İçeriğe atla

Makine Tanımlama Kodu

Beyaz renkli kâğıt üzerinde, renkli bir lazer yazıcıyla üretilen, küçük sarı noktaları gösteren bir örnekleme.
Bir başka örnekleme. Sağdaki görsel mavi ışık kullanılarak aydınlatıldı.

Renkli yazıcı işareti, sarı noktalar, izleme noktaları veya gizli noktalar olarak da bilinen Makine Tanımlama Kodu ya da İngilizce ifadeyle Machine Identification Code (kısaca MIC), belirli renkli lazer yazıcılar ve fotokopi makineleri tarafından yazdırılan her sayfaya uygulanan dijital bir filigrandır.

Kod, bir kopyanın veya basılı öğenin oluşturulduğu cihazı tanımlamayı mümkün kılabilir ve böylece belgenin yaratıcısı hakkında bilgi sağlayabilir.

Her sayfaya küçük sarı noktaların eklendiği veri içinde veriyi gizleme[1] biçiminde bir steganografi türüdür. Noktalar ancak görülebilir ve kodlanmış yazıcı seri numaraları ve zaman damgaları içerir. Birçok steganografi biçiminden farklı olarak, gizli bilgilerin bir bilgisayar dosyasından alınması amaçlanmaz ama seri bir numara ve bir baskının incelenmesiyle belirlenecek baskı zamanına izin verir.

Elektronik Sınır Vakfı, 2015 yılında "daha önce aldığımız belgeler, önde gelen renkli lazer yazıcı üreticilerinin hükümetlerle gizli anlaşmalara girerek bu yazıcıların çıktılarının adli olarak izlenebilir olmasını sağlamak için bir öneri aldığını belgeliyor. Tüm modern renkli lazer yazıcıların, dokümanları yazıcının seri numarası ile ilişkilendiren bir takım izleme bilgileri içerdiğini varsaymak büyük olasılıkla güvenlidir"[2] şeklinde belirtti.

Teknik Uygulama

İşaretleme, tüm baskı alanı boyunca dağıtılmış bir nokta dizgesinden oluşur. Noktalar sarı renkte, milimetrenin onda biri çapında ve yaklaşık bir milimetre aralıklıdır. Çıplak gözle zorlukla fark edilebilirler. Bunların düzeninde cihazın seri numarası, baskı işleminin tarih ve saati ve hata düzeltme verileri bulunur.

Örneğin; sözkonusuydu kod 8 × 16 noktadan meydana gelen kare veya altıgen bir dizilimde oluşuyorsa, yaklaşık dört santimetrekarelik bir alanı kaplar. Bir A4 kağıt üzerinde yaklaşık 150 kez görünür. Bu, basılı sayfanın yalnızca bölümleri veya parçaları mevcut olsa bile okunabileceği anlamına gelir.

Bazı yazıcılar, sarı noktaları rastgele nokta bulutları şeklinde de düzenler.

2005 yılında Chaos Computer Club, renkli fotokopi makinelerinin 32 × 16 noktalı bir matriste işaretleme yapabildiğini ve böylece 64 baytlık bir veri hacmini barındırabildiğini açıkladı.[3]

Görünür hâle getirilmesi

Makine tanımlama kodu, renkli bir sayfa yazdırılarak veya fotokopisi çekilerek ve ardından yüksek çözünürlüklü bir tarayıcı ile küçük bir bölümü taranarak görünür hale getirilebilir. Sarı renk kanalı daha sonra bir grafik programı ile büyütülerek varsa makine tanımlama kodunun noktaları gözle görünür hâle getirilebilir. Ancak iyi bir aydınlatma ile küçük sarı noktaları görmek için bir büyüteç de yeterli olabilir. Sarı noktalar UV ışığı altında açıkça tanınabilir.[4]

Bu steganografik işlem sayesinde, yüksek kaliteli çıktılar bile mavi ışık altında sahte para ya da benzeri sahte evrak ve belgeler ayırt edilebilir. Bu işaretler parçalanmış çıktıları geri yüklemek için de kullanılabilir: 2011 yılında DARPA tarafından düzenlenen Shredder Challenge başlıklı yarışmayı, Otávio Good ile iki meslektaşından oluşan All Your Shreds Are Belong To U.S. adlı takım tam olarak deşifre etmeyi başararak kazandı.[5][6]

