İçeriğe atla

Malazgirt Kuşatması (1054)

Malazgirt Kuşatması (1054)
Bizans-Selçuklu savaşları
Tarih1054
Bölge
Sonuç Bizans zaferi
Taraflar
Büyük Selçuklu İmparatorluğu Bizans İmparatorluğu
Komutanlar ve liderler
TuğrulBasileios Apokapis
Güçler
Bilinmiyor Bilinmiyor
Kayıplar
Bilinmiyor Bilinmiyor

Malazgirt Kuşatması, 1054 yılında Malazgirt şehrinin Basileios Apokapis komutasındaki Bizans kuvvetleri tarafından Sultan Tuğrul komutasındaki Selçuklu Hanedanına karşı başarılı savunmasıdır.

Kuşatma

Selçuklu Sultanı Tuğrul, Malazgirt şehrini otuz gün boyunca kuşatma makineleri ile kuşattı.[1] Tarihsel bir anlatım, Türklerin hafif tortoises kullanımına karşı savunmanın başarısı olarak askerleri ve kuşatma makinelerini atılan ateşlerden koruyan hareketli barınakları göstermiştir. Basileios Apokapis'in ilerleyen tortoises'den fırlatılan kirişleri depolayıp süreç içerisinde onları tekrar kuşatanlara karşı kullandığı söylenir.[2] Şehir, üçlü duvarı ve kaynak suyuna erişimi nedeniyle saldırılara dayanabildi.[1]

On yedi yıl sonra Alp Arslan yönetimindeki Türkler, Romen Diyojen'e karşı büyük bir zafer elde edecekler ve şehir 1071'de meşhur Bizans mağlubiyeti ile düşecekti.[3]

Kaynakça

Özel
Genel

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">I. İsaakios</span>

I. İsaakios Komninos, 1057-1059 yılları arasında tahtta kalan Bizans imparatoru.

<span class="mw-page-title-main">Armeniakon</span>

Armeniakon Theması, daha doğrusu Armeniakların Theması kuzeydoğu Küçük Asya'da yer alan Bizans İmparatorluğu theması.

Ege Denizi Theması, 9. yüzyılda Ege Denizi'nin kuzeyinde kurulmuş Bizans İmparatorluğu theması. Bizans İmparatorluğu'nun denizci themalarından biriydi. Bizans donanması için gemi ve birlik sağlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hellas (thema)</span> Bizans idari bölümü (Thema)

Hellas Theması Güney Yunanistan'da kurulmuş Bizans İmparatorluğu theması. 7. yüzyılda kurulmuş ve geç 11. ya da 12. yüzyıla kadar yaşamıştır.

Dalmaçya Theması Avrupa'nın güneydoğusunda Adriyatik Denizi'nin doğu sahillerinde Bizans İmparatorluğu theması. Merkezi Jadera'dır..

Mora Theması Güney Yunanistan'da Mora Yarımadası'nda kurulmuş Bizans İmparatorluğu theması. Yaklaşık 800 yılında kurulmuştur ve başkenti Korint'tir. Mora Yarımadası, Dördüncü Haçlı Seferinden sonra Latin Achaea Prensliği'nin kurulduğu 13. yüzyıl başlarına (1205) kadar Bizans kontrolünde kalmıştır.

Nikolaos ya da Nikos Oikonomides (Yunanca: Νικόλαος Οικονομίδης, – Yunan-Kanadalı Orta çağ Roma tarihçisidir. Bizans aristokrasisi ve bürokrasisi alanında önde gelen uzmanlardan biridir.

Sicilya Theması Geç 7. yüzyıl ile 10. yüzyıl arasında yaşamış, Sicilya ile İtalya Anakarası'nda Calabria bölgesini içeren Bizans İmparatorluğu theması. 902 yılında Sicilya'nın Müslüman fethinden sonra, thema Calabria ile sınırlanmış fakat 10. yüzyıl ortalarına kadar bu ismini muhafaza etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mezopotamya (thema)</span> Bizans idari bölümü (Thema)

Mezopotamya günümüzde doğu Türkiye'de yer alan Bizans İmparatorluğu theması. Mezopotamya bölgesi ya da daha eski Roma ve erken Bizans Mezopotamya eyaleti ile karıştırılmamalıdır.Thema, Arsanias Nehri ile Çemişgezek arasında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Paflagonya (thema)</span> Bizans idari bölümü (Thema)

Paflagonya theması Modern Türkiye'de kuzey Anadolu kıyısı boyunca, Paflagonya'da kurulmuş Bizans Theması.

