İçeriğe atla

Malgaşça Protektorası

Malgaşça Protektorası
Protectorat français de Madagascar
1882-1897
Malgaşça Protektorası bayrağı
Bayrak
{{{arma_açıklaması}}}
Arma
Yaygın dil(ler)Fransızca, Malgaşça
Tarihçe 
• Kuruluşu
1882
• Protektora
1882
• Fransız Madagaskarı sistemine dahil edilme
28 Şubat 1897
• Dağılışı
1897
Öncüller
Ardıllar
Merina Krallığı
Fransız Madagaskarı

Malgaşça Protektorası, Afrika kıtasının doğu kıyısında yer alan ve günümüzde Madagaskar'ın kurulu bulunduğu adada Merina Krallığı üzerinde Fransa'nın 1882 ile 1897 yılları arasında uyguladığı himaye rejimi.

1882 yılında bölge üzerinde himaye görevini üstlendiğini açıklayan Fransa, bu himaye ile Merina Krallığı'nı dış işlerinde ve ticaret işlerinde koruması altına almıştır. Bu hak iddiası dönemin Merina Krallığı hükümdarları II. Ranavalona ve III. Ranavalona tarafından kabul görmemiş, himaye yönetimini reddetmişlerdir. Bu süreçte başta Birleşik Krallık olmak üzere birçok Avrupa devletine ve Amerika Birleşik Devletleri'ne mektup gönderilmiş ve Madagaskar adası üzerindeki Malgaşların bağımsızlığının Fransa'ya karşı savunulması gerektiği ifade edilmiştir. II. Radama iktidarında Fransızlar 1883 yılında adaya zorla sahip olmaya çalışmışlar ve iki yıl sürecek olan kanlı bir savaşın başlangıcını tetiklemişlerdir. Bu süreçte Fransa adanın kıyı kesimlerinde bulunan yerleşim yerlerini bombalamış ve hak iddiasına devam etmiştir.

Fransa Şubat 1897 tarihinde yaptığı değişiklik ile adayı diğer kendisine yakın küçük adalar ile birleştirerek Fransız Madagaskarı adı altında yeni koloni sistemine dahil ettiğini açıklamıştır. Bu açıklamanın ardından protektora dönemi sona ermiştir.

Dış bağlantılar

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Vanuatu</span> Güney Pasifik Okyanusunda yer alan ada devleti

Vanuatu ya da resmî adıyla Vanuatu Cumhuriyeti, Güney Büyük Okyanus'ta yer alan bir ada ülkesidir. Volkanik kökene sahip olan takımada, Avustralya'nın 1750 km doğusunda, Yeni Kaledonya'nın 500 km kuzeyinde, Fiji'nin batısında, Solomon Adaları'nın güneydoğusunda, Yeni Gine adası yakınlarında bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Seyşeller</span> Doğu Afrikada bir ada devleti

Seyşeller ya da resmî adıyla Seyşeller Cumhuriyeti, Afrika kıtasına bağlı ada ülkesidir. Seyşeller, Hint Okyanusu'ndaki 115'ten fazla ada üzerinde kurulu bir ülke olup, Afrika ana kıtasının doğusunda, Madagaskar'ın ise kuzeydoğusunda yer almaktadır. Ülkenin başkenti Victoria'dır.

<span class="mw-page-title-main">Mauritius</span> Afrika kıtasına bağlı ada ülke

Mauritius, Morityus, resmî adıyla Mauritius Cumhuriyeti, Hint Okyanusu'nda Afrika anakarasının yaklaşık 2000 km açığında bir ada ülkesidir. Afrika'nın güneydoğusunda, Madagaskar'ın doğusunda yer almaktadır. Ülke ana ada olan Mauritius ile Rodrigues, Agaléga ve Cargados Carajos adalarından oluşur. Mauritius ve Rodrigues adaları, Fransa'nın bir denizaşırı ili olan Réunion ile Mascarene Adaları'nı oluşturur. Birçok endemik türe ev sahipliği yapan Mauritius, insanlarca nesli tüketilmeden önce dodo kuşlarının bilinen tek yaşam alanıydı. Ülkenin başkenti ve en büyük şehri Mauritius adası üzerindeki Port Louis'dir. Mauritius yalnızca 2040 km² yüz ölçümüne karşın 2,3 milyon km² büyüklüğünde bir münhasır ekonomik bölgeye sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Komorlar</span> Mozambikin açıklarında, Hint Okyanusundaki bir ada devleti

