İçeriğe atla

Malurus assimilis

Malurus assimilis
Kuzey Bölgesi, Avustralya'daki erişkin bir Malurus assimilis
Korunma durumu

Asgari endişe altında (IUCN 3.1)
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Animalia
Şube:Chordata
Sınıf:Aves
Takım:Passeriformes
Familya:Maluridae
Cins:Malurus
Tür: M. assimilis
İkili adlandırma
Malurus assimilis
North, 1901


Malurus assimilis, Maluridae familyasına ait bir kuş türüdür. Avustralya'ya endemik olup 1901'de Alfred John North tarafından tanımlanmıştır. Daha önceleri Malurus lamberti'nin alt türü olarak kabul edilen Malurus assimilis, 2018'de Uluslararası Ornitologlar Birliği tarafından ayrı bir tür olarak sınıflandırılmıştır.[1]

Alt türleri

Dört alt türü tanınmıştır. Her alt türün bulunduğu yerlerin sınır bölgelerinde ara formların yaşadığı alanlar da bulunmaktadır. Moleküler analiz bu alt türler arasında bulunan bağlantıyı daha çok aydınlatabilir ve belki de taksonlarda değişiklikler olabilir. Alt türlerin bazıları geçmişte ayrı türler olarak sınıflandırılmıştır.[2]

  • M. a. assimilis Queensland ve Yeni Güney Galler'in batısından, Batı Avustralya'nın kıyılarına kadar olan bölgede yaşar.[3] İlk olarak 1901 yılında Alfred John North tarafından tanımlandı.[4] Bu ve kuzeydeki diğer iki ırkın erkeklerinin üreme tüyleri daha koyu mor tepe ve mor sırt tüyleri ile ana ırk lamberti den ayrılır. Dişiler ise birbirlerine benzer.[5] Bu ırklar ile ana ırkın ara formlarının yaşadığı geniş bir bölge bulunmaktadır.[6]
  • M. a. dulcis Avustralya'nın kuzeyindeki Kuzey Bölgesi'de bulunan Arnhem Topraklarında yaşar.[3] İlk olarak 1908 yılında Gregory Mathews tarafından tanımlanmıştır.[7] Avustralya'nın kuzeyinde çok geniş bir alanda assimilis ırkı ile ara formlarının bulunduğu ortaya çıkarılana kadar bu ırk ile birlikte rogersi ırkının M. amabilis türünün alt türleri oldukları düşünülmekteydi.[6]Rogersi ırkında olduğu gibi dişiler boz-kahverengi yerine mavi-boz tüylere sahiptir ve sürmeleri ile göz halkaları diğer alt türlerde oldğu gibi ten rengi değil ama beyazdır.[5]
  • M. a. rogersi Kimberleys'te bulunur ve ilk olarak 1912'de Gregory Mathews tarafından tanımlanmıştır.[8] Erkekler daha geniş dağılıma sahip assimilis ırkına benzese de dişilerin tüyleri boz-kahverengi yerine mavi-bozdur. Kuzeydoğu Batı Avustralya ile kuzeybatı Northern Territory arasında kalan geniş bölgede her iki ırkın da dişilerinin görüldüğü geniş bir melez bölgesi olduğu bildirlmiştir.[9]
  • M. a. bernieri Batı Avustralya kıyısı açıklarındaki Bernier Adası ile Dorre Adası'nda bulunurlar. Dorre Adası'ndaki popülasyonu, komşu alt tür olan assimilis ile iç içedir. Erişkin erkeklerin tüy örtüsü, Avustralya'nın doğusundaki assimilis alt türü popülasyonuna benzer şekilde, bu alt türün Batı Avustralya'daki popülasyonuna göre daha koyu renklidir.[10]

