İçeriğe atla

Malta Silahlı Kuvvetleri

Malta Silahlı Kuvvetleri
Forzi Armati ta' Malta
Malta Silahlı Kuvvetleri arması
Kuruluş19 Nisan 1973
KarargâhLuqa
Komuta
BaşkomutanMarie Louise Coleiro Preca
Ulusal Güvenlik ve İçişleri BakanıMichael Farrugia
Genelkurmay BaşkanıTuğgeneral Jeffrey Curmi
Genel Bilgiler
Askerlik yaşı18
Etkin personel sayısı2.140 (2020)[]
Rezerve personel sayısı5.600 (2020)[]
Maliye
Harcamalar$60 milyon (2000 tah.)
GSYİH paydası1.7% (2000)

Malta Silahlı Kuvvetleri (İtalyancaForzi Armati ta' Malta), Malta'yı dışarıdan gelebilecek askeri tehditlere karşı korumakla görevli silahlı kuvvetlerdir. Küçük hava ve deniz kuvvetleri ile bir karargâh ve üç ayrı taburdan oluşan bir tugay büyüklüğünde bir birliktir. Silahlı kuvvetler, sınır kontrolünden sorumludur.[1]

Malta Silahlı Kuvvetleri'nin yapısı

Kaynakça

  1. ^ "List of national services responsible for border control" (PDF). 13 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 20 Mart 2013. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Asteğmen veya yedek subay birçok ülkenin kara ve hava kuvvetlerinde asıl görevi takım veya kısım komutanlığı olan, en düşük subay rütbesi olan askerî rütbe. NATO kodu OF-1C'dir.

Üsteğmen, birçok ülkenin kara ve hava kuvvetlerinde asıl görevi takım komutanlığı olan ve teğmenle yüzbaşı arasındaki askerî rütbe. NATO kodu OF-1'dir.

<span class="mw-page-title-main">Nurettin Ersin</span> 18. TSK Genelkurmay Başkanı

Nurettin Ersin Türk asker. Türk Silahlı Kuvvetlerinin 18. Genelkurmay Başkanı. Mehmetçik Vakfının kurucularından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Rüştü Erdelhun</span> 10. TSK Genelkurmay Başkanı

Mustafa Rüştü Erdelhun Türk asker. Türk Silahlı Kuvvetlerinin 10. Genelkurmay Başkanı.

General, kara ve hava kuvvetlerinde albaydan sonra gelen ve mareşale kadar olan yüksek rütbeli subaylara verilen unvan. Deniz Kuvvetleri'ndeki dengi "amiral"dir. Hitap ederken yalnızca korgeneral ve orgenerale "General" denilmekle birlikte, tuğgeneral ve tümgeneral rütbeli subaylar, doğrudan bu rütbeleriyle anılırlar.

<span class="mw-page-title-main">Askeriye</span> öncelikli olarak savaşa hazırlanmak ve savaşı yürütmekle görevli kurum

Askeriye veya ordu, ağırlıklı olarak savaşa yönelik, toplu olarak silahlı kuvvetler olarak da bilinen, ağır silahlı, son derece organize bir güçtür. Genellikle egemen devlet tarafından resmi olarak yetkilendirilir ve muhafaza edilir, üyeleri farklı askerî üniformalarıyla tanımlanabilir. Bir ordu, donanma, hava kuvvetleri, uzay kuvvetleri, deniz kuvvetleri veya sahil güvenlik gibi bir veya daha fazla askerî şubeden oluşabilir. Ordunun ana görevi genellikle devletin savunulması ve dış silahlı tehditlere karşı çıkarları olarak tanımlanır.

<span class="mw-page-title-main">Ordu (askeriye)</span> bir devletin silahlı kuvvetlerinin tümü ya da herhangi bir askeri kuvvetin en büyük birliği

Ordu, bir devletin silahlı kuvvetlerinin tümü ya da herhangi bir askerî kuvvetin en büyük birliği. Ordular 4 ila 6 kolordudan oluşur Günümüz orduları çoğunlukla en az orgeneral rütbesini haiz askerler tarafından komuta edilir. Ordunun görevi devlete karşı gelecek iç ve dış tehditlere karşı koymaktır. Buna karşın günümüzde veya geçmişte çeşitli ülkelerde ordunun yönetime el koyması da görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Bundeswehr</span> Almanya Federal Cumhuriyetinin askerî gücü

Bundeswehr, Almanya Federal Cumhuriyeti'nin silahlı kuvvetlerine verilen addır. Ülke eyaletlerinin kendilerine ait bir ordusu yoktur ve ordu, doğrudan federal hükûmetin emri altındadır.

Başkomutan veya başkumandan; silahlı kuvvetler veya askerî birim üzerinde kara, deniz ve hava kuvvetlerini komuta eden en üst rütbeli komutandır. Terim teknik olarak, bir ülkenin yürütme liderliğinde, devlet veya hükûmet başkanında bulunan askerî yeterliliklerini ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Pakistan Silahlı Kuvvetleri</span>

Pakistan Silahlı Kuvvetleri, Pakistan'ı karadan, havadan ve denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumak görevli olan askerî kuvvet. Pakistan Kara Kuvvetleri, Pakistan Hava Kuvvetleri, Pakistan Deniz Kuvvetleri, Pakistan Hava Savunma Kuvvetleri ve Pakistan Sahil Güvenliği'nden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk Silahlı Kuvvetleri</span>

Arnavutluk Silahlı Kuvvetleri (ASK), Arnavutluk'u dışarıdan gelebilecek askeri tehditlere karşı korumakla görevli silahlı kuvvetlerdir. 1912 yılında Arnavutluk'un Osmanlı İmparatorluğu'ndan bağımsızlığını ilan etmesinden hemen sonra kuruldu. Silahlı kuvvetler, Kara, Hava ve Deniz Kuvvetleri'nden oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Belçika Silahlı Kuvvetleri</span>

