İçeriğe atla

Makineli tabanca

Heckler & Koch MP5 hafif makineli silahı kolluk kuvvetleri ve silahlı kuvvetler tarafından yaygın bir biçimde kullanılmaktadır.

Hafif makineli silah, tabanca mermisi kullanan, otomatik tüfeklerden daha küçük boyutlarda olan ve genellikle yakın çatışmalar ve baskınlar için tasarlanmış silah türüdür.

Tarihçe

İlk hafif makineli silah, Theodor Bergmann'ın 1918 yılındaki 9x19mm Parabellum mermisi kullanan MP 18 adlı tasarımı ile ortaya çıkmıştır. Ayrıca bu silahı özel yapan bir şey de I. Dünya Savaşı'nda kullanılan tek hafif makineli silah olmasıdır. O yıldan sonra tam otomatik atış özelliği sayesinde çok beğenilen bu silah neredeyse bütün güçlü ülkelerin ilgisini çekti ve kendi hafif makineli silahlarını üretmeye başladılar. 1950'ye kadar en fazla çeşidi yapılan silah sınıfı olmasının sebebi, o yıllarda aynı otomatik sistemde çalışan hafif ve küçük olup hızlı ateşleme özelliğine sahip tüfekleri yapmanın hafif makineli silahlara göre çok daha pahalı olmasıydı.

II. Dünya Savaşı'na doğru bu savaşta yer alacak neredeyse bütün ülkelerin ordusunda bulundurduğu bu silahların sayısı, II. Dünya Savaşı'nın patlak vermesiyle iyice arttı. Bu savaşta bolca kullanılan bu silahlar, savaş sonrasında da sürekli artmaya devam etti. 1950 yılında üretimine geçilen tasarımcısı Uziel Gal olan Uzi'ler, üretimine geçildikten sonra Kore Savaşı dışında neredeyse bütün savaşlarda

Yeni üretim bir Uzi

kullanıldı. Amerikan yapımı Thompson M1A1'ler, Amerika Birleşik Devletleri'yle birlikte Türk Ordusu tarafından da 1970'lere kadar kullanılmıştır. Yapılışı ve imalatı kolay olduğu için genellikle ayrı firmalar tarafından farklı versiyonlarla çıkarılan bu silahlar, şu anda ordular tarafından daha ucuz olması, tabanca mermileri kullandığı için mühimmatının da ucuz olması, geri tepmesinin az olması yüzünden genellikle yüksek ateşleme hızına sahip olması gibi özellikleri yüzünden bolca kullanmaktadır. Birleşik Devletler ordusu, bünyesinde oldukça fazla sayıda Alman Heckler & Koch marka MP5 lerin "Navy" versiyonunu bulundurmaktadır. (Firmanın Birleşik Devletler'deki üssü HKUSA tarafından şu anda Birleşik Devletler kendi devlet kurumlarında kullanacağı Heckler & Koch marka silahları Birleşik Devletler'de üretmektedir.)

Avantajları

Hafif makineli silahlar, özellikle kentsel alanlarda meydana gelen yakın mesafeli çatışmalarda sıklıkla kullanılan silahlardır. Bu tür çatışmalar silahın menzil ve isabet yüzdesinden çok hedefe kısa bir sürede çok sayıda atış yapabilme yeteneğini test ettiği için makineli tabancalar bu tür durumların ideal silahı olarak ortaya çıkmaktadır. Üstelik tabanca mermileri askeri amaçla kullanılan tüfek fişeklerine nazaran daha az delici güce sahip oldukları için sivillerin sıklıkla bulunduğu ortamlarda daha güvenle kullanılabilmeleri sayesinde güvenlik güçlerinin ihtiyaçlarını daha az riskle karşılarlar.

