İçeriğe atla

Malindi Krallığı

Malindi Krallığı, Afrika'nın doğu kıyısında, günümüzde Kenya'nın bulunduğu bölgede, yaklaşık olarak 9. yüzyıldan 15. yüzyıla kadar varlığını sürdüren bir Bantu uygarlığıydı. Bantu ve Arap halkları arasında dikkate değer bir kültürel ve ticaret kavşağıydı ve aynı zamanda Ming Hanedanlığı, Hindistan ve Portekiz ile ticaret yapmıştır. Bu bölgede yapılan kazılard belirtilen herr üç bölgeden de 13. ve 15. yüzyıllar arasına tarihlenen çanak çömlek bulunmuştur.[1]

Bu krallık hakkında bilgi, Komünist Çin hükûmeti artık ulusal bir kahraman olan 14. yüzyıl diplomatı Zheng He'nin keşif hikâyelerine ilgi duyduğunda ve modern Malindi ve Mambrui gibi yerlerin arkeolojik kazılarına sponsor olmaya başladığında elde edildi. Zheng He, ticaret Ming hanedanlığının bürokrasisi tarafından yasaklanmadan ve bu keşfin çoğu kaydı yok edilmeden önce gerçekten de en azından bu kadar uzağa gitmiş gibi görünüyor.[2][3]

Tarihçe

Malindi eski şehri, modern şehrin biraz kuzeyinde olabilir. Krallığın başlangıçta Malindi'nin Eski Kenti'nin mi yoksa Mambrui'nin mi merkezi olduğu konusunda bazı anlaşmazlıklar var. Bu bölgenin genel yerleşiminin MS 850 yıllarına kadar uzandığı görülmektedir. Eski şehir Malindi, MS 1000 civarında yıkılmış, ancak 1250'de yeniden yerleşim görmüş görünüyor.

9. yüzyıl gibi erken bir tarihte Çince metinler, uzak batı limanlarını fonetik olarak Malindi'ye benzer veya bir durumda aynı görünen adlarla adlandırır,[1] ancak bunların gerçekten yüzyıllar önce Zheng He yolculuklarındaki Afrika krallığına atıfta bulunup bulunmadığı belirsizdir. O zamanlar, Malindi'nin kuzeyindeki Ajuran İmparatorluğu, Song Hanedanlığı kadar eski madeni paraların modern Somali'de uygun seviyelerde geri kazanılması nedeniyle gerçekten de Çin ile ticaret yapıyor gibi görünüyor.

Krallık, 1250'den, bölgenin kolonizasyonunun bir düşüşe neden olduğu 15. yüzyılda Vasco de Gama'nın ortaya çıkışına kadar büyümüş görünüyor.

Kaynakça

  1. ^ a b "The Swahili World". 30 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mart 2023. 
  2. ^ "Why end the voyages of Zheng He?" (PDF). 16 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 30 Mart 2023. 
  3. ^ "China's long history in Africa". 30 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mart 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İpek Yolu</span> Uzak Doğu Asya ile Akdeniz arasındaki dünyanın en eski ticaret yollarından biri

İpek Yolu, Çin'den başlayarak Anadolu ve Akdeniz aracılığıyla Avrupa'ya kadar uzanan ve dünyaca ünlü ticaret yoludur.

<span class="mw-page-title-main">Orta Çağ</span> 5. yüzyıl – 15. yüzyıl arasını kapsayan tarihî dönem

Orta Çağ, tarihçiler tarafından 5. yüzyılın sonlarından 15. yüzyılın sonlarına kadar sürdüğü söylenen tarihî dönemi ifade eden kavramdır. Orta Çağ dönemine verilen bir diğer isim olan "Klasik Sonrası Dönem" terimi, "Klasik Antik Çağ" döneminin adından türetilmiş olsa da, daha geniş bir coğrafi tanıma sahiptir. Orta Çağ, tarihçiler tarafından ihtilaflar olmasıyla birlikte, genel olarak MS 500–1500 aralığındaki dönemi kapsamaktadır ve Antik Çağ ile modern zamanlar arasında ayrı bir dönem olarak görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Zheng He</span> Çinli denizci, amiral ve kâşif

Zheng He (1371-1433) ünlü Çinli denizci, amiral ve kâşif.

