İçeriğe atla

Mali bilanço

1906 yılın mali bilançosu

Mali bilanço, bir işletmenin, kişinin veya başka bir kuruluşun finansal faaliyetlerinin ve pozisyonunun resmi kayıtlarıdır.[1]

İlgili finansal bilgiler, yapılandırılmış bir şekilde ve anlaşılması kolay bir biçimde sunulur. Genellikle bir yönetim tartışması ve analizi ile birlikte dört temel finansal tablo içerirler:[2]

  • Bilanço veya finansal durum tablosu, belirli bir zamanda bir şirketin varlıkları (asset), mükellefiyet ve öz sermayesi hakkında rapor verir.
  • Gelir tablosu — (kar ve zarar raporu) bir şirketin belirli bir dönemdeki gelir, gider ve karları hakkında raporlardır.
  • Özkaynak değişim tablosu, şirketin belirli bir süre içinde özkaynağındaki değişikliklere ilişkin raporlardır.
  • Nakit akış tablosu, bir şirketin nakit akışı faaliyetlerini, özellikle de belirli bir süre boyunca işletme, yatırım ve finansman faaliyetlerini rapor eder.[3]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ https://www.investopedia.com/terms/f/financial-statements.asp#:~:text=Financial%20statements%20are%20written%20records,%2C%20financing%2C%20or%20investing%20purposes 9 Mart 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 10 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mart 2021. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 25 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mart 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Bilanço ; bir şirketin dönemsel faaliyetleri sonucu, dönem sonunda hazırladıkları ve yayımladıkları tablolardır. Dönem kârı ya da zararı bu tablodan anlaşılır. Bilanço ile gelir tablosu, yıl sonu finansal tablolarını oluşturur.

Finansal kiralama veya İngilizce adıyla leasing, işletmelerin kuruluş veya büyüme dönemine geçtiklerinde, yatırımlarını gerçekleştirmek için ihtiyaç duydukları orta vadeli finansman yöntemlerinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Finans</span> Akademik disiplin

Finans, para, döviz ve sermaye varlıklarının incelenmesi ve disiplinidir. Mal ve hizmetlerin üretimi, dağıtımı ve tüketiminin incelenmesi olan ekonomi ile ilgilidir ancak ondan farklıdır. Kapsama dayalı olarak Finansal sistemlerde finansal faaliyetlere ilişkin disiplin, kişisel, kurumsal ve kamu finansmanı olarak ayrılabilir.

Genel Kabul Görmüş Muhasebe İlkeleri, Gelir tablosu ilkeleri ve bilanço ilkelerinden oluşan ilkelerdir.

<span class="mw-page-title-main">Kredi</span> ekonomi terimi

Kredi, bir tarafın diğer tarafa para veya kaynak sağlamasına izin veren ve ikinci tarafın birinci tarafa hemen geri ödeme yapmadığı borç ve güvendir. Bir kimseye belirli bir süre sonra geri almak kaydıyla satın alma gücü sağlanması veya bu gücün devredilmesi olarak tanımlanır. Bu sözü edilen nakdi kredi tanımıdır. Ancak bankalar bir tüzel ya da gerçek kişi lehine garanti ve kefalet vererek de kredilendirme yapabilir. Buna da gayrinakdi kredi denir.

<span class="mw-page-title-main">İller Bankası</span> Kamusal sermayeli Türk kalkınma ve yatırım bankası

İLBANK A.Ş., bütün işlemlerinde kuruluş kanunu ve özel hükümlerine bağlı, tüzel kişiliğe sahip, Türkiye Cumhuriyeti Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın ilgili kuruluşu olan bir kamu kurumudur.

Nakit, elde tutulan ve ödemelerde anında kullanılabilen para. Nakit kavramı ile daha çok kâğıt ve metal paralar kastedilir. Bir mal veya hizmet teslim alınmadan önce veya teslim alınırken yapılan ödemeye, peşin ödeme denir.

