İçeriğe atla

Makul inkâr edilebilirlik

Makul inkâr edilebilirlik, genellikle resmi veya gayriresmi bir emir komuta zincirindeki üst düzey yetkililer olmak üzere kişilerin, kurumsal hiyerarşilerinin üyeleri tarafından işlenen herhangi bir menfur eylemle ilgili bilgi veya sorumluluğu inkâr etme yetisidir.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Plausible Deniability Definition, Examples, & Laws". The Law Dictionary (İngilizce). 14 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hicrî takvim</span> Müslümanlar tarafından dinî günleri belirlemek için kullanılan Ay takvimi

Hicrî takvim, İslami, Müslüman ya da Arap takvimi, 1 yılı 354 ya da 355 gün olan ve 12 kameri aydan oluşan, İslam peygamberi Muhammed'in Mekke'den Medine'ye hicretini başlangıç yılı kabul eden ve Ay'ın Dünya çevresinde dolanımını esas alan bir takvim sistemidir. Resmi olarak Afganistan ve İran tarafından kullanılmaktadır. Hicretin, Muharrem ayı yani takvimin başlangıç günü ya da ayıyla bir ilgisi yoktur.

<span class="mw-page-title-main">Kâfirûn Suresi</span> Kuranın 109. suresi

Kâfirûn Suresi, Kur'an'ın 109. suresidir. Sure 6 ayetten oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Reform Yahudiliği</span> Bir Yahudilik mezhebi

Daha çok Avrupa'daki Yahudilerce tanınmış bir teolog olan Abraham Geiger'in (1810-1874) başlattığı Reformist Yahudilik hareketi, Yahudilikle çağdaş anlayışı birleştirmeyi gaye edinmiştir. Böylece bu mezhebe bağlı Yahudiler hem geleneklerine uygun yaşayabilecek hem de modern çağa ayak uydurabileceklerdir. Bu hareketin başlamasının bir başka sebebi de Almanya'daki Yahudilerin dinî uygulamayı, genel kültür için bir engel olarak görmeleridir. Böylece onlardan bir kısmı Hristiyanlaşmış, bir kısmı da geleneklerini değiştirmiştir.

Havârî, İsa'nın öğüt ve inançlarını yayma işiyle görevlendirdiği mürit ve öğrencilerinden her biri. Havari sözcüğü ile çoğunlukla "İsa'nın 12 Havarisi" kastedilmekle birlikte, kavram İsa'nın Hristiyanlığı yaymaya çalışan bazı diğer öğrencileri için de kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Makedonca</span> Güney Slav dili

Makedonca, Güney Slav dillerinin doğu grubundan bir dildir. Makedonların ve Kuzey Makedonya Cumhuriyeti'nin resmî dilidir.

İslâm'da iman, İslam dininin esaslarına inanmaktır. İslam'a göre kişinin kurtuluşa erebilmesi için iman etmesi şarttır. İnanç konusunda ise, farklı mezheplerin farklı görüşleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hicr Suresi</span> Kuranın 15. suresi

Hicr Suresi Kur'an'ın 15. suresidir. Sure 99 ayetten oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Casiye Suresi</span> Kuranın 45. suresi

Casiye Suresi Kur'an'ın 45. suresidir. Sure 37 ayetten oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Fussilet Suresi</span> Kuranın 41. suresi

Fussilet Suresi Kur'an'ın 41. suresidir. Sure 54 ayetten oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Mü'min Suresi</span> Kuranın 40. suresi

Mü'min Suresi, Kur'an'ın 40. suresidir. Sure 85 ayetten oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Me'aric Suresi</span> Kuranın 70. suresi

Me'aric Suresi Kur'an'ın 70. suresidir. Sure 44 ayetten oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Teğabun Suresi</span> Kuranın 64. suresi

Teğabun Suresi Kur'an'ın 64. suresidir. Sure 18 ayetten oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Mutaffifin Suresi</span> Kuranın 83. suresi

Mutaffifin Suresi (Arapça: سورة المطففين), Kur'an'ın 83. suresidir. Sure 36 ayetten oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Şer</span> kötü davranış, düşünce, bencillik ve fenalık

Şer ya da kötü, birçok din ve kültürde tanımlanan, kötü davranış, düşünce, bencillik ve fenalıklar. Şer sözcüğü sıklıkla "hayır" sözcüğü ile karşılaştırmalı ve zıt anlamlı olarak kullanılır. Bazı dinlerde şer, evrende hüküm süren kötü bir güç olarak tanımlanır ve şeytan, ahriman gibi varlıklarda vücut bulur.

Takiye, İslam dininde bir Müslümanın zor bir durumdan kurtulmak için İslam'ı inkâr ederek Müslüman değilmiş gibi davranmasıdır. Kur'an Nahl suresinde takiye yapmaya izin vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Holokost inkârı</span>

Holokost inkârcılığı ya da Holokost inkârı, II. Dünya Savaşı esnasında, Nazi Almanyası ve başka Mihver Devletlerinin, beş ila altı milyon arasındaki Yahudi’yi sistematik olarak yok etmesini inkâr eden bir düşünce akımıdır. Tarihi revizyonistler ve Holokost inkârcıları, Nazi toplama kamplarındaki gaz odalarının varlığını ve Adolf Hitler'in niyetinin bütün Avrupa Yahudilerini katletmek olduğu iddiasını da reddetmektedirler.

<i>Batan Güneş</i> (albüm)

Batan Güneş, 12 Aralık 1977 tarihinde Ferdi Tayfur'un Elenor Plak firmasından çıkardığı albümdür. Albümde toplam 12 şarkı bulunmaktadır. Batan Güneş, Olur mu Böyle Olur mu?, Ne Senden Geçerim, Aşkımı İnkâr Ettin şarkıları öne çıkan şarkılardır.

"Face the Shadow", Ermeni grup Genealogy tarafından seslendirilen şarkı. 2015 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Ermenistan'ı temsil etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">I. Stephenus</span>

I. Stephenus, 12 Mayıs 254'ten 257 yılında ölene kadar papalık yapmıştır. Yunan kökenli olup Roma doğumlu olan Stephenus, Papa I. Lucius'a başdiyakozluk yaptıktan sonra Lucius tarafından halefi olarak gösterilmesiyle piskopos oldu.

Wilhelm Dietler, Alman filozof ve ilk hayvan hakları yazarlarındandı.