Kaynakça

  1. ^ Gill, Frank; Donsker, David, (Ed.) (2017). "Lyrebirds, scrubbirds, bowerbirds, Australasian wrens". World Bird List Version 7.1 (İngilizce). Uluslararası Ornitologlar Birliği. 25 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2020. 
  2. ^ Rowley & Russell 1997, s. 159.
  3. ^ a b Simpson K, Day N, Trusler P (1993). Field Guide to the Birds of Australia. Ringwood, Victoria: Viking O'Neil. s. 392. ISBN 0-670-90478-3. 
  4. ^ North AJ (1901). "Description of a new species of the genus Malurus". Victorian Naturalist. Cilt 18. s. 29–30. 
  5. ^ a b Rowley & Russell 1997, ss. 160-161.
  6. ^ a b Schodde, R. (1982). The fairywrens: a monograph of the Maluridae. Melbourne: Lansdowne Editions. ISBN 0701810513. 
  7. ^ Mathews, GM (1908). "Malurus dulcis sp.n". Bulletin of the British Ornithologists' Club. Cilt 27. s. 48. 
  8. ^ Mathews, GM (1912). "A reference list to the birds of Australia". Novitates Zoologicae. Cilt 18. s. 171–656. 
  9. ^ Ford JR, Johnstone RE (1991). "Hybridisation Between Malurus lamberti rogersi and Malurus lamberti assimilis in North-western Australia" (PDF). Emu. 91 (3). s. 251–54. doi:10.1071/MU9860131. 11 Kasım 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 18 Eylül 2007. 
  10. ^ Higgins, Peter J.; Jeffrey M.; Steele, W. K., (Ed.) (2001). Handbook of Australian, New Zealand and Antarctic Birds. Volume 5: Tyrant-flycatchers to Chats (İngilizce). Melbourne: Oxford University Press. s. 324. ISBN 0-19-553258-9. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bayağı doğan</span> Yırtıcı bir kuş türü ve dünyanın en hızlı hayvanı

Bayağı doğan, gökdoğan, alaca doğan ya da yalnızca doğan doğangiller (Falconidae) familyasından oldukça yaygın bir gündüz yırtıcı kuş türüdür. Büyük bir kuş olan gökdoğanın sırtı kül grisi, başı kara ve alt kısımları beyaz üzerine çubukludur. Kuşlarla beslenen yırtıcı kuşlarda görüldüğü üzere, gökdoğan eşeysel dimorfizm sergiler ve dişileri erkek bireylerden biraz daha büyüktür. Gökdoğan hızıyla tanınır; avına doğru yaptığı kendine özgü dalış sırasında maksimum hızının anlık olarak saatte 360 km'nin üzerine çıkabildiği tahmin edilmektedir. Bu hız, gökdoğanı hayvanlar âleminin en hızlı türü yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ev kırlangıcı</span>

Ev kırlangıcı, kırlangıçgiller (Hirundinidae) familyasından göçmen bir kırlangıç türüdür. Avrupa, Kuzey Afrika ve ılıman Asya bölgelerinde ürer; kışları ise Sahraaltı Afrika'ya ve tropikal Asya bölgelerine göçer. Uçarken yakaladığı böceklerle beslenir dolayısıyla böceklerin çok bulunduğu iklimlerin olduğu yerlere göç eder. Başı ve üst tüyleri mavidir, kuyruksokumu ve alt tüyleri ise beyazdır. Hem açık alanlarda hem de insanların yaşadığı yerlerde bulunur. Doğu ve güney Asya bölgelerine endemik olan Delichon cinsinin diğer iki türüne benzer özelliklere sahiptir. Kabul edilmiş iki alt türü vardır.

<span class="mw-page-title-main">Sarı kiraz kuşu</span>

Sarı kiraz kuşu, kiraz kuşugiller (Emberizidae) familyasına ait bir ötücü kuş türü. Günümüzde bazı araştırmacılar tarafından ispinozgiller familyasında sınıflandırılmıştır. Ayrıca sarı çinte, sarı yelve olarak da adlandırılır. Vatanı Avrasya olan bu kuş türü Yeni Zelanda ve Avustralya'ya sokulmuştur. Avrupa'da yaşayanların çoğu yıl boyunca üreme bölgelerinde kalırken doğuda yaşayan alt türleri kısmen göçmendir ve popülasyonun çoğu kışı geçirmek için güneye iner. Erkeğin kafası parlak sarı, sırtı çizgili kahverengi, kuyruk sokumu kızıl kahverengi ve karnı da sarı renklidir. Dişi ve erişkin olmayanların tüyleri erkeklerin daha mat renklisidir. Çalılık ve orman kenarlarında açık alanlarda yaygın olarak yaşarlar. Şakıması en yakın akrabası ak başlı kiraz kuşuna benzer.

