İçeriğe atla

Makedonya Havayolları

Makedonya Havayolları
IATAICAOÇağrı Kodu
MC MCS[1]MACAIR
Kuruluş1992
Faaliyet sonlandırma2003
HublarıAtina Eleftherios Venizelos Uluslararası Havalimanı
Odak şehirlerSelanik Uluslararası Havalimanı
Sık uçuş programıIcarus Frequent Flyer Program
Uçak filosu3
Ortak şirketlerOlympic Airlines
Ticari işletme merkeziAtina, Yunanistan
Vikiveri öğesi

Makedonya Havayolları (Yunanca: Makedonikes Aerogrammes), Yunanistan'ın eski ulusal bayrak taşıyıcısı Olympic Airways'in bir yan kuruluşuydu. Şirket, 2003 yılında Olympic Airways'in operasyonlarını devraldığında faaliyetlerini durdurdu ve Olympic Airlines olarak yeniden adlandırıldı.

Olympic Airways'in özelleştirilmesi ve Olympic Air'in kurulmasının ardından şirketin yeni CEO'su Andreas Vgenopoulos tarafından Kuzey Yunanistan'da Makedonya Havayolları adını taşıyan bir yan kuruluş kurulacağı açıklandı.[2] Ancak şu ana kadar bu konuda daha resmi bir açıklama yapılmadı.

Tarihi

1992 – 2003

Makedonya Havayolları, 1992 yılında Yunan ulusal havayolu şirketi Olympic Airways'in charter yan kuruluşu olarak kuruldu. Olympic Airways yönetim kurulu, 1992 yılında grubun charter yan kuruluşu Olympic AirTours'un adını değiştirmeye karar verdi ve Makedonya Havayolları markası oluşturuldu. Şirketin iki yıl sonra 1994 yılında komşu Kuzey Makedonya Cumhuriyeti'nde kurulan MAT Makedonya Havayolları ile hiçbir alakası yoktu.

Geçmişteki filosu

Şirketin logosu
Makedonya Havayolları Filosu
Uçak İşletilmiş Faaliyette Notlar
Boeing 727-200
4
1998
İkisi Aviogenex'ten kiralandı
Boeing 737-400
4
1999
McDonnell Douglas MD-82
2
2003
İkisi de Safair'den kiralandı
Toplam 10-

Kaynakça

  1. ^ "Operators by state" (PDF). icao.int. 4 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 16 Nisan 2015. 
  2. ^ "Olympic Air: Official first landing in Thessaloniki" (Yunanca). Imerisia Online. 1 Ekim 2009. 17 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ekim 2009. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Olympic Airlines</span>

Olympic Airlines (OA),, Yunanistan'ın bayrak taşıyıcı ulusal havayolu şirketiydi. 2009 Kasım'ından itibaren havayolu yaşadığı mali krizden dolayı özelleştirilerek Olympic Air adı altında ve yeni filosuyla uçuşlarına başlamıştır. OA'nin ana merkezi Atina'da (Spata) bulunan Atina Uluslararası Havalimanı'ydı (ATH). Ayrıca Selanik'teki Selanik Uluslararası Havalimanı'nda (Makedonia) (SKG) ve Rodos Uluslararası Havalimanı'nda (Diagoras) da (RHO) birer merkezi bulunmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Onur Air</span> Türk hava yolu şirketi (1992–2021)

Onur Air, 14 Nisan 1992'de kurulan merkezi İstanbul Atatürk Havalimanı olan ve düşük maliyetli taşımacılık hizmeti veren bir Türk firmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Lufthansa</span> Havayolu şirketi

Deutsche Lufthansa AG, Avrupa'nın 2. en büyük dünyanın ise 9. en büyük havayolu şirketidir. Lufthansa yarı özel yarı kamusal şirket olup Almanya'nın en önemli markalarından biridir. Almanya'nın ulusal havayolu şirketidir. Kendi bünyesinde yaklaşık 100 ülkede 200 çeşit uçuş noktasına ve diğer ortak havayolları ile dünyada yaklaşık 410 uçuş noktasına hizmet sağlamaktadır. 2008 yılında dünyanın en iyi hava yolu şirketi seçilmiştir. Lufthansa'nın filosu Avrupa'nın en büyük havalimanlarından olan Frankfurt Havalimanında bulunmaktadır. Lufthansa AG ayrıca Swiss International Air Lines ve Austrian Airlines'ın sahibidir. Lufthansa 1997 yılından beri her yıl dünyadaki en iyi transatlantik seçilmektedir.

