İçeriğe atla

Makerere Üniversitesi

Koordinatlar: 00°20′06″K 32°34′03″D / 0.33500°K 32.56750°D / 0.33500; 32.56750
Makerere Üniversitesi
The Main Administration block for Makerere University, normally called the Main Building
The Main Administration block for Makerere University, normally called the Main Building
Harita
SloganWe build for the future
Kuruluş1922
TürDevlet
Akademik personel3,174 (2018)[1]
Öğrenciler35,000+ (2018)[2]
KonumKampala, Uganda
00°20′06″K 32°34′03″D / 0.33500°K 32.56750°D / 0.33500; 32.56750
YerleşkeKentsel
Web sitesimak.ac.ug

Makerere Üniversitesi, Uganda'nın en büyük ve en eski üniversitesidir. Okul günümüzde 36.000 lisans ve 4.000 lisansüstü öğrenciye eğitim vermektedir.

Kaynakça

  1. ^ Mukhaye, Damali (1 Ocak 2018). "Makerere probe discovers 16,000 ghost students" (İngilizce). Kampala: Daily Monitor. 1 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ocak 2018. 
  2. ^ "Makerere enrolment reduces by 15,000" (İngilizce). Kampala: Daily Monitor. 6 Nisan 2018. 6 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2018. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Uganda</span> Doğu Afrikada bulunan bir ülke

Uganda ya da resmî adıyla Uganda Cumhuriyeti, Afrika kıtasının doğu kesiminde yer alan ve denize kıyısı olmayan bir kara ülkesidir. Ülkenin sınır komşularını kuzeyde Güney Sudan, doğuda Kenya, güneyde çoğu sınırı Victoria Gölü ile oluşan Tanzanya, güneybatıda Ruanda ve batıda ise Kongo Demokratik Cumhuriyeti oluşturmaktadır. Ülkenin başkenti Kampala'dır.

<span class="mw-page-title-main">Kampala</span> Ugandanın başkenti

Kampala, Afrika ülkesi Uganda'nın aynı zamanda başkenti konumunda da olan bir şehridir. Ülkenin Merkez bölgesi içerisinde yer alan şehir, aynı zamanda Uganda'nın en büyük şehri konumundadır.

<span class="mw-page-title-main">Uganda'daki şehirler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu listede Afrika ülkesi Uganda'da bulunan şehirler listelenmiştir. Uganda'nın en yüksek kentsel yığışımına sahip yeri başkent Kampala'dır. Aşağıda belirtilen listede 27 Ağustos 2014 tarihlerinde gerçekleştirilen resmi nüfus sayım sonuçları açıklanmış olup, listeye 2014 sonuçlarına göre nüfusu 26.000 ve üzeri olarak açıklanan şehirler dahil edilmiştir. Bu listede belirtilen nüfusa şehirlerin banliyöleri ilave edilmemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Medellín</span> Kolombiyada bir şehir

Medellín, Kolombiya'nın kuzeybatı kesiminde, Antioquia ilinin merkezi kenti. Orta Cordillera'nın ılıman Aburra Vadisinde, Porce Irmağı kıyısında, deniz düzeyinden 1.538 m yükseklikte yer alır. Bogota'dan sonra ülkenin ikinci büyük kentidir. Nüfus: 2.350.227.

<span class="mw-page-title-main">Türkçe Vikipedi</span> Vikipedinin Türkçe sürümü

Türkçe Vikipedi, Vikipedi'nin 5 Aralık 2002'de başlatılan Türkçe sürümüdür. Madde sayısına göre 25. en büyük Vikipedi sürümüdür. 19 Ekim 2024 günü saat 05.34 itibarıyla (UTC) 623.010 maddeye ulaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İngilizce Vikipedi</span> Vikipedinin İngilizce sürümü

İngilizce Vikipedi, Vikipedi'nin İngilizce sürümü. 6.000.000'u geçkin maddeye sahip olan İlk Vikipedi sürümü olarak, 15 Ocak 2001'de başlatıldı. Şu an en çok maddeye sahip Vikipedi sürümüdür. İkinci en büyük sürümü olan Sebuanca Vikipedi'den yaklaşık 800.000 fazla madde sayısına sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Tiran Uluslararası Havalimanı</span>

Tiran Uluslararası Havalimanı, Arnavutluk'un tek uluslararası havalimanıdır. Havalimanı çoğunlukla Rinas Uluslararası Havalimanı olarak bilinir. Arnavutluk'un Rinas köyünde bulunmaktadır. Başkent Tiran'ın 11 km kuzeybatısındadır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de iklim değişikliği</span>