Hafif makineli silahlar, küçük boyutlarda oldukları için kullanılması daha kolay ve hızlı olan silahlardır. Bu yüzden gelişmiş ülkeler, yakın mesafeli şehiriçi çatışmalarında, bina vb. yer baskınlarında, helikoptelerden asker ya da özel tim sevki yaparken ve rehine kurtarma operasyonlarında bu silahları kullanırlar. Hafif makineli silahlar, tüfek mermilerinden daha ucuz olan tabanca mermileri kullandıklarından Saldırı ve Savaş tüfeklerine göre daha ekonomik silahlardır. Ayrıca kullandıkları mermiler gereği daha az geri tepmeli olan bu silahlar çatışmalarda büyük avantaj sağlar. Bu özelliğinden dolayı artık genellikle ateşleme hızı yüksek olarak tasarlanır. Bütün bu sebeplerinden dolayı çok sevilen hafif makineli silahlar çok gerekli olmasıyla birlikte ve günümüzde de olduğu gibi önümüzdeki çok uzun bir zaman boyunca oldukça fazla olarak kullanılacaktır.

Dezavantajları

P-90 makineli tabanca

Hafif makineli silahlar, genellikle zırh delici bölümü (çelik, tungsten) olmayan mermi çekirdeklerine sahip kartuşlara (9x19mm Parabellum, .45 ACP, .380 ACP, .32 ACP, .40 S&W) uyarlandıkları için kevlar ve çelik yelekleri delemezler (Bu sebeple NATO'nun başlattığı programın üzerine FN P90 ve Heckler & Koch MP7 yapılmıştır.). Bu da bu silahların askeri alanda kullanımlarını sınırlayan en önemli faktördür. Ayrıca saldırı ve savaş tüfeklerine nazaran daha kısa kalan menzilleri ve uzun mesafelerde yetersiz kalan isabet yüzdeleri nedeniyle açık alanlarda etkinlikleri de kısıtlıdır.

Galeri

İlgili Araştırma Makaleleri

Tüfek, hafif ateşli bir silahtır. Omuza dayanarak, elde veya kucakta kullanılır. Kullanıldığı yerlere göre piyade tüfeği, su altı tüfeği, av tüfeği gibi adlar alır. Mekanizma, kundak, dipçik ve namlu olmak üzere dört ana parçadan meydana gelir. Mekanizma ateşlemeyi ve kovanı dışarı atmayı sağlar. Kundağın muhafaza ettiği namlu mermiye yön vermeye, dipçik ise tüfeğin omuza dayanarak tepkisini hafifletmeye yarar. Çeşitli tüfekler bulunur.

Ateşli silahlar, barut gazının itici gücüyle mermi atan bütün silahların genel adıdır. Ateşli silah denince, genellikle bir kişi tarafından taşınabilen küçük çaplı silahlar akla gelse de ateşli silahlar kategorisi; büyük toplardan tüfeklere, av tüfeğine ve tabancaya kadar her türde ve boyuttaki silahları kapsar.

<span class="mw-page-title-main">M1 Abrams</span> Amerikan menşei ana muharebe tankı

M1 Abrams, ABD Kara Kuvvetleri ve Deniz Piyadeleri'nin yanında Mısır, Kuveyt, Suudi Arabistan, Avustralya ve 2010'dan itibaren Irak orduları envanterinde bulunan 3. nesil bir ana muharebe tankıdır. 1980'den başlayarak ortaya çıkan üç ana tipiyle Amerikan Ordusu tarafından kullanılan temel tank sınıfıdır. Son üretilen M1A2 modellerinde yeni nesil zırh ve elektronik sistemler kullanılmıştır. Tank adını 1968 ile 1972 yılları arasında görev yapan eski Genelkurmay Başkanı General Creighton Abrams'dan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">IMI Desert Eagle</span> İsrail yapımı yarı-otomatik tabanca

