İçeriğe atla

Makineto

Makineto (İngilizce; tube expander), delik çaplarını ve boruların uç kısımlarını ezerek genişletmeye yarayan sıvama aparatıdır. Delik yüzeylerinin yüzey pürüzlülüklerini ezerek pürüzleri gidermeye yarayan makinetolara mikroler denir.

Bir tür soğuk şekillendirme işlemi olan makineto çekme sırasında yumuşak çelikten borunun iç kısmı ezilir ve çapı genişler, dolayısıyla da kendisini saran parçaya sıkı bir biçimde oturur. Bir ısı değiştiricisinde ya da bir kazanda, boru uçlarını genişleterek içinden geçtiği drum (ayna)'a sabitlemek için kullanılır. Borunun dışındaki parçanın iç bölümünde oluklar bulunabilir; çapı genişleyen boru malzemesi bu oluklara dolarak daha büyük bir güvenlik ve daha iyi bir sızdırmazlık sağlar.

Makine imalat sanayisinde bir makine parçası üzerindeki bir deliğin iç yüzeyinin yüzey pürüzlüğünü iyileştirmek için de kullanılmaktadır. Mesela bir hidrolik pistonlu pompada pistonların çalıştığı deliklerin yüzeylerinin çok hassas olması istenmekte ve bu yüzey makineto işlemiyle sağlanmaktadır. Bu işlem sırasında üzerinde çalışılan deliğin iç yüzeyi ezilerek çapı bir miktar genişletilmekte, aynı zamanda yüzey pürüzlülüğü açısından çok hassas bir yüzey elde edilmektedir.

Çeşitleri

Çok değişik tipleri bulunmaktadır. Belli başlı tipleri aşağıda verilmiştir.

  • Kazan Makinetosu
  • Sıkmalı Tip Makineto
  • Şapkalı Tip Makineto
  • Havşalı Makineto
  • Rulmanlı Tip Makineto
  • Rafineri Alt Vakum Makinetosu
  • Rafineri Üst Vakum Makinetosu

Kaynakça

  • Grand Dictionnaire Encyclopédique Larousse (GDEL) temel alınarak hazırlanmış olan Büyük Larousse Sözlük ve Ansiklopedisi.

Üreticiler

İlgili Araştırma Makaleleri

Zıvana, birbirine geçecek olan iki parçaya biri erkek, diğeri dişi olmak üzere yapılan, dil ve onun gireceği delikten oluşan tertibat. Erkeğine zıvana dili, delik kısmına zıvana deliği ve her ikisine zıvanalı geçme denir.

<span class="mw-page-title-main">Tansiyometre</span>

Tansiyometre, toprağın su (nem) içeriğinin dolaylı bir ölçümü olan toprak suyu gerilimini belirlemek için kullanılan bir aygıttır.

<span class="mw-page-title-main">Erozyon</span> toprağı bir yerden başka bir yere taşıyan dışsal süreçler

Erozyon, diğer adıyla aşınım, yer kabuğunun üzerindeki toprakların, başta akarsular olmak üzere türlü dış etkenlerle aşındırılıp, yerinden koparılması, bir yerden başka bir yere taşınması ve biriktirilmesi olayına denir.

<span class="mw-page-title-main">Elektrik motoru</span> Elektrik enerjisini mekanik enerjiye çeviren aygıt.

Elektrik motoru, elektrik enerjisini mekanik enerjiye dönüştüren aygıttır. Her elektrik motoru biri sabit (stator) ve diğeri kendi çevresinde dönen iki ana parçadan oluşur. Bu ana parçalar, sargılar gibi elektrik akımını ileten parçalar, manyetik akıyı ileten parçalar ve vidalar ve yataklar gibi konstrüksiyon parçaları olmak üzere tekrar kısımlara ayrılır.

<span class="mw-page-title-main">Piston</span> pistonlu motorların bir silindir tarafından tutulan ve piston segmanları tarafından gaz sızdırmaz hale getirilen hareketli bileşeni

Piston veya itenek, bir silindir içine 1000'de 7 boşluk olacak şekilde yerleştirilmiş disk şeklinde parça. Motor, pompa ve kompresör gibi makinelerde silindirden dışarı uzanan (biyel) piston koluna bağlı olarak kullanılır. Motorlu araçlarda kimyasal enerjiyi mekanik enerjiye çeviren düzenektir.

<span class="mw-page-title-main">Kumpas</span>

Kumpas, hassas ölçüm aletidir. Nesnelerin genişlik, uzunluk ve derinliğini ölçmek için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Flanş</span>

Flanş, iki makine veya tesisat elemanının sızdırmaz şekilde birleştirilmesine yarayan genelde standart olarak üretilen bir konstrüksiyon elemanıdır. Aslı, Almanca "flansch" kelimesi olup, doğrudan Türkçeye girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bıçak</span> Keskin uçlu demir el aleti

Bıçak, keskin ağızlı el aletidir. İşlevine, icrasında kullanıldığı iş ya da hobiye göre farklı biçimleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Lokomotif</span> Demiryollarında vagon dizisini çekmede kullanılan buharla ya da motorla çalışan makine

Lokomotif, raylar üstünde bir vagon dizisini çekmede kullanılan buharla ya da bir motorla çalışan makinedir. Fransızcadaki locomotive sözünden alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yüzey montaj teknolojisi</span>

Yüzey montaj teknolojisi (YMT)(İngilizce SMT = surface-mount technology). YME, elektronik elemanların yüzeye monte edilebilir biçimde olanlarıdır. Bu teknikle yapılan üretim teknolojisine de yüzey montaj teknolojisi denir. İlk defa IBM tarafından 1960 yılında kullanılmış, 1980'lerden sonra yaygınlaşmaya başlamıştır. Çoğu kaynakta İngilizce anlamının baş harflerini temsilen SMD kısaltmasıyla anılan yüzey montaj elemanları (YME) kullanımından önce devre montajları, sadece bacaklı devre elemanları ile yapılabilmekteydi.

