İçeriğe atla

Maldivce

Maldivce
Divehi
Ana dili olanlarMaldivler ve Hindistan-Minicoy)
Güney Asya
Konuşan sayısı350.000  (tarih gerekli)
Dil ailesi
Varsayılan
  • Maldivce
Yazı sistemiTana
Dil kodları
ISO 639-1dv
ISO 639-2div
ISO 639-3div

Maldivce (Dhivehi veya Divehi (), Maldivlerin resmî dili olan ve Hindistan'ın Minicoy adalarında da konuşulan, yaklaşık olarak 300.000 kişinin konuştuğu bir dildir. Çağlar boyunca dilin gelişimine etki eden pek çok dil olmuştur, bunların başında Arapça gelir. Fransızca ve İngilizce de etki eden diller arasındadır. Maldivce'nin Hintçe ile prensibi aynıdır. Güneybatı Hindistan kökenli olduğu için Hint dilleriyle yakın bir ilişkisi vardır. Dhivehi, Maldiv yerlilerince konuşulur.

Maldivce Yazılmış Bir Yazı:

މާއްދާ  – ހުރިހާ އިންސާނުން ވެސް އުފަންވަނީ، ދަރަޖަ އާއި ޙައްޤު ތަކުގައި މިނިވަންކަމާއި ހަމަހަމަކަން ލިބިގެންވާ ބައެއްގެ ގޮތުގައެވެ. އެމީހުންނަށް ހެޔޮ ވިސްނުމާއި ހެޔޮ ބުއްދީގެ ބާރު ލިބިގެން ވެއެވެ. އަދި އެމީހުން އެކަކު އަނެކަކާ މެދު މުޢާމަލާތް ކުރަންވާނީ އުޚުއްވަތްތެރި ކަމުގެ ރޫޙެއް ގައެވެ.

Maldivce Yazının Türkçesi:

Konu : Tüm insanlar statülerinde ve haklarında özgür ve eşit doğarlar. İyi niyet ve bilgelik gücüne sahiptirler. Ve birbirlerine kardeşlik ruhuyla davranmalılar.

Sami dilleri ve İran dillerinde olduğu gibi Divehi sağdan sola doğru yazılır. Tana alfabesiyle yazılır. 50 harften oluşur.

Alfabe

H ހ

SH ށ

N ނ

R ރ

B ބ

IH ޅ

K ކ

A އ

V ވ

M މ

F ފ

DH ދ

TH ތ

L ލ

G ގ

GN ޏ

S ސ

D ޑ

Z ޒ

T ޓ

Y ޔ

P ޕ

J ޖ

CH ޗ

TT ޘ

HH ޙ

THA ޛ

KH ޚ

Z ޜ

SHE ޝ

SAD ޞ

DAD ޟ

TO ޠ

ZO ޡ

Okunuş

ޢ AYNU
ޣ GAYNU
ޤ qaafu
ޥ waavu
އަ abafili A
އާ aabaafili AA
އި ibifili İ
އީ eebeefili EE
އު ubufili U
އޫ ooboofili OO
އެ ebefili E
އޭ eybeyfili EY
އޮ obofili O
އޯ oaboafili OA
އް sukun S
ޱ Ṇaviyani N

Kaynakça

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Maldivler</span> Hint Okyanusunda bulunan takımada ülkesi

Maldivler ya da resmî adıyla Maldivler Cumhuriyeti, Hint Okyanusu'nda 1.200 adadan oluşan bir devlettir. Hindistan'ın güneyinde ve Sri Lanka'nın yaklaşık 750 kilometre güneybatısında yer alır. Küresel iklim değişiklikleri yüzünden yüz yıl içerisinde sular altında kalacağı öngörülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Felemenkçe</span>

Felemenkçe, Hint-Avrupa dil ailesinin Cermen dilleri grubundan dil. Hollandaca ve Flamanca gibi lehçeleri vardır, bunlar özellikle yazılı dilde birbirine oldukça yakındır. Felemenkçe ve lehçeleri; Hollanda, Belçika ve Surinam'da resmî dil konumundadır.

Alfabe veya abece, her biri dildeki bir sese karşılık gelen harfler dizisidir. "Abece" kelimesi, Türkçedeki ilk üç harfin okunuşundan oluşur. Benzer biçimde Fransızca kökenli “Alphabet” kelimesinden Türkçeye geçen "alfabe" sözcüğü, eski Yunancadaki ilk iki harf olan "alfa" ile "beta"nın okunuşundan gelir.