Thai Airways International Public Company Limited Tayland'ın 1960'ta kurulan ulusal havayolları şirketidir. Merkezi Suvarnabhumi Airport (havaalanı) ve Star Alliance´ın kurucu üyelerindendir. Bangkok´tan New York ve Los Angeles´e non-stop uçuş bağlantısı ile, varsayılan en uzun menzil ve aktarmasız uçuşlardan birkaçını sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Virgin Atlantic Airways</span>

Virgin Atlantic Airways Ltd %51'i Birleşik Krallık Virgin Group ve %49'u Delta Air Lines havayollarına ait bir şirkettir.

<span class="mw-page-title-main">Air Berlin</span>

Air Berlin PLC & Co. Luftverkehrs KG Berlin merkezli Alman havayolu şirketiydi. Yolcu sayısı bakımından airberlin, Lufthansa'dan sonra Almanya'daki en büyük ikinci havayolu şirketiydi.

<span class="mw-page-title-main">Olympic Air</span> Yunan Havayolu

Olympic Air Yunanistan'ın millî ve bayrak taşıyıcı havayolu şirketidir. 2009 yılında yaşadığı mali kriz nedeniyle Olympic Havayolları'nın özelleştrilmesiyle kurulan bir havayolu şirketidir. Filosu 32 uçaktan oluşmaktadır ve eski şirketin aksine uzun uçuş ağını kaldırmıştır. 2010 yılının Şubat ayında en büyük rakibi olan diğer Yunan şirketi Aegean Airlines yani Ege Havayolları'yla birleşme kararı almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Saga Hava Yolları</span> Türkiye merkezli havacılık şirketi

Saga Hava Yolları İstanbul, Türkiye merkezli bir havayolu şirketidir. Tarifeli iç ve dış hat seferi yapmayan şirketin operasyon şekli ağırlıklı olarak uçakların ekipleri ile birlikte başka havayollarına kiralanmasıdır. Pakistan International Airlines, Onur Air, Air Algérie, Pegasus Hava Yolları, Air Malta, Sky Airlines, Mahan Air, Sudan Airways, Shaheen Air gibi havayolu şirketlerine kiralama hizmetini vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Atina Eleftherios Venizelos Uluslararası Havalimanı</span> Atinada bulunan uluslararası havalimanı

Atina Elefterios Venizelos Uluslararası Havalimanı Yunanistan'ın başkenti Atina'da bulunan uluslararası havalimanıdır. Atina ve Attika bölgesi'ne hizmet vermektedir. Aegean Airlines, Hellenic Imperial Airways ve Olympic Air havayolu şirketlerinin ana merkezidir. Yunan devlet adamı Elefterios Venizelos'un ismi verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Aegean Airlines</span>

Aegean Airlines Yunanistan'ın yolcu sayısı, uçak sayısı ve uçuş noktası sayısı bakımından en büyük havayolu şirketi. 2010 yılından bu yana Star Alliance üyesi olan şirket; Atina ile Selanik'ten yurt içi ve yurt dışı noktalara tarifeli ve tarifesiz (charter) uçuşlar düzenlemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Oman Air</span>

Umman Air Umman'ın ulusal havayoludur. Umman'ın başkenti olan Maskat şehrinde bulunan Maskat Uluslararası Havalimanı'na bağlı olarak, yurt içi ve yurt dışı yolcu hizmetleri, bölgesel hava taksi ve charter uçuşları düzenlenmektedir. Ana üssü Maskat Uluslararası Havalimanı'dır. Umman Air, Arap Hava Taşıyıcıları Örgütü üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Ada Air</span> Arnavutlukta 1991-2007 havayolu

Ada Air; 1991-2007 yılları arasında Tiran merkezli hizmet vermiş olan bir bölgesel havayolu şirketiydi. Arnavutluk'tan İtalya'nın Bari kentine uçuşlar düzenleyen şirketin ana üssü Tiran Uluslararası Havalimanı'ydı.

