İçeriğe atla

Maloya

Maloya, Réunion'un iki ana müzik türünden biridir, genellikle Réunion Creole dilinde söylenir ve geleneksel olarak perküsyon ve bir müzik yayı eşliğinde söylenir.[1] Maloya, Réunion'un diğer halk müziği olan séga'da olduğu gibi, Afrikalı ve Madagaskarlı kölelerin ve adadaki Hint işçilerin müziğine dayanarak oluşturduğu yeni bir form olarak nitelendirilebilir. Bazı müzik muhabirleri, müzikseverler ve uzman olmayan akademisyenler bazen maloya'yı Amerikan müziklerinden biri olan blues ile karşılaştırabilirler, ancak bu iki müzik türünün çok az ortak yönü vardır.[2] Maloya, Fransız devleti için bir tehdit olarak görüldüğü için 1970'lerde yasaklandı.[3]

Tanım

Çok sayıda yaylı ve üflemeli Avrupa enstrümanı kullanan séga ile karşılaştırıldığında, geleneksel Maloya sadece perküsyon ve müzik yayını kullanır. Ayrıca Maloya şarkıları bir çağrı-yanıt yapısı kullanır.[4]

Enstrümanlar

Geleneksel enstrümanlar şunları içerir:[5]

  • roulér - ellerle çalınan düşük akortlu bir varil davul
  • kayamb - şeker kamışı tüplerinden ve tohumlarından yapılmış düz bir çıngırak
  • pikér - sopalarla oynanan bir bambu idiyofon
  • sati - sopalarla çalınan düz metal bir idiyofon
  • bob - destekli, vurulmuş bir müzik yayı

Temalar

Maloya şarkıları genellikle politik odaklıdır ve lirik temaları genellikle kölelik ve yoksulluktur.[6]

Kökeni

Maloya'nın yerli müzik ve dans formu genellikle tamamen Afrika kökenli bir stile sahiptir, Afrika'dan bağlantılı atalardan kalma ritüellere dayanır ve bu nedenle erken dönem köle nüfusunun müzikal mirası olarak kabul edilmiştir.[7]

Tarih

Maloya, Creole kültürüyle güçlü ilişkisi nedeniyle altmışlı yıllara kadar yasaklı halde kalmıştır. Bazı maloya gruplarının performansları, özerk düşüncelerle ve Réunion Komünist Partisi ile ilişkileri nedeniyle seksenlere kadar yasaklanmıştır.

Günümüzde en ünlü maloya müzisyenlerinden biri Danyèl Waro'dur. Akıl hocası Firmin Viry'nin maloya'yı yok olmaktan kurtardığı kabul edilmiştir. Françoise Vergès'e göre, maloya'nın ilk halka açık performansı, 1959'da Komünist Parti'nin[8] kuruluşunda Firmin Viry tarafından yapılmıştır. Maloya, Waro gibi Creole şairleri ve daha sonra Ziskakan gibi gruplar tarafından siyasi ve sosyal protesto aracı olarak benimsendi. 1980'lerin başından beri Ziskakan, Baster, Firmin Viry, Granmoun Baba, Rwa Kaff ve Ti Fock gibi maloya grupları, maloya'yı séga, zouk, reggae, samba, afrobeat, caz ve rock gibi diğer türlerle karıştırarak Maloya müziğinin adanın dışına yayılmasına olanak sağlamıştır.[9]

Kültürel önem

Maloya, 2009 yılında UNESCO'nun İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi'ne dahil edilmiştir.[10]

Ayrıca bu müzik formu, Jean Paul Roig'in, Maloya Dousman adlı 1994 tarihli bir belgesel filmine konu olmuştur.[11]