<span class="mw-page-title-main">Danışman</span>

Bir danışman, güvenlik, yönetim, eğitim, muhasebe, hukuk, yasal uyumluluk, insan kaynakları, pazarlama gibi belirli bir alanda danışmanlık, müşavir ve uzman tavsiyesi veren bir profesyoneldir, finans, sağlık bakımı, mühendislik, bilim veya diğer birçok uzmanlık alanından herhangi biridir. Özel olarak danışmanlık firması mevcuttur.

Moody's Yatırım Hizmetleri veya yaygın kullanılan kısa adıyla Moody's, Moody's Şirketi'nin bono ve tahvillerin kredi derecelendirmesi konusunda uzmanlaşmış alt şirketidir. Moody's Yatırım Hizmetleri, ticari ve kamu işletmelerinin çıkardığı bonolar üzerinde uluslararası finansal araştırmalar sağlar. Standard & Poor's ve Fitch Ratings ile birlikte kredi derecelendirme kuruluşları arasındaki en büyük üç şirket olarak bilinirler.

<span class="mw-page-title-main">Denetim</span>

Bağımsız denetim, herhangi bir işletmenin finansal bilgilerinin, kitaplarının, menkul kıymet hesaplarının, yasal kayıtlarının, belgelerinin ve kuponlarının sistematik ve bağımsız bir incelemesidir. Bir finansal tablo açıklamasının yanı sıra finansal olmayan açıklamaların doğru ve net bir şekilde ortaya çıktığını tespit eder. Ayrıca, hesap kitaplarının yasaların gerektirdiği bir şekilde muhafaza edilmesini sağlamaya çalışır. Denetim, kamu sektöründe ve her yerde böyle bir fenomen haline geldi. Denetçi inceleme için önlerinde bulunan önerileri algılar ve tanır, kanıtlar alır, aynısını değerlendirir ve denetim raporuyla iletilen kararına dayanarak bir görüş oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Kayıt tutma</span>

Kayıt tutma finansal işlemlerin kaydıdır ve işletmede muhasebe sürecinin bir parçasıdır. İşlemler, satın alma, satış, makbuz ve bireysel bir kişi veya kuruluş / kurum tarafından yapılan ödemeleri içerir. Tek girişli ve çift girişli defter tutma sistemleri dahil olmak üzere çeşitli standart kayıt tutma yöntemleri vardır. Bunlar "gerçek" kayıt tutma olarak görünse de, finansal işlemlerin kaydedilmesi için herhangi bir işlem, kayıt tutma işlemidir.

Maliyet ve Performans Muhasebesi

Maliyet ve Gelir Muhasebesi (KER), Maliyet Muhasebesi (KoRe) veya işletme geliri Muhasebesi olarak da bilinen Maliyet ve Performans muhasebesi (KLR) işletme yönetiminin bir faaliyet alanıdır.

Döviz kuru riski, bir finansal işlem şirketin yerel para birimi dışındaki bir para birimi cinsinden ifade edildiğinde ortaya çıkan bir finansal risktir. Döviz kuru riski, işlemin tamamlandığı tarihten önce yerel para birimi ile para birimi arasındaki kurda olumsuz bir değişiklik riski olduğunda ortaya çıkar.