<span class="mw-page-title-main">Arap harfleri</span> Arap alfabesini temel alan yazı sistemi

Arap harfleri, 7. yüzyılın üçüncü çeyreğinden itibaren Emevi ve Abbasi imparatorlukları aracılığıyla Orta Doğu merkezli geniş bir alana yayılma olanağı bulmuş İslam dininin benimsendiği coğrafyalarda kabul gören, kökeni Arap alfabesine dayalı, ünsüz alfabesi türünde bir yazı sistemidir. Dünyada Latin alfabesinden sonra en çok kullanılan yazı sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Norveççe</span>

Norveççe, Norveç'te konuşulan ve İskandinavca da denen Kuzey Cermen dil ailesine bağlı bir dildir. Norveççe, Danca ve İsveççe ile çok yakındır ve birini bilen bir kişi diğerlerini de anlayabilir. Özellikle bir Danimarkalı ve Norveçli birbirlerinin dillerini çok kolay okuyup anlayabilmektedir. Bunun temel nedeni ise iki dilin gramerinin tamamen aynı yapıda ve kalıpta olmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hangıl</span> Korecenin yerel alfabesi

Hangıl ya da Hangul, Kore alfabesidir. Hangıl, Korecede "h-a-n-g-ı-l" [한글] harflerine tekabül eden Kore harfleriyle yazılır. 1443 yılında Çosôn Hanedanlığı'ndan (*) Kral Sejong tarafından oluşturulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Hintçe</span> Hindistanın resmi dili

Hintçe, ağırlıklı olarak Hindistan'ın kuzey, merkez ve batısında konuşulan Hint-Avrupa dil ailesine mensup bir Hint-Aryan dilidir. Pakistan'ın resmî dili olan Urduca ile beraber Hindustânî dilinin iki standart yazılı formundan birini oluşturur. İngilizce ile birlikte Hindistan'ın iki resmî dilinden biridir. Hindistan'da Devanāgarī yazı sistemi; Pakistan'da ise Arap alfabesi kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Japonca</span> Doğu Asya dili

Japonca, Japonlar tarafından konuşulan Japon dil ailesine bağlı bir dildir. Başta Japonya ve Japon diasporasındakiler olmak üzere yaklaşık 128 milyon kişi tarafından konuşulmaktadır. Japonya'da de facto millî dil olarak kabul edilip Palau'da tanınmış azınlık dilidir.

Seylanca (Dhivehi: Simghalla, Seylanca: Senhalla) Sri Lanka ve çevresinde konuşulan bir Hint dilidir. Seylan alfabesi ile yazılır. Seylanca, Sanskritçe ve Hintçeyle aynı gruptadır.

<span class="mw-page-title-main">Marathice</span> Hint-Avrupa dil ailesinin Hint-Aryan koluna bağlı bir dil.

Marathice veya Maratice, Hindistan'daki Marathi halkının konuştuğu bir Hint-Aryan dilidir. Hindistanın Maharaştra ve Goa eyaletlerinin resmî dilidir. Devanagari ile yazılır. Farsçadan ve Hintçeden türetilen kelimeler içerir. Hindistan ve İsrail'de yaşayan Bene Israel üyeleri, bu dilin bir lehçesi olan Yahudi Marathicesini konuşurlar.

<span class="mw-page-title-main">Pencapça</span> Pakistan ve Hindistanda konuşulan bir Hint dili

Pencapça, ağırlıklı olarak Pencaplar tarafında Pakistan ve Hindistan'da yer alan Pencap bölgesinde konuşulan bir Hint-Aryan dilidir. Pakistan'daki 80 milyonu aşkın konuşuruyla ülkedeki en yaygın, yaklaşık 31 milyonluk konuşur sayısıyla Hindistan'da ise 11. en yaygın dildir. Toplam ana dil olarak Pencapça konuşan nüfusun 113 milyon kişi olduğu tahmin edilmektedir. Güney Asya dışında Kuzey Amerika, Batı Avrupa ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde de önemli sayıda konuşura sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Yahudi Malayalamı</span>

Yahudi Malayalamı, güneybatı Hindistan'daki Kerala eyaletinden gelen Koçin Yahudileri'nin konuştuğu dildir. Bu dili konuşan 8.000 kişilik nüfusun yaklaşık hepsi İsrail'de yaşamaktadır, Hindistan'daki nüfusu ise 100'den azdır.

