve hatta bilgisayar sistemlerinin ayağa kaldırılmasında önemli rol oynayan önyükleme (boot) kodlarını etkileyen makine kodları olabilir. Kötü amaçlı yazılımlar, kullanıcıların gereksinimlerine karşı bir davranış sergiler ve sistemin yetersizliğinden kaynaklanan bir sorun yüzünden istemsiz, rastgele bir şekilde verecek yazılım parçaları içermez.

Comodo Group, Inc., Amerika Birleşik Devletleri Clifton, New Jersey merkezli bilgisayar yazılımı ve SSL sayısal sertifikalar sağlayan özel bir şirket. İngiltere, Türkiye, Ukrayna, Romanya, Çin, Hindistan ve ABD'de yerleşkeleri bulunmaktadır.

Microsoft Security Essentials, Microsoft tarafından geliştirilen, kötü amaçlı yazılımlardan ve bilgisayar virüslerden koruma amacıyla oluşturulan antivirüs yazılımıdır. Windows XP, Windows 7, Windows Vista ve Windows 8'de çalışmaktadır. İlk sürümü 29 Eylül 2009'da yayınlanmış olup son güncel sürümü de 23 Şubat 2016'da yayınlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Windows Live OneCare Safety Scanner</span>

Windows Live OneCare Safety Scanner Microsoft'un Windows Live hizmetlerinin bir parçası idi. Bilgisayar virüsüleri, casus yazılımları / reklam yazılımlarını (Adware) ve diğer kötü amaçlı yazılımları kaldırmak için çevrimiçi bir tarama, PC temizleme ve tanılama hizmetiydi.

<span class="mw-page-title-main">Windows Live OneCare</span>

Windows Live OneCare Microsoft'un Windows Live hizmetlerinin bir parçası idi. Microsoft tarafından Windows için geliştirilen bir bilgisayar güvenliği ve performans geliştirme hizmetiydi. OneCare'nin temel teknolojisi, Microsoft'un 2003 yılında GeCAD Software Srl'den satın aldığı, ancak daha sonra durdurulan çok platformlu RAV idi. Hizmet Windows Live OneCare Safety Scanner ile aynı markanın altında idi. Yazılım üç bilgisayara kadar kullanılabilen yıllık ücretli bir abonelik olarak sunuldu.

Sıfır-gün genellikle bir yazılımda bir zayıflığın keşfedildiği gün, çok uzun zamandan beri o açıklığın blackhatler tarafından bulunup kullanıldığının ortaya çıkmış olmasıdır. Ayrıca zayıflık ortaya çıktıktan sonra geliştirici tarafından bir güncelleme sunulamadan önce faydalanılan bir zayıflıktır

VersionTracker, yazılım sürümlerini takip eden bir web sitesiydi. Mac OS yazılım sürümü izleyicisi olarak pazarlanmaya başladı ve sonunda Mac OS X, iPhone, Microsoft Windows ve Palm OS gibi işletim sistemlerine kadar yelpazesi genişledi.

<span class="mw-page-title-main">Antivirüs yazılımı</span> kötü amaçlı yazılımları tespit etmek, önlemek ve kaldırmak için kullanılan bilgisayar güvenlik yazılımı

Antivirüs yazılımı, kötü amaçlı yazılımları engellemek, tespit etmek ve devre dışı bırakmak amacıyla kullanılan bilgisayar programlarıdır. Başlangıçta bilgisayar virüslerinden korunmak amacıyla üretilmiş olan antivirüs yazılımlarının kullanım alanı kötü amaçlı programların ortaya çıkmasının ardından genişlemiştir.

<span class="mw-page-title-main">AutoHotkey</span>

AutoHotkey, başlangıçta kolay klavye kısayolları veya kısayol tuşları, hızlı makro oluşturma ve bilgisayar becerisinin çoğu düzeyindeki kullanıcıların herhangi bir Windows uygulamasında tekrarlanan görevleri otomatikleştirmesine olanak tanıyan yazılım otomasyonu sağlamayı amaç edinmiş ve Microsoft Windows platformu için tasarlanmış ücretsiz ve açık kaynaklı bir özel betik dilidir. Kullanıcı arabirimleri, AutoHotkey tarafından kolayca genişletilebilir veya değiştirilebilir. AutoHotkey kurulumu, kendi kapsamlı yardım dosyasını içerir ve web tabanlı belgeler de mevcuttur.

REMnux, kötü amaçlı yazılımların tersine mühendislik ve analizine yönelik bir Linux araç setidir. REMnux, kötücül yazılım analizi gerçekleştirenlere, topluluk tarafından geliştirilen ücretsiz araçlardan oluşan bir koleksiyon sağlar. Analistler, araçları bulmak, kurmak ve yapılandırmak zorunda kalmadan doğrudan kötü amaçlı yazılımları araştırmak için kullanabilirler. REMnux, 2010 yılından itibaren kurucusu ve birincil sorumlusu olan Lenny Zeltser, 2017'den itibaren dağıtımın mimari ve danışma olarak hizmet veren Erik Kristensen ile 2020'den itibaren dağıtım geliştirme sürecine katılan Corey Forman önderliğinde geliştirilmekte olup, ayrıca açık kaynak kültürü ile topluluğun birçok geliştiricisi ve destekçisi de bulunmaktadır.