Finansal istihbarat, doğalarını ve yeteneklerini anlamak ve niyetlerini tahmin etmek için ilgili kuruluşların ve onların mali işleri hakkında bilgi toplanmasıdır. Genel olarak bu terim, kolluk kuvvetleri ve ilgili faaliyetler bağlamında geçerlidir. Finansal istihbaratın temel amaçlarından biri, vergi kaçakçılığı, kara para aklama veya diğer bazı suç faaliyetlerini içerebilecek finansal işlemleri belirlemektir. Finansal istihbarat, suç ve terör örgütlerinin finansmanının belirlenmesinde de etkili olabilir. Finansal istihbarat, bilgi toplama ve analiz olmak üzere iki ana alana ayrılabilir. Bilgi toplama normalde bir mali istihbarat kuruluşu olarak bilinen bir devlet kurumu tarafından yapılır. Kurum, yasal gerekliliklerin bir parçası olarak genellikle bankalar ve diğer kuruluşlar tarafından sağlanan ham işlem bilgilerini ve şüpheli faaliyet raporlarını toplayacaktır. Veriler, devletler arası ağlar aracılığıyla diğer ülkelerle paylaşılabilir. Analiz, belirli bir faaliyetle potansiyel olarak meşgul olan kişileri belirlemek için veri madenciliği veya veri eşleştirme tekniklerini kullanarak büyük hacimli işlem verilerini incelemeyi içerir. Şüpheli faaliyet raporları ayrıca belirli bir faaliyeti tanımlamaya çalışmak için incelenebilir ve diğer verilerle ilişkilendirilebilir.

İş planı, bir işletmenin hedeflerini, bu hedeflere ulaşma yöntemlerini ve hedeflere ulaşmak için gereken zaman dilimini içeren resmi yazılı bir belgedir. Aynı zamanda işletmenin doğasını, kuruluşla ilgili arka plan bilgilerini, kuruluşun finansal projeksiyonlarını da açıklar. Pazarlama planı, operasyonel planlama, finansal plan, pazar araştırması, rakip analizi, yönetici özeti, görev beyanı da iş planının bir parçasıdır.

Finansal muhasebe, bir işletme ile ilgili finansal işlemlerin özeti, analizi ve raporlanması ile ilgili muhasebe alanıdır. Bu, kamuya açık mali denetim ve mali bilanço'ların hazırlanmasını içerir. Hissedarlar, taşeron'lar, bankalar, çalışanlar, devlet dairesi, işletme sahipleri ve diğer paydaşlar, karar verme amacıyla bu tür bilgileri almak isteyen kişilere örnektir.

Vergi muhasebesi, birincil belgelerin verilerine dayanarak vergi matrahının belirlenmesi için bilgi genelleme sistemidir. Vergi muhasebesi, vergi beyannamelerinin ve vergi ödemelerinin hazırlanmasıyla ilgilenen muhasebe alt sektörüdür. Vergi muhasebesi bireyler, işletmeler, şirketler ve diğer kuruluşlar tarafından kullanılır. Bir birey için vergi muhasebesi, gelire, nitelikli kesintilere, bağışlara ve her türlü kazanç veya zararına odaklanır.

Gider, bir mal veya hizmet karşılığı ödenen para çıkışıdır. Şirket veya kişisel ihtiyaçları karşılamak için ödenmesi gereken paradır. Bir öğe, hizmet veya herhangi bir maliyet kategorisi için başka bir kişi veya gruba ödeme yapmakdır. Yiyecek, giyecek, mobilya veya otomobil satın almak genellikle masraf olarak adlandırılır.

Kâr, muhasebede, kârlı bir üretim sürecinde mal sahibine dağıtılan bir gelirdir. Kar, sahibinin piyasa üretiminin gelir oluşum sürecindeki ana menfaati olan kârlılığın bir ölçüsüdür. Ortak kullanımda birkaç kar ölçüsü vardır. Piyasa üretiminde gelir oluşumu, her zaman gelir yaratma ile gelir dağılımı arasında bir dengedir. Elde edilen gelir, inceleme dönemi içerisinde her zaman ekonomik değer olarak üretim paydaşlarına dağıtılır. Kâr, mal sahibinin gelir dağıtım sürecinde kendine saklayabildiği gelir oluşumunun payıdır. Kâr, ekonomik refahın en önemli kaynaklarından biridir, çünkü gelirler ve üretimi geliştirmek için fırsatlar anlamına gelir. "Gelir", "kar" ve "kazanç" kelimeleri bu bağlamda eşanlamlıdır.