İçeriğe atla

Malakmiyeti Köprüsü

Malakmiyeti Köprüsü
Diğer ad(lar)Ahşap Köprü
Eski Köprü
GeçişEfeler Deresi
KonumCamili, Borçka, Artvin
TürüKemer köprü
MalzemeAhşap, moloz taş
Uzunluk15.5 m (ahşap kısım) 21 m (toplam)
Genişlik3.20 m
Açılış1995 (günümüzdeki köprü)
KullanımFaal
Geçiş ücretiBeleş

Malakmiyeti Köprüsü, Artvin'in Borçka ilçesindeki Camili köyünde konumlanmış bir ahşap köprüdür. Köprünün adı, Camili köyünün bir mahallesi olan Malakmiyet'ten türemiştir.

Tarihçe

Osmanlı döneminde inşa edildiği düşünülen ilk köprünün tarihi net olarak bilinmemektedir. Günümüzdeki köprü, eski köprünün yerine 1995 yılında köylüler tarafından yeniden benzer özelliklerde inşa edilmiştir. Eski köprüden farklı olarak taşıt trafiğine uygun hale gelmesi için yapımında çifte payanda ve demir kenetler kullanılmıştır.

Mimari özellikleri

Köprünün ahşap kısmının uzunluğu 15.50 m ve tabliye eni 3.20 m'dir. Köprünün toplam uzunluğu ise 21 metre civarındadır. Köprü, ahşap kirişler ve taş ayaklar arasında uzanan bir yapıya sahiptir. Yapının mimari özellikleri arasında ahşap kirişler üzerine inşa edilmiş beşik çatısı bulunur. Ahşap ve taş malzemelerin birleştirildiği köprü, dere üzerine uzatılan ahşap kirişlerle desteklenmiş ve yerel malzemeler kullanılarak yapılmıştır. Köprünün birleşim noktalarında çeşitli ahşap birleştirme teknikleri kullanılmıştır.

Konumu

Köprü, yaklaşık 390 metre rakımlı Efeler Deresi'nin üzerindedir ve köyün mahallelerini birbirine bağlar. Köprü, kuzeybatıya bakan bir eğimli arazide konumlanmış olup, irtifai ve doğrusal olarak düz bir hat izleyen bir yapıya sahiptir. Yapının çatı ve taşıyıcı ahşap elemanları dere yatağındaki doğal kayalık üzerine oturmaktadır.[1]

Günümüzdeki durumu

Köprü, günümüzde bakımlı durumdadır ve ağır tonajlı araçlar hariç olmak üzere taşıt trafiğine hizmet vermektedir.

Kaynakça

  1. ^ Mehmet Sami Bayraktar (14 Eylül 2018). "Artvin Borçka Camili Ve Düzenli Köylerinde Geleneksel İki Ahşap Köprü". dergipark.org.tr. 15 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Aralık 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Lamine ahşap</span>

Lamine ahşap, değişik ölçülerdeki bağımsız ahşap tabakaların, kontrollü endüstri koşullarında ve özel bağlayıcılarla tutkallanıp birleştirilmesinden oluşur. Lamine ahşap ile kolon, kiriş, kemer, makas ve bunun gibi birçok değişik formlarda eleman üretilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Köprü</span> iki yakayı birbirine bağlayarak yolu bir yandan ötekine eriştirmek için yapılan yapı

Köprü, nehir ve vadi gibi geçilmesi güç bir engelin iki kıyısını bağlayan veya herhangi bir engelle ayrılmış iki yakayı birbirine bağlayan veya trafik akımının, başka bir trafik akımını kesmeden üstten geçmesini sağlayan yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">Millau Viyadüğü</span>

Millau Viyadüğü, Tarn Nehri'nin bulunduğu vadiden geçen ve Millau ile Güney Fransa’yı birbirine bağlayan kablo destekli bir asma köprüdür. İnşaat mühendisi ve Mimar Norman Foster tarafından tasarlanan köprü dünyanın üzerinden taşıt geçen en yüksek köprüsü unvanına sahiptir. 343 metre yüksekliği ile Eyfel Kulesi’nden biraz daha yüksek ve Empire State Binası’ndan 37 metre daha kısadır. Köprü saatte 225 km. hıza ulaşan rüzgâr hızına dayanıklı biçimde üretilmiştir. 14 Aralık 2004 günü açılış töreni gerçekleşen köprü iki gün sonra araç trafiğine açıldı. Köprünün kullanım süresi 120 yıldır.

Vaniti Köprüsü, Artvin ilinin Borçka ilçesinde konumlanmış, tek gözlü ve düz yollu bir kemer köprüdür. 18. yüzyılda inşa edildiği düşünülen köprünün uzunluğu 33 metre genişliği ise 2.9 metredir. Düzköy köyünde yer alan köprü, Düzköy Vaniti Köprüsü adıyla da bilinmektedir. Ayaklarında nişler bulunan köprünün yapımında moloz taş, kemerinin yapımında ise kesme taş kullanılmıştır. Korkulukları olmayan köprünün ayakları kayaya dikilmiştir.

Aralık Köprüsü, Artvin ilinin Borçka ilçesine bağlı Aralık köyünde konumlanmış, tek gözlü ve yolu eğimli olan tek kemerli taş köprüdür. Klaskuri Köprüsü olarak bilinmekle birlikte, Klaskuri köyünün adının 1925 yılında Aralık olarak değiştirilmesine bağlı olarak Aralık Köprüsü denmiştir.

Makreti Köprüsü, Demirciler Köprüsü olarak da bilinir, Artvin ilinin Borçka ilçesinde, Çoruh Nehri'nin bir kolu olan Çhala Deresi üzerinde, yukarıdan aşağıya sıralandığında sonuncu köprüdür. Bugün Kale adını taşıyan eski Makreti köyü sınırları içinde inşa edilmesinden dolayı Makreti Köprüsü adını taşımaktadır. Kale köyünün 20. yüzyılda uzun süre Demirciler köyünün bir mahallesi olmasından dolayı köprü de Demirciler köyü içinde sayılmış ve bundan dolayı da Demirciler Köprüsü olarak adlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Beğlevan Köprüsü</span> Artvin de bir köprü

Beğlevan Köprüsü veya Türkçe adıyla Güreşen Köprüsü, Artvin'in Borçka ilçesinde yer alan bir kemer köprüdür. 20.9 metre uzunluğundaki köprünün genişliği 2.95 metre, kemer yüksekliği ise 8.70 metredir. Beğlevan Deresi'nin üzerindeki köprü, muhtemelen 18. yüzyılın sonlarında inşa edilmiştir. Tek gözlü köprünün kemerinin yapımında kesme taş, tempan duvarlarının yapımında ise moloz taş kullanılmıştır. Köprünün kuzeybatı ayağı dere yatağında, güneydoğu ayağı kayada konumlanmıştır. Tempan duvarı betonla sağlamlaştırılan köprü, güneydoğu-kuzeybatı doğrultusunda uzanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Banakna Köprüsü</span>

Banakna Köprüsü, tarihsel Klarceti bölgesinde, bugün Artvin ilinin Borçka ilçesine bağlı Alaca köyünde bulunan tarihi köprüdür. Gürcü Krallığı dönemine, 12. yüzyıla tarihlenen köprü, Deviskeli Deresi üzerinde inşa edilmiştir. Banakna Köprüsü, büyük ölçüde sağlam olarak günümüze ulaşmıştır.

Çavuşlu Köyü Camii veya Dikiciler Camii, Artvin'in Borçka ilçesine bağlı Çavuşlu köyünde konumlanmış bir camidir. Günümüzde Çavuşlu köyünde yer almasına rağmen eskiden ayrı bir köy olan Murkivet'in camisidir. Bundan dolayı Murkivet Camii olarak da bilinir.

Fındıklı Köyü Camisi, Artvin'in Borçka ilçesinin Fındıklı köyünde konumlanmış bir camidir. 18 veya 19. yüzyılda inşa edilmiş cami, alt katında bulunan moloz taştan yapılmış medresenin üzerine tamamen ahşaptan yapılmıştır. Mihrabı yenilenen yapının üzeri tamamen sıvalıdır. Camide geometrik kompozisyonlar, bitkisel kompozisyonlar ve kitabe görülmektedir. Caminin minberinde ve sütunlarında oyma, mahfilinde kafesleme ve oyma, tavanında ise çakma ve oyma görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Camili Köyü Camisi</span> Borçkaya bağlı Camili köyündeki tarihi cami

Camili Köyü Camisi veya Hertvisi Camisi, tarihsel Maçaheli bölgesinde, günümüzde Artvin ilinin Borçka ilçesine bağlı ve eski adı Hertvisi olan Camili köyünde bulunan tarihi bir camidir. Köyün Hertvisi adının değiştirilmesinden sonra Camili Camii olarak adlandırılmıştır. Hertvisi Camii, Maçaheli vadisinin Türkiye tarafında tespit edilmiş sekiz ahşap camiden biridir.

Güreşen Köyü Kesiktaş Köprüsü, Artvin ilinin Borçka ilçesindeki Güreşen köyünde konumlanmış tek kemerli bir kemer köprüdür. 16 metre uzunluğundaki köprünün genişliği 2,4 metredir. Yapımında kesme taş ve moloz taş kullanılmış köprü bitkilerle kaplanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İremeti Camii</span>

İremeti Camii veya İremit Camii, tarihsel Maçaheli bölgesinde, günümüzde Artvin ilinin Borçka ilçesine bağlı Maralköy'de tarihi bir camidir. Köyün İremeti mahallesinde bulunduğu için bu adı taşımaktadır. İremeti Camii, Maçaheli vadisinin Türkiye tarafında tespit edilmiş sekiz ahşap camiden biridir.

Hacılar Köprüsü, Ankara'nın Beypazarı ilçesinde inşa edilmiş İnözü Deresi üzerinde bulunan tarihi kemer köprüdür.

Baltacılar Köprüsü, Artvin'in Borçka ilçesindeki Düzenli köyünde konumlanmış bir ahşap köprüdür. Yaklaşık 560 metre rakımda yer alan köprü, köy içindeki mahalleleri birbirine bağlamak üzere inşa edilmiştir. İsmini bulunduğu mahalle olan Baltacılar'dan almıştır. İnsan ve hayvan geçişi için tasarlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Borçka Köprüsü</span> Türkiyede bir köprü

Borçka Köprüsü, Borçka Kırmızı Demir Köprü, Borçka Çelik Köprüsü, Borçka Demir Köprü, Perçinli Kemer Köprü, Borçka Merkez Asma Demir Köprü veya Borçka Merkez Asma Çelik Köprü, Artvin'in Borçka ilçesinde konumlanmış bir demir asma köprüdür.

İskepati Köprüsü, Artvin'in Borçka ilçesinde konumlanmış bir kemer köprüdür. Hopa-Borçka karayolundaki Düzköy çıkışının 2 km kuzeydoğusunda konumlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Borçka Asma Köprü</span>

Borçka Asma Köprü, Borçka Asma Köprüsü, Dilek Köprüsü veya Yeniyol Asma Köprüsü, Artvin'in Borçka ilçesinde konumlanmış, yolu ahşaptan yapılma bir asma köprüdür. Karadeniz Bölgesindeki en uzun asma köprü olma özelliğini taşıyan yapı, Çoruh nehrinin üzerinde konumlanmıştır. Köprünün uzunluğu 1967 Artvin il yıllığında 140 metre olarak geçse de, 105 metredir.

Eğridere Kiremitli Köprü, Trabzon'un Çaykara ilçesindeki Eğridere köyünde konumlanmış bir ahşap köprüdür.

Yenice Ahşap Köprü, Trabzon'un Dernekpazarı ilçesindeki Yenice köyünde konumlanmış bir ahşap köprüdür.