İçeriğe atla

Maluku Denizi

Maluku Denizi
Havza
Ülke(ler)Endonezya
Koordinatlar0°25′G 125°25′D / 0.417°G 125.417°D / -0.417; 125.417
Yerleşim(ler) (sahil)Bitung, Tidore
Genel bilgiler
Aktığı yerBüyük Okyanus
TürDeniz
Ortalama derinlik4.810 m (15.780 ft)
Yüzölçümü200.000 km2 (77.000 sq mi)
Harita
Güneydoğu Asya'da Molucca Denizi'nin yerleşimi

Maluku Denizi (Endonezce: Laut Maluku) Batı Büyük Okyanusda, Endonezya adalarının içinde bulunan deniz.[1] Bölge mercan bakımından zengindir ve birçok dalış noktasına sahiptir.

Yer

Maluku Denizi, güneyden Banda Denizi ile ve kuzeyden Celebes Denizi ile sınırlanır.

Tarih

Maluku Denizi, baharat ticareti için aktif bir alandı ve 4 sultanlık tarafından kontrol edildi.

Depremler

Deniz, Maluku Deniz Plakası'ndan dolayı çok aktif bir deprem alanıdır.[2]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "www.britannica.com". 22 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Temmuz 2012. 
  2. ^ www.geology.um.maine.edu/geodynamics 26 Ağustos 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İngilizce)

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Endonezya</span> Güneydoğu Asya ve Okyanusyada yer alan bir ada ülkesi

Endonezya, resmî adıyla Endonezya Cumhuriyeti, Hint ve Pasifik okyanusları arasında, Güneydoğu Asya ve Okyanusya'da toprakları bulunan bir ülkedir. 17 binden fazla adadan oluşur. Bu adaların en büyükleri Sumatra, Cava ve Sulavesi ile kısmen Borneo ve Yeni Gine'dir. Endonezya dünyanın en büyük ada ülkesidir, 1.904.569 km²'lik yüzölçümüyle dünyada 14. sıradadır. 280 milyon civarında nüfusuyla dünyanın en kalabalık dördüncü ülkesi ve aynı zamanda en kalabalık Müslüman ülkesidir. Cava dünyanın en kalabalık adasıdır ve nüfusun yarıdan fazlasına ev sahipliği yapar.

<span class="mw-page-title-main">Akdeniz</span> Avrupa, Asya ve Afrika arasında yer alan iç deniz

Akdeniz, Atlas Okyanusu'na bağlı, kuzeyinde Avrupa, güneyinde Afrika, doğusunda Asya kıtaları bulunan deniz. 2,5 milyon km² civarında alanı kaplayan deniz, Cebelitarık Boğazı ile Atlas Okyanusu'ndan, Çanakkale Boğazı ile Marmara Denizi'nden ve Süveyş Kanalı ile Kızıldeniz'den ayrılır. Akdeniz'in tuzluluk oranı ‰ 38 olup tuz oranı fazla olan denizler grubunda değerlendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Türk Silahlı Kuvvetleri</span> Türkiye Cumhuriyetinin askerî gücü

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), yurt dışından gelecek tehdit ve tehlikelere karşı Türk vatanını savunmakla görevli askerî kuvvettir. Görevi caydırıcılık sağlayacak şekilde askerî gücün muhafazasını ve güçlendirilmesini sağlamak, Türkiye Büyük Millet Meclisi kararıyla yurt dışında verilen görevleri yapmak ve uluslararası barışın sağlanmasına yardımcı olmaktır.

<span class="mw-page-title-main">Ege Denizi</span> Akdenizin parçası olan deniz

Ege Denizi veya Türkçe diğer adı ile Adalar Denizi, Balkan ve Anadolu Yarımadaları arasında, Akdeniz'e bağlı bir denizdir. Marmara Denizi ve Karadeniz'den Çanakkale ve İstanbul Boğazları ile ayrılan bu denizin kuzey sınırları karalarla çizilmiş olmakla birlikte, güney sınırlarını Yunanistan'a bağlı adalar olan Rodos ve Girit çizer. Ege Denizi'nin tüm kıyıları Türkiye ve Yunanistan ile çevrilidir. Karadeniz üzerinden taşınan petrol ürünlerinin dünya pazarına ulaşmasında başlıca yoldur.

<span class="mw-page-title-main">Deniz</span> büyük ve genellikle tuzlu su

Deniz, bir okyanus ile bağı olan ve büyük bir alanı kaplayan ve genellikle tuzlu olan su kütlesi. Terim genellikle okyanus terimi yerine de kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Baykal Gölü</span> Dünyanın en derin gölü

Baykal Gölü, dünyanın en derin gölü olarak anılmaktadır. Sibirya'nın güneyinde, İrkutsk Oblastı ve Buryatya arasında yer alır. İrkutsk şehrinin yakınında bulunan göl, "Sibirya'nın Mavi Gözü" diye adlandırılır. Yüzölçümü yaklaşık 31.722 km²'dir. Uzunluğu 636 km, en geniş yeri 79,5 km'dir. Gölün tabanı deniz seviyesinin yaklaşık 1285 m altındadır. Gölün dibindeki tortul kayaçların yaklaşık 7 km kalınlığında olduğu tahmin edilmektedir. Bu da gölün yeryüzündeki en derin yarıklardan biri olduğunu göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Gilan (eyalet)</span>

Gilan Eyaleti, İran'ın 31 eyaletinden birisidir.