<span class="mw-page-title-main">Nankin</span> çinin Jiangsu Eyaletinin başkenti, Çin Cumhuriyetinin ve Çinin Ming hanedanlığının eski başkenti

Nankin ya da Nanjing, Çin'in Jiangsu eyaletinin başkentidir.

Yeni Çağ veya Erken Modern Çağ, Avrupa tarihinde Orta Çağ'ın sonu ile Yakın Çağ ve Sanayi Devrimi arasındaki dönemdir. Bu bağlamda Erken Modern Dönem, 15. yüzyılın ikinci yarısından 18. yüzyılın ikinci yarısına kadar geçen yaklaşık üç asırlık dönemi kapsar. Çağın başlangıcı farklı tarih olaylarına bağlanmıştır. Yeni Çağ, 1453 senesinde Fatih Sultan Mehmed liderliğindeki Osmanlı İmparatorluğu'nun Doğu Roma İmparatorluğu'nun başkenti Konstantinopolis'in fethi ile başlamıştır. Avrupa'da Rönesans'ın başlaması veya coğrafi keşifler dönemi de çağın başlangıç noktalarından kabul edilmektedir. Çağ, sınıf ayrılılıkları sebebiyle patlak veren ve daha sonra bütün Avrupa ile dünya ülkelerinin tarihini değiştiren Fransız İhtilali ile bitmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yugurlar</span> Türk halkı

Yugurlar veya Sarı Uygurlar bir Türk etnik grubu ve Çin'in resmi olarak tanınan 56 etnik grubundan biridir, 2000 nüfus sayımına göre 16.719 kişilerdir. Yugurlar çoğunlukla Çin'in Kansu eyaletindeki Sünen Yugur Özerk bölgesinde yaşamaktadırlar. Çoğunlukla Tibet Budizmine inanmaktadırlar. Yugurların çoğu Türk dili, doğu eyaletlerinde ise Moğolca ve Çince konuşurlar.

<span class="mw-page-title-main">Huiler</span> Çinde etnik bir grup

Huiler,, Çin Halk Cumhuriyeti'nin 56 resmî etnik grubundan biri olan bir etno-dinî topluluktur. Huiler, dil ve fiziksel yapı açısından Han ulusu ile aynı olup İslam dinine bağlıdırlar. Dilleri Çince olan Huilerin dinî kelime hazinelerinde geniş kapsamlı Arapça, Farsça ve Türkçe kökenli kelimeler de mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Koçin Yahudileri</span>

Koçin Yahudileri (ya da Malabar Yahudileri eski çağlardan beri Güney Hindistan'da Koçin Krallığı'nda bulunan Yahudiler ve onların torunlarıdır. Geleneksel dilleri Yahudi Malayalamı'dır.

<span class="mw-page-title-main">1421 (kitap)</span>

1421: Çin'in Dünyayı Keşfettiği Yıl 2002 yılında emekli denizaltı komutanı ve amatör tarihçi Gavin Menzies tarafından yazılan eser. Eserde Avrupalı kaşiflerden önce bilinen dünyanın Çinli denizciler tarafından keşfedildiği iddia edilmektedir. Menzies'in iddiaları modern akademik tarih çevreleri tarafından sorgulanmaktadır.

Çin coğrafi keşifleri, Çin İmparatorluğu'nun MÖ 2. yüzyıl ile MS 15. yüzyıla kadar ülke dışında karadan veya deniz yoluyla keşfettiği yerleri kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Silla</span> krallık

Silla Kore Yarımadası'nın güney ve orta kesimlerinde bulunmuş eski krallıklardan biridir. Silla, Baekje ve Goguryeo ile birlikte Üç Kore Krallığı'nı oluşturmuştur. Nüfusu 7. yüzyılda 894,680 iken 8. yüzyılda 2,000,000' a kadar çıktı. Resmî dili Şillaca idi. Öncülleri Jinhan konfederansı ve Gojoseon iken varisi Goryeo olmuştur. Bugünkü Kuzey Kore ve Güney Kore topraklarında yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Asya tarihi</span> Kıta Tarihi

Asya tarihi, Asya'nın çeşitli bölgelerinde, merkezi Avrasya bozkırlarındaki duruma bağlı olarak daha fazla veya daha az bağlama sahip Doğu Asya, Güney Asya ve Orta Doğu'nun tarihi olarak görülebilir.

