İçeriğe atla

Malaya bayrağı (1896-1950)

1:2 . Malay Bayrağı (1896–1950).
Federal Malay Devletleri'nin deniz sancağı (1896-1946)

Federal Malay Devletleri (1896–1946), Malay Birliği (1946–1948) ve Malay Federasyonu (1948–1950) bayrağı, dört Malay eyaleti olan Selangor, Perak, Negeri Sembilan ve Pahang'ın birliğini temsil ediyordu. Federasyon, Britanya Krallığı'nın himayesi altındaydı.[1]

Bayrak, yukarıdan aşağı beyaz, kırmızı, sarı ve siyah yatay şeritlere sahiptir. Genel olarak 1:2 oranındadır. Ortasında; yatay, beyaz bir oval ve atlayan, sola dönük bir Malezya kaplanı vardır.[2]

Federasyon bayrağına ek olarak Federal Malay Devletleri’nin bir de deniz sancağı vardır.[3] Federasyon bayrağının dört rengini taşıyan sancak, Jutland Muharebesi'nde HMS Malaya tarafından taşınmıştır.

Dört renkli şerit federasyonun altında olan dört ulusu temsil eder.[4] Kullanılan beyaz, kırmızı, sarı ve siyah; dört devletin bayraklarında bulunan renklere atıfta bulunmaktadır;

  • Selangor (kırmızı, sarı ve 1965’ten itibaren beyaz)
  • Perak (beyaz, sarı ve siyah)
  • Negeri Sembilan (kırmızı, siyah ve sarı)
  • Pahang (beyaz ve siyah)
FMS'deki eyaletlerin bayrağı (1896-1946)
Bayrak Durum Açıklama
Selangor 1965 yılına kadar kullanıldı
Perak
Negeri Sembilan
Pahang 1870

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "The Victorians and the British Empire: a brief guide and timeline". HistoryExtra (İngilizce). 10 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2021. 
  2. ^ "Malay Flag 1905-1950 (Malaysia)". www.fotw.info. 9 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2021. 
  3. ^ "Malay Flag 1905-1950 (Malaysia)". www.fotw.info. 9 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Şubat 2021. 
  4. ^ "Malay Flag 1905-1950 (Malaysia)". 9 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Kasım 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Malezya</span> Güneydoğu Asyada bir ülke

Malezya, Güneydoğu Asya’da yer alan, doğu ve batı olarak iki kara parçasına ayrılmış, 13 eyaletten oluşan ve parlamenter monarşi ile yönetilen bir ülkedir. Malezya'da toplam 878 adet ada bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Avusturya bayrağı</span> Ulusal bayrak

Avusturya bayrağı renkleri sırası ile kırmızı - beyaz - kırmızı olan eşit büyüklükte üç yatay şeritten oluşur. Danimarka bayrağı ile birlikte dünyanın en en eski bayraklarından biri olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Zimbabve bayrağı</span> Ulusal bayrak

Zimbabve bayrağı, günümüzdeki kullanılan hâli ile 18 Nisan 1980 tarihinde göklere çekilerek kullanılmaya başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kuveyt bayrağı</span> Ulusal bayrak

Kuveyt bayrağı, 7 Eylül 1961 tarihinde tasarlanmış ve 24 Kasım 1961'de ilk kez göndere çekilmiştir. Bayrak ilk olarak 1916 yılında Osmanlı Devletine karşılatılan Arap İsyanı bayrağından etkilenerek oluşturulan ve Pan-Arap renkleri adı verilen kırmızı, yeşil, beyaz ve siyah renklerden oluşur. Eşit büyüklükte üç yatay şeritten oluşan bayrağın en üstünde yeşil, ortada beyaz, altta kırmızı şerit bulunur. Bayrağın göndere çekilen tarafında siyah renkli köşeli bir bölüm vardır. Safie Al-Deen Al-Hali adlı Kuveytli bir şairin dizelerinde bayrağın sahip olduğu renkler şöyle açıklanır;

Beyaz yaptıklarımız
Siyah savaşlarımız
Yeşil topraklarımız
Kırmızı kılıçlarımız
<span class="mw-page-title-main">Lübnan bayrağı</span> Ulusal bayrak