Erdoğan Arıca, defans mevkiinde görev alan Türk eski millî futbolcu ve teknik direktör. Erdoğan Arıca; şarkıcı Soner Arıca'nın ağabeyi, Kadir İnanır'ın da yeğenidir.

<span class="mw-page-title-main">Guangdong</span> Güney Çin denizi kıyısında bulunan, Çinin en kalabalık eyaleti.

Guangdong, Güney Çin'de, Güney Çin Denizi'nin kuzey kıyısında Çin'in 23 eyaletinden (sheng) biridir. Eyalet başkenti Guangzhou'dur. Toplam yaklaşık 179,800 km2 (69,421 sq mi), alanda 126,84 milyon nüfusuyla Guangdong, Çin'in en kalabalık eyaleti ve bölgeye göre 15'inci en büyük ve aynı zamanda dünyanın en kalabalık üçüncü ülke alt bölümüdür.

Gülsen Tuncer, Türk tiyatro, dizi, sinema oyuncusu, seslendirme sanatçısı, söz yazarı, besteci, sanat yönetmeni ve akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Endonezya bayrağı</span> Ulusal bayrak

Endonzeya bayrağı, Endonezya Cumhuriyeti'nin resmî simgesidir.

<i>Encyclopædia Britannica</i> İngilizce ansiklopedi

Encyclopædia Britannica, dünyada en uzun süredir yayımlanan İngilizce genel kültür ansiklopedisidir. Eğitimli yetişkin kullanıcıları hedef alan bir ansiklopedidir. İlk baskısı 1768'de İskoçya'nın Edinburgh şehrinde basılmıştır. 100 sürekli editör ve 4400 katılımcı yazar tarafından hazırlanır. Geniş bir kesim tarafından dünyanın en gelişmiş akademik ansiklopedisi kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Maluku Adaları</span>

Maluku adaları Endonezya'da bir takımadalar bölgesi olmakla birlikte, Güneydoğu Asya'nın geniş deniz kıyılarının da bir parçasıdır. Başkent Ambon (şehir)'dur.

<span class="mw-page-title-main">İZDENİZ</span>

İZDENİZ, 18 Kasım 1992 tarihinde İzmir merkezli kurulmuş ve denizyolu ulaşımı alanında faaliyet gösteren bir şirkettir. İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı olan şirket, 8 Mart 2000 tarihinden beri İzmir Körfezi'ndeki denizyolu ulaşımından sorumludur. Bünyesinde barındırdığı 16 Yolcu Gemisi, 5 Arabalı Vapur, 1 Yüzer Tesis ve 12 iskele ile İzmir körfezinde hizmet veren şirket, 2022 yılında başlattığı İzmir Limanı çıkışlı İzmir – Midilli seferlerini de düzenlemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Scotia Denizi</span> deniz

Scotia Denizi Bir kısmı Güney Okyanusu'nda ve büyük bir kısmı Güney Atlantik Okyanusu'nda yer alan deniz. 900.000 km 2 alanı kaplayan denizin en derin yeri 5.576 metredir.

<span class="mw-page-title-main">Ekmek kadayıfı</span> şerbetli Türk tatlısı

Ekmek kadayıfı veya kaymaklı saray ekmeği, Türk mutfağında yer alan, Afyonkarahisar kökenli bir tatlı. Yapılan hamurun arasına, fıstık veya ceviz konularak hazırlanır. Daha sonra üzerine şerbet dökülerek pişirilir. Genellikle üzerine kaymak veya dondurma konulur. Afyon Kaymaklı Ekmek Kadayıfı Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.

Endonezya, 28 il ve 5 özel statülü bölgeden oluşan toplam 33 en üst düzey idari birime ayrılmıştır. İdari birimler Cava, Batı Papua, Kalimantan, Küçük Sunda Adaları, Maluku Adaları, Sulawesi, Sumatra olmak üzere yedi coğrafi bölgeye göre ayrılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Maluku (il)</span> Endonezyanın bir ili

Maluku, Endonezya'nın doğu kesiminde, Maluku Adaları'nın orta ve güneyindeki adaları kapsayan il. Merkezi Ambon'dur. 1950 yılından 1999 yılına kadar kadar "Maluku İli" adıyla tek bir yönetim birimiyken, 1999'da kuzeyindeki adalar Maluku'dan ayrılarak Kuzey Maluku adıyla yeni bir yönetimi birimine dönüştürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Maluku</span> Endonezyanın doğu kesiminde bulunan il

Kuzey Maluku, Endonezya'nın doğu kesiminde bulunan il. Maluku Adaları'nın kuzey kesimini kapsar. 1999'da Maluku'dan ayrılarak kurulan Kuzey Maluku'nun merkezi Sofifi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Halmahera Denizi</span> deniz

Halmahera Denizi, Endonezya'nın doğusunda Maluku Adaları arasında yer alan bir bölgesel denizdir. Kuzeyinde Pasifik Okyanusu, batısında Halmahera bölgeleri bulunmaktadır.