İçeriğe atla

Malezya mutfağı

Nasi lemak

Malezya mutfağı, Malezya'ya özgü yemek pişirme tarzıdır. Malezya mutfağı, Malezya'da bulunan yemek pişirme gelenekleri ve uygulamalarından oluşur ve nüfusunun çok etnikli yapısını yansıtmaktadır.[1]

Tarihsel göçlerin, yabancı güçlerin sömürgeleştirmesinin ve daha geniş ana bölgesi içindeki coğrafi konumunun bir sonucu olarak, Malezya'nın günümüzdeki mutfak tarzı, öncelikle Malay, Çin, Hint, Endonezya ve etnik Borneo vatandaşlarının gelenekleriile Tay, Portekiz, Hollanda, Arap ve İngiliz mutfaklarından gelen etkilerin bir karışımıdır. Bu, Malezya mutfağını oldukça karmaşık ve çeşitli hale getiren bir lezzet senfonisi yapmaktadır. Yemek pişirmede kullanılan çeşniler ve baharatlar farklıdır.

Malezya Yarımadası, Singapur ile ortak bir tarihe sahip olduğundan, menşe yeri ne olursa olsun, laksa ve tavuklu pilav gibi aynı yemeğin versiyonlarını sınırın her iki tarafında bulmak yaygındır. Ayrıca yakınlıkları, tarihi göçleri ve yakın etnik ve kültürel akrabalıkları nedeniyle Malezya, Endonezya ile mutfak bağlarını paylaşmaktadır, çünkü her iki ülke de genellikle satay, rendang ve sambal gibi belirli yemekleri paylaşmaktadır.[2] Hint mutfağı, daha kuru veya daha ıslak köri yemeği hazırlığı ile ayırt edilebilen kuzey-güney Hindistan ve Sri Lanka çeşitliliğinin bir karışımına sahiptir.

Kaynakça

  1. ^ Joe Bindloss (2008). Kuala Lumpur, Melaka & Penang. Ediz. Inglese. Lonely Planet. ISBN 978-1-74104-485-0. 2 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2021. 
  2. ^ Kosaku Yoshino. "Malaysian Cuisine: A Case of Neglected Culinary Globalization" (PDF). Sophia University Institute of Comparative Culture, Tokyo. s. 3. 2 Mayıs 2014 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Haziran 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Endonezya mutfağı</span>

Endonezya mutfağı 17.000'den fazla adadan oluşan Endonezya üzerinde yaşayan binlerce kültürün çeşitliliğinden meydana gelir. Bu nedenle tek bir çeşit Endonezya mutfağı yoktur fakat bölgesel yemek çeşitleri vardır. Endonezya mutfağı Endonezya kültürünün bir yansımasıdır. Yemek pişirme tarzı ve stili bölgeden bölgeye farklılıklar gösterir.

Asya mutfağı, Asya kıtasına özgü yiyeceklerin genel adı. Bulundukları bölgenin adını alan bu mutfak türleri, geleneksel Çin İmparatorluğu mutfağıyla çağdaş Japon ve Kore Yarımadası mutfaklarının birleşiminden oluşan Doğu Asya; Kamboçya, Laos, Tayland, Vietnam, Brunei, Endonezya, Malezya, Singapur ve Filipinler mutfaklarını barındıran Güneydoğu Asya; bir zamanlar Britanya Hindistanı'nı oluşturan Myanmar, Hindistan, Sri Lanka ve Pakistan başta olmak üzere bölgede bulunan diğer ülkeleri içine alan Güney Asya, Orta Asya ve Orta Doğu mutfaklarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Dünya mutfakları</span>

Dünya mutfağı kavramı, Yerel Mutfak kavramı ile karıştırılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Köfte</span> alaturka bir et yemeği

Köfte, kıymaların yuvarlanarak küçük bir top şeklini almasıyla yapılan bir yemektir. Bazen köfteye, ekmek kırıntıları, kıyılmış soğan, yumurta, tereyağı ve baharat gibi malzemeler de eklenir. Köfte, kızartma, pişirme veya buğulama yoluyla yapılabilir. Farklı et ve baharat türlerinin kullanıldığı birçok köfte türü vardır.