Türkiye'de iklim değişikliği, Türkiye iklimindeki değişiklikleri, bu değişikliklerin etkilerini ve ülkenin bu değişikliklere nasıl uyum sağladığını kapsamaktadır. Türkiye'nin yıllık sıcaklıklarının yanı sıra en yüksek sıcaklıkları da yükselmektedir. 2020 yılı, Türkiye'de kayda geçmiş en sıcak üçüncü yıldı. Türkiye, iklim değişikliğinden büyük ölçüde etkilenecek olmakla beraber, şimdiden sert hava koşullarıyla karşı karşıya kalmaktadır. Bu durumun başlıca tehlikeleri kuraklık ve sıcak hava dalgalarıdır. Türkiye'nin mevcut sera gazı emisyonları, küresel toplamının yaklaşık %1'ine karşılık gelmektedir ve kömüre yoğun bir şekilde devlet desteği yapılması, Türkiye'nin enerji politikası kapsamındadır. Türkiye, Paris Anlaşması'nı Aralık 2015 yılında imzalamıştır. 4 Kasım 2016 tarihinde yürürlüğe giren anlaşma, Türkiye tarafından ancak 6 Ekim 2021 tarihinde onaylandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Türkiye'nin iklim değişikliğine uyum sağlamasını koordine etmektedir. Nehir havzasındaki su kaynakları ve tarım için iklim değişikliğine uyumu, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından planlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye İç Savaşı'ndaki silahlı gruplar listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu madde, Suriye İç Savaşı'nda faaliyet gösteren silahlı grupların bir listesidir. Savaş, Suriye hükûmeti ile müttefikleri, hükûmete muhalif gruplar ile müttefikleri, silahlı İslamcı ve cihatçı örgütler, ülkenin kuzeyindeki Kürtler ile müttefikleri ve Irak ve Şam İslam Devleti olmak üzere beş gruba ayrılır. Aşağıdaki liste, yalnızca silahlı faaliyet gösteren veya destek veren ülke ve kuruluşları içermekte, siyasi destek veren ülke ve kuruluşları kapsamamaktadır.

The Christian Science Monitor, Amerika Birleşik Devletleri'nin Massachusetts eyaletinin Boston şehri merkezli, uluslararası yayın yapan haftalık haber dergisi ve İnternet üzerinden günlük haber yayını yapan web sitesi. Christian Science Publishing Society tarafından yayınlanmaktadır.

Daily Sabah, İstanbul merkezli, Genel Yayın Yönetmeni koltuğunda İbrahim Altay'ın buluduğu ve günlük yayınlanan İngilizce gazete. 25 Şubat 2014'te yayın hayatına başlayan gazete, Turkuvaz Medya Grubu bünyesinde yayın hayatını sürdürmektedir.

Türkiye'de dinsizlik, ülkedeki dini inancın eksikliği, ilgisizliği veya reddinin boyutunu ifade eder. Anketlere göre, deistlerin, ateistlerin, agnostiklerin ve diğer bağımsız kişilerin nüfus içindeki payına ilişkin kesin tahminler farklılık gösterse de, Türkiye'de İslam baskın inançtır ve dinsizler azınlık oluşturmaktadır.

Zeytin Dalı Harekâtı muharebe düzeni, 20 Ocak 2018 tarihinde Türkiye ve Türkiye destekli Özgür Suriye Ordusu tarafından Suriye'nin Halep ilinin Afrin ilçesinde Suriye Demokratik Güçleri bünyesindeki PYD ve YPG'ye karşı başlattığı Zeytin Dalı Harekâtı adlı askerî harekâtta çatışan kuvvet, birlik, grup ve örgütleri kapsamaktadır.

Faith Alupo, Ugandalı siyasetçi.

Bobi Wine sahne adıyla tanınan Robert Kyagulanyi Ssentamu, Ugandalı bir politikacı, şarkıcı, aktör ve iş adamıdır. Wine 2021'de Uganda genel seçimlerine katılmış ancak 1986'dan beri görevdeki cumhurbaşkanı Yoweri Museveni'ye karşı kaybetmiştir. Wine sonuçlara itiraz etmiş ve ardından bir süre ev hapsinde tutulmuştur.

Muharrem Hilmi Şenalp, Türk mimardır. Eserleri genellikle Osmanlı mimarisinden esinlenmiştir. Kendi deyimiyle "yeni strüktürler deneyerek farklı bir uslûb oluşturmaya çalışmakta, taklide yeltenmeden alışılmışın dışında farklı bir mimari dil kullanmaya gayret etmektedir." Şenalp, Kanuni Sultan Süleyman için çalışan 16. yüzyıl mimarı Mimar Sinan'dan ilham alıyor.

Robinah Nabbanja, 8 Haziran 2021'de ofise aday gösterildikten sonra Uganda Başbakanı olan Ugandalı bir eğitimci ve politikacıdır. 14 Haziran 2021'de Parlamento tarafından resmen onaylandı. Uganda Devlet Başkanlığı Ofisinde Özel Görevler Elçisi görevine atanan Ruhakana Rugunda'nın yerini aldı. Uganda'nın ilk kadın başbakanıdır.

<span class="mw-page-title-main">2014 Libya yerel seçimleri</span>

2014 yılında Libya'da yerel seçimler yapıldı.

<span class="mw-page-title-main">Boda boda</span>

Boda boda, Doğu Afrika'da yaygın olarak bulunan bisiklet ve motosiklet taksileridir. Boda boda gibi motosiklet taksiler Afrika başta olmak üzere dünyanın farklı yerlerinde de mevcutken, boda boda terimi Doğu Afrika'ya özgüdür. Kenya'da ise daha çok piki piki denir. Doğu Afrika şehirlerinde çok sık kullanılmasının başlıca nedenleri, toplu taşıma için artan talep, krediyle motosiklet satın alma imkânı, ve Bajaj gibi Hint üreticilerden ucuz ithalat akışı gibi bir dizi faktöre bağlıdır. Bulundukları ülkelerde, sürücülere ulaşım seçenekleri ve sürücülere iş olanakları sağlarken aynı zamanda yol tehlikelerinin ve çarpışmaların, gereksiz yaralanma ve ölümlerin artmasına neden olabilir.

Joyce Rovincer Mpanga, Ugandalı siyasetçi ve eğitimci.