Ayrıca bakınız

  • Réunion'un diğer geleneksel müziği olan Sega müziği
  • Reunion Müziği
  • Réunionnais listesi
  • Blues türleri
  1. ^ Alex Hughes; Keith Reader (2001). Encyclopedia of contemporary French culture. Taylor & Francis. s. 225. ISBN 978-0-415-26354-2. 21 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2010. 
  2. ^ Nidel, Richard (2005). World music: the basicsÜcretsiz kayıt gerekli. Routledge. s. 30. ISBN 978-0-415-96800-3. Erişim tarihi: 31 Temmuz 2009. maloya music. 
  3. ^ Denselow, Robin (5 Ekim 2013). "Maloya: The protest music banned as a threat to France". BBC News. 5 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ekim 2013. 
  4. ^ Hawkins, Peter (2007). The other hybrid archipelago: introduction to the literatures and cultures of the francophone Indian Ocean. Lexington Books. s. 135. ISBN 978-0-7391-1676-0. 21 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Temmuz 2009. 
  5. ^ James Porter; Timothy Rice; Chris Goertzen (1999). The Garland encyclopedia of world music. Indiana University: Taylor & Francis. s. 30. ISBN 978-0-8240-4946-1. Erişim tarihi: 31 Temmuz 2009. 
  6. ^ Tom Masters; Jan Dodd; Jean-Bernard Carillet (2007). Mauritius, Réunion & SeychellesÜcretsiz kayıt gerekli. Lonely Planet. s. 45. ISBN 978-1-74104-727-1. Erişim tarihi: 31 Temmuz 2009. origin sega music. 
  7. ^ Hawkins, Peter (2003). "How Appropriate is the Term "Post-colonial" to the Cultural Production of Reunion?". Salhi, Kamal (Ed.). Francophone Post-Colonial Cultures: Critical Essays. Lexington Books. ss. 311-320. ISBN 978-0-7391-0568-9. 
  8. ^ Francoise Verges, Monsters and Revolutionaries, pp.309–10, n.3
  9. ^ Frank Tenaille (2002). Music is the weapon of the future: fifty years of African popular music. Chicago Review Press. s. 92. ISBN 1-55652-450-1. 
  10. ^ "Intangible Heritage Home - intangible heritage - Culture Sector - UNESCO". www.unesco.org (İngilizce). 7 Ekim 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Eylül 2018. 
  11. ^ "Maloya Dousman". Festival listing. African Film Festival of Cordoba. 27 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mart 2012. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Rap, "kafiyeli ve ritmik bir şekilde sokak dili konuşmayı" içerir ve müzikal benzeri tarzlarda yapılabilmektedir. Rap'in bileşenleri "içerik", "akış" ve "sunum"dan oluşmaktadır. Rap, spoken word'den farklıdır çünkü genellikle müzik eşliğinde icra edilir. Rap, hip hop müziğinin temel bileşenlerinden biridir ve özellikle bu türle ilişkilendirilir ancak rap'in kökenleri hip hop kültüründen öncesine dayanmaktadır. Modern rap'in en eski örnekleri, Batı Afrika griot geleneğine dayanmaktadır. Rap'in "Rhytm And Poem" veya "Rhytmic African Poetry" sözcüklerinin kısaltması olduğu görüşü yaygın olsa da aslında rap kelimesi, İngilizce sözlük anlamı olarak "ağır eleştiri" anlamına gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Cezayir Bağımsızlık Savaşı</span>

Cezayir Bağımsızlık Savaşı, Cezayirli Müslüman Araplar ile Avrupalı Cezayirlilerin arasındaki sürtüşmenin, 130 yıllık koloni yönetimine karşı bir isyana dönüşmesiyle başladı. Demokratik Özgürlüklerin Zaferi Hareketi (MTLD) adını alan Cezayir Halk Partisi 1950'de Fransız yönetimine karşı eylemlere başladı. 1952'de önemsiz bir suçtan yargılanan Ferhat Abbas'ın davası yönetimi hedef alan bir propaganda aracına dönüştü. MTLD ve Cezayir Ulema Cemiyeti yöneticileri de Arap devletlerinden destek sağlama çabalarını yoğunlaştırdı.

