Euro veya avro, Avrupa Birliği'nin kurumları tarafından kullanılan ve Almanya, Avusturya, Belçika, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hırvatistan, Hollanda, İrlanda, İspanya, İtalya, Kıbrıs, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Portekiz, Slovakya, Slovenya ile Yunanistan'ın oluşturduğu euro bölgesinin resmî para birimi.
Türk lirası, Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde resmî olarak, Suriye Geçici Hükûmetinin ve Suriye Kurtuluş Hükûmetinin kontrol ettiği bölgelerde ise gayriresmî olarak kullanılan para birimidir. Alt birimi kuruş olan Türk lirasının basma ve yönetme faaliyetleri Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından sürdürülür.
Lira, günümüzde Türkiye'nin yanı sıra Suriye, Mısır ve Lübnan'ın resmî para birimlerinin adıdır.
Kıbrıs Lirası ya da modern Yunanca adıyla λίρα ya da çoğulu λίρες, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin eski resmi para birimiydi. 1983'e kadar Kıbrıs Türklerinin de resmi muhasebe birimi olan Kıbrıs Lirası, Kıbrıs Türk Federe Devleti'nin 16 Mayıs 1983'te aldığı bir kararla yürürlükten kaldırılmış ve Türkiye'nin para birimi olan Türk lirası, şimdiki Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde tedavülü zorunlu para olarak kabul edilmiştir.
ISO 4217, para birimi kodu olarak da bilinen, para birimlerine verilen 3 haneli kısaltmaları düzenleyen ISO standartıdır. ISO 4217 kod listesi bankacılıkta ve iş dünyasında gfd Bazı ülkelerde döviz büroları sadece bu kodları kullanarak işlem yaparlar. Bu kodlar sayesinde bir kodun ilk iki harfi ISO 3166-1 alpha-2 ülke kodudur. İnternet'te kullanılan CcTLDlerin çok benzeridir. Örneğin Japonya'nın ülke kodu "jp", para birimi "yen"dir. Para birimi kodu da JPY olarak atanmıştır.
Dolarizasyon ya da Para ikamesi, bir ülkede yaşayanların yabancı para birimlerini kendi paraları yerine ve/veya paralel olarak kullanmaları durumudur.
İtalyan lirası veya İtalyan lireti İtalya'da 1861 yılından 2002 yılına kadar kullanılan para birimidir. İtalyan lirası İtalya'nın dışında San Marino'da ve Vatikan'ın bir bölümünde kullanılmaktaydı. İtalya'nın resmî para birimi olarak Euroya geçmesiyle birlikte 1936,27 İtalyan lirası, 1 euro olacak şekilde değişim yapılmaya başlanmıştır. 28 Eylül 2002 tarihinde tedavülden kaldırılmıştır. Bununla birlikte 10 yıl süre ile İtalya Merkez Bankası tarafından İtalyan Lireti Euro ile yukarıda verilen kur üzerinden değiştirilmeye de devam edilmiştir. Bu süreç de 2012 yılı itibarıyla tamamlanmıştır.
Yeni Türk Lirası, 1 Ocak 2005 ile 31 Aralık 2008 tarihleri arasında Türkiye'nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin para birimi olmuştur. Yeni lira, 100 yeni kuruşa bölündü. Sembol YTL ve ISO 4217 kodu TRY idi.
Bu madde Türkiye Cumhuriyeti madenî paralarını göstermektedir.
Suriye lirası, Suriye'de kullanılan para birimidir. Bir lira, yüz kuruştan (piastre) oluşmaktadır. Ancak günümüzde Suriye lirasında kuruşlar tedavülde kullanılmamaktadır. Suriye Lirası'nın uluslararası kısaltılışı SYP'dir. Suriye Lirası'nın üzerinde ihracat kısıtlamaları vardır.
Lübnan lirası, Lübnan'da kullanılan para birimidir. Banque du Liban tarafından çıkarılır ve dağıtılır. Liranın alt birimi, kuruştan türeten qirş (قرش) ya da Fransızca ismiyle piastre ve bir lira 100 tane qirşe ya da piastreya bölünür, fakat enflasyon nedeniyle alt birimleri kullanılmamaktadır.
Sudan paundu ya da Sudan lirası, Sudan'da kullanılan resmî para birimidir. Sudan Bankası tarafından dağıtılır. Cunaih'in alt birimi "qirş" ve bir cunaih, 100 tane qirşe bölünür. 2007'den önce ülkede Sudan dinarı kullanılmakta idi.
Türk lirası simgesi 1 Mart 2012 itibarıyla kabul edilmiş olan, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde de kullanımda bulunan resmî para birimi Türk lirasını simgelemekte kullanılan semboldür.
Osmanlı lirası, Osmanlı İmparatorluğu'nda 1844'ten 1 Kasım 1922'ye kadar kullanmış resmî paradır. Saltanatın kaldırılmasından sonra Türkiye'de 23 Ekim 1923'e kadar resmî olarak kullanıldı. Fakat Osmanlı lirasının tam olarak tedavülden kalkması ve yerine Türk lirasının kullanılması 1927 yılını buldu.
Türkiye'de finansal krizler ya da ekonomik krizler makro ekonomik yapının bozulmasıyla ortaya çıkan buhran dönemleridir. 1929 Dünya Ekonomik Bunalımı sonrası yaşanan başlıca krizler; 1946, 1958, 1960, 1974, 1980, 1982, 1990, 1994, 2000-2001, 2008-2012 ve 2018-2023 krizleridir.
Para Osmanlı İmparatorluğu'nda kullanılan bir para birimidir. Türkiye, Karadağ, Arnavutluk ve Yugoslavya'da kullanılmıştır. Günümüzdeki Sırp Dinarı'nın alt birimidir.
Pound işareti (£), Birleşik Krallık'ın para birimi olan İngiliz sterlini işaretidir. Aynı sembol, Cebelitarık poundu, Mısır poundu veya bazen Suriye poundu gibi benzer isimli para birimleri için de kullanılmaktadır. Bazen lira adlı para birimleri için de kullanılır, mesela şimdi piyasadan çekilen İtalyan lirası.
1926'da Türkiye Cumhuriyeti Maliye Bakanlığı, 1, 5, 10, 50, 100, 500 ve 1000 Türk lirası değerindeki birinci emisyon banknotları tedavüle sürdü. Birinci emisyon, üzerinde hem Fransızca hem de Arap alfabesiyle yazılmış Türkçe metinlerin basılı olduğu son emisyondur. Banknotların ön yüzünde ise Mustafa Kemal Atatürk portresi yer almaktadır.
Lira, 1865'ten 2002'de Euro'ya geçilene kadar San Marino'nun resmi para birimi idi. İtalyan lirası ile sabitlenmişti ve aynı değere sahipti. San Marino'nun yanı sıra İtalya ve Vatikan'da resmi para birimi idi. Ayrıca banknotları olmayıp sadece madeni paralara sahipti. Euro'ya geçilirken 1 Euro = 1936,27 San Marino lirası olacak şekilde değiştirilmiştir.
Lira, 1929 ile 2002 yılları arasında Vatikan'ın resmi para birimi idi. İtalyan lirası ile sabitlenmişti ve aynı değere sahipti. Vatikan lirası Vatikan'ın yanı sıra İtalya ve San Marino'nun resmi para birimi idi. Ayrıca bankotları olmayıp sadece madeni paralara sahipti. Euro'ya geçilirken Euro = 1936,27 Vatikan lirası olacak şekilde değiştirilmiştir.