Talaşlı imalat önceden dizaynı ve konstrüksiyonu yapılan, imalat süreci belirlenen makine elemanının, imalat sürecine uygun talaşlı imalat tezgâhlarında, belirlenmiş kesici takımlar marifetiyle kesme operasyonuna tabi tutularak şekillendirilmesini kapsayan imalat yöntemidir. Talaşlı imalat, kesici takım ve/veya iş parçasının birbirlerine göre izafi hareketi ile iş parçası üzerinde, gerilim oluşturarak gerçekleştirilir.

<span class="mw-page-title-main">Lehimleme</span>

Lehimleme iki ya da daha fazla sayıda metal parçanın, görece düşük erime sıcaklığına sahip bir dolgu metali eritilip bağlantı yerine akıtılarak, tutturulması işlemidir.

Ultrasonik Temizleme, yüksek frekanslı ses dalgalarının sıvı dolu bir tankın içerisine uygulanması ile tank içindeki malzemenin kirlerinden arındırılması işlemidir. Ultrasonik enerjisi ‘kavitasyon’ adı verilen etkiyi açığa çıkararak temizliğin gerçekleşmesini sağlar. Temizleme işlemi genellikle su içinde yapılır. Temizlenecek malzemenin niteliğine ve kirlilik derecesine bağlı olarak çeşitli kimyasal maddeler suya ilave edilerek temizliğin etkinliği artırılır. Çok sayıda kullanım alanı olan bu temizleme yöntemini gerçekleştirmek için çeşitli tip ve boyutta cihazlar üretilmektedir.

Wohlhaupter GmbH, 1929 yılında Emil Wohlhaupter tarafından Almanya'nın Baden-Württemberg eyaletinde Stuttgart-Feuerbach’da kurulmuş olup, modüler baralama ekipmanlarını icat eden şirkettir. İnovatif ürünleriyle ve verimliliği artıran çözümleriyle özellikle modüler sistemler ve baralamada dünyanın lider kuruluşlarından biridir. Wohlhaupter, modüler baralama sistemlerini dünyada ilk üreten firmadır. Dünya da otomotivden, savunma sanayisine, tarım sektöründe enerji sektörüne, tıp sektöründen uzay mekiklerine kadar birçok sektörde konusunda önde gelen firmalarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Metal işçiliği</span>

Metal işleme kullanışlı nesneler, parçalar, montajlar ve büyük ölçekli yapılar oluşturmak için metalleri şekillendirme sürecidir. Kelime olarak, devasa gemiler, binalar ve köprü'lerden hassas motor parçalarına ve narin mücevher'lere kadar her ölçekte nesne üretmek için çok çeşitli süreçleri, becerileri ve araçları kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Oklava</span> hamur açmada kullanılan ahşap çubuk

Oklava, düzgün ve kaygan, silindir şeklinde genellikle sert bir tahtadan, bazen de metal, cam ya da porselenden, düzgün yassı bir yüzey üzerindeki hamuru üstünde yuvarlanıp ezerek ince bir tabaka haline getirmeye yarayan mutfak aletidir. Merdane de denir.

<span class="mw-page-title-main">Döküm</span>

Döküm, metal işçiliği ve mücevher yapımında, sıvı bir metalin amaçlanan şeklin negatif bir izlenimini içeren bir kalıba döküldüğü ve metalurji ve malzeme mühendisliğinin doğrudan iş kolu olan oldukça önemli bir prosestir. Metal, havşa adı verilen içi boş bir kanaldan kalıba dökülür. Daha sonra metal ve kalıp soğutulur ve metal kısım (döküm) çıkarılır. Döküm genellikle diğer yöntemlerle yapılması zor veya ekonomik olmayan karmaşık geometriler üretmek için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Perçinleme makinesi</span>

Malzemeleri birleştirmek için perçinleri otomatik olarak ayarlamak (sıkmak) için perçinleme makinesi kullanılır. Perçinleme makinesi, elle perçinlemeye kıyasla daha çok tutarlılık, üretkenlik ve daha az maliyet verir.

Rayba, metal işlemede kullanılan, döner bir kesici takımdır. Ölçü vermede kullanılan raybalar, daha önceden işlenmiş olan deliklerin çaplarını istenilen ölçüye getirmek için kullanılır. Bazı raybalar ölçü verme amacı ile kullanılmaz, bu tarz raybaların kullanılma sebebi çapak temizleme ve mevcut deliklerde temel genişleme elde etmektir. Bir iş parçasında bulunan bir deliğin genişletilmesi raybalama olarak adlandırılır. Raybalama işleminde kullanılan takımlar el raybaları ve makine raybaları olarak sınıflandırılabilir.