Mahremiyetin korunması

Doktor raporları, reçeteler; banka dökümleri; vergi beyannameleri; ticarî belge ve bilançolar gibi mahrem belgeler, yazdırıldıkları yazıcıya kadar takip edilebilir, yazdırılma saati ve dakikası dahi belirlenebilir. Birçok kullanıcı, sözkonusu bu izlenebilirlikten habersizdir ve bu takip bilgilerine ulaşamaz. Makine tanımlama kodları, üreticiler tarafından açıklanmamaktadır. Bu nedenle, sıradan bir yazıcı çıktısı ile farkında olmadan hangi veri ve bilgilerin aktarıldığı belirsizdir. Özellikle, ilgili yazıcıların çoğunun beraberindeki materyallerde herhangi bir bilgi bulunmamaktadır (istisnalar için aşağıya bakınız). Electronic Frontier Foundation kodun şifresini çözmeye çalışmış ve analiz için bir Python betik dili oluşturmuştur.[7]

Şeffaflık

Xerox, dijital filigran aracılığıyla sayfaların işaretlendiğini hatırlatan az sayıdaki üreticiden biridir. Xerox'un dijital renkli baskı sistemi, çok sayıda hükûmetin gereksinimlerine uygun olarak sahtekârlığa karşı korumalı bir tanımlama ve banknot tanıma düzeneği ile donatılmıştır. Her yazıcı çıktısı, gerektiğinde yazdırıldığı yazıcı sistemini tanımlamayı mümkün kılan bir kodla işaretlenmiştir. Bu işaretler, olağan koşullarda gözle görülemez.[8]

Hewlett Packard, MIC'i tüm yazıcılarına entegre ettiğini doğrulamaktadır. HP Almanya'ya göre, MIC olmadan hiçbir ürün yazılımı sağlanamaz. HP yazıcılarının kullanım kılavuzlarında MIC'den bahsedilmemektedir. Satış görüşmesi sırasında MIC hakkında herhangi bir bilgi verilmemişse (ki bu neredeyse hiçbir zaman gerçekleşmez), bir cihazın iadesi bayiler tarafından tavsiye sorumluluğuna atıfta bulunularak kabul edilir.

Kaynakça

  1. ^ Artz, D (May–Jun 2001). "Digital steganography: hiding data within data". IEEE Xplore. 5 (3). ss. 75, 80. 15 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Nisan 2013. 
  2. ^ "List of Printers Which Do or Do Not Display Tracking Dots". Electronic Frontier Foundation. 20 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Aralık 2016.  Retrieved 11 March 2011.
  3. ^ "Die Datenschleuder : das wissenschaftliche Fachblatt für Datenreisende ; ein Organ des Chaos-Computer-Club". Frank Rosengart: Datenspur Papier. Chaos Computer Club. 2005. 24 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2024. 
  4. ^ "Code bei Farblasern entschlüsselt: Big Brother is watching you | Druckerchannel". web.archive.org. 3 Kasım 2022. 3 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Nisan 2024. 
  5. ^ "DARPA Shredder Challenge". web.archive.org. 25 Ağustos 2016. 25 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Nisan 2024. 
  6. ^ "Tip for Bad Guys: Burn, Don't Shred". Bloomberg.com (İngilizce). 15 Aralık 2011. 5 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Nisan 2024. 
  7. ^ "CGI script to interpret Xerox DocuColor forensic dot pattern". Electronic Frontier Foundation. 2005. 14 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Nisan 2024. 
  8. ^ "Veri Yakalama ve İş Süreçlerini Daha Etkili Yönetin". www.xerox.com. 15 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Nisan 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yapay zekâ</span> insani zekaya sahip makine ve yazılım geliştiren bilgisayar bilimleri dalı

Yapay zekâ ya da kısaca YZ,, insanlar da dahil olmak üzere hayvanlar tarafından, doğal zekânın aksine makineler tarafından görüntülenen zekâ çeşididir. İlk ve ikinci kategoriler arasındaki ayrım genellikle seçilen kısaltmayla ortaya çıkar. Güçlü yapay zeka genellikle Yapay genel zekâ olarak etiketlenirken, doğal zekayı taklit etme girişimleri yapay biyolojik zekâ olarak adlandırılır. Önde gelen yapay zeka ders kitapları, alanı zeki etmenlerin çalışması olarak tanımlar: Çevresini algılayan ve hedeflerine başarıyla ulaşma şansını en üst düzeye çıkaran eylemleri gerçekleştiren herhangi bir cihaz. Halk arasında, yapay zekâ kavramı genellikle insanların insan zihni ile ilişkilendirdiği öğrenme ve problem çözme gibi bilişsel eylemleri taklit eden makineleri tanımlamak için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Yerel alan ağı</span>

