İçeriğe atla

Malezya İslam Partisi

Malezya İslam Partisi
Parti Islam Se-Malaysia
ڤرتي اسلام س-مليسيا
马来西亚伊斯兰党
பான் மலேசிய இஸ்லாமிய கட்சி
KısaltmaPAS
Genel başkanAbdül Hadi Avang
Kuruluş tarihi4 Nisan 1956
MerkezKuala Lumpur, Malezya
Gazete(ler)Harakah
İdeolojiİslamcılık
İslami demokrasi
Dinî muhafazakârlık
Uluslararası üyelikMüslüman Kardeşler
Parlamento
43 / 222
İnternet sitesi
Malezya

Malezya İslam Partisi (Malayca: Parti Islam SeMalaysia), Malezya'da İslamcı bir siyasi parti.

1951 yılında Malezya'nın İslami temellerde kurulmasını isteyenler tarafından kuruldu. UMNO'nun desteklediği laik devlet projesine karşı çıkan PAS, 1959'da ilk kez katıldığı Kelantan, Terengganu, Perlis ve Kedah eyaletlerinde seçimi kazandı ve şeriat hukuku uygulamaya başladı. PAS bir dönem ülke yönetiminde de koalisyon ortağı oldu. PAS, Perikatan Nasional Koalisyonunun bir parçasıdır.

Kaynakça

  • Cumhuriyet'teki "Malezya Gerçeği" yazı dizisinden. Mahmut Gürer, 26 Eylül 2007 Çarşamba, sayfa 9.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Malezya</span> Güneydoğu Asyada bir ülke

Malezya, Güneydoğu Asya’da yer alan, doğu ve batı olarak iki kara parçasına ayrılmış, 13 eyaletten oluşan ve parlamenter monarşi ile yönetilen bir ülkedir. Malezya'da toplam 878 adet ada bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Uzak Doğu</span> Asyanın doğu ve güneydoğusu

Uzak Doğu, Avrupa merkezli yaklaşımda Asya'nın doğusu ve güneydoğusundaki ülkeler.

<span class="mw-page-title-main">İslamcılık</span> Politik bir akım

İslamcılık, modern devlet ve devletçiklerin anayasal, ekonomik ve yargısal olarak, bu kesimde canlanma ya da otantikliğe dönüş olarak algılanan İslami uygulamalarla yeniden kurulması gerektiğini öne süren siyasi ideolojidir. Bu akımlardaki hakim anlayış Emr-i bi'l ma'rûf ve nehy-i anil münker'in yerine getirilmesidir. Siyasal İslam'ın Seyyid Kutub ve Mevdudî gibi köktendinci öncüleri "Allah'ın sistemi" olarak gördükleri şeriata dayanmayan güç sahipleri olarak tanımladıkları tağuta isyanı tevhidin ön şartı olarak sundular.

Helal, Dini terim. Meşru, yasal veya uygun anlamındadır. Haram teriminin zıt anlamındadır. Çoğu zaman Mübah ile eş anlamlı olarak da kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Makarna</span> geleneksel İtalyan yiyeceği

Makarna, geleneksel İtalyan mutfağının temel besini ve ulusal yemeğidir. İlk defa 1154 yılında Sicilya'da ortaya çıkmıştır. Makarnanın bir çeşidi olan itriya Ağlebîler tarafından Sicilya adasına taşınmıştır. Genellikle irmik, tam buğday veya durum buğdayından elde edilmiş una yumurta karıştırılarak hazırlanmış türlü biçimlerdeki kuru hamur ve bu hamurdan yapılır Türkçeye İtalyanca maccherone sözcüğünden geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ekmeleddin İhsanoğlu</span> Türk akademisyen, politikacı ve diplomat

Ekmeleddin Mehmet İhsanoğlu, Türk bilim insanı, kimya ve bilim tarihi profesörü, akademisyen, diplomat, devlet adamı, yazar. 2004 ve 2014 yılları arasında Birleşmiş Milletler'den sonra ikinci büyük uluslararası örgüt olan İslam İşbirliği Teşkilatı’nın genel sekreterliğini sürdürmüştür.

Yusuf Ziya Özcan, Türk akademisyen ve büyükelçi.

Ülkücülük, Türk-İslam Ülküsü veya Türkeşçilik, Milliyetçi Hareket Partisinin Türkçülük ve İslamcılık üzerine temellenmiş kurucu ideolojisidir.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Birlik Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti

Büyük Birlik Partisi, 29 Ocak 1993 tarihinde Muhsin Yazıcıoğlu liderliğinde kurulan ve Türkiye'de faaliyet gösteren siyasi partidir. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "BÜYÜK BİRLİK" şeklindedir. Simgesi hilal içerisinde güldür. Genel başkanı Mustafa Destici'dir.

