İçeriğe atla

Maluuba

Maluuba
TipAlt şirket
EndüstriYapay zeka, [[Doğal dil işleme ]]
Kuruluş2011 (2011)
KurucuSam Pasupalak
Kaheer Suleman
Zhiyuan Wu
Joshua Pantony[1][2][3][4][5]
Genel merkezi
SahibiMicrosoft

Maluuba, yapay zeka ve dil anlama konusunda araştırmalar yapan Kanadalı bir teknoloji şirketidir.Firma 2011 yılında kurulmuş olup, 2017 yılında Microsoft tarafından satın alınmıştır.[6]

Tarihçe

Maluuba, Waterloo Üniversitesi'nde öğrenci olan Sam Pasupalak ve Kaheer Suleman tarafından 2011 yılında kurulmuştur.[7] İlk olarak kullanıcıların sesli arama yaparak uçuş bulmasını ve uçuş programı ayarlamasını sağlamak üzere geliştirilmeye başlamıştır.

2012 Şubat Samsung Ventures'tan 2 milyon dolarlık yatırım almıştır.[8]

2013 yılından itibaren çeşitli firmalarla başta nesnelerin interneti (IoT) olmak üzere, akıllı telefon, akıllı TV, otomotiv alanında birçok şirketle ortaklık içerisindedir.[9]

2015 yılında Nautilus Ventures ve Emerllion Capital'den 9 milyon dolarlık yatırım alan firma daha sonra Quebec, Montreal'de bir Ar-Ge laboratuvarı açmıştır.[10][11]

13 Ocak 2017 Microsoft tarafından 140 milyon dolar karşılığında satın alınmıştır.[12] Bu satın almanın ardından Kitchener-Waterloo ofisi kapatılmış ve çalışanları Montreal'de Microsoft Research çatısı altında çalışmaya başlamıştır.[13]

Kaynakça

  1. ^ "Startup tech companies flourishing in Waterloo Region". 8 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Şubat 2017. 
  2. ^ "Startup raises millions to get computers to understand dialogue". 23 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Şubat 2017. 
  3. ^ "Maluuba.com". 26 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2016. 
  4. ^ "Maluuba Angel List". 24 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2016. 
  5. ^ "Globe and Mail". 14 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2016. 
  6. ^ "Microsoft Acquires Artificial-Intelligence Startup Maluuba". 13 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2017. 
  7. ^ "Company". Maluuba. 26 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Aralık 2016. 
  8. ^ Lardinois (11 Eylül 2016). "Maluuba Wants to Challenge Apple's Siri with Its Do Engine". 19 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2016. 
  9. ^ Bader (24 Eylül 2013). "LG G2 Review". 19 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2016. 
  10. ^ "Machine learning startup Maluuba raises $9 million Series A". BetaKit (İngilizce). 14 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Kasım 2017. 
  11. ^ Lowrie (21 Kasım 2016). "Why tech giants like Google are investing in Montreal's artificial intelligence research lab". 18 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2017. 
  12. ^ "Maluuba + Microsoft: Towards Artificial General Intelligence". Maluuba. 13 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ocak 2017. 
  13. ^ "Maluuba closes Kitchener-Waterloo office, consolidating employees in Montreal". BetaKit (İngilizce). 25 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ekim 2017. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">TaleWorlds</span> Video oyunu geliştirme şirketi

TaleWorlds Entertainment, kısaca TaleWorlds, video oyunları geliştiren bağımsız bir Türk oyun firmasıdır. 2005 yılında Armağan Yavuz ve İpek Yavuz tarafından Ankara'da kurulmuştur. Stüdyoları Hacettepe Teknokent'te bulunmaktadır.

Google, bilgisayar yazılımı ve web arama motoru şirketidir. Şirket 2010 yılından beri ortalama olarak neredeyse her hafta şirket satın alması yapmıştır. Aşağıdaki tablo aksi belirtilmediği sürece ilgili şirketleri tamamen satın almalarının tamamlanmamış bir listesidir. Buradaki satın alma tarihi Google ve ilgili şirketin anlaşma tarihini gösterir. Google merkezi ABD'de olduğundan satın alma bedelleri Amerikan doları cinsinden verilmiştir. Eğer bedel listede yoksa gizli tutulmuş demektir. Satın alınan şirketten bir Google hizmeti türetildiği biliniyorsa o da burada listelenmiştir. Google, 2015 yılında Alphabet olarak bilinen daha büyük bir holding şirketinin bir yan kuruluşu olarak yeniden düzenlendi.