<span class="mw-page-title-main">John Cage</span> Amerikalı besteci (1912 – 1992)

John Milton Cage Jr., Amerikalı besteci, filozof, sanatçı, müzik teorisyeni, yazar ve baskıcı.

<span class="mw-page-title-main">Felsefi roman</span> sık sorguya dayalı edebi metin türü

Felsefi roman, bir roman türüdür. Bu tür romanlarda genelde eserin önemli bir bölümü felsefi sorulara ve tartışmalara ayrılır. Bu konular toplumun rolü ve özellikleri, hayatın amacı, gelenekler, sanatın insan yaşamındaki yeri veya deney ile nedenlerin bilginin gelişimindeki rolü olabilir. Bu soruların tartışılması kurgusal olaylar çerçevesinde yapılır. Bu türün bir alt türü de "fikir romanları"dır, bu romanlar bilimkurgu ve ütopya ve distopya kurgusu ile benzer konulara eğilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Şarkıcı-şarkı yazarı</span> kendi şarkılarını yazıp, besteleyip söyleyen vokalist

Şarkıcı-şarkı yazarı, şarkılarının, söz, müzik ve düzenleme dâhil bütün bileşenlerini kendi oluşturan ve söyleyen kişidir.

Muzik tarzı, müziklerin taşıdıkları geleneklere göre kategorilendirilmesi sonucu ortaya çıkar.

Art rock, rock müziğin bir alt türüdür. Deneysel ve kavramsal bir müzikal duruş takınarak, rock müziği bir ergen eğlencesinden sanatsal ifade boyutuna taşımayı amaçlar. Klasik müzik, deneysel rock, avangart ve daha sonraları caz müzikten kaynağını alır. En temel duruşlarından biri, dans etmek yerine dinlenilip düşünülmesi için besteleniyor olmasıdır. Sıklıkla elektronik efektler ve eski dönem rock müziğinin tahrik edici ritminden uzaklaşmış easy listening dokuların varlığıyla kendini belli eder.

Art pop, geniş tanımlı bir pop müzik türü olup birçok müzik-dışı sanat etkinliğini içine alır: pop art, sinema, avangart edebiyat, güzel sanatlar, sanat okulu çalışmaları ve moda. Sanatçılar bu kapsamda yüksek ve alçak kültür arasındaki çökmüş sınıra vurgu yaparlar ve bunu yaparken rock müzik veya geleneksel pop dinleyicilerinin normlarından uzaklaşmaya çalışırlar. Ustalık, tarz veya ironi kavramları, türle ilişkilendirilmiş sanatçıların genel olarak odağındadır.

<span class="mw-page-title-main">Uyumlu Sosyalist Toplum</span>

Uyumlu Sosyalist Toplum, Çin'in Çin değerleri ile sosyalizm politikalarının yansıması olan sosyoekonomik vizyonunu ifade eden terim.

Deneysel pop, geleneksel müzik sınırlarıyla kategorilendirilemeyen veya var olan popüler biçimleri yeni yönlere çekme gayreti gösteren bir pop müzik türüdür. Musique concrète, aleatorik müzik veya eklektizm gibi deneysel tekniklerini pop dokularıyla birleştirebilir. Sıklıkla, sesleri ve aranjmanları manipüle etmek için elektronik efektleri kullanılır ve her zaman aynı anda olmasa da kurgusunda ses-tabanlı ve nota-tabanlı çalışmaları bir araya getirebilir.

Bilgisayar müziği, bilgisayar kullanılarak oluşturulan bir elektronik müzik türüdür. Ses sentezi, sayısal işaret işleme, ses tasarımı, sonik difüzyon, akustik ve psikoakustik gibi yeni ve mevcut bilgisayar yazılım teknolojilerinin teorisini ve uygulanmasını ve müziğin temel özelliklerini içerir.

<span class="mw-page-title-main">Constantinus (papa)</span> 88. Katolik Kilisesi papası (680-715; pd. 708-715)

Constantinus, 25 Mart 708'den 9 Nisan 715 tarihindeki ölümüne dek papalık yapan Katolik din adamı. Antipapa II. Constantinus hariç tutulursa Doğulu bir ad kullanmayı tercih eden tek papadır.