<span class="mw-page-title-main">Sığırcık</span> Ötücü bir kuş türü

Sığırcık ya da bayağı sığırcık ; ötücü kuşlar (Passeri) takımından, sığırcıkgiller (Sturnidae) familyasına ait bir kuş türüdür. Yaklaşık 20 cm uzunluğunda ve metalik parıltılı parlak siyah tüylere sahip olan sığırcığın tüy örtüsünde, yılın bazı dönemlerinde beyaz benekler görülür. Genç bireylerin tüy örtüleri, erişkin bireylerinkinden daha kahverengi tonlardadır. Bacakları pembe olan türün gagası kışları siyah yazları ise sarı renklidir. Özellikle toplu tüneme durumlarında gürültücü olan bu kuşun şakıması, müzikal bir tonda olmasa da çeşitlilik arz eder. Türün taklitçilik yetisine, çeşitli edebi eserlerde atıflar verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mahmuzlu incir kuşu</span>

Mahmuzlu incir kuşu, Avustralya, Yeni Zelanda ve Yeni Gine'de açık ülkenin oldukça küçük ötücü kuşlara ait bir kuşudur. Kuyruksallayangiller (Motacillidae) familyasından İncir kuşu Anthus cinsine ait orta büyüklükte bir incir kuşu türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Ak karınlı deniz kartalı</span>

Ak karınlı deniz kartalı, atmacagiller (Accipitridae) familyasından bir gündüz yırtıcı kuş türüdür. İlk olarak 1788 yılında Alman doğabilimci Johann Friedrich Gmelin tarafından tanımlanan bu tür Solomon Adaları'na endemik olan Solomon deniz kartalı ile çok yakındır. Erişkin ak karınlı deniz kartalının başı, göğsü, kanatlarının altındaki ikincil tüyler ve kuyruğu beyaz renklidir. Üst tüyleri gri renklidir. Kanatlarının altındaki siyah renkli uçuş tüyleri beyaz ikincil tüylerle bir kontrast oluşturur. Kuyrukları kısa ve tüm Haliaeetus türlerinde olduğu gibi kama şeklindedir. Yırtıcı kuşların çoğu gibi dişiler erkeklerden biraz daha iridir ve boyları 90 cm'ye, kanat açıklıkları 2,2 m'ye, ağırlıkları ise 4,5 kg'a ulaşır. Erişkin olmayan kuşların tüyleri kahverengidir ve beş ila altı yaşına kadar bu tüylerin yerine beyaz tüyler geçer. Çağrıları yüksek sesli kaz sesine benzer.

<i>Malurus splendens</i>

Malurus splendens, Maluridae familyasından ötücü kuş türü. Avustralya’nın orta batı New South Wales eyaletinden güneybatı Queensland’a kadar Batı Avustralya’nın kıyılarında bulunur. Kuru ve yarı-kuru bölgelerde yaşar. Eşeysel dimorfizm gösteren bu türün erkekleri üreme döneminde parlak mavi ve kara renkli tüylere sahiptir. Üreme dönemi dışında erkekler ile dişi ve genç kuşlar asıl olarak boz-kahve tüylere sahiptir. İlk başlarda tüm soluk renkli kuşlar dişi sanıldığı için bu türün çokeşli olduğu sonucuna yanlışlıkla varılmıştır. Önceleri ayrı tür olduğu sanılan mavi ve kara tüylü değişik ırklara sahiptir. Malurus cinsi kuşların hepsinde olduğu gibi bu türde sosyal olarak tekeşlidir ancak eşler farklı bireylerle çiftleşir ve birbirlerine yavruları büyütürken yardımcı olurlar. Erkek kuşlar pembe ya da mor taç yapraklarını kopararak kur gösterisi sırasında dişiye sunar.

<i>Malurus melanocephalus</i>

Malurus melanocephalus, Maluridae familyasından ötücü kuş türü. Avustralya’da endemiktir; kuzey ile doğu kıyılarında ve akarsu yakınlarında yaşar. Maluridae familyasındaki diğer türlerde olduğu gibi bu tür de eşeysel dimorfizm özelliği gösterir. Erkeğin üreme dönemi tüyleri oldukça dikkat çekicidir. Bu mevsimde erkeklerin başları, üst tüyleri ve kuyrukları karadır ve sırtları parlak kırmızı kanatları da kahverengidir. Dişinin üst tüyleri kahverengimsi alt tüyleri de soluk renklidir. Erkeğin eklips tüyleri ve genç kuşlar dişiye benzer. Bazı erkekler üreme döneminde de eski tüylerini korur. İki ırkı tanınmıştır: Doğu Avustralya’da daha uzun kuyruklu ve turuncu sırtlı melanocephalus ırkı ile Kuzey Avustralya’da görece daha kısa kuyruklu ve kızıl sırtlı cruentatus ırkı.