Yerel alan ağı, ev, okul, laboratuvar, iş binaları gibi sınırlı coğrafi alanda bilgisayarları ve araçları birbirine bağlayan bir bilgisayar ağıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yazıcı (donanım)</span>

Yazıcı, elektronik ortamdaki grafik ya da metinleri bir kâğıt üzerine işleyen alettir. Çoğu yazıcı bilgisayara yazıcı kablosu, USB veya RJ45 ile bağlanır. Bazı yazıcılar direkt olarak hafıza kartından, fotoğraf makinesinden ve tarayıcıdan çıktı alabilirler. Modern yazıcıların çoğu faks çekme, tarama ve fotokopi çekme gibi özellikleri içeren çok fonksiyonlu makinelerdir.

<span class="mw-page-title-main">Hewlett-Packard</span> amerika merkezli teknoloji şirketi

Hewlett-Packard Company ya da kısaca HP, merkezi ABD'de Palo Alto, Kaliforniya'da bulunan çok büyük bir uluslararası şirkettir. Bilgi işlem, baskı sistemleri ve sayısal görüntüleme donanımları üreticisidir. Ayrıca yazılım ve hizmet sağlayıcısıdır. Şirket dünya çapında hükûmet, sağlık ve eğitim sektörlerindeki müşteriler dahil tüketiciler, küçük ve büyük işletmeler için geniş teknoloji ürünlerle beraber çeşitli yazılım ve bilişim teknolojisi hizmetleri sunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Red Kit</span> Morris yapımı çizgi roman serisi

Red Kit, Belçikalı karikatürist Morris (1923-2001) tarafından çizilen çizgi romandır. Çizgi romanın maceralarından bazıları Fransız René Goscinny (1926-1977) tarafından yazılmıştır. Morris'in ölümünden sonra bazı maceralar Fransız Achdé tarafından çizilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Apple</span> Çok uluslu Amerikan teknoloji şirketi

Apple Inc. ya da eski adıyla Apple Computer Inc., merkezi Cupertino'da bulunan; tüketici elektroniği, bilgisayar yazılımı ve kişisel bilgisayar tasarlayan, geliştiren ve satan Amerikan çok uluslu şirket. En bilinen donanım ürünleri Mac serisi bilgisayarlar, iPod müzik çalar, iPhone akıllı telefon, iPad tablet bilgisayar ve Apple Watch adlı akıllı saattir. Yazılımları arasında ise macOS ve iOS işletim sistemleri, iTunes medya tarayıcısı, Safari internet tarayıcısı ile iLife ve iWork paketleri yer almaktadır. Şirket 1 Nisan 1976 yılında kurulmuş ve 3 Ocak 1977'de Apple Computer, Inc. adıyla anonim şirket haline gelmiştir. İsminde yer alan "Computer" (Bilgisayar) kelimesi 9 Ocak 2007'de iPhone tanıtımıyla birlikte tüketici elektroniğine yönelimlerini yansıtması amacıyla kaldırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Matbaacılık</span>

Matbaacılık ya da basımcılık, metin ve görüntülerin genellikle kâğıt gibi yüzeyler üzerine basılarak çoğaltılma işidir.

<span class="mw-page-title-main">Sayısal kontrol</span> üretim tipi

Sayısal kontrol veya tam ismi ile bilgisayarlı sayısal kontrol, işleme takımlarının ve 3B yazıcıların bir bilgisayar aracılığıyla otomatik olarak kontrol edilerek şekil verilecek iş parçasının üzerinde operasyonda bulunan talaşlı imalat işlemidir. Bir CNC makinesi, kodlar ile programlanmış talimatı takip ederek manuel bir operatöre ihtiyaç duymadan, spesifikasyonları karşılamak için belli bir malzeme bazındaki iş parçasını istenilen şekle gelene kadar, manuelden daha hassas bir şekilde işler.

<span class="mw-page-title-main">Adobe</span> ABD merkezli şirket

Adobe, Inc. ABD merkezli, Kaliforniya bulunan, Dünya'nın 10 büyük grafik ve medya yazılımlarını üreten şirkettir. Adobe, en iyi Adobe Flash web yazılımı ekosistemi, görüntü düzenleme yazılımı Photoshop, vektör grafik düzenleyici Illustrator, Taşınabilir Belge Biçimi (PDF) aracı olan Acrobat ve Adobe Creative Suite ve halefi Adobe Creative Cloud ile bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bilgisayar mimarisi</span>

Bilgisayar mimarisi, en küçüğe ve en başarılıya ulaşmayı hedeflerken aynı zamanda maliyeti de göz önünde bulundurduğu için sanat ve bilimin ortak buluştuğu nokta olarak da tanımlanır. Bilgisayar Mimarisi, bilgisayar parçalarının iç yapıları ve aralarındaki haberleşme bağlantıları ile ilgilidir.