<span class="mw-page-title-main">Malezya'da İslam</span>

Malezya'da İslam, Malezya nüfusunun yüzde 61,3'ünü oluşturmaktadır. Malezya'da en kalabalık etnik kitle ülke nüfusunun yüzde 50'sinden fazlasını oluşturan Malaylardır. Malaylar Müslüman olarak tanımlanmakta ve gruba kamu görevleri, iş dünyası ve eğitim alanında birçok ayrıcalık tanınmaktadır. Malaylar din değiştirmeleri halinde bu ayrıcalıklarını kaybetmektedirler. İkinci en büyük etnik grup ise yüzde 35'lik nüfus yoğunluğuna sahip olan Çinlilerdir. Çinlilerin tamamına yakınını Budistler oluşturmaktadır. İçlerinde Müslüman olanları da vardır. Malezya'da yüzde 5 oranında ise Cavalılar, Minangkabululular, Samalar, Melunlar ve Güney Asyalılar yaşar. Bunların büyük bir bölümü İslam dinine mensuptur.

<span class="mw-page-title-main">Malezya'daki camiler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu, Malezya'daki camiler listesidir.

Başbakanlık Dairesi Araştırma Bölümü Malezya Başbakanının Bölümü içinde bir kurumdur. Wikileaks tarafından sızdırıldığı şekliyle 2006 öncesinde Amerika Birleşik Devletleri elçilikleri kablolamasına göre, Araştırma Bölümü, aslında Malezya Dış İstihbarat Teşkilatı (MEIO) olarak ülkenin ana dış istihbarat ajansının kamu adıdır. Datuk Hasanah Binti Abd Hamid şimdiki Genel Müdürü olmaktadır. Başkaca çok az kuruluşun yapısı, personeli ve operasyonları hakkında bilgiler bilinmektedir.

Kürdistan İslam Partisi, Muhammed Saleh Gabori tarafından 11 Aralık 1980 tarihinde kurulan ve Türkiye'de faaliyet gösteren İslamcı ayrılıkçı Kürt örgütü.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Malay Ulusal Örgütü</span>

Birleşik Malay Ulusal Örgütü, Malezya'nın en büyük siyasi partisidir. Parti Ulusal Cephe koalisyonunun kurucu üyesi olup Malezya'nın bağımsızlığından bu yana ülke siyasetine hakimdir. Parti, Malay milliyetçiliğinin ve Malay kültürünün korunması ve yüceltilmesini vurgular ve Malezya'da İslam'ın korunması ve yayılmasını savunur.

<span class="mw-page-title-main">Malezya-Türkiye ilişkileri</span>

Malezya-Türkiye ilişkileri, Malezya ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir. Türkiye'nin Kuala Lumpur'da bir büyükelçiliği, Malezya'nın ise Ankara'da bir büyükelçiliği ve İstanbul'da bir başkonsolosluğu bulunmaktadır. Her iki ülke de Dünya Ticaret Örgütü (WTO) ve İslam İşbirliği Teşkilatı'nın (OIC) tam üyesidir. Her iki ülke de kendi bölgelerinde bölgesel güç ve orta güç olarak sınıflandırılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Malezya'da din</span>

Malezya, resmi dini İslam olan çok kültürlü ve çok dinli bir ülke. 2020 Nüfus ve Konaklama Sayımı'na göre nüfusun %63,5'ü İslam'a; %18,7'i Budizm'e; %9,1'si Hıristiyanlığa; %6,1'i Hinduizm'e; ve %1'i Çin geleneksel dinine mensuptur. Geri kalanları diğer dinler oluşturmaktadır, ör. Animizm, halk inançları, Sihizm, Bahailik ve diğer inanç sistemleri. Kendini ateist olarak tanımlayanların sayısı az; insan hakları örgütleri, devletin ateistlere karşı uyguladığı ayrımcılığı eleştirmektedir.

Irak'taki siyasi partiler listesi, Çok partili sisteme dayalı parlamenter bir demokrasi olan Irak'taki siyasi partilerin listesidir.

Aşağıda, İslami demokrasi sistemi altında çeşitli yaklaşımlarda İslam kimliği veya siyasi İslam'ı savunan siyasi partilerin listeleri bulunmaktadır. İslami demokrasi, İslami ilkeleri demokratik bir çerçeve içinde kamu politikasına uygulamayı amaçlayan politik bir ideolojiye atıfta bulunur. Listeler ideolojik bağlılığa göre sınıflandırılmış ve ülkeye göre sıralanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kumutha Rahman</span>

Kumutha Raman, Hint kökenli Malezyalı kadın siyasetçi.