İçeriğe atla

Makedon Bilim ve Sanat Akademisi

Koordinatlar: 41°59′47″K 21°26′30″D / 41.99639°K 21.44167°D / 41.99639; 21.44167
Makedon Bilim ve Sanat Akademisi
Македонска академија на науките и уметностите
Makedonya Bilim ve Sanat Akademisi'nin merkezi
Harita
Kuruluş22 Şubat 1967[1]
AmaçBilimi ve sanatı izlemek ve teşvik etmek[2]
MerkezÜsküp, Kuzey Makedonya
Koordinatlar41°59′47″K 21°26′30″D / 41.99639°K 21.44167°D / 41.99639; 21.44167
Resmî dillerMakedonca
BaşkanLjupco Kocarev[3]
Başkan YardımcısıGazanfer Bayram
Zivko Popov
Genel SekreterIzet Zeqiri
ÜyelikALLEA, UAI, IAP, ICSU
Resmî sitemanu.edu.mk

Makedon Bilim ve Sanat Akademisi (Makedonca: Македонска Академија на Науките и Уметностите, МАНУ) Kuzey Makedonya'da önemli bir akademik kurumdur.

Tarihi

Bilim ve Sanat Akademisi, bilim ve sanatı izlemek ve teşvik etmek amacıyla 23 Şubat 1967'de Makedonya Sosyalist Cumhuriyeti meclisi tarafından ülkenin en yüksek bilimsel, ilmi ve sanatsal kurumu olarak kuruldu.[4] Akademinin hedefleri, kültürel mirası ve doğal kaynakları araştırmak, bilime ve sanata ilişkin ulusal bir politikanın planlanmasına yardımcı olmak, bilimsel ve ilmi araştırmaları teşvik etmek, koordine etmek, organize etmek ve özellikle Kuzey Makedonya ile ilgili alanlarda bu hedefleri yürütmek. Akademi, üyelerinin bilimsel, ilmi ve sanatsal çabalarını kolaylaştırır ve en güncel metodoloji ve bilimsel bilgilerin ve en son araştırmaların sonuçlarının kullanılmasını teşvik eder. Aynı zamanda bilim ve sanat alanlarında uluslararası işbirliğini geliştirmek için de çalışır.

Günümüzde

Akademinin en yüksek organı, tüm üyelerinin bulunduğu meclisidir. Meclis, Akademi'nin tüzüğü, mali planı, bölümleri ve bilim, ilim ve sanat birimlerinin kurulması gibi organizasyon ve genel faaliyetlerine ilişkin yasal düzenlemeleri yapmakla görevlidir. Meclis, Akademi başkanını, başkan yardımcısını ve sekreterini ve birkaç Başkanlık üyesini seçer. Akademi'nin asil, yabancı ve fahri üyelerini de seçer. Üyelerin seçimi, her üç yılda bir Akademi'nin asil üyelerinin gizli oylamasıyla çoğunluk oyuyla yapılır.

İhtilaf

Makedon Ansiklopedisi, 2009 yılında Akademi tarafından yayınlanan Kuzey Makedonya'nın tek bilimsel ansiklopedisidir. Ansiklopedinin çıkarılması içeriği nedeniyle ciddi bir protestoya neden oldu ve yazarları ağır eleştirilere maruz kaldı. Komşu Yunanistan, Bulgaristan, Kosova ve Arnavutluk'ta bu tür tepkiler ortaya çıktı. Ansiklopedi acilen geri çekildi. Bunun arkasındaki sebep, Amerikalı ve İngiliz diplomatlarından gelen siyasi baskıdır.[5]

Şubat 2021'de Akdemi üyeleri, kurumun adının bir parçası olarak "Kuzey Makedonya" ifadesinin dahil edilmesine yönelik son Kanun teklifinin geri çekilmesini talep etti. Yine de Makedonya Parlamentosu kabul etti. Bulgaristan ve Yunanistan ile imzalanan ikili anlaşmalara yönelik sert eleştiriler, bu ulusal kurumun doğrudan hükûmetin etkisi altında olmadığını gösterdi. Akademi başkanı, Prespa Anlaşması'nı bölgesel istikrarsızlaştırma faktörü olarak nitelendirdi ve Bulgaristan ile yapılan anlaşmanın etnik Makedonları "aşağılayıcı" konuma soktuğunu söyledi.[6]

Galeri

Kaynakça

  1. ^ "Establishment of MASA". MACEDONIAN ACADEMY OF SCIENCES AND ARTS. 2 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Eylül 2018. 
  2. ^ "Mission". MACEDONIAN ACADEMY OF SCIENCES AