İçeriğe atla

Makedonyalı Pausanias

Makedonyalı Pausanias (Eski Yunanca: Παυσανίας τ τ τν Μακεδόνων βασιλεύς Pausanías ho tôn Makedónōn basileús), Makedonyalı II. Aeropus'un oğlu ve halefidir.[1][2] M.Ö. 394 yılında, III. Amyntas (II. Amyntas olarak da bilinir)[3] tarafından öldürüldü ve daha sonra III. Amyntas, Pausanias'ın yerini alarak Makedonya Kralı oldu.

Kaynakça

  1. ^ Diodorus Siculus, Bibliotheca historica, 14.84.6 28 Haziran 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Here he uses Theopompus of Chios as source.
  2. ^ "Pausanias (entry 5)" 28 Haziran 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. in William Smith, editor, Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology
  3. ^  "Amyntas II". Encyclopædia Britannica. 01 (11. bas.). 1911. ss. 900/901. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İskender</span> MÖ 336–323 yılları arasındaki Makedonya kralı

İskender, asıl adıyla III. Aleksandros veya yaygın adıyla Büyük İskender, Yunan Antik Makedonya Krallığı'nın M.Ö. 336–323 yılları arasındaki kralıdır. M.Ö. 356 yılında Pella'da doğdu ve 20 yaşında babası II. Filip'in yerine tahta geçti. İktidarının uzun yıllarını Güneybatı Asya ve Kuzeydoğu Afrika'da eşi benzeri görülmemiş büyük askerî seferlerle geçirdi ve 30 yaşına geldiğinde Yunanistan'dan Kuzeybatı Hindistan'a kadar uzanan antik dünyanın en büyük imparatorluklarından birini oluşturdu. Hükümdarlığı süresince girdiği hiçbir muharebede yenilmeyen Büyük İskender, pek çok uzman kişi tarafından tarihin en başarılı askerî komutanlarından birisi olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">II. Filip</span> Makendonyalı hükümdar

II. Filip, antik Yunan Makedonya Kralı. Rahip Isokrates tarafından Helen birliğini sağlayacak kişi olarak görülüyordu. MÖ 359-336 arasında Makedon krallığını üstlendi. Tahta geçer geçmez ilk iş olarak ülkesini askeri, siyasi ve ekonomik anlamda güçlü bir konuma getirdi, profesyonel ordu kurdu, mancınıklar geliştirdi. Sonraları Bisalt topraklarının madenlerini ele geçirdi. Pydina ve Potidai'yi ele geçirdi. Olympias ile evlenerek nüfuzunu güçlendirdi.

<span class="mw-page-title-main">Tork</span> bir kuvvetin nesnenin ekseninde, dayanak noktasında ya da çevresinde dönme eğilimi

Tork, kuvvet momenti ya da dönme momenti, bir cismin bir eksen etrafındaki dönme, bükülme veya burulma eğilimini dönme ekseni merkezine indirgeyerek ölçen fiziksel büyüklüktür. Torkun büyüklüğü moment kolu uzunluğuna, uygulanan kuvvete ve moment kolu ile kuvvet vektörü arasındaki açıya bağlıdır.

Alfabetik MS 200 yılına kadar Yunanca konuşan Akdeniz dünyasındaki önemli kişiler listesi.

Amyntas, Trocmi Tetrark'ı, MÖ 36 ve MÖ 25 yılları arasında Galatya ve sınırdaşı birkaç ülkenin Kralı olan ve Strabo'nun isminden bahsettiği çağdaşı Kelt soylusu.

<span class="mw-page-title-main">Attalos Hanedanı</span>

Attalos Hanedanı yaklaşık yüz elli yıl boyunca Anadolu'nun büyük bir kısmını yönetmiş, Pergamon Krallığı'nı kuran ve yöneten hanedandır. Merkezi günümüzde İzmir iline bağlı Bergama, antik Pergamon kentidir.

II. Nektanebo, Mısır'ın otuzuncu hanedanlığı'nın 3. ve son firavunudur. Ayrıca Antik Mısır'ın son yerli hükümdarıdır. Bu firavundan sonra Mısır tekrar Ahameniş Pers hakimiyetine girdi. Bundan birkaç sene sonra da Makedonyalı İskender, Mısır'ı fethetti.

Yunan mitolojisi'nde, Pallas Titanlardan biridir. Hesiodos'a göre, Kriyus ve Euribia'nın oğlu, Astraeus ve Perses'in kardeşi, Stiks'in kocası ve Zelus ("Şevk"), Nike ("Zafer"), Kratos ("Dayanıklılık") ve Bia'nın ("Şiddet") babasıdır. Gaius Julius Hyginus, "dev" olarak adlandırdığı Pallas'ın ayrıca Scylla, Fontes ("Çeşmeler") ve Lacus'un ("Göller") Stiks'den doğma babaları olduğunu belirtir. Pallas bazen savaş maharetinin ve bahar sefer mevsiminin Titan tanrısı olarak kabul edilir.