Desert Eagle, Amerikalı tasarımı, İsrail yapımı yarı-otomatik bir tabancadır. 357'lik, 41'lik, 44'lük, 440 Cor-bon ve 50 AE kalibrelik mermi kullanan modelleri bulunur. 357 kalibrelik versiyonu 9,41'lik ve 44'lüğü 8, 440 Cor-bon ve 50 AE kullanan modeli de 7 mermi alır. Kullandığı mermilerden dolayı çok güçlü bir tabancadır ancak 50 AE kullanan versiyonun geri tepmesinin yüksek olması, silahın oldukça ağır ve büyük olması nedeniyle kullanışlı değildir. Bu silahın çeşitli ağırlıkları vardır. 1–2 kg arasındaki çeşitleri silahın gerçekten kuvvetli olduğunu gösteriyor.

<span class="mw-page-title-main">Mermi</span> ateşli silahlarda kullanılan fişeğin atış anında namludan fırlatılan bileşeni

Mermi, ateşli silahlarda kullanılan fişeğin atış anında namludan fırlatılan bileşenidir. Ateşli silahlar tarafından atılan delici, patlayıcı madde, kurşun. Küçük çaplı ateşli silahlar ile ağır ateşli silahların mermileri farklıdır. Tüfek, tabanca gibi küçük silahların mermisi çarpma etkisiyle hedefi deler. Büyük çaplı, ağır ateşli silahlar olan topların mermileri ise hedefi bulduğunda ya da havada patlar.

<span class="mw-page-title-main">Heckler & Koch USP</span>

HK USP(Universelle Selbstladepistole ya da Universal Self-Loading Pistol), Alman Heckler&Koch firması tarafından üretilen bir yarı-otomatik tabancadır.

<span class="mw-page-title-main">FN P90</span>

P90Oz, FN Herstal tarafından üretilen bir hafif makineli tüfek (SMG) ve kişisel yarı otomatik savunma silahı (SDW)'dır. 50 adet 5.7x28mm mermi alan şarjörü, silahın üzerine yatay biçimde yerleştirilir.

<span class="mw-page-title-main">Heckler & Koch XM8</span>

XM8, Amerikan ordusu tarafından Heckler & Koch işbirliğiyle geliştirilen bir modüler saldırı tüfeği sistemi. OICW ihalesinde geliştirilen XM-29'un tam olarak başarılı olamaması ve bazı problemlerin düzeltilememesi üzerine geliştirilmeye başlanmıştır. Genel olarak bu silahın Amerikan ordusunun yeni standart saldırı tüfeği olacağı düşünülmesine rağmen, proje 2005 ortalarında donduruldu ve 31 Ekim 2005'te iptal edildi.

<span class="mw-page-title-main">Luger P08</span> Alman kökenli yarı-otomatik tabanca

Parabellum-Pistole, Pistol Parabellum, Luger P08 ya da popüler adıyla Luger; 1898 yılında Georg Luger tarafından patenti alınmış, Alman silah üreticisi Deutsche Waffen- und Munitionsfabriken (DWM) tarafından 1900 yılından itibaren üretilmiş; yarı otomatik, kendini dolduran tabanca. 20. yüzyılın ilk yarısında siviller ve ordu mensupları için popüler bir silah olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">StG 44</span> tarihteki ilk saldırı tüfeği

StG 44, II. Dünya Savaşı'nda Nazi Almanyası tarafından tasarlanmıştır. Son versiyonu olan MP 44'ün 1944 yılında tasarlanması nedeni ile "44" kısaltmasıyla anılan dünyanın ilk modern saldırı tüfeğidir. StG 44'ün MP 43 ve MP 44 gibi versiyonları vardır. Bu versiyonlar orijinal StG 44'ün aynısıdır, aralarındaki tek fark üzerlerinde yapılan küçük değişikliklerdir. Aslında 1943 yılında tam olarak kullanıma hazır olmuştur, fakat 1942 yılında ilk üretildiği zamanlardan itibaren kullanıma sunulmuştur.

