İçeriğe atla

Malaya Cephesi

Malaya Cephesi
II. Dünya Savaşı Pasifik Cephesi

Japon askerleri Kuala Lumpur'da ilerliyor
Tarih8 Aralık 1941 - 31 Ocak 1942
Bölge
Malay yarımadası
Sonuç

Japon İmparatorluğu'nun zaferi

Taraflar
Birleşik Krallık Britanya
Avustralya Avustralya
Japonya Japonya
Tayland Tayland
Komutanlar ve liderler
Birleşik Krallık Arthur Percival
Japonya Tomoyuki Yamashita
Güçler
140.000 asker
158 uçak[1]
70.000 asker
568 uçak
200 Tank
Kayıplar
5500 ölü
5000 yaralı
40.000 esir[2]
1793 ölü
3378 yaralı[3]

Malaya Cephesi II. Dünya Savaşı sırasında; 8 Aralık 1941 ve 31 Ocak 1942 tarihleri arasında, Malay yarımadasında Japonya'nın önderliğindeki Mihver Devletleri ve Büyük Britanya'nın başı çektiği Müttefik Devletleri arasında yapılan savaşlardır. Savaş Japonların galibiyetiyle sonuçlanmış ve ağır bir yenilgiye uğrayan İngilizler Malay yarımadasından çekilmişlerdir.

Öncesi

Helfrich and Brooke-Popham

Japon Hazırlıkları

Japonya, savaş ilanında bulunmadığı 1940 ve 1941 yıllarından itibaren yarımadayı işgal planlarına ve hazırlıklarına başladı. Japon kurmaylar; yerel halktan ve Japon ajanlardan oluşan bir istihbarat ağıyla yarımadadaki Büyük Britanya güçlerinin konumu ve gücü hakkında detaylı bilgilere ulaştı.[4]

1940 yılında Japon Ordusu Fransız hindiçinini işgal ederek Malay yarımadasının sınırına ulaştı ve saldırı için gerekli askeri yığınağı yapmaya başladı.

Yarımadanın Tahkimatı

1937 yılında İngiliz tümgeneral William Dobbie yarımadanın savunmasındaki zayıflıkları Londra'ya bildiren bir rapor hazırladı ve önlem alınması gerekliliğini savundu. Britanyalı askeri planlamacılarsa herhangi bir işgal tehlikesi altında imparatorluğun diğer bölgelerinden kolayca asker kaydırabileceklerini ve böyle bir tehlike altında Amerika Birleşik Devletleri'nin de savaşa müdahil olacağını, dolayısıyla savunma için alınan önlemlerin yeterli olduğu görüşündeydiler.

Muharebe

Savaş; Japonların Pearl Harbor Baskınının ertesi günü olan 8 Aralık 1941'de; yarımadanın doğu sahillerine yaptıkları amfibik harekât ile başladı.[5]

Savaşın daha ilk günlerinden itibaren Japon Hava Kuvvetleri; Kraliyet Hava Kuvvetleri'nin bölgede konuşlanmış olan filolarını imha etti ve hava üslerini kullanılamaz hale getirdi. Kraliyet Hava Kuvvetleri'nin bu hızlı yenilgisi sonucu cephede hava üstünlüğü tamamen Japonların eline geçti.[5]

Hava desteği alamayan ve Japon 25. Ordusunun ani saldırısıyla şaşıran Hint, Britanyalı,Malaylı,Hollandalı ve Avustralyalılardan oluşan Müttefik birlikleri yarımadanın güneyine doğru çekilmeye başladılar.[5]

Hafif tanklarla desteklenmiş ve hızlı hareket edebilmeleri için bisikletlerle donatılmış piyadelere sahip Japon ordusu güneye doğru hızlı ilerleyişini sürdürdü. 11 Ocak 1942'de Kuala Lumpur'u ele geçiren Japonlar sonrasında Muar ve Slim Nehri savaşlarında da müttefikleri yenilgiye uğrattı.[5]

Singapur'un Ele Geçirilmesi

Durumun umutsuzluğunu gören Müttefik orduları komutanı korgeneral Arthur Percival 27 Ocak'ta kalan kuvvetlere;Malay yarımadası'ndan bir boğazla ayrılan ve yıllar içerisinde çeşitli savunma mevzileriyle iyi bir şekilde tahkim edildiği düşünülen Singapur'a çekilme emri verdi.

7 Şubat'ta Singapur üzerine saldırıya geçen Japonlar 1 hafta içerisinde kenti ele geçirdiler. 15 Şubat 1942'de kalan müttefik ordularının da teslim olmasıyla savaş sona erdi.[6]

Sonucu

2 aylık bir süre içerisinde İngiliz Milletler Topluluğuna bağlı ülkelerin ordularını yenilgiye uğratan Japonlar, Malay yarımadası ve Singapur'u işgal ettiler.

Güneye doğru ilerlemelerine devam eden Japonların önünde Endonezya ve Borneo'yu ele geçirmelerini engelleyecek herhangi bir güç kalmadı. Kısa sürede buraları da ele geçiren Japon ordusu Avustralya'yı tehdit eder hale geldi.

Savaş İngilizler açısından tam bir yenilgiyle sonuçlandı. Dönemin Britanya Başbakanı Winston Churchill Singapur'un kaybedilmesiyle sonuçlanan bu savaşı: "Singapur'un düşüşü, ülkemizin tarihinde yaşadığı en kötü felaket ve ordumuzun yaşadığı en büyük teslim olma olayıdır."[7] sözleriyle ifade etmiştir.

Kaynakça

  1. ^ Frank Owen (2001). The Fall of Singapore. İngiltere: Penguin Books. ISBN 0-14-139133-2. 
  2. ^ Altogether Allied forces lost 7,500 killed, 10,000 wounded and about 120,000 captured for the entire Malayan Campaign
  3. ^ Smith, Colin (2006). Singapore Burning. Penguin Books. s. 547. ISBN 0-14-101036-3. 
  4. ^ New Perspectives on the Japanese Occupation in Malaya and Singapore 1941-1945, Yōji Akashi and Mako Yoshimura, NUS Press, 2008, page 30, ISBN 9971692996, 9789971692995
  5. ^ a b c d L, Klemen (1999-2000). ""Seventy minutes before Pearl Harbor" The landing at Kota Bharu, Malaya, on December 7th 1941". Forgotten Campaign: The Dutch East Indies Campaign 1941-1942. 1 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ekim 2013. 
  6. ^ http://news.bbc.co.uk/onthisday/hi/dates/stories/february/15/newsid_3529000/3529447.stm 19 Mayıs 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. BBC On This Day: 15 February (İngilizce)
  7. ^ http://www.history.co.uk/explore-history/ww2/singapore-and-hong-kong.html 6 Haziran 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Singapore and Hong Kong- World War 2 (İngilizce)

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">II. Dünya Savaşı</span> 1939-1945 yılları arasındaki küresel savaş

II. Dünya Savaşı, 1939'dan 1945'e kadar süren küresel savaştır. Savaşa dönemin büyük güçleri ve dünya ülkelerinin büyük çoğunluğu katıldı, Müttefikler ve Mihver olmak üzere iki karşıt askerî ittifak kuruldu. 30'dan fazla ülkeden gelen 100 milyondan fazla personelin doğrudan katıldığı bu topyekûn savaşta, savaşın büyük tarafları tüm ekonomik, endüstriyel ve bilimsel kapasitelerini savaş için seferber ettiler. 70 ila 85 milyon ölümle sonuçlanan II. Dünya Savaşı, insanlık tarihindeki en ölümcül savaştı ve savaş boyunca askerî personelden daha çok sivil kayıp verildi. Milyonlarca insan soykırımdan, planlanmış açlık ölümlerinden, katliamlardan ve hastalıklardan öldü. Tanklar, zırhlı araçlar, savaş uçakları, stratejik bombardımanlar, uçak gemileri, radar ve sonar, nükleer silahların geliştirilmesi ve roketler gibi birçok savaş teknolojisi savaşta önemli rol oynadı.

<span class="mw-page-title-main">Pearl Harbor Saldırısı</span> Japon kuvvetlerinin ABD güçlerine yaptığı ani baskın

Pearl Harbor Saldırısı, Japon İmparatorluk Deniz Kuvvetleri'nin 7 Aralık 1941 sabahı Hawaii adalarının Oahu adasında bulunan Pasifik Filosu ve Pearl Harbor askerî üslerine karşı düzenlediği sürpriz saldırıdır.

<i>Wehrmacht</i> Nazi Almanyasının Silahlı Kuvvetleri

Wehrmacht, 1935 ile 1945 yılları arasında Nazi Almanyası'nın silahlı kuvvetleridir. "Waffenträger der Nation" olan Heer, Kriegsmarine ve Luftwaffe'den oluşmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Cohar</span>

Johore Sultanlığı Malezya federasyonu'nu meydana getiren devletlerden biridir. İngilizce Johore olmakla beraber resmi isim Arapça Darul Ta'zim olmaktadır. "Johor" sözcüğünün kökeni Arapçadaki "değerli taş" anlamındaki cevherden gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Singapur</span> Güneydoğu Asyada bir ada ülkesi ve şehir devleti

Singapur, resmî adıyla Singapur Cumhuriyeti, Güneydoğu Asya'da bir ada ülkesi ve şehir devletidir. Ekvatorun 1 derece (137 km) kuzeyinde, Malay Yarımadası'nın güney ucunda yer alan ülke batıda Malakka Boğazı, güneyde Endonezya'ya bağlı Riau Adaları ve doğuda Güney Çin Denizi ile çevrilidir. Ülke toprakları ana ada olan Singapur adası ile 64 ada ve adacıktan meydana gelir. Biri dışında tüm adacıklar Singapur adasının etrafında yer alır. Arazi ıslahı projeleri sayesinde ülkenin yüzölçümü bağımsızlığını kazandığı günden bu yana %25 artmıştır. Dünyanın en yoğun nüfuslu ikinci ülkesi olan Singapur'un nüfusu 5,7 milyondur. Bu nüfusun yalnızca %61'i Singapur vatandaşıdır. Singapur'un resmî dilleri İngilizce, Malayca, Çince ve Tamilcedir. İngilizce ortak dil olarak kullanılır. Ülkenin çok ırklı yapısı anayasa ile güvence altında alınmıştır ve eğitim, konut ve siyaset alanlarında ulusal politikaları şekillendirmeye devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Pasifik Cephesi (II. Dünya Savaşı)</span> 2. Dünya Savaşında Pasifik Okyanusu ve adalarını, Güneydoğu Asyayı ve Çini kapsayan 7 Temmuz 1937 ile 14 Ağustos 1945 tarihleri arasındaki savaşların sürdüğü cephedir

Pasifik Cephesi, Pasifik Okyanusu ve adalarını, Güneydoğu Asya'yı ve Çin'i kapsayan 7 Temmuz 1937 ile 14 Ağustos 1945 tarihleri arasındaki savaşların sürdüğü cephedir. Cephenin 7 Temmuz 1937'de Çin-Japon Savaşı ile açıldığı kabul edilir. Savaşın en önemli olayı; Japonya'nın çeşitli ülkelere saldırması sonrasında 7 Aralık 1941'de Pearl Harbor'da ABD güçlerine yaptığı Pearl Harbor Saldırısı'dır. Bu saldırıyla beraber ABD savaşa katılmış ve savaş gerçek anlamıyla bir dünya savaşı halini almıştır. Bugün Japonların çoğu tarafından bu savaş Pasifik Savaşı olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Mercan Denizi Muharebesi</span>

Mercan Denizi Muharebesi, II. Dünya Savaşı'nda, Yeni Gine'deki stratejik Port Moresby'ye doğru ilerleyen Japon kuvvetlerinin püskürtülmesiyle sonuçlanan hava ve deniz çarpışması.

Malaya Komünist Partisi (MCP) kurulduğu 1930 yılından itibaren yasa dışı konumda İngiltere'nin Malay Yarımadasındaki sömürge yönetiminin sona ermesi için mücadele etmiş olan siyasi parti. Malaya Yarımadasının Japon işgalinde bulunduğu 1942-45 yılları arasında Malaya Halkları Japonya Karşıtı Ordusunu kurmuş ve işgalci Japon Ordusuna karşı gerilla savaşı vermiştir. II. Dünya Savaşının Japonya'nın teslim olmasıyla bitişiyle beraber bölgeye İngilizler geri gelince MCP'nin faaliyetlerine izin verilmiştir. Ancak 1948 yılında taraflar arasında çatışmalar başlayınca ve parti tarafından Malaya Halkları İngiltere Karşıtı Ordusu kurulunca ilişkiler bozulur. Ordu daha sonra Malaya Halkları Kurtuluş Ordusu ismini alacaktır. Gerilla savaşı ilk başlarda İngiltere sömürge yönetimini zorlasa da MCP'nin silahlı mücadele yerine siyasi mücadeleye ağırlık vermesi, İngiliz yönetiminin gerillaların halk desteğini kesmek için toplu tutuklamalar, toplama kampları gibi uygulamalar yapması savaşı İngilizlerin lehine çevirecektir. Gerillalarla mücadele etmek için ilan edilen olağanüstü hâl uygulamaları 12 yıl boyunca sürecek, 1960 yılında sona erdirilecektir. İngiliz kontr-gerilla savaş metotları karşısında yenilgi yaşayan komünist parti Tayland sınırında 500 kişilik bir grup olacak kadar küçülmüştür. 1960 ve 70'li yıllarda parti yeniden örgütlenip silahlı mücadele başlatsa da her seferinde bastırılacaktır. 1989 yılında parti Malezya ve Tayland hükûmetleriyle barış anlaşması imzalar, buna göre parti üyeleri hiçbir takibata uğramadan Malezya ve Tayland'da sivil hayata dönerler.

<span class="mw-page-title-main">Subhas Chandra Bose</span>

Subhas Chandra Bose, genelde "Netaji" olarak hitap edilen milliyetçi, Hindistan Bağımsızlık Hareketi'nin siyasi lideri, Hindistan Ulusal Kongresi'nin başkanı, Özgür Hindistan Geçici Hükûmeti 'nin hükûmet başkanı ve Özgür Hindistan Ordusu 'nun başkomutanı. II. Dünya Savaşı sırasında faşistlerle iş birliği yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Leyte Muharebesi</span> II. Dünya Savaşının Pasifik Cephesinde bir muharebe

Leyte Muharebesi, Filipinler'de bulunan Leyte Adası üzerinde 20 Ekim 1944 ile 31 Aralık 1944 tarihleri arasında gerçekleşen İkinci Dünya Savaşı Pasifik Cephesi'ne dahil edilen bir muharebedir.

<span class="mw-page-title-main">Singapur Savaşı</span>

Singapur Savaşı, Müttefikler ile Japon İmparatorluğu'nun taraf oldukları, dönemin bölgedeki ana İngiliz üssü Singapur'un Japonlar tarafından işgaliyle sonuçlanan bir II. Dünya Savaşı çarpışmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hong Kong Muharebesi</span>

Hong Kong Muharebesi, II. Dünya Savaşı sırasında; 8 - 25 Aralık 1941 tarihleri arasında, Hong Kong ve çevresinde Japon İmparatorluk Ordusu ile Britanya İmparatorluğu'na bağlı güçler arasında yapılan savaş. Savaş Japonların galibiyetiyle sonuçlanmış ve Japonlar Hong Kong'u işgal etmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Cava Deniz Muharebesi</span>

Cava Deniz Muharebesi, 27 Şubat 1942 tarihinde Japon İmparatorluk Donanması ile Müttefik deniz kuvvetleri arasında Cava Denizi açıklarında gerçekleşen deniz muharebesidir. Muharebe Japon zaferiyle sonuçlanmış olup Hollanda Doğu Hint Adaları Japon İmparatorluğu tarafından ele geçirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tomoyuki Yamashita</span>

Tomoyuki Yamashita İkinci Dünya Savaşı sırasında Japon İmparatorluk Ordusu'nda görev yapan bir generaldi. Yamashita, Malaya Cephesi'nde ve Singapur Savaşı'nda Japon birliklerini yönetti. Singapur’u ve Malaya'yı 70 günde ele geçirmesi sebebiyle “Malaya Kaplanı” lakabını kazandı ve Singapur’un aşağılayıcı şekilde Japonlara kaybedilmesi Winston Churchill tarafından İngiliz askeri tarihindeki “en kötü felaket” ve “en büyük teslimiyet” olarak nitelendirildi. Savaşın son yıllarında Yamashita, ilerleyen Müttefikler’e karşı Filipinler'i savunması için görevlendirildi. Ağustos 1945’teki Japonya’nın teslimiyetine kadar Luzon’un bir kısmını korumayı başardı.

<span class="mw-page-title-main">Guadalcanal Deniz Muharebesi</span>

Guadalcanal Deniz Muharebesi, 12-15 Kasım 1942 tarihleri arasında Solomon Adaları'nda Amerika Birleşik Devletleri Donanması ile Japon İmparatorluk Donanması arasında meydana gelen bir deniz muharebesidir. Muharebe, çoğu Guadalcanal yakınlarında ve hepsi adadaki kara kuvvetlerini takviye etmek için bir Japon girişimi ilgili olmak üzere dört gün boyunca kombine hava ve deniz çatışmalarından oluşmaktaydı. Savaşta bir yüzey çatışmasında öldürülen sadece iki ABD Donanması amirali bu savaşta kaybedildi. Muharebe, aylarca süren Guadalcanal Muharebesi'nin sonucunu belirlemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Filipinler Cephesi (1941-1942)</span>

Filipinler cephesi, Filipinler Savaşı olarak da bilinir veya Filipinler'in Düşüşü, İkinci Dünya Savaşı sırasında Filipinler'deki Amerika topraklarının Japonya İmparatorluğu tarafından işgal edilmesi ve adaların ABD ve Filipin Orduları tarafından savunulmasıydı.

<span class="mw-page-title-main">Borneo Muharebesi (1941-42)</span>

Borneo Muharebesi, Japon İmparatorluk güçlerinin Borneo adasının kontrolüne yönelik başarılı bir seferiydi ve esas olarak Sarawak Raj'ı, Brunei, Kuzey Borneo ve Hollanda Doğu Hint Adaları'nın bir parçası olan Kalimantan'ın batı kısmını işgal amacıydı. Bu görevdeki Japon ana birimi Tümgeneral Kiyotake Kawaguchi liderliğindeki 35. Piyade Tugayıydı.

<span class="mw-page-title-main">Japonya'nın Burma'yı işgali</span>

Japonya'nın Burma'yı işgali, II. Dünya Savaşı'nın Güneydoğu Asya bölgesinde 1942'den 1945'e kadar dört yıl boyunca süren Burma harekatının ilk aşamasıydı. Seferin ilk yılında, Japon Ordusu Tayland Phayap Ordusu ve Burmalı isyancıların yardımıyla Britanya İmparatorluğunu ve Çin kuvvetlerini Burma'dan sürdü, ardından Burma'da Japon işgaline başladı. Japonya sözde bağımsız Burma idari hükûmeti ve bir ordu kurdu.

<span class="mw-page-title-main">Changsha Muharebesi (1941-1942)</span>

Üçüncü Çangşa Muharebesi, Batı Müttefiklerine yapılan Japon saldırısı ve Pearl Harbor saldırısının ardından Japon İmparatorluk kuvvetleri tarafından Çin'de yapılan ilk büyük saldırıydı. Çin kuvvetleri onları tuzağa düşürüp kuşatmayı başardığı için saldırı Japonlar için başarısızlıkla sonuçlandı. Ağır kayıplar verdikten sonra Japon kuvvetleri geri çekilmek zorunda kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Burma Savaşı 1944-1945</span>

Burma savaşı, İkinci Dünya Savaşı'nın Güneydoğu Asya Cephesi'ndeki öncelikle İngiliz Milletler Topluluğu, Çin ve Amerika Birleşik Devletleri kuvvetleri tarafından Burma Ulusal Ordusu, Hindistan Ulusal Ordusu ve bir dereceye kadar Tayland tarafından tarafından desteklenen Japonya İmparatorluk kuvvetlerine karşı gerçekleştirildi. İngiliz Milletler Topluluğu kara kuvvetleri esas olarak Birleşik Krallık, Britanya Hindistanı ve Afrika'dan geliyordu.