Belçika Silahlı Kuvvetleri, Belçika'yı dışarıdan gelebilecek askeri tehditlere karşı korumakla görevli askeri güçtür. Belçika'nın Ekim 1830 tarihinde bağımsız olmasından hemen sonra kuruldu. Belçika Silahlı Kuvvetleri kurulduğundan bu yana I. Dünya Savaşı, II. Dünya Savaşı, Kore Savaşı ve Kosova Savaşı'nda aktif olarak görev aldı. Silahlı kuvvetlere bağlı Belçika Komando Tugayı, Belçikalı yerlilerin kamu düzenini korumak için, Orta Afrika'da birkaç kez askeri anlamda müdahalede bulundu. Bu noktada silahlı kuvvetler, Lübnan, Afganistan ve Aden Körfezi'nde aktif olarak görev yapmaya devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">İspanya Silahlı Kuvvetleri</span> İspanya Krallığının askerî gücü

İspanya Silahlı Kuvvetleri, İspanya Krallığı'nı dışarıdan gelebilecek askerî tehlikelere karşı korumakla görevli silahlı kuvvetlerdir.

<span class="mw-page-title-main">İtalya Silahlı Kuvvetleri</span> İtalyanın askerî gücü

İtalya Silahlı Kuvvetleri, İtalya'yı dışarıdan gelebilecek askeri tehditlere karşı korumakla görevli silahlı kuvvetlerdir. İtalya Cumhurbaşkanı, Savunma Yüksek Kurulu başkanı olarak İtalya Silahlı Kuvvetleri Başkomutanıdır. 2021 yılında etkin askeri personelin toplam sayısı 340.147'dir. İtalya Silahlı Kuvvetleri, Askeri bütçe ve harcamaları bakımından Dünya'da 9. sıradadır.

<span class="mw-page-title-main">Norveç Silahlı Kuvvetleri</span>

Norveç Silahlı Kuvvetleri, Norveç'i dışarıdan gelebilecek askeri tehditlere karşı korumakla görevli silahlı kuvvetlerdir. Silahlı kuvvetler, Norveç Kara Kuvvetleri, Norveç Kraliyet Deniz Kuvvetleri, Norveç Kraliyet Hava Kuvvetleri, Ana Muhafızlar ve Siber Kuvvetler'in yanı sıra birçok ortak bölümden oluşmaktadır. Sivil çalışanlar dahil etkin 23,000 personeli bulunmaktadır. Seferberlik anında asker sayısı 83,000'e yükselir. Norveç'te askerlik zorunludur.

<span class="mw-page-title-main">Portekiz Silahlı Kuvvetleri</span>

Portekiz Silahlı Kuvvetleri, Portekiz'i dışarıdan gelebilecek askeri tehditlere karşı korumakla görevli silahlı kuvvetlerdir. Portekiz Cumhurbaşkanı Silahlı Kuvvetleri'nin resmi Başkomutanıdır ama pratikte bu Ulusal Savunma Bakanı aracılığıyla Portekiz Hükûmeti tarafından yürütülmektedir. Portekiz Silahlı Kuvvetleri, Portekiz egemenliğini, çıkarlarını korumak ve uluslararası barışı koruma çabalarına destek ile görevlidir. NATO'nun kurucu ülkelerinden biri olan Portekiz, 1955 yılından bu yana askeri kanadın etkin bir üyesi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Slovakya Silahlı Kuvvetleri</span>

Slovak Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri, Slovakya'yı dışarıdan gelebilecek askeri tehditlere karşı korumakla görevli silahlı kuvvetlerdir. Kara ve Hava kuvvetlerinden oluşmaktadır. Ülkenin denize kıyısı olmadığından deniz kuvvetleri bulunmamaktadır. Silahlı kuvvetlerin toplam 14,000 personeli bulunmaktadır. Slovakya Mart 2004'te NATO'ya üye oldu. 2006 yılından itibaren tamamen profesyonel askerlerden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Slovenya Silahlı Kuvvetleri</span>

Slovenya Savunma Kuvvetleri, Slovenya'yı dışarıdan gelebilecek askeri tehditlere karşı korumakla görevli silahlı kuvvetlerdir. Kara, Deniz, Hava ve Hava Savunma kuvvetlerinden oluşmaktadır. 2003 yılında zorunlu askerliğin kaldırılmasından beri Silahlı kuvvetler tamamen profesyonel askerlerden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kore Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri</span>

Kore Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri, Güney Kore'nin silahlı kuvvetleridir. Silahlı kuvvetler Kara, Deniz ve Hava kuvvetleri ile Deniz Piyade Kolordusu'ndan oluşmaktadır. Silahlı Kuvvetler, 1948 yılında Kore'nin bölünmesinin ardından kurulmuş olup cumhuriyetin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü korumaktan sorumludur. 2017 yılı itibarı ile yaklaşık 3.700.000 personel sayısı ile dünyanın en büyük silahlı kuvvetlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Müşterek Harp Enstitüsü</span> Doktora seviyesinde askerî okul

Müşterek Harp Enstitüsü, merkezi Levent'te bulunan Millî Savunma Üniversitesine bağlı olarak müşterek karargâh seviyesinde plânlama, yönlendirme ve kontrol teknikleri ile bu birliklerin faaliyetlerini yönetecek tarzda öğrenim vermek, milli güvenlik konularında bilgi ve yetenek kazandırmak ve bünyesinde açılan kursları yönetmek amacıyla faaliyet gösteren askeri eğitim kurumu.