<span class="mw-page-title-main">Mandopop</span> Mandarin pop müziği

Mandopop, "Mandarin pop music" öbeğinin kısaltmasıdır; Mandarin Çincesinde söylenen popüler müziği tanımlar. C-pop 'un bir alt kategorisidir. İlk kez Şanghay'da ortaya çıktı; daha sonra Hong Kong, Taipei ve Pekin, Mandopop müzik endüstrisinin önemli merkezleri haline gelmiştir. Çin anakarası, Makao, Hong Kong, Tayvan, Malezya ve Singapur; Mandopop müziğinin en çok dinlendiği yerlerdir.

<i>Weekly Young Jump</i>

Weekly Young Jump, Shueisha tarafından yayınlanan Japon haftalık seinen manga dergisidir. İlk sayısını 1979 yılında yayınlamıştır. Dergideki manga dizisi, yetişkin erkek okurları hedef alır ve yüksek oranda şiddet, transgresif konu ve yoğun miktarda ecchi ve kumar içeriklidir.

<span class="mw-page-title-main">Ritim oyunu</span>

Ritim oyunu, bir oyuncunun ritime ayak uydurmaya çalıştığı müzik temalı bir video oyunu türüdür. Bu türdeki oyunlar genellikle dansa veya müzik aletlerine benzetilmiş performanslara odaklanır ve oyuncuların ekranda gösterilen sırayla düğmelere basmasını gerektirir. Çoğu ritim oyunu, oyuncuların en yüksek skor için yarıştığı veya bir müzik grubuna benzer şekilde işbirliği yaptığı çok oyunculu modlar içerir. Geleneksel giriş cihazları olarak kullanılabilirken, ritim oyunları genellikle müzik aletlerini taklit eden yeni oyun kumandaları içerir. Bazı dans temelli oyunlar, oyuncunun giriş cihazı olarak işlev gören basınca duyarlı pedlerle bir mat üzerinde fiziksel olarak dans etmesini gerektirir.

<span class="mw-page-title-main">Alman Demokrat Partisi</span>

Alman Demokrat Partisi, Weimar Cumhuriyeti'nde 1918-1930 yılları arasında etkili olan liberal bir siyasi partidir. Kasım 1918'de İlerici Halk Partisi'nin eski liderleri, Ulusal Liberal Parti'nin sol görüşlü üyeleri ve kendilerine Demokratlar diyen yeni bir grup tarafından kuruldu.

"Babe I'm Gonna Leave You", 1950'lerin sonlarında Anne Bredon tarafından yazılmış bir halk şarkısıdır. Joan Baez,1962 tarihli albümü için solo bir versiyon kaydetti Led Zeppelin de dahil olmak çeşitli müzisyenler tarafından çeşitli tarzlara uyarladılar.

Popüler müzik, geniş kitlelere hitap eden ve genel olarak müzik endüstrisi aracılığıyla dağıtılan müzik. Popüler müzik, müzik eğitimi olmayan veya çok az eğitim almış kişiler tarafından beğenilebilir ve icra edilebilir. Terim, ilk olarak ABD'deki 1880'ler Tin Pan Alley dönemi müziği için kullanılmıştır.

Müzik ve siyaset arasındaki bağlantı, özellikle şarkılardaki politik ifadeler, birçok kültürde görülmektedir. Müziğin, protesto veya karşıtlık ifadeleri başta

<span class="mw-page-title-main">Arap kahvesi</span> Demlenmiş Arap kahvesi çekirdeği kahvesi

Arap kahvesi, Coffea Arabica çekirdeklerinden demlenmiş bir kahvedir. Orta Doğu'daki çoğu Arap ülkesi, kahve demlemek ve hazırlamak için farklı yöntemler geliştirmiştir. Kakule sıklıkla eklenen bir baharattır, ancak alternatif olarak sade veya şekerli olarak da servis edilebilir.