<i>Malurus leucopterus</i>

Malurus leucopterus, Maluridae familyasından ötücü kuş türü. Queensland’in ortasından ve Güney Avustralya’dan Batı Avustralya’ya Avustralya’nın kuru bölgelerinde yaşar. Eşeysel dimorfizm gösteren bu türün erkekleri üreme döneminde parlak mavi gövde tüylerine, kara gagaya ve beyaz kanatlara sahiptir. Dişinin tüyleri kum-kahverengi ve açık mavi kuyruk tüyleridir. Genç erişkin erkekler de dişiler ile aynı tüylere sahiptir. Üç alt türü tanınmıştır. Ana karada bulunan ana ırkın dışında diğer ırklardan biri Dirk Hartog Adası’nda diğeri ise Batı Avustralya’nın açığında bulunan Barrow Adası’nda yaşar. Bu adalarda bulunan ırkların üreme dönemi tüyleri maviden çok kara renklidir.

<i>Malurus elegans</i> Göçmen olmayan ötücü bir kuş türü

Malurus elegans, Maluridae familyasından ötücü kuş türü. Göçmen değildir ve Batı Avustralya’nın güneybatı köşesine endemiktir. Eşeysel dimorfizm gösteren bu türün erkekleri üreme döneminde parlak gümüşi-mavi tepe, kulak örtüsü ve sırt tüyleri ile kızıl omuz tüyleri ve siyah boğaz, boz-kahve kuyruk, kanat ile soluk alt tüylerden oluşan oldukça dikkat çekici tüylere sahiptir. Üreme dönemi dışında erkekler ile dişi ve genç kuşlar asıl olarak boz-kahve tüylere sahiptir ancak erkeklerde bazen mavi ve kara tüylere de rastlanır. Farklı ırklar tanımlanmamıştır. Malurus lamberti ve Malurus pulcherrimus türlerine çok benzer ve yakından ilişkilidir ancak birlikte bulundukları yerlerde geçiş tiplerine rastlanmadığı için ayrı bir tür olarak sınıflandırılır. Yerel olarak yaygın olsa da sayılarının azaldığına dair kanıtlar bulunmaktadır.

<i>Malurus lamberti</i> Ötücü kuş türü

Malurus lamberti, Maluridae familyasına ait ötücü bir kuş türüdür. Avustralya'nın doğusunda yaşamakta olup eşeysel dimorfizm gösteren bu türün erkeklerinin tüy örtüsü omuzlarında kestane rengi, tepesi ve kulaklarında mavidir. Üreme dönemi dışında erkekler ile dişi ve genç kuşlar asıl olarak boz-kahve tüy örtüsüne sahiptir.

<i>Malurus</i>

Malurus, Maluridae familyasından Avustralya ve Yeni Gine'de yaşayan ötücü kuş cinsidir.

<i>Malurus alboscapulatus</i> Kuş türü

Malurus alboscapulatus, Maluridae familyasından ötücü kuş türü. Endonezya ve Papua Yeni Gine'de yaşar.

<i>Malurus amabilis</i>

Malurus amabilis, Maluridae familyasından ötücü kuş türü. Avustralya'da endemiktir. Doğal yaşam alanı subtropikal ve tropikal kuru ormanlar ve nemli düzlüklerdir.

<i>Malurus coronatus</i>

Malurus coronatus, Maluridae familyasından ötücü kuş türü. Kuzey Avustralya'da endemiktir. İki alt türü tanınmaktadır.

<i>Malurus grayi</i>

Malurus grayi, Maluridae familyasından ötücü kuş türü. Endonezya ve Papua Yeni Gine'de bulunur.

<i>Egretta novaehollandiae</i>

Egretta novaehollandiae balıkçılgiller (Ardeidae) familyasından bir kuş türü. Avustralasya'da bulunur.

<i>Ardea picata</i>

Ardea picata balıkçılgiller (Ardeidae) familyasından bir kuş türü. Avustralya'nın kuzeyinde ve Yeni Gine ile Wallacea'nın bazı bölgelerinde bulunur.

<i>Microcarbo melanoleucos</i> Bir kuş türü

Microcarbo melanoleucos karabatakgiller (Phalacrocoracidae) familyasından bir kuş türüdür. Avustralya, Yeni Gine, Yeni Zelanda, Malezya ve Endonezya ile birlikte Pasifik Okyanusu'nun güneybatısında yaşar. Küçük gagalı bir karabatak türü olan bu kuş genellikle üstü siyah altı beyazdır. Gagası sarıdır ve küçük bir tepeliği vardır.

<i>Clytomyias insignis</i> Maluridae familyasından ötücü kuş türü

Clytomyias insignis Maluridae familyasından ötücü kuş türü. Clytomyias cinsinin tek örneğidir. Endonezya ve Papua Yeni Gine'de yaşamaktadır. Yaşam habitatları tropikal ve dönence nemli dağlık ormanlardır.