Komorlar ya da resmî adıyla Komorlar Birliği, Afrika kıtasına bağlı bir ada ülke konumunda olup, kıtanın doğu kesiminde, Mozambik Kanalı'nın kuzey bitim noktasında, Mozambik'in açıklarında, Hint Okyanusu'nun batı, Madagaskar'ın ise kuzeybatısında yer alan bir ülke. Ülkenin hak iddia ettiği ancak Fransa denizaşırı bölgesi olarak Fransa tarafından idare edilen Mayotte adası da ülkenin güneydoğu açıklarında yer almaktadır. Ülkenin başkenti Moroni'dir.

<span class="mw-page-title-main">Britanya İmparatorluğu</span> Birleşik Krallık tarafından yönetilmiş devletler ve dominyonlardan oluşan imparatorluk

Britanya İmparatorluğu, Birleşik Krallık veya öncül devletleri tarafından yönetilen dominyonlar, sömürgeler, himayeler ve mandalar ile diğer bağımlı bölgelerden oluşmuş olan imparatorluktur. 16. ve 17. yüzyıllarda İngiltere Krallığı tarafından kurulan denizaşırı sömürgeler ve ticaret karakolları olarak başlamıştı. En güçlü döneminde tarihteki en geniş topraklara sahip devlet olmasının yanı sıra bir yüzyıldan fazla bir süre boyunca dünyanın en önde gelen küresel gücüydü. 1922'de 458 milyon kişi, yani dünya nüfusunun neredeyse dörtte biri, Britanya İmparatorluğu'nun egemenliği altındaydı ve toprakları 33.000.000 km2'lik alanı kapsıyordu. Bu derece geniş bir coğrafyaya hükmettiği için siyasi, dilsel ve kültürel kalıtı hâlen yaygın olarak devam etmektedir. Gücünün doruklarındayken, dünya geneline yayılmış toprakları nedeniyle her zaman en az bir bölgesinde gün ışığı olmasından ötürü "üzerinde güneş batmayan imparatorluk" olarak da tanımlanmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Madagaskar</span> Hint Okyanusunda ada devleti

Madagaskar ya da resmî adıyla Madagaskar Cumhuriyeti, Afrika kıtasına bağlı bir ada ülke olup, kıtanın doğu kesiminde Hint Okyanusu'nun batı kısmında yer almaktadır. Mozambik Kanalı ülkeyi Afrika ana kıtası ile birbirinden ayırmaktadır. Madagaskar adası, dünyanın dördüncü büyük adasıdır. Ülke ada ülkesi olması nedeniyle sınır komşusu bulunmamakta olup, en yakın anakara ülkesi adanın batısında yer alan Mozambik'tir. Bunun haricinde komşu ada ülkeler ise kuzeybatıda Komorlar ve Fransa denizaşırı bölgesi Mayotte, doğuda Mauritius ile yine Fransa denizaşırı bölgesi olan Réunion adalarıdır. Ülkenin başkenti Antananarivo'dur.

<span class="mw-page-title-main">İngilizler</span> İngiltere ile ilişkili bir halk

İngilizler, İngilizce dilini konuşan ve ortak tarih ve kültürü paylaşan bir topluluk olarak İngiltere'de ortaya çıkmış etnik grup ve millettir. Tarih boyunca İngiltere'de ikamet etmiş olan farklı grupların karışımıyla yeni bir kimlik oluşturmuşlardır; Anglo-Saksonlar, Vikingler, Bretonlar ve Normanlar İngiliz kimliğini oluşturan etnik gruplardır.

<span class="mw-page-title-main">Madagaskar bayrağı</span> Ulusal bayrak

Madagaskar bayrağı, 21 Ekim 1958 tarihinde Afrika ülkesi Madagaskar 'ın henüz bağımsızlığını kazanmadan önce Fransa'ya bağlı bir bölge iken kullanılmaya başlanmış, ülkenin 26 Haziran 1960 tarihinde bağımsız olması ile de devletin resmî bayrağı olarak göndere çekilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İşgal Almanyası</span> Almanyaʼnın II. Dünya Savaşı sonrası askeri işgali

İşgal Almanyası, Almanya'nın II. Dünya Savaşı sonrasında Müttefik Devletlerce kontrol edildiği döneme denir. Amerikan, İngiliz, Sovyet ve Fransız güçlerinden müteşekkil Müttefik Tetkik Yönetimi, 1945'ten 1949'a değin ülkeyi idare etti.