Bulgaria Air ; merkezi Sofya'daki Sofya Havalimanı'nda, Bulgaristan'ın bayrak taşıyıcısı havayoludur. Şirketin sahibi Chimimport AD'dir ve şirket ülkedeki pazar payında liderdir. Havayolu, Avrupa, Orta Doğu ve Rusya'daki varış noktalarına kısa ve orta mesafe uçakları işletmektedir. Şirketin Bulgaristan'daki odak şehirleri Burgaz ve Varna'dır. 2018 yılında şirket 5.995 uçuşta toplam 1.267 milyon yolcu taşıdı.

<span class="mw-page-title-main">Royal Air Maroc</span>

Royal Air Maroc, kısaca RAM olarak bilinen, Fas bayrak taşıyıcı havayolu şirketidir. RAM tamamen Fas hükümetine aittir ve genel merkezi Kazablanka-Anfa Havaalanı'ndadır. Şirket V. Muhammed Uluslararası Havalimanı'ndaki ana üssünden Fas'ta iç hat ağı, Afrika, Asya, Avrupa, Kuzey ve Güney Amerika'ya uluslararası uçuşlar ve ara sıra Hac seferleri için charter seferleri düzenlemektedir.

Air Botswana Corporation, merkezi Gaborone'de bulunan Botswana'nın devlete ait ulusal bayrak taşıyıcı havayoludur. Sir Seretse Khama Uluslararası Havalimanı'ndaki ana üssünden tarifeli yurt içi ve bölgesel uçuşlar gerçekleştirmektedir. Air Botswana birkaç yıldır zarar etmektedir.

Fiji Airways, Fiji'nin bayrak taşıyıcı havayolu şirketidir ve Fiji'deki merkezlerinden Avustralya, Yeni Zelanda, Samoa, Tonga dahil 13 ülkeye ve 23 şehre uluslararası hizmetler sunmaktadır. Bu ülkelerden bazıları Tuvalu, Kiribati, Vanuatu ve Solomon Adaları (Okyanusya), Amerika Birleşik Devletleri, Hong Kong ve Singapur'dur. 108 uluslararası destekten oluşan geniş bir ağa sahiptir. Şirket 3 Temmuz 2018'de Japonya'ya (Tokyo-Narita) doğrudan uçuşlarına başladı. Fiji Airways grubu, Fiji'ye uçan tüm ziyaretçilerin yüzde 64'ünü getiriyor, 1000'den fazla çalışan istihdam ediyor ve 815 milyon FJD'nin üzerinde gelir elde ediyor.

<span class="mw-page-title-main">Atlas Air</span>

Atlas Air, Inc., Atlas Air Worldwide Holdings'in tamamına sahip olduğu bir iştiraki olup, New York'un Harrison ilçesindeki Purchase'ta bulunan bir kargo havayolu, yolcu charter havayolu ve uçak kiralayıcısıdır. Havayolu, adını Yunan mitolojisinde bir Titan olan Atlas'tan almıştır. Uçaklarının kuyruğundaki sembol, altın bir dünya taşıyan altın bir adamdır. Toplam 55 Boeing 747 uçağından oluşan birleşik filosuyla Atlas, bu filo türünde dünyanın en büyük operatörüdür. Havayolunun 2019 yılı sonu itibarıyla 3.587 çalışanı vardır ve 119 ülkede 425 destinasyonda faaliyet gösteriyordu.

<span class="mw-page-title-main">Cargolux</span>

Cargolux, resmi adı Cargolux Airlines International S.A., genel merkezi ve bağlantı merkezi Lüksemburg Havalimanı'nda bulunan bir Lüksemburg kargo havayolu şirketidir. Küresel bir ağ ile Avrupa'nın en büyük tarifeli sadece kargo hizmeti veren havayolundan biridir. Charter uçuşlar ve müşterilere bakımı hizmeti de verir. Cargolux, 2018 itibarıyla 50'den fazla ülkede 85 ofise sahiptir ve 250'den fazla noktaya küresel taşımacılık ağı işletmektedir.

<span class="mw-page-title-main">SW Business Aviation</span>

Silk Way Business Aviation, Bakü, Azerbaycan merkezli ve ayrıca tüm Azerbaycan havalimanlarında temsil edilen bir havayolu ve taşıma şirketidir.

<span class="mw-page-title-main">Nouvelair</span>

Nouvelair, Tunus merkezli bir havayolu şirketidir. Şirket, 1989 yılında Air Liberté Tunisie adıyla Air Liberté'nin charter kuruluşu olarak kurulmuştur. Şirketin merkezi Münestir'de Dakile Tuist Bölgesi'nde yer almaktadır.