<span class="mw-page-title-main">Periscope (uygulama)</span> mobil canlı yayın uygulaması

Periscope veya Türkiye'de Scope, iOS ve Android platformları için geliştirilen görüntülü canlı yayın uygulamasıdır.Uygulama, Kayvon Beykpour ve Joe Bernstein tarafından geliştirildi.Yayın hayatına başlamadan 2015 yılında Twitter tarafından satın alındı.

<span class="mw-page-title-main">GV (şirket)</span>

GV, daha önce bilinen adıyla Google Ventures, Alphabet Inc.'in kurumsal risk sermayesi koludur ve teknoloji şirketlerine tohum yatırım, girişim yatırımı ve büyüme aşaması yatırımı yapar. Firma Google'dan bağımsız olarak faaliyet gösterir ve finansal verilere dayalı yatırım kararları alır. GV, Internet, yazılım ve donanımdan, temizlik teknolojileri, biyoteknoloji ve sağlık hizmetlerini içeren geniş bir yelpazedeki alanlarda hizmet veren girişimlere yatırım yapmayı amaçlar.

<span class="mw-page-title-main">Yammer</span>

Yammer Organizasyonlar içinde özel iletişim için kullanılan bir freemium kurumsal sosyal ağ hizmetidir. Yammer ağına erişim, yalnızca kullanıcının e-posta adresiyle belirlenir, böylece yalnızca onaylanan e-posta adreslerine sahip kişiler kendi ağlarına katılabilir. Hizmet, şecere web sitesi Geni.com için dahili bir iletişim sistemi olarak başladı ve 2008 yılında bağımsız bir ürün olarak başlatıldı. Microsoft, Yammer'ı 2012'de 1,2 milyar ABD dolara satın aldı.

<span class="mw-page-title-main">PayU</span>

PayU, e-ticarette satıcılara ödeme teknolojisi altyapılarını sağlayan bir finansal teknoloji (fintech) şirketidir. 2002 yılında kurulan şirketin merkezi Hollanda'nın Hoofddorp kentinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Wolt</span>

Wolt, yemek teslimat hizmeti sağlayan Fin teknoloji şirketidir.

<span class="mw-page-title-main">A9.com</span>

A9.com, arama motoru ve arama reklamcılığı teknolojisini alanlarında faaliyet göstermiş Amazon'un alt şirketlerinden birisidir. Günümüzde Amazon internet sitesi içerisinde arama motoru işlevini gerçekleştirmektedir.

Circle, peer-to-peer bir ödeme teknolojisi şirketidir. Jeremy Allaire ve Sean Neville tarafından Ekim 2013'te kuruldu. Circle'ın mobil ödeme platformu Circle Pay, kullanıcıların geleneksel itibarî para birimlerini tutmalarına, göndermelerine ve almalarına olanak tanımaktadır. Eylül 2015'te Circle, New York Eyaleti Finansal Hizmetler Departmanı tarafından verilen ilk BitLicense'ın sahibi oldu. Nisan 2016'da, İngiliz hükûmeti Circle'a ilk sanal para birimi lisansını verdi. Circle'ın merkezi Boston, Massachusetts'te bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">GoPuff</span> Dijital bir teslimat servisi

goPuff, Eylül 2020 itibarıyla 500'den fazla ABD şehrinde 200 yerine getirme merkezi aracılığıyla çalışan bir dijital dağıtım hizmetidir. Kullanıcılar, ürünleri çevrimiçi olarak veya goPuff uygulaması aracılığıyla sipariş edebilir ve ürünleri teslim alabilir.

<span class="mw-page-title-main">Home Chef</span>

Home Chef, Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunan abonelik tabanlı bir çevrimiçi yemek dağıtım şirketi. Abonelerine porsiyonlanmış yemek ve yemek seti dağıtımı yapmaktadır. Şirketin merkezi Chicago, İllinois'de yer almaktadır. Şirket aylık 3 milyon porsiyon yemek dağıtmaktadır.