<span class="mw-page-title-main">Rufiyaa</span>

Rufiyaa ya da resmî adıyla Maldiv rufiyaası, Maldivler'de kullanılan resmî para birimidir. Maldivler Merkez Bankası tarafından dağıtılır. Rufiyaa için kullanılan simgeler Rf, MRf ya da ރ. Rufiyaanın alt birimi laari ve bir tane rufiyaa, 100 tane laariye bölünür.

<span class="mw-page-title-main">Brahmi alfabesi</span>

Brahmi alfabesi, ünlüleri ünsüz sembollerle ilişkilendirmek için bir aksan işaretleri sistemi kullanan bir abugidadır. Yazı sistemi, Maurya döneminden erken Gupta dönemine kadar yalnızca nispeten küçük evrimsel değişiklikler geçirdi ve MS 4. yüzyılda bile okuma yazma bilen bir kişinin Maurya yazıtlarını hala okuyabildiği düşünülmektedir. Bundan bir süre sonra, orijinal Brahmi yazısını okuma yeteneği kayboldu. En eski ve en iyi bilinen Brahmi yazıtları, kuzey-orta Hindistan'daki Asoka'nın MÖ 250-232'ye tarihlenen kayaya oyulmuş fermanlarıdır. Brahmi'nin deşifresi, 19. yüzyılın başlarında, Hindistan'daki Doğu Hindistan Şirketi yönetimi sırasında, özellikle Kalküta'daki Bengal Asya Topluluğu'nda, Avrupa'nın akademik ilgisinin odak noktası haline geldi. Brahmi, Cemiyetin sekreteri James Prinsep tarafından 1830'larda Cemiyetin dergisinde yayınlanan bir dizi bilimsel makalede deşifre edildi. Buluşları, diğerleri arasında Christian Lassen, Edwin Norris, H. H. Wilson ve Alexander Cunningham'ın epigrafik çalışmalarına dayanıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Hint-Aryan dilleri</span> Güney Asyada konuşulan Hint-Avrupa dilleri öbeğinin doğu kolundaki üyesi

Hint-Aryan dilleri, Hint-Avrupa dil ailesinin, Hint-İran kolunun bir alt ailesini oluşturur. Dünyada bilinen 219 Hint-Aryan dili var olup, ağırlıklı olarak Kuzey ve Orta Hindistan, Pakistan, Afganistan, Bangladeş, Nepal, Sri Lanka ve Maldivler olarak yaklaşık bir milyar konuşmacıya sahiptir. En önemli Hint-Aryan dilleri arasında Hintçe, Urduca, Bengalce ve Sanskritçe gibi klasik dillerdir.

Abugida İngilizce telaffuz: [ˌɑːbuːˈɡiːdə], ya da diğer adıyla alfabetik hece yazısı, parçalı bir yazı sistemi çeşididir. Bu sistemde, birbirini takip eden her sessiz-sesli çifti tek bir birim olarak yazılır: Her birim bir sessiz harfi temel alır; sesli harf ise ikincil önem taşır. Bu özelliğiyle sessiz ve sesli harflerin aynı değerde öneme sahip olduğu alfabelerden, sesli harflerin eksik olduğu veya isteğe bağlı olarak yazıldığı ebcetlerden ve her bir hecenin birbirinden bağımsız birer sembol ile gösterildiği klasik hece yazılarından ayrılır. Abugidalar, Güney ve Güneydoğu Asya'da kullanılan Brahmî familyasına ait yazıları kapsar.

Maldivler 30 gün kalış süreli dünyanın tüm ülkelerine vizesiz veya ülkeye varışta vize verir. Ücret karşılığında vize süresinin 60 gün daha uzatılmasına imkân vardır. 30 gün kalmak kuralı aşağıdaki ülkelerin vatandaşları için geçerli değildir: Brunei ve Hindistan.

<span class="mw-page-title-main">Laccadive Denizi</span> deniz

Laccadive Denizi, Hindistan ile Maldivler arasında kalan Hint Okyanusu'nda bulunan bir denizdir. Hindistan, Maldivler ve Sri Lanka bu denize kıyısı olan ülkelerdir. Deniz Hindistan'ın Kerala şehrinin batısından başlayarak Hindistan'ın güneyinden ve Maldivler'in kuzey ve kuzeydoğusundan ve Sri Lanka'nın batısına kadar uzanır.

<span class="mw-page-title-main">Maldivler arması</span>

Maldivler arması, Maldivler'in resmî devlet armasıdır.

En İyi Erkek Oyuncu dalında Gaumee Film Ödülü Maldiv Filmleri için Gaumee Film Ödülleri kapsamında verilmektedir.