<span class="mw-page-title-main">Joseon Krallığı</span> 1392–1897 yıllarında geçen kore krallığı

Joseon Krallığı, 1392-1897 yılları arasında var olmuş bir Kore krallığıdır. Krallık General Yi Seong-gye tarafından kurulmuş olup modern Kore'nin bulunduğu yerde yaklaşık beş yüzyıl boyunca hüküm sürmüştür. İlk başlarda Kore, yeniden adlandırılmış ve başkent günümüzdeki Seul'e taşınmıştır. Krallığın doğal sınırları en kuzeydeki Yalu ve Tumen nehirlerine kadar genişlemiştir. En uzun Konfüçyüsçü hükümdarlığın yaşandığı hanedanlıktır. Krallık, sonraları Ming ve Çing hanedanlarının birer vasalı olarak sürdürmüş olup Birinci Çin-Japon Savaşı'nın ardından Ekim 1897 tarihinde Kore İmparatorluğu hâline geldi.

<span class="mw-page-title-main">Çin tarihi</span> ulusal tarih

Çin tarihi, yazılı kaynaklara göre 3500 yıldan fazla geriye uzanmakta olup yazılı Çin tarihi ise MÖ 1500'lerde Shang Hanedanı döneminden başlamaktadır. Çin binlerce yıllık tarihi ile dünyanın en eski medeniyetlerinden biri ve uygarlığın beşiği olarak kabul edilmektedir. Çin uzun tarihi boyunca değişimli olarak birleşik bir devlet olarak veya birçok devlet halinde parçalanmış olarak varlığını sürdürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Afrika-Çin ilişkileri</span>

Afrika-Çin ilişkileri, Çin ile Afrika arasındaki tarihi, siyasi, ekonomik, askeri, sosyal ve kültürel bağlantıları kapsar.

Afrika tarihi, Afrika kıtasında olan olayları kapsar. Afrika, modern insanın ilk ortaya çıktığı bilinen yerdir. Daha sonraki dönemlerde Kuzey Afrika'da Antik Çağ'da Mısır, Kartaca gibi medeniyetler ortaya çıkmış olmakla birlikte, kıtanın güney kısımlarında göçebe hayat devam etmiştir. Kıta, Roma'nın, Bizans'ın, Arapların, Osmanlı'nın ve en sonunda Avrupalıların işgaline uğramış, bu işgaller kıtanın sömürülmesine ve farklı fikirlerin ve dinlerin yayılmasında etkili olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Afrika imparatorlukları listesi</span>

Bu liste maddesinde, bilinen Afrika imparatorlukları ve bunların başkentleri listelenmiştir.

Ming deniz seferleri, Ming Hanedanı'nın hazine filosu tarafından 1405 ve 1433 yılları arasında Güney Çin Denizi ve Hint Okyanusu'na gerçekleştirilen yedi deniz seferiydi. Çin İmparatoru Yongle, 1403'te bir hazine filosu inşa edilmesini emretti. Bu büyük inşa projesi, Güney Çin Denizi ve Hint Okyanusu'nun uzak kıyılarına ve adalarına erişen geniş kapsamlı keşif seferleri yapmayı mümkün kıldı. Amiral Zheng He, düzenlenecek seferler için hazine filosuna komuta etmekle görevlendirildi. İlk altı yolculuk Yongle döneminde (1402-1424) gerçekleşirken, son ve yedinci yolculuk Xuande döneminde (1425-1435) gerçekleşti.

<span class="mw-page-title-main">Ras Hafun</span>

Ras Hafun, Hafun Burnu olarak da bilinir,Afrika Boynuzu'nda yer alır. Somali'nin kuzeydoğu Bari bölgesinde bir burun. Guardafui Kanalı'na doğru çıkıntı yaparak Afrika'daki en doğu noktasını oluşturur. Bölge Cape Guardafui burnunun yakınında yer alır. Anakaraya Foar kasabasında, bir kıyı oku ile bağlanır. 200 km (120 mi) uzunluğunda, 10-30 km (6,2-18,6 mi) genişliğinde ve 50 m (160 ft) yüksekliğindedir deniz seviyesi. Balıkçı kasabası Hafun, kum birikintisinin 20 km (12 mi) doğusundaki burun üzerinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası ticaret zaman çizelgesi</span>

Bu sayfa, çeşitli ülkeler arasındaki ticareti etkileyen önemli olayları anlatan uluslararası ticaret tarihinin bir zaman çizelgesini göstermektedir.