<span class="mw-page-title-main">Harsianon</span> Bizans idari bölümü (Thema)

Harsianon, Türkiye'de Kapadokya yöresinde yer alan bir Bizans kalesinin ve buna bağlı themanın adıydı. Harabeleri Yozgat ili, Akdağmadeni ilçesi Muşalikalesi köyünde bulunmuştur sonra Kayseri'ye taşınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kardiya Muharebesi</span>

Kardiya Muharebesi, yaklaşık 872/3'te Bizans İmparatorluğu ile Girit Sarazenleri arasında Saros Körfezi'nde Kardiya sahili açıklarında gerçekleşen deniz muharebesidir. Muharebe, büyük bir Bizans zaferi ile sonuçlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Selanik (thema)</span> Bizans idari bölümü (Thema)

Selanik theması Orta ve Batı Makedonya ile imparatorluğun ikinci önemli şehri Selanik'i içeren güney Balkanlar'da Bizans İmparatorluğu theması.

Basileios Apokapis, 11. yüzyıl Bizanslı general.

<span class="mw-page-title-main">Sebasteia (thema)</span> Bizans idari bölümü (Thema)

Sebasteia Theması kuzeydoğu Kapadokya ve Küçük Ermenistan'da yer alan Bizans İmparatorluğu theması. Thema olarak 911'de kuruldu ve 1071 Malazgirt Meydan Muharebesi sonrası Selçuklu Hanedanının eline geçene kadar ömrünü sürdürdü.

Kefalonya Muharebesi, Yunanistan'ın batı kıyıları açıklarında, Kefalonya yakınlarında Ağlebî ile Bizans filoları arasında yapılan bir deniz çatışmasıdır. Muharebe, büyük bir Bizans zaferiyle sona erdi ve Orta Çağ'da gece boyunca gerçekleşen nadir deniz savaşlarından biridir.

Leon Apostippis ya da Leo Apostyppes ya da Apostoupes 880'lerde aktif bir Bizans askeri lideriydi.

<span class="mw-page-title-main">Dubrovnik Kuşatması (866-868)</span>

Dubrovnik Kuşatması ya da Ragusa Kuşatması (866-868), Ağlebîler ve Bari Emirliği tarafından Ragusa şehrinin 866 yılında denizden kuşatılması ile başlayan, ancak 868'de Bizans filosunun yaklaşmasıyla kaldırılan, on beş ay devam eden bir kuşatmadır. Kuşatmanın başarısızlığı, yeni Bizans imparatoru I. Basil'in uyguladığı saldırgan batı politikasının ilk sonuçlarından biridir. Kuşatma sonrasında, Bizans otoritesinin Dalmaçya kıyısında yeniden kurulması, Batı Balkanlar'daki Slavların Hıristiyanlaştırılması ve birkaç yıl içinde ise Bizans'ın Güney İtalya'da yeniden varlığı sağlandı.

<span class="mw-page-title-main">Euripos Kuşatması</span>

Euripos Kuşatması, 880'lerin ortalarında, Tarsus emiri Yazman el-Hadım liderliğindeki Abbasi filosunun şehri kuşatmasıyla meydana geldi. Yerel Bizans komutanı Oiniates, şehri başarıyla savundu ve kuşatma gücünün büyük bir bölümünü yok etti.

Peçenek isyanı, Peçeneklerin Bizans İmparatorluğu'na karşı 1049'dan 1053'e kadar süren bir ayaklanmasıdır. Çatışma, isyancılarla olumlu şartlar müzakere edilerek sona ermesine rağmen, Bizans ordusunun kötüleştiğini de göstermiştir. İsyancıları yenememesi, doğuda Selçuklu Türklerine ve batıda Normanlar'a karşı gelecekteki kayıpların habercisi oldu.