<span class="mw-page-title-main">İspanyol mutfağı</span> İspanyanın mutfak gelenekleri

İspanyol mutfağı, İspanya'ya özgü bir yemek pişirme tarzıdır. İspanyol mutfağı, Avrupa'nın bazı İber Yarımadası bölgelerinde yerel kültürü ve toplumu şekillendiren tarihi süreçlerden büyük ölçüde etkilenmiştir. Coğrafya ve iklim, pişirme yöntemleri ve mevcut malzemeler üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Bu pişirme yöntemleri ve malzemeleri, İspanya'yı oluşturan çeşitli bölgelerin gastronomisinde hala mevcuttur. İspanyol mutfağı, İspanya istilalarının ve fetihlerinin gelenekleri değiştirerek yeni malzemeleri kullanıma sunduğu karmaşık bir tarihten türemiştir. Böylece, İspanya'nın mevcut ve eski mutfağı, eski ve yeni gelenekleri birleştirmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Somali mutfağı</span>

Somali mutfağı, Somali'ye özgü yemek pişirme tarzıdır. Somali mutfağı, bölgeden bölgeye değişmekte ve farklı Somalili mutfak geleneklerinin bir birleşimi olup Somali'nin ticaret ve ticaret geleneğinin bir ürünüdür. Bazı önemli Somali yemekleri arasında sabayad, injera, helva, samosa, bariis iskukaris ve mukmed bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Pakistan mutfağı</span>

Pakistan mutfağı, Pakistan'a özgü yemek pişirme tarzıdır. Pakistan mutfağı, Hint altkıtası, Güney Asya ve Batı Asya'dan çeşitli bölgesel yemek pişirme geleneklerinin yanı sıra Babür mirasından gelen unsurların bir karışımı ile karakterize edilmektedir. Ülkenin çeşitli mutfakları etnik ve kültürel çeşitliliğinden kaynaklanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hollanda mutfağı</span> Pişirme tarzı

Hollanda mutfağı, Hollanda'ya özgü yemek pişirme tarzıdır. Ülkenin mutfağı, Avrupa Ovası'nın verimli Kuzey Denizi nehir deltasındaki konumu ile şekillenmekte, bu da balıkçılık, çiftçilik ve deniz üzerinden ticarete, eski sömürge imparatorluğuna ve baharat ticaretine yol açtı.

<span class="mw-page-title-main">Mutfaklar listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Yemek kültürü bölge, gelenek veya tecrübelerin karışımından oluşabilir. Her mutfak kendine özgü hazırlama şekli, hazırlama araçları, belirli yiyecek ve içecek türünü kullanma, yiyeceklerini üretme veya kendine has öğünleri barındırır. Mutfaklar genellikle kullanıldıkları bölgelere veya orijinal olarak yapıldıkları bölgelere göre adlarını alırlar. Bölgelerde yetişen, üretilen veya getirilen malzemeler yemeğin içeriğini oluşturur. Mutfak kültürü etnik köken veya dine göre de oldukça şekillenebilir.

<span class="mw-page-title-main">İran mutfağı</span>

İran mutfağı İranın yöresel mutfağıdır. İran'ın yüzyıllar içerisinde ilişki kurduğu bölge ve ülkelerin mutfaklarından da izler taşır: Türk mutfağı, Yunan mutfağı, Mezepotamya mutfağı, Orta Asya mutfağı, Kafkasya mutfağı ve Rus mutfağı bunlardan bazılarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sovyet mutfağı</span>

Sovyet mutfağı, Sovyetler Birliği'ne özgü yemek pişirme tarzıydı. Sovyet mutfağı, Sovyetler Birliği'nin çeşitli ulusal mutfaklarının bütünleşmesiyle oluşmuş olup sınırlı sayıda malzeme ve basitleştirilmiş pişirme ile karakterizedir. Bu tür mutfak, Sovyetler Birliği'nin her yerindeki kantinlerde yaygındı. Ev mutfağının ayrılmaz bir parçası haline geldi ve özellikle büyük şehirlerde ulusal yemeklerle paralel olarak kullanıldı. Genel olarak, Sovyet mutfağı, Sovyet yeme alışkanlıkları ve Sovyetler Birliği'nin çoğu bölgesinde çok sınırlı malzeme bulunabilirliği ile şekillendirildi. Yemeklerin çoğu Fransız, Rus ve Avusturya-Macaristan mutfaklarının sadeleştirmesiydi. Bununla birlikte kafkas mutfakları, özellikle Gürcü mutfağı da katkıda bulundu. Hükûmet tarafından yönetilen kantinlere stolovaya adı verildi.