<span class="mw-page-title-main">Grafiti</span> bir yüzeye çizilmiş, kazınmış veya püskürtülmüş yazı ve çizimler

Grafiti, çoğunlukla kamusal bir alanda yer alan bir duvar ya da yüzeye çizilmiş, kazınmış veya püskürtülmüş yazı ve çizimlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri pasaportu</span> Amerika Birleşik Devletleri vatandaşlarına uluslararası seyahatler için verilen resmî belge

Amerika Birleşik Devletleri pasaportu, Amerika Birleşik Devletleri vatandaşlarına seyahat etmek için verilen bir kitapçıktır.

<span class="mw-page-title-main">CUPS</span>

CUPS, bir bilgisayarın bir yazdırma sunucusu olarak hareket etmesine imkan sağlayan Unix benzeri bilgisayar işletim sistemleri için modüler bir yazdırma sistemidir. CUPS çalıştıran bir bilgisayar, istemci bilgisayarlardan yazdırma işlerini kabul edebilen, bunları işleyebilen ve uygun yazıcıya gönderebilen bir ana bilgisayardır.

Bu Lazer konularının bir listesidir.

<span class="mw-page-title-main">EURion takımyıldızı</span>

EURion takım yıldızı 1996'dan bu yana bazı banknotlarda kullanılan bir sembol desenidir. Dijital bir resimde banknot olduğunun anlaşılmasında kolaylık sağlamak üzere eklenmektedir. Bu sayede yazılım kopyalanan şeyin bir banknot olduğunu anlayarak renkli fotokopi gibi yötemlerle çoğaltılmasına engel olur. Yapılan araştırlamar göstermiştir ki EURion yazılımlar için değil daha çok renkli fotokopi cihazlarında engelleme için kullanılmaktadır.

Korsanlıkla kodlu mücadele, yasadışı üretilen korsan ürünlerin kaynağını belirlemek için adli tanımlayıcı olarak kullanılan, noktaların ayırt edici bir modeliyle bir sinema filminin her bir film baskısını işaretleyen, telif hakkı ihlaline karşın geliştirilen bir teknolojidir.

<span class="mw-page-title-main">Bilgisayarlı görü</span> görsellerden veri bilgisi çıkartmak

Bilgisayarlı görü, bilgisayarların dijital görüntülerden veya videolardan nasıl bir anlam kazanabileceğiyle ilgilenen disiplinler arası bilimsel bir alandır. Mühendislik yöntemleriyle, insan görsel sisteminin yapabileceği görevleri anlamaya ve otomatikleştirmeye çalışmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bilgisayar destekli modelleme</span> Application of computer

Bilgisayar Destekli Modelleme veya Bilgisayar Destekli İşleme olarak da bilinen Bilgisayar destekli imalat , iş parçalarının imalatında takım tezgahlarını ve ilgilileri kontrol etmek için yazılımın kullanılmasıdır. Bu, CAM için tek tanım değildir. Ancak en yaygın olanıdır. CAM, planlama, yönetim, nakliye ve depolama dahil olmak üzere bir üretim tesisinin tüm operasyonlarında yardımcı olmak için bir bilgisayarın kullanımına da atıfta bulunabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Macintosh Classic</span> Applea ait kişisel bir bilgisayar

Macintosh Classic; Ekim 1990'dan Eylül 1992'ye kadar Apple Computer, Inc. tarafından tasarlanan, üretilen ve satılan kişisel bir bilgisayardır. 1.000 ABD dolarından daha düşük bir fiyata satılan ilk Macintosh'tur.

AppleTalk, Apple tarafından Macintosh bilgisayarları için geliştirilen ve artık kullanılmayan tescilli bir ağ protokolü paketidir. AppleTalk, yerel alan ağlarının önceden kurulum yapılmadan veya herhangi bir merkezi yönlendirici veya sunucuya ihtiyaç duyulmadan bağlanmasına olanak tanıyan bir dizi özellik içerir. Bağlı AppleTalk donanımlı sistemler otomatik olarak adres atar, dağıtılmış ad alanını günceller ve gerekli ağlar arası yönlendirmeyi yapılandırır.