Kardiya, Antik Çağ, Trakya Chersonese'nin ana kentidir ve Melas Körfezi'nin başında bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Kalderon</span>

Kalderon, Ege Denizi üzerinde bulunan eski bir adadır. Ada, Homeros, Sofokles ve Pausanias tarafından bahsedilmiştir. En önemli özelliği Apollon tapınağı ve Hrisi adlı bir tanrıçası olduğu söylenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Orikon</span>

Orikon, Arnavutluk'un Avlonya ilinde bulunan bir Antik Yunan kentidir. Kent, Epir'in kuzey kesminde yer almakta olup günümüzde Arnavutluk Arkeoloji Parkı'nın bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Orestisli Pausanias</span> Antik Makedonyada asker, Kral II. Philipin katili

Orestisli Pausanias, II. Filip'in kişisel korumasının (somatophylakes) bir üyesiydi. MÖ 336'da muhtemelen Filip'in karısı Olympias'ın veya bir ihtimalle oğlu Büyük İskender'in emriyle Filip'e suikast düzenledi. Pausanias suikasttan kaçarken öldürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Kalidon yaban domuzu avı</span>

Kalidon yaban domuzu avı, Yunan efsanesindeki en önemli kahramanca maceralardan biridir. Truva Savaşı'ndan önceki nesilde yapılmıştır ve o neslin diğer büyük kahramanca macerası Argonotlar Seferi yolculuğunu ile hemen hemen aynı zamanda olmuştur. Avın amacı, Kalidon domuzunu öldürmektir. Domuz, Kral Oeneus, ayin esnasında Artemis'i onurlandırmayı unuttuğu için; tanrıça tarafından Aetolia'daki Kalidon'a zarar vermesi için gönderilmiştir. Meleager tarafından yönetilen avcılar, Yunanistan'ın önde gelen kahramanlarının çoğunu içerir. Çoğu anlatımda, postunu okla yaralayan büyük kadın kahraman Atalanta da vardır. Bu, bazı erkekleri çileden çıkarır ve trajik sonuçlar doğurur.

<span class="mw-page-title-main">Polidoros (Tebai)</span>

Yunan mitolojisinde, Polydoros veya Polydorus Thebai kralıydı.

<span class="mw-page-title-main">İnahos</span>

Yunan mitolojisinde, Inachus, Inachos veya Inakhos Argos'un ilk kralıydı ve Inachus Nehri'ne onun adı verilmiştir.

Lacedaemon ya da Lakedaimon, Lakonya'nın efsanevi kralıydı ve Yunan mitolojisinde, Pleaides'ten biri olan Taygete ve Zeus'un oğluydu. Eurotas'ın kızı prenses Sparta'dan, Sparta'nın kralı Amyclas ile Argos'un kraliçesi Eurydice'nin babası olmuştur. Taygete, daha önceki mitolojik anlatımlarda, Artemis ile bir ilişkilendirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sparta (mitoloji)</span>

Yunan mitolojisinde, Sparta, onun onuruna adlandırılan antik Sparta kentinin kraliçesiydi. Lakonya kralı Eurotas'ın iki kızından biriyd; kız kardeşi Tiasa idi. Pausanias'ın kaydettiği hikâyelere göre, babasının hiçbir erkek vârisi olmadığı için krallığını Lakedaimon'a miras bırakmıştır. Lakedaimon kral olduğunda, ülkenin adını Lacedaemon'a ve sakinlerini Lacedaemonianlar olarak anılacak şekilde değiştirdi ve karısının adını verdiği Sparta Şehri'ni kurdu. Lakedaimon'dan Amyclas ve Eurydice'nin annesi olmuştur. Eurydice de, Argos Kralı Acrisius'un karısıdır. Sparta, Apollon ve Zephyros tarafından sevilen, ancak bir disk atma oyunu sırasında Zephyros'un kıskançlığı nedeniyle ölen Hyacinthos'un büyükannesi oldu. Ayrıca Sparta Kralı Tyndareos ve kardeşi İkarios ile onların çocukları Clytemnestra, Kastor ve Penelope'nin de atasıydı.

Yunan mitolojisinde, Mantineus dinsiz Kral Lycaon'un elli oğlundan biriydi ve bir Argos prensiydi. Annesi ya bir naiad olan Cyllene, Nonacris veya bilinmeyen başka bir kadındı. Arkadya şehri olan Mantineia'yı kurdu.

Yunan mitolojisinde, Chrysippus ya da Chrysippos ya da Krisippos, Peloponez'de bulunan Elis'in kahramanlarından biriydi ve bazen Pisa'lı Chrysippus olarak anıldı.

Derbe, Dervi veya Derveia Anadolu'da Galatya'nın ve daha sonra Likaonya'nın ve daha sonra Isauria ve Kapadokya'nın bir şehriydi. Elçilerin İşleri'nde Acts 14:6, Acts 14:20, Acts 16:1 ve Acts 20:4 bahsedilmiştir. Derbe, İncil'in sakinleri tarafından en baştan kabul edildiği Yeni Ahit'te adı geçen tek şehir olması nedeniyle dikkate değerdir.