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs mutfağı</span>

Kıbrıs mutfağı, Kıbrıs'a özgü yemek pişirme tarzıdır. Kıbrıs mutfağı, Yunan, Türk ve Arap mutfaklarından büyük ölçüde etkilenirken, aynı zamanda İtalyan ve Fransız mutfaklarıyla benzerlikler paylaşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kırgız mutfağı</span>

Kırgız mutfağı, Kırgızistan'a özgü yemek pişirme tarzıdır. Kırgız mutfağı birçok yönden komşularının mutfağına benzer.

<span class="mw-page-title-main">Özbek mutfağı</span> Özbekistan yemekleri ve mutfak gelenekleri

Özbek mutfağı, Özbekistan'a özgü yemek pişirme tarzıdır. Özbek mutfağı, Orta Asya'daki diğer Türk halklarının mutfak geleneklerini paylaşmaktadır. Özbekistan'da yaygın olarak tahıl tarımı yapıldığından ekmek ve erişte önemli yer tutmaktadır ve Özbek mutfağı "erişte açısından zengin" olarak nitelendirilmektedir. Koyun eti, ülkede koyun bolluğu nedeniyle popüler bir et çeşididir ve çeşitli Özbek yemeklerinin bir parçasıdır. Özbekistan'ın özel yemeği, tipik olarak pirinç, et parçaları, rendelenmiş havuç ve soğan ile yapılan ana yemek olan pilavdır.

<span class="mw-page-title-main">Tacik mutfağı</span>

Tacik mutfağı, Tacikistan'a özgü yemek pişirme tarzıdır. Tacik mutfağının, Rus, Afgan, İran ve Özbek mutfaklarıyla çok ortak noktası bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Singapur mutfağı</span>

Singapur mutfağı, Singapur'a özgü yemek pişirme tarzıdır. Singapur mutfağı, bu kozmopolit şehir devletinin yüzyıllar boyunca siyasi, ekonomik ve sosyal değişimleri boyunca gelişen çeşitli etnik gruplardan türetilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bahreyn mutfağı</span>

Bahreyn mutfağı, Bahreyn'e özgü yemek pişirme tarzıdır. Bahreyn mutfağı, büryan, haris, habise, mahbus, mehyava, maklube, kuzi ve zalabye gibi yemeklerden oluşur. Arap kahvesi ise ulusal içecektir.

<span class="mw-page-title-main">Katar mutfağı</span>

Katar mutfağı, Katar'a özgü yemek pişirme tarzıdır. Katar mutfağı, geleneksel Arap mutfağından oluşmaktadır. Pirinç, et ve sebzelerden oluşan bir yemek olan mahbus, Katar'da tipik olarak kuzu veya tavukla yapılan ulusal yemektir ve lezzet derinliği vermek için yavaş pişirilir. Deniz ürünleri ve hurma, ülkedeki temel gıda maddeleridir. Bu yemeklerin birçoğu, birçok ortak özelliği paylaştığı için bölgedeki diğer ülkelerde de kullanılmaktadır. Bölgenin diğer bölgelerinde bazı yemeklerin farklı isimleri vardır veya biraz farklı malzemeler kullanırlar.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Arap Emirlikleri mutfağı</span>

Birleşik Arap Emirlikleri mutfağı, Birleşik Arap Emirlikleri'ne özgü yemek pişirme tarzıdır. Birleşik Arap Emirlikleri mutfağı, Doğu Arap mutfağının bir parçası olup Umman ve Suudi Arabistan gibi komşu ülkelerin mutfaklarının yanı sıra farklı Orta Doğu ve Asya mutfaklarından gelen etkilerle dikkate değer benzerlikler paylaşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Nepal mutfağı</span>

Nepal mutfağı, Nepal'e özgü yemek pişirme tarzıdır. Dal-bhat-tarkari Nepal boyunca yenmektedir. Dal, mercimek ve baharatlardan yapılmış, haşlanmış tahıl, bhat ve sebze çorbası ve tarkari ile servis edilen bir çorbadır. Çeşniler genellikle taze veya fermente olabilen ve önemli sayıda çeşidi bulunan az miktarda baharatlı turşudur. Diğer maddeler, taze yeşil biber ve kızarmış papad ile dilimlenmiş limon (nibuwa) veya misket limonudur (kagati). Dhindo, Nepal'in geleneksel bir yemeğidir.