<span class="mw-page-title-main">Rainilaiarivony</span> Madagaskar başbakanı (1864-1895)

Rainilaiarivony, Madagaskarlı siyasetçi. Rainilaiarivony, Afrika ada ülkesi Madagaskar'ın öncel devletlerinden olan Merina Krallığı döneminde 1864 ile 1895 yılları arasında başbakanlık makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Madagaskar arması</span> Ulusal arma

Madagaskar arması, Afrika ülkesi Madagaskar tarafından kullanılan resmî devlet armasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Andrianampoinimerina</span>

Andrianampoinimerina, Merina Krallığı'nın kurucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Merina Krallığı</span>

Merina Krallığı ya da Madagaskar Krallığı, Afrika kıtasının doğu kesiminde Hint Okyanusu'nun batı kesiminde yer alan, günümüzde Madagaskar Cumhuriyeti'nin varlığını sürdürdüğü ada üzerinde kurulan ve hakimiyetini 1897 yılına kadar sürdüren krallık.

<span class="mw-page-title-main">I. Radama</span>

I. Radama, Merina Krallığı'nda 1810 ile 1828 yılları arasında hüküm süren kral.

<span class="mw-page-title-main">III. Ranavalona</span> kraliçe

III. Ranavalona, Merina Krallığı'nın son hükümdarı olarak 1883 ile 1897 yılları arasında hüküm süren kraliçe.

<span class="mw-page-title-main">II. Ranavalona</span>

II. Ranavalona, Merina Krallığı'nda 1868 ile 1883 yılları arasında hüküm süren kraliçe.

<span class="mw-page-title-main">Fransız Madagaskarı</span> Güneydoğu Afrikadaki eski Fransız kolonisi

Fransız Madagaskarı ya da resmi kullanımı ile Madagaskar ve Bağlı Bölgeler Kolonisi, Afrika kıtasının doğu kıyılarında başta Madagaskar adası olmak üzere yer alan adalar üzerinde kurulu olan Fransa koloni bölgesiydi. Fransa bölge üzerindeki hakimiyetini 1897 yılından 1958 yılına kadar sürdürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Rainivoninahitriniony</span> Madagaskar başbakanı (1852-1865)

Rainivoninahitriniony ya da kendisine hitap edildiği şekli ile Raharo, Madagaskarlı siyasetçi. Rainivoninahitriniony, Afrika ada ülkesi Madagaskar'ın öncel devletlerinden olan Merina Krallığı döneminde 1852 ile 1865 yılları arasında başbakanlık makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Uganda Protektorası</span> Afrika kıtasının doğu kesiminde Büyük Britanya protektorası olarak 1894 ile 1962 yılları arasında Birleşik Krallık denetimindeki koloni bölgesi

Uganda Protektorası, Afrika kıtasının doğu kesiminde Büyük Britanya protektorası olarak 1894 ile 1962 yılları arasında Birleşik Krallık denetimindeki koloni bölgesi. Bölge günümüzde Uganda devletini oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">III. Ranavalona Tacı</span> Fransadeki tac

III. Ranavalona Tacı, Merina Krallığı kraliçesi III. Ranavalona tarafından giyilen kraliyet tacıdır. 19. yüzyıl boyunca Madagaskar adasının çoğunda otoritesini genişleten Merina Krallığı'nın son kraliçesi idi. Tacın üretildiği zaman bilinmese de 1897 yılından beri Fransa'da yer almaktadır. 2020 yılının Kasım ayında 123 yıl boyunca Paris'teki askeri müze Invalides'de sergilenen Kraliçe III.Ranavalonana'nın tacı Madagaskar'a iade edildi ve Antananarivo'ya getirildi. Havalimanında düzenlenen sembolik törende, Fransa'nın Antananarivo Büyükelçisi Christophe Bouchard, tacı, Madagaskar Kültür ve İletişim Bakanı Lalatiana Andriantongarivo'ya teslim etti.