
Yunanistan, resmî adıyla Helen Cumhuriyeti, Güneydoğu Avrupa'da bulunan bir ülkedir. Nüfusu 2022 itibarıyla yaklaşık 10,3 milyon olan ülkenin en büyük şehri ve başkenti Atina'dır. Kuzeybatısında Arnavutluk, kuzeyinde Kuzey Makedonya ve Bulgaristan, kuzeydoğusunda Türkiye, doğusunda Ege Denizi, batısında İyon Denizi, güneyinde Girit Denizi ve Akdeniz ile sınırlanan Yunanistan, Avrupa, Asya ve Afrika'nın kavşağında stratejik bir konumda yer almaktadır.

Yunanistan'ın illeri, Yunanistan'ın ikinci düzey idari bölümleriydi.

Doğu Makedonya ve Trakya, Yunanistan'ın on üç idari bölgesinden biridir.
- Drama ili, başkent Drama
- Kavala ili, başkent Kavala
- İskeçe, başkent İskeçe
- Rodopi ili, başkent Gümülcine
- Evros ili, başkent Dedeağaç

Batı Makedonya, Yunanistan'da bir idari bölgedir.

Yunanlar ya da Helenler, Yunanistan, Kıbrıs, Arnavutluk, İtalya, Türkiye, Mısır ve Doğu Akdeniz'i çevreleyen diğer ülkelerde yaşamış veya yaşayan, aynı zamanda da dünya çapına yayılmış ve diasporalar oluşturmuş bir etnik grup.

Tesalya veya Teselya, Yunanistan'ı oluşturan 13 bölgeden biridir. Dört alt yönetim birimine ayrılmıştır. Merkezi Larisa kentidir. Orta Yunanistan'da bulunan bölgenin Ege Denizi'nin batı kıyılarına sınırı vardır. Çok köklü bir geçmişi olan Tesalya 1394 yılında Osmanlı Devleti sınırları içine katılmış ve 1881'de Yunanistan'a bağlanmıştır.

Mora, Yunanistan'da bir idari bölge.

Güney Ege, Yunanistan'da bir idari bölge. Ege Denizinin Güney Bölgesidir.

Batı Yunanistan, Yunanistan'da bir idari bölge.

Orta Makedonya, Yunanistan'da bir idari bölge. Yaklaşık 1,9 milyonluk nüfusu ile Yunanistan'ın Attika'dan sonraki en kalabalık ikinci bölgedir.

İyon Adaları, aynı zamanda Yediadalar olarak da geçen adalar grubu.

Makedonlar, Balkan Yarımadası'nda çoğunlukla Kuzey Makedonya Cumhuriyeti'nde yaşayan bir Güney Slav etnik grubudur. Güney Slav dili olan Makedoncayı konuşurlar. Makedon etnik unsurunun yaklaşık üçte ikisi Kuzey Makedonya Cumhuriyeti'nde yaşar. Ancak diğer ülkelerde bir dizi topluluklar da vardır.

Kestanelik, Yunanistan'ın Doğu Makedonya ve Trakya Bölgesi'ne bağlı Kumçiftliği belediyesinde bulunan bir köydür. Köy Arda Nehri'nin kıyısında Türkiye sınırında yer almaktadır. Köyün nüfusu 2001 yılı itibarı ile 1,251'dir.

Trigono, Yunanistan'ın Doğu Makedonya ve Trakya Bölgesi'ne bağlı Kumçiftliği belediyesinde bulunan belediye birimidir. Nüfusu 2001 yılı itibarı ile 6,656'tir.

Doksat, Yunanistan'ın Doğu Makedonya ve Trakya Bölgesi'nde bulunan bir şehir ve belediyedir. Yüzölçümü 244,1 km2 olan şehrin nüfusu 2011 yılı itibarı ile 14.516'dır. Belediyenin merkezi Kalambaki'dir.

Körfüz veya Korfu şehri, Yunanistan'ın İyon Adaları Bölgesindeki Korfu adasında yer alan bir şehir ve eski bir belediyedir.

Lefkara, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Larnaka kazasında bulunan bir köy ve belediyedir. Köy, Trodos Dağları'nın güney eteklerinde yer almaktadır. Yüzölçümü 62,174 km² olan köyün nüfusu 2011 yılı itibarı ile 737'dir.

Andros veya Türkçe adıyla Andre, Eğriboz Adası'nın yaklaşık 10 km (6 mi) güneydoğusunda ve İstendil'in yaklaşık 3 km (2 mi) kuzeyinde, Kiklad Adaları'nın en kuzeyde bir adadır. Yaklaşık 40 km (25 mi) uzunluğundadır ve en uzun genişliği 16 km (10 mi) civarındadır. Verimli ve iyi sulanan birçok vadiye sahip, çoğunlukla dağlıktır. Andros adasını ve birkaç küçük, ıssız adayı içeren belediye 380 km2 (146,719 sq mi) alana sahiptir. En büyük şehirler Andros (kasaba), Gavrio, Batsi ve Ormos Korthiou'dur.

Yunanistan'daki Yahudilerin tarihi, MÖ 4. yüzyıla kadar izlenebilir. Yunanistan'da yaşayan en eski ve en karakteristik Yahudi grubu, "Yunan Yahudileri" olarak da bilinen Romanyotlardır. "Yunan Yahudisi" terimi ağırlıklı olarak Yunanistan'ın bugünkü modern bölgesinde yaşayan Yahudi kökenli veya inançlı herhangi bir kişi için kullanılır.

Pire ili, Yunanistan'ın illerinden biriydi. İl, Attika bölgesinde Atina ilinin güneybatısında yer almakta olup ek olarak Saron Körfezi ve Mora Yarımadası'ndaki bazı adaları içermekteydi. Yüzölçümü 929 km² olan ilin nüfusu 2001 yılı itibarı ile 541.504 idi. İlin merkezi Pire idi.