Lübnan bayrağı, yukarıdan aşağıya kırmızı - beyaz - kırmızı sırası ile dizilmiş üç yatay şeritten oluşur. Kırmızı şeritler eşit büyüklükte ve beyaz şeritin altında ve üstünde yer alırlar. Beyaz şerit kırmızı olanlardan bir miktar daha büyüktür ve beyaz şeridin üzerine bir ağaç tasviri bulunur(Lübnan Sediri: Cedrus libani). 7 Aralık 1943 yılında kabul edilmiştir. Ortada yer alan ağaç imgesinin gövde ve dallarının siyah ya da kahverengi olarak renklendirilmesi sıkça yapılan bir hata olsa da anayasaya göre imge bütünü ile yeşil olmalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Laos bayrağı</span> Ulusal bayrak

Laos bayrağı, Laos Demokratik Halk Cumhuriyeti'nin resmi devlet bayrağı.

<span class="mw-page-title-main">Grenada bayrağı</span> Ulusal bayrak

Grenada bayrağı, Grenada'nın ulusal resmi bayrağı.

<span class="mw-page-title-main">Tayland bayrağı</span> Ulusal bayrak

Tayland bayrağı, Tayland Krallığı'nın resmi devlet bayrağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Malezya bayrağı</span> Ulusal bayrak

Malezya Bayrağı, Malezya devletinin resmi bayrağı.

<span class="mw-page-title-main">Singapur bayrağı</span> Ulusal bayrak

Singapur bayrağı, Singapur devleti resmi bayrağı.

<span class="mw-page-title-main">Polonya bayrağı</span> Ulusal bayrak

Polonya Bayrağı, Polonya Cumhuriyeti devletinin resmi ulusal bayrağı.

<span class="mw-page-title-main">Monako bayrağı</span> Ulusal bayrak

Monako Bayrağı, Monako Prensliği devletinin resmi ulusal bayrağı.

Malezya'nın eyaletleri ve federal toprakları, Malezya'nın birinci düzey idari bölümleridir. Malezya 13 eyalet (Negeri) ve 3 federal topraktan oluşan federal bir devlettir.

<span class="mw-page-title-main">Jamaika bayrağı</span> Ulusal bayrak

Jamaika bayrağı resmî olarak 6 Ağustos 1962 tarihinde göndere çekilerek kullanılmaya başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Malavi bayrağı</span> Ulusal bayrak

Malavi bayrağı ilk olarak 6 Temmuz 1964 yılında ülkenin Birleşik Krallık'tan bağımsızlığını kazanması neticesinde kullanılmaya başlanmış, 2010 ile 2012 yılları arasında yapılan anayasa değişikliği ile kısa süreliğine başka bir bayrak kullanımda olmuş, ancak 2012 tarihinde göreve gelen yeni hükûmet Malavi toplumu tarafından da hoş karşılanmayan yeni bayrak ile ilgili yasa değişikliğini geri çekerek eski bayrağın yine ülkenin resmî bayrağı olmasını sağlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Selangor</span> Malezya eyaleti

Selangor, Malezya'nın 13 eyaletinden biridir. Batısında Batı Malezya, kuzeyinde Perak, doğusunda Pahang, güneyinde Negeri Sembilan ve Malakka Boğazı bulunmaktadır. Eyaletin başkenti Shah Alam şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Pahang</span>

Pahang, Malezya'nın Sarawak, Sabah ve Batı Malezya'dan sonraki en büyük eyaletidir. Kuzeyinde Kelantan, batısında Perak, Selangor, Negeri Sembilan, güneyinde Johor, doğusunda ise Terengganu ve Güney Çin Denizi bulunmaktadır.

Bu liste, 2019 yılında Malezya'da gerçekleşen olayların bir listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Britanya Malayası</span> Malay Yarımadası ve Singapurdaki 18 ve 20. yüzyıl ortaları arası İngiliz hegemonyası altındaki bir dizi eyalettir

Britanya Malayası, Malay Yarımadası ve Singapur'daki 18 ve 20. yüzyıl ortaları arası İngiliz hegemonyası altındaki bir dizi eyalettir. Hint devletlerini dışlayan "Britanya Hindistanı" teriminin aksine Britanya Malayası genellikle federe ve federe olmayan Malay Devletlerini tanımlamak için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">John Fernandez</span> Malezyalı siyasetçi

John Fernandez, Malezyalı siyasetçi.