İçeriğe atla

Maksim Martsinkeviç

Kontrol Edilmiş

Maksim Sergeyeviç Martsinkeviç (Rusça:Максим Сергеевич Марцинкевич), takma adıyla Tesak' (Rusça:Тесак – Türkçe: Pala), Rusya'da tanınmış ve tartışmalı bir figürdü. 8 Temmuz 1984'te Moskova'da doğdu ve 16 Eylül 2020'de Çelyabinsk'teki bir cezaevinde ölü bulundu. Tesak, aşırı sağcı ve neo-Nazi görüşleriyle tanınıyordu ve bu görüşlerini yaymak için şiddet dolu yöntemler kullandı. Aynı zamanda "Format 18" adlı neo-Nazi bir grubun lideriydi. Bu grup, adını Adolf Hitler'in baş harflerinden ve "18" rakamından alıyordu (A H = 1. ve 8. harfler). Ayrıca Nasyonal Sosyalist Toplum (NSO) Adlı Neo-Nazi Örgütüyle Bağlantılı idi

Kariyeri ve Eylemleri

Tesak, genç yaşlarından itibaren radikal sağcı görüşlere ilgi duydu.[1] İlk olarak, 2000'lerin başında Rusya'da popülerlik kazanan milliyetçi hareketlerde yer aldı.[1] Daha sonra, 2000'lerin ortalarında, Tesak ve grubunun homofobi ve ırkçılığı teşvik eden faaliyetleri, özellikle de şiddet içerikli videolarla dikkat çekti.[1][1][2] Bu videolarda, yabancılara, Eşcinsel “bireylere” ve uyuşturucu kullanıcılarına yönelik saldırılar düzenledikleri görülüyordu.[1][2][3][4]

Medya Ve İnternet

Tesak, YouTube ve diğer sosyal medya platformları aracılığıyla bu saldırılarını geniş bir kitleye ulaştırdı. "Occupy Pedophilia" adlı bir kampanya başlattı[4][5] ve bu kampanya çerçevesinde, çocuk istismarcılarını hedef aldığını iddia etti, Ancak, bu kampanyaların meşru birer "kanun koruyuculuğu" değil, şiddet ve işkenceyi teşvik eden birer “propaganda aracı” olduğu iddiaları yaygındı.

Hukuki Sorunları ve Hapis Cezaları

Tesak, hayatı boyunca birçok kez yargılandı ve hapis cezasına çarptırıldı. 2007 yılında, nefret söylemi nedeniyle ilk kez hapse girdi. Daha sonra 2014 yılında, Tesak bir kez daha yargılandı ve 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bu kez, uyuşturucu satıcılarına yönelik şiddet eylemleri ve zorla para sızdırma gibi suçlamalarla karşı karşıya kaldı.

Ölümü

Tesak, 16 Eylül 2020'de Çelyabinsk'teki bir cezaevinde ölü bulundu.[6][7][8][9] Yetkililer, ölümünün intihar olduğunu iddia etti, ancak ailesi ve destekçileri, bunun bir cinayet olabileceğini öne sürdü. Ölümü, Rusya'daki aşırı sağcı çevrelerde büyük yankı uyandırdı.

Mirası

Tesak, Rusya'da ve ötesinde aşırı sağcı hareketler üzerinde önemli bir etki bıraktı ve Tesak, ölümünden sonra bile tartışmalı bir figür olmaya devam ediyor. Bir yandan, onu bir Halk kahramanı olarak gören ve görüşlerini paylaşan insanlar varken diğer yandan, onun eylemlerinin insanlık dışı ve kabul edilemez olduğunu savunanlar da var.