Toast POS veya Toast, Inc., merkezi ABD'nin Massachusetts eyaletinin Boston kentinde olan bulut tabanlı bir restoran yazılımı şirketidir. Şirket, Android işletim sistemi üzerine kurulu bir restoran yönetimi ve satış noktası (POS) sistemi sağlıyor. Toast, 2012 yılında Cambridge, Massachusetts'te Steve Fredette, Aman Narang ve Jonathan Grimm tarafından kuruldu. Şubat 2020'de Toast, 4,9 milyar dolar değerinde Bessemer Venture Partners ve TPG Capital dahil bir dizi F Serisi fondan 400 milyon dolar aldı. Toast, ABD genelinde küçük kafelerden ülke çapındaki işletmelere kadar binlerce restoranda kullanılmaktadır.

Plated, Albertsons tarafından satın alınan bir Amerikan malzeme ve yemek tarifi dahil yemek aboneliği hizmetiydi. Şirket 2012'de kuruldu ve 2013'te Techstars'a, 2014'te Shark Tank'a ve 2015'te Beyond the Tank'a katılımıyla tanındı. Plated'in kurucuları Nick Taranto ve Josh Hix, Shark Tank ile ilgili bir anlaşma imzaladılar, ancak gösteri filme alındıktan sonra başka bir yatırımcı ile anlaşma yaptılar. Şirket, çeşitli risk sermayesi yatırımlarını kabul etti ve Eylül 2017'de Albertsons tarafından satın alınana kadar özel kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Foodpanda</span> Alman mobil yemek dağıtım şirketi

Foodpanda (foodpanda olarak stilize edilir) Berlin merkezli bir şirket olan Delivery Hero SE'nin sahip olduğu ve yaklaşık 50 ülkede faaliyet gösteren bir mobil yemek teslimatı pazarıdır. Çoğunlukla Asya Pasifik, Bulgaristan ve Romanya'da aktiftir. Merkezi Almanya, Berlin'dedir.

Shipt, Target Corporation'a ait bir Amerikan teslimat hizmetidir. Merkezi Birmingham, Alabama'dadır.

Munchery Inc., San Francisco, Seattle ve New York City'nin bazı bölgelerine hizmet veren bir çevrimiçi yemek siparişi ve yemek teslimatı hizmetiydi. Değeri 300 milyon dolar olan şirket 21 Ocak 2019'da aniden kapandı. Web sitesinin bulunduğu adres sadece yemek tarifleri içeren bir web sitesi olarak yeniden yayına alındı.

Freshly, Amerika Birleşik Devletleri'nin her yerine teslimat yapan, New York merkezli bir hazır yemek dağıtım şirketidir. Michael Wystrach ve Carter Comstock tarafından kurulan şirket, haftada 1 milyon öğün göndermekte ve Kıtasal Amerika Birleşik Devletleri'ne teslim etmektedir. 2020'de Freshly, Nestlé tarafından 1,5 milyar dolara satın alındı.

<span class="mw-page-title-main">Bat (kripto para)</span> Kripto Para

"Basic Attention Token" (BAT) Türkçe : "Temel İlgi İşareti" anlamına gelen adıyla Ethereum kripto para düzeni üstüne kurulmuş açık kaynak Brave (yazılım) internet tarayıcısının reklam önleyip kendi reklamlarını gösterirken reklam ücretini yayıncı- okuyucu-reklamcı ve tarayıcı arasında paylaşımı için yaratılmış bir kripto paradır.

Andreessen Horowitz (a16z olarak da bilinir, tam adı AH Capital Management, LLC), 2009 yılında Marc Andreessen ve Ben Horowitz tarafından kurulmuş özel bir Amerikan risk sermayesi şirketidir. Şirketin merkezi Menlo Park, California'dadır.

<span class="mw-page-title-main">Groq</span>

Groq, Inc., yapay zekâ alanında faaliyet gösteren bir Amerikan şirketi. Şirket, yapay zekâ iş yükü çıkarım performansını hızlandırmak için Dil İşleme Birimi (LPU) adını verdikleri uygulamaya özel entegre devreler (ASIC) ve ilgili donanımları üretmektedir. Groq'un LPU'sunda çalışan bazı yapay zekâ işlemleri örnekleri: Büyük dil modelleri (LLM'ler), görüntü sınıflandırma, anomali tespiti, tahminsel analiz.