Piyade tüfeği, seçici ateş'e sahip askerî tüfek türüdür. Orta derece hartuç ve çıkarılabilir bir şarjör kullanır. En eski askeri sınıf olan piyadenin ana muharebe silahıdır. Kullanımı standarttır. Sualtı tüfek, muharebe tüfeği, bullpup, saldırı silahı gibi türleri bulunur. 20. yüzyılın sonunda, saldırı tüfekleri dünya ordularının çoğunda standart silah haline gelmişti. Çoğu halde tam güçlü tüfekler ve hafif makineli tabanca'ların yerini aldı.

<span class="mw-page-title-main">Hafif makineli silah</span>

Hafif makineli tüfek, tek bir askerin herhangi bir yardımcıya ihtiyaç duymadan taşıyıp kullanabilmesi için tasarlanmış tüfektir. Genel olarak ön hatlardaki piyadelere destek vermek için kullanılır. Hafif makineli tüfekler normal bir silah gibi veya bir taktiksel araç olarak da tanımlanabilir.

<span class="mw-page-title-main">IMI Uzi</span> 1950 yılında üretilmeye başlanmış bir hafif makineli silah

Uzi,, Teğmen Uziel Gal tarafından 1948 yılında tasarlanıp 1950 yılında üretilmeye başlanmış bir hafif makineli silahdır. Bu silah hafif makineli silahlar için devrim yaratacak, yıllarca kullanılacak bir silahtı. 1950 yılında ise bu hafif-atışlı silah IMI tarafından denenmek üzere kabul edildi ve seri üretimine geçildi. Zamanla .45 ACP, .41 AE gibi kalibreler üzerinden de üretilmeye başlandı.

<span class="mw-page-title-main">Ingram Mac-10</span>

Ingram Mac-10, Gordon Ingram tarafından tasarlanmış bir Makineli tabanca.

<span class="mw-page-title-main">Heckler & Koch UMP</span>

Alman Heckler & Koch silah firmasının tasarlayıp üretmiş olduğu hafif makineli silahtır. UMP'nin adı, Universal Machinen-Pistole'den gelmektedir. 9x19mm Parabellum mermilerle kullanıldığı gibi .45 ACP ve .40 S&W mermilerle de kullanılan modelleri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Heckler & Koch MP7</span>

Heckler & Koch MP7, Heckler & Koch firması tarafından dizayn edilmiş bir Alman SMG. Kendisi için dizayn edilmiş özel 4.6x30mm mermilerini kullanır. 1989'da NATO'nun ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla şu anda kullandığı mermi ile bir kişisel savunma silahı olması için dizayn edildi. Amaç, normal tabanca mermisi kullanan silahların neredeyse hiç yapamadığı, çelik ve kevlar yelekleri delme yeteneğine sahip, tabanca mermisi kullanan kompakt bir silah üretmekti. İlk versiyonu MP7, 2001'de üretime girdi. Aynı amaçla kendisinden daha erken yapılmış olan FN P90'ın rakibidir. Piyasaya sürülüşü sonrası değişime uğrayan MP7'in üretim çeşitleri MP7A1 ve MP7A2'dir.