Ayrıca bakınız

  • Format 18
  • Occupy Pedophlia
  • Nasyonal Sosyalist Toplum

Kaynakça

  1. ^ a b c d e "Russian nationalist Martsinkevich found guilty of inciting hatred and enmity". RAPSI (İngilizce). 27 Haziran 2017. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2024. []
  2. ^ a b "К книге Тесака подобрали статью". www.kommersant.ru (Rusça). 28 Kasım 2016. 5 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2024. 
  3. ^ "Neo-Nazi Known For Torturing Russian Gays Has Sentence Reduced". HuffPost (İngilizce). 13 Kasım 2014. 15 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2024. 
  4. ^ a b Schwirtz, Michael (19 Şubat 2008). "Moscow's Immigrants Face Wave of Skinhead Violence". The Lede (İngilizce). 4 Temmuz 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2024. 
  5. ^ "«Есть круг лиц, которые не должны ни в каком виде находиться» Тесак и другие ловят педофилов и гастарбайтеров". Lenta.RU (Rusça). 23 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2024. 
  6. ^ "Russian nationalist 'Tesak' found dead in prison cell after apparent suicide". Meduza (İngilizce). 6 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2024. 
  7. ^ Times, The Moscow (16 Eylül 2020). "Jailed Russian Neo-Nazi Found Dead in Apparent Suicide". The Moscow Times (İngilizce). 6 Mayıs 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2024. 
  8. ^ "Notorious Antigay Russian Ultranationalist Found Dead In Jail Cell". Radio Free Europe/Radio Liberty (İngilizce). 16 Eylül 2020. 16 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2024. 
  9. ^ "Infamous Russian nationalist found dead in detention - source". RAPSI (İngilizce). 16 Eylül 2020. Erişim tarihi: 10 Ağustos 2024. []

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Vladimir Putin</span> 2. Rusya devlet başkanı (1999–2008, 2012–görevde)

Vladimir Vladimiroviç Putin, Rusya Federasyonu'nun günümüzdeki devlet başkanı olan Rus politikacı ve eski istihbarat görevlisidir. Putin, 1999-2000 yılları arasında başbakanlık, 2000-2008 yılları arasında başkanlık, 2008-2012 yılları arasında tekrar başbakanlık görevini üstlenmiştir. Başbakanlığı döneminde, iktidar partisi Birleşik Rusya'nın genel başkanlığı görevini üstlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Çelyabinsk</span> Rusya, Çelyabinsk Oblastının yönetim merkezi şehir

Çelyabinsk - Rusya'nın büyük bir şehri, Çelyabinsk Oblastı'nın yönetim merkezi olan şehrin 2019 sayımına göre nüfusu 1 200 720'tir. Büyük transport kavşağı. Şehirde Çelyabinsk Balandino ve Çelyabinsk Şagol isimli iki havaalanı bulunmaktadır. Büyük sanayileşmiş merkez Metalurji, Makine mühendisliği, metal işi, cihaz işi, hafif sanayi, gıda kaynaklı sanayi. 1795 yılında 2700 civarı olan nüfusu 1897 yılından beri hızla artmıştır. 2020 itibarıyla nüfusuna göre Rusya'nın en büyük yedinci şehridir.

Neo-faşizm, II. Dünya Savaşı sonrasında bazı Avrupa ülkelerinde görülmüş "yeni faşist" akımdır. Faşizmin bu türü belli bir zümrenin değil bütün milletin kendini diğer milletlerden üstün görerek öne çıkma çabası olarak da tanımlanabilir. Neonazizm ile beraber Avrupa'da ve ABD'de neo-faşist oluşumlar bulunmaktadır.

