İçeriğe atla

Malezyaca

Malezyaca
BölgeGüneydoğu Asya
Dil ailesi
Avustronezya
  • Malezya-Polinezya dilleri
    • Malezya-Sumbawan dilleri
Yazı sistemiLatin alfabesi
Resmî durumu
Resmî dil Malezya
Dil kodları
ISO 639-3

Malezyaca, Malezya'nın resmî dilidir.

Vikikitap
Vikikitap
Vikikitapta bu konu hakkında daha fazla bilgi var:

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Malezya</span> Güneydoğu Asyada bir ülke

Malezya, Güneydoğu Asya’da yer alan, doğu ve batı olarak iki kara parçasına ayrılmış, 13 eyaletten oluşan ve parlamenter monarşi ile yönetilen bir ülkedir. Malezya'da toplam 878 adet ada bulunur.

.my Malezya için internet ülke kodu üst seviye alan adıdır. (CcTLD)

<span class="mw-page-title-main">Malayca</span>

Malayca, Güneydoğu Asya ve Okyanusya üzerinde yaygın olarak konuşulan bir Avustronezya dili. Yaklaşık 300 milyon kişi tarafından konuşulmakta olup Brunei, Endonezya, Malezya ve Singapur'un resmi dilidir. Malayca aynı zamanda Cocos Adaları, Doğu Timor, Tayland, Papua Yeni Gine ve Filipinler'in bazı bölgelerinde konuşulmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Singapur</span> Güneydoğu Asyada bir ada ülkesi ve şehir devleti

Singapur, resmî adıyla Singapur Cumhuriyeti, Güneydoğu Asya'da bir ada ülkesi ve şehir devletidir. Ekvatorun 1 derece (137 km) kuzeyinde, Malay Yarımadası'nın güney ucunda yer alan ülke batıda Malakka Boğazı, güneyde Endonezya'ya bağlı Riau Adaları ve doğuda Güney Çin Denizi ile çevrilidir. Ülke toprakları ana ada olan Singapur adası ile 64 ada ve adacıktan meydana gelir. Biri dışında tüm adacıklar Singapur adasının etrafında yer alır. Arazi ıslahı projeleri sayesinde ülkenin yüzölçümü bağımsızlığını kazandığı günden bu yana %25 artmıştır. Dünyanın en yoğun nüfuslu ikinci ülkesi olan Singapur'un nüfusu 5,7 milyondur. Bu nüfusun yalnızca %61'i Singapur vatandaşıdır. Singapur'un resmî dilleri İngilizce, Malayca, Çince ve Tamilcedir. İngilizce ortak dil olarak kullanılır. Ülkenin çok ırklı yapısı anayasa ile güvence altında alınmıştır ve eğitim, konut ve siyaset alanlarında ulusal politikaları şekillendirmeye devam etmektedir.

2007 AFC Asya Kupası, 14. Asya Kupası olarak 7 - 29 Temmuz 2007 tarihleri arasında düzenlenmiştir. Organizasyon tarihinde ilk kez birden fazla ülkede oynanan final maçlarına Endonezya, Malezya, Vietnam ve Tayland ev sahipliği yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Penang</span>

Penang, Malezya'nın kuzeybatısında yer alan bir eyalet. Eyalet hem Penang Adası ve Malay Yarımadası üzerindedir ve Penang Adası, Malay Yarımadası'na 13 km'lik bir köprü ile bağlıdır. Eyalet başkenti George Town, Penang adasındadır. Ayrıca George Town'da Malezya'nın ikinci en büyük üniversitesi olan, University Sains Malaysia mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Malezya'da İslam</span>

Malezya'da İslam, Malezya nüfusunun yüzde 61,3'ünü oluşturmaktadır. Malezya'da en kalabalık etnik kitle ülke nüfusunun yüzde 50'sinden fazlasını oluşturan Malaylardır. Malaylar Müslüman olarak tanımlanmakta ve gruba kamu görevleri, iş dünyası ve eğitim alanında birçok ayrıcalık tanınmaktadır. Malaylar din değiştirmeleri halinde bu ayrıcalıklarını kaybetmektedirler. İkinci en büyük etnik grup ise yüzde 35'lik nüfus yoğunluğuna sahip olan Çinlilerdir. Çinlilerin tamamına yakınını Budistler oluşturmaktadır. İçlerinde Müslüman olanları da vardır. Malezya'da yüzde 5 oranında ise Cavalılar, Minangkabululular, Samalar, Melunlar ve Güney Asyalılar yaşar. Bunların büyük bir bölümü İslam dinine mensuptur.

<span class="mw-page-title-main">Başbakan</span> hükûmetin başı, kabinenin başkanı

Başbakan, bir ülkedeki yürütme organı kurulun (hükûmetin) başkanına verilen ad. Her ülkede başbakan olmaz. Başbakanlar görevlerine seçimle gelir. Belçika, Danimarka, Japonya, Hollanda, Norveç, Malezya, İspanya, İsveç, Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda, Birleşik Krallık gibi anayasal monarşi ile yönetilen ülkelerde olabileceği gibi Finlandiya, Fransa, Almanya, Hindistan, İtalya, İrlanda, Portekiz, Karadağ, Hırvatistan, Bulgaristan, Romanya, Sırbistan gibi cumhuriyetlerde de olabilir.

<span class="mw-page-title-main">2011 Malezya Grand Prix</span>

2011 Malezya Grand Prix 10 Nisan 2011 tarihinde Malezya'nın Selangor bölgesindeki Sepang Pisti'nde yapılan Formula 1 yarışı. 56 turluk Malezya mücadelesi 2011 Formula 1 sezonu'nun ikinci ayağı oldu. Yarışa pol pozisyonunda başlayan Red Bull pilotu Sebastian Vettel bitiş çizgisini de ilk geçen isim olurken, McLaren'den Jenson Button ikinci ve Renault'tan Nick Heidfeld üçüncü oldu.

<span class="mw-page-title-main">Malezya pasaportu</span>

Malezya pasaportu Malezya Göç Dairesi tarafından Malezya vatandaşlarına verilen seyahat belgesidir.

<span class="mw-page-title-main">UTC+08.00</span>

UTC+08:00, UTC'den 8 saat ileri zaman dilimi.

<span class="mw-page-title-main">Malezya'nın vize politikası</span>

Vizeden muaf ülkelerden birinden veya ülkeye varışta vize almaya uygun ülkelerden birinden gelinmediği sürece Malezya ziyaretçilerinin Malezya diplomatik temsilciliklerinden vize almak zorundadır. Tüm ziyaretçilerin en az 6 ay geçerli bir pasaporta sahip olmaları gerekmektedir.

Malezya Futbol Federasyonu ya da FAM, Malezya futbolunun yönetim organı. Malezya millî futbol takımı ve diğer ulusal organizasyonlardan sorumludur.

<span class="mw-page-title-main">Menara Telekom</span>

Menara Telekom, Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da yer alan bir gökdelendir. Bina 1998-2001 yılları arasında inşa edilmiş olup resmî olarak 11 Şubat 2003 tarihinde açılmıştır. Bina Malezya'nın üçüncü yüksek yapısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Malezya kralı</span>

Malezya kralı diğer adıyla Yang di-Pertuan Agong, Malezya'nın hükümdarıdır. Makam 1957 yılında ülkenin Birleşik Krallık'tan bağımsızlığını ilan etmesiyle kurulmuştur. Malezya anayasal bir monarşi olup seçimli monarşi sistemi bulunmaktadır ve Kral beş yıllığına eyaletlerin sultanlarından seçilmektedir. Malezya'da kralın yetkileri sembolik olup yetkiler başbakanın etrafında toplanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Malezya-Türkiye ilişkileri</span>

Malezya-Türkiye ilişkileri, Malezya ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir. Türkiye'nin Kuala Lumpur'da bir büyükelçiliği, Malezya'nın ise Ankara'da bir büyükelçiliği ve İstanbul'da bir başkonsolosluğu bulunmaktadır. Her iki ülke de Dünya Ticaret Örgütü (WTO) ve İslam İşbirliği Teşkilatı'nın (OIC) tam üyesidir. Her iki ülke de kendi bölgelerinde bölgesel güç ve orta güç olarak sınıflandırılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Malezya başbakanı</span>

Malezya başbakanı, Malezya'nın hükûmet başkanıdır. Başbakan Kral tarafından atanmaktadır. Malezya'da kralın yetkileri sembolik olup yetkiler başbakanın etrafında toplanmıştır. İlk başbakan Tunku Abdurrahman olup ülkenin bağımsızlığından 9 Mayıs 2018 tarihine kadar tüm başbakanlar Birleşik Malay Millî Örgütü'ndendi.

<span class="mw-page-title-main">2017 Malezya Grand Prix</span>

2017 Malezya Grand Prix, 1 Ekim 2017 tarihinde Malezya'nın Selangor kentinde gerçekleşen 2017 sezonu Formula 1 yarışı. Sepang International Circuit'te 56 tur üzerinden gerçekleştirilen yarış Malezya'da gerçekleştirilen otuz yedinci ve son yarıştır.

Endonezyalı karşıtlığı, Endonezyalı düşmanlığı Endonezyalılara, Endonezya'ya ve Endonezya kültürüne karşı olan düşmanlık olarak tanımlanır.

<span class="mw-page-title-main">Malezya mutfağı</span>

Malezya mutfağı, Malezya'ya özgü yemek pişirme tarzıdır. Malezya mutfağı, Malezya'da bulunan yemek pişirme gelenekleri ve uygulamalarından oluşur ve nüfusunun çok etnikli yapısını yansıtmaktadır.