<span class="mw-page-title-main">7.62×51mm NATO</span>

7.62x51mm NATO mermisi, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra özellikle savaşın getirdiği hızlı silah değişim ve gelişmesinin ürünü olarak üretilen tam/yarı-otomatik silahlarda kullanılmak üzere 30-06 SpringField kalibresinin kovanının uzun olması nedeniyle yaşanan tutukluk sorununun giderilememesi ve yeni bir kalibreye ihtiyaç duyulmasından dolayı T64E3 kod adıyla Winchester firmasıyla ortak çalışma sonucunda oluşturulan kalibredir. ilk olarak 1952'de sportif amaçlarla kullanılan .308 Winchester kalibresi Winchester'ın Model 70 tüfeği için geliştirildi ve ardından iki sene sonra onun askeri versiyonu olan ve çok az bir farkı olan 7.62x51mm tanıtıldı. Bu kalibre ABD'de ilk olarak M14'te kullanıldı ve başarısını kanıtladı; ancak kısa süre sonra ortaya çıkan 5.56x45mm kalibresi piyade tüfeklerinde bu kalibreye üstünlüğünü kanıtlayıp bu kalibreyi solladı. O tarihten günümüze söz konusu 7.62x51mm kalibresi keskin nişancı tüfekleri ve makineli tüfeklerde üstünlüğünü ispatlamıştır ve yüksek miktarlarda üretimine devam edilmektedir. Türkiye'nin değiştirmek için çalışmalar olsa da halen ana ordu silahı olan G-3 bu kalibreyi kullanmaktadır. Diğer bu kalibredeki silahlardan ise keskin nişancı tüfeği olarak; PSG-1, M110 SASS ve M24 SWS, Piyade tüfeği olarak; HK417, FN SCAR, makineli tüfek olarak M240 makineli tüfek, M1919 Browning machine gun'ın ve FN MAG ve tabi bunlara ilaveten birçok silah daha sayılabilir. Genel olarak piyade tüfekleri ele alındığında yeni dizayn HK417 gibi silahlar sadece güçlü bir kalibreye ihtiyaç duyulup 5.56x45mm NATO yetersiz kaldığı yerlerde kullanıldığını görebiliyoruz ancak makineli tüfek ve keskin nişancı tüfeği gibi mutlak güce gerek duyulduğu yerlerde ve acı bir gerçek olarak "yaralamak değil öldürmek" gerekliliğinin %1,0 olduğu yerlerde bu kalibrenin üstünlüğü tartışılmazdır. SSCB yapımı silahlarda bu sorun baştan biraz farklı ve zamanının gerekçelerine göre farklı çözülmüştür. Sovyet yapımı silahlarda 7.62 kalibresi iki fişek ile tasarlanmış ve kullanıma girmiştir. AK-47 gibi piyade tüfekleri ve benzeri sovyet piyade tüfekleri 7.62x39mm ile donatılmış Dragunov SVD gibi keskin nişancı tüfekleri ve makineli tüfekler ise 7.62x54mm kalibresinde dizayn edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Makineli silah</span>

Makineli silah, tam otomatik ve/veya portatif silahtır, genellikle şarjör, mermi kayışı veya büyük kapasiteli magazinlerden mermi alarak ve yine genellikle dakikada birkaç yüz mermi atma oranıyla tasarlanmışlardır. İlk makineli tüfekler bir el kolunun çevrilmesi gibi, manuel olarak kullanılıyordu. Birleşik Devletler kanunlarında terim olarak, özellik kullanılmamak suretiyle tam otomatik silahları tanımlar, örneğin medya haberlerinde veya yasal kodlarda.

<span class="mw-page-title-main">Škorpion vz. 61</span>

Škorpion vz. 61, 7.65 mm çapında, 1959'da Miroslav Rybář (1924–1970) tarafından geliştirilen ve Samopal vzor 61 resmi adı altında Çekya'nın Uherský Brod kasabasında bulunan Česká zbrojovka silah fabrikası tarafından üretilen makineli tabancadır.

İleri Seviye Savaş Tüfeği, M-16'nın yerine geçecek bir silah bulmak için 1986'da başlayan bir Amerika Birleşik Devletleri Ordusu programıydı. Savaşın stresi altında, M16'ya sahip ortalama bir asker 45 metreden bir hedefi vurabilir, ancak 220 metrede isabet olasılığı hedefe yapılan on atıştan bire düşerdi. Bu nedenle, 1980'lerin sonlarında, isabet olasılığını ikiye katlayabilecek bir silah yaratmak için ACR programı başlatıldı. ACR programından önce Özel Amaçlı Bireysel Silah gibi daha eski programlar geliyordu. Program, yaklaşık 300 milyon ABD Doları tutarında bir harcamanın ardından 1990 yılında sona erdi.