Üçüncü görüş, II. Dünya Savaşı sırasında Batı Avrupa'da gelişmiş milliyetçi bir politik pozisyondur. Bir ırk veya millet içerisinde yer alan insanlar arasındaki sosyal adalet gibi konulara önem vermektedir. Üçüncü görüş genellikle aşırı milliyetçiliğe ve ırkçılığa varan örneklere sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">FK Kuban</span>

FK Kuban, Rusya'da bulunan bir futbol kulübüydü. 1928 yılında kurulmuştur. Maçlarını 32.000 kapasiteli Kuban Stadı'nda oynamıştır. 2012-13 sezonunu 5. sırada tamamlayarak sürpriz yapmıştır ve UEFA Avrupa Ligi'nde mücadele etmeye hak kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Çelyabinsk Havalimanı</span>

Çelyabinsk Havalimanı Rusya'nın Çelyabinsk kentindedir. Büyük uçaklara hizmet vermektedir. 51 uçaklık park alanı vardır. S7 Airlines'ın ikinci merkezidir (hub).

<span class="mw-page-title-main">Neo-Nazizm</span> ırkçı ve şiddet kullanan ideoloji

Neo-Nazizm veya yeni Nazizm, II. Dünya Savaşı'ndan sonra nasyonal sosyalizmi yeniden canlandırmak ve bu amaçla nasyonal sosyalist yönetimleri demokratik veya silahlı yollarla başa geçirmeyi hedefleyen veya nasyonal sosyalizmi savunan tüm siyasi hareket ve düşüncelere verilen ortak isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Mário Fernandes</span>

Mário Fernandes, Rusya millî takımında oynayan Brezilya doğumlu futbolcudur. CSKA Moskova'da forma giymektedir.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandr Dugin</span> Rus siyaset bilimci ve filozof

Aleksandr Gelyeviç Dugin, Rus siyaset bilimci ve faşist görüşleriyle tanınan strateji uzmanıdır.

Bu liste Neo-Nazi organizasyonlarını içerir.

<span class="mw-page-title-main">Aleksey Navalni</span> Rus muhalif lider ve siyasi mahkum (1976–2024)

Aleksey Anatolyeviç Navalni, Rus avukat, aktivist ve siyasetçi. 2009 yılından itibaren Rusya'da ve Rus ve uluslararası medyada yolsuzluk ve Devlet Başkanı Vladimir Putin karşıtı olarak ünlenmiştir. Navalni, The Wall Street Journal tarafından "Vladimir Putin'in en çok korktuğu adam" olarak tanımlanmıştır. Putin doğrudan Navalni'dan ismiyle bahsetmekten kaçınmaktadır. Navalni, Rusya Muhalefet Koordinasyon Konseyi üyesi, İlerleme Partisi'nin lideri ve Yolsuzlukla Mücadele Vakfı'nın (FBK) kurucusudur. 2020'de Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterildi.

Ulusal Bolşevizm veya Nasyonal Bolşevizm, destekçilerine Nazbol adı verilen, faşizm ve Bolşevizmin unsurlarını birleştiren politik bir hareket ve ideolojidir.

Kazakistan Sosyalist Hareketi, daha önce 2006-2011 yılları arasında Kazakistan Sosyalist Direnişi olarak bilinen, Kazakistan'da yasaklı bir komünist siyasi örgüttür. Birçok şehirde aktif olmakla birlikte esas olarak Almatı'da faaliyet göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Wagner Grubu</span> Rus özel askerî şirketi

PMC Wagner olarak da bilinen Wagner Grubu, bir Rus paramiliter örgütüdür. Çeşitli şekillerde özel bir askeri şirket, bir paralı asker ağı veya Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in fiili bir özel ordusu olarak tanımlanıyor. Grup, özel askeri müteahhitlerin resmi olarak yasak olduğu Rusya'da yasaların ötesinde faaliyet gösteriyor. Wagner Grubu'nun kendisi ideolojik olarak yönlendirilmese de, Wagner'in çeşitli unsurları batı tarafından neo-Naziler ve aşırı sağcı aşırılık yanlıları ile ilişkilendirilmiştir.

Format18, Rusya'nın Moskova kentinde bulunan Neo-Nazi örgütüdür. Maxim Martsinkevich tarafından yönetilen örgüt, Nasyonal Sosyalist Hareket ile yakın ilişkiler kurmuştur. 18 rakamı Adolf Hitler'i temsil eden bir rakamdır. Latin alfabesinde A, 1. harf ve H ise 8. harftir.

Sulim Bekmirzayeviç Yamadayev Birinci Çeçen Savaşı'nda ayrılıkçı tarafın komutanı olarak görev alan; 1999 yılında İkinci Çeçen Savaşı'nın patlak vermesi sırasında da kardeşleri Cebrail, Badrudi, İsa ve Ruslan ile birlikte taraf değiştiren Çeçen savaş ağası. Yamadayev, Çeçenistan'a dönmeden önce Moskova'da işletme okudu. Hayalinin savaşçı olmak olduğunu ve bir süre Afganistan'da antrenman yapmaya karar verdiğini söyleyen Yamadayev, dönemin Çeçen cumhurbaşkanı Aslan Mashadov yönetiminde komutan olarak görev yaptı ve 1998 yılında Gudermes'te radikal Vehhabî milislerini bozguna uğratan özel kuvvetler müfrezesini komuta etti. GRU'ya ait Rus Vostok Özel Taburu komutanıydı. Bu nedenle, 2008 yılına kadar mevcut Çeçen cumhurbaşkanı Ramzan Kadirov'un kontrolü dışındaki en büyük Moskova yanlısı milislerin başı olma özelliğine sahipti. 1 - 22 Ağustos 2008 tarihleri arasında Yamadayev, federal bir tutuklama emriyle Rusya'da arandı. Aynı dönemde Yamadayev kardeşlerin taraf değiştirmesiyle birlikte Rusya'nın Gürcistan ile savaşında Rus komutanlarından biri olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Rus milliyetçiliği</span>

Rus milliyetçiliği, Rus kültürel kimliğini ve birliğini destekleyen bir milliyetçilik biçimidir. Rus milliyetçiliği ilk olarak 19. yüzyılın başlarında öne çıktı ve ortaya çıktığı Rus İmparatorluğu döneminden Sovyetler Birliği'ne ve sonraki süreçte pan-Slavizm ile yakından ilişkili hale geldi. Bununla birlikte, çağdaş tartışmada Rus milliyetçiliği ya bir etnik milliyetçilik biçimi ya da çok ırklı milliyetçilik olarak görülüyor.

<span class="mw-page-title-main">Rusya'da tarım</span>

Rusya'da tarım, Rusya Federasyonu ekonomisinin önemli bir parçasıdır. Tarım sektörü, planlı ekonomiden piyasa odaklı bir ekonomiye geçmek için mücadele ederken 1990'ların başında ciddi bir geçiş dönemi düşüşü yaşadı. Sovyetler Birliği'nin 1991'de dağılmasının ardından, Sovyet tarımının bel kemiği olan büyük kolektif ve devlet çiftlikleri, devlet garantili pazarlama ve tedarik kanallarının ani kaybıyla ve yeniden yapılanma için baskı yaratan değişen yasal ortamla mücadele etmek zorunda kaldı. On yıldan kısa bir süre içinde, besi hayvanı stokları yarı yarıya azaldı, yemlik tahıllara olan talebi aşağı çekti ve tahıl için ekilen alan %25 oranında düştü.

Aleksey Mikhaylovich Voevodin yada takma adıyla (SVR) (Следано В Россию, –Romanize:Sledano v rossiyu –Türkçe:Rusyada Yapılmıştır) Olarakda Bilinir aşırı suç faaliyetlerine ve şiddet suçlarına derinlemesine karışmış kötü şöhretli Rus Bir neo-Nazi ve neo-Pagan'dır. Dmitry Borovikov ile birlikte kurduğu "Mad Crowd"da dahil olmak üzere birçok neo-Nazi grubun üyesiydi. Bu grup, özellikle Avrupa kökenli olmayan göçmenlere yönelik çok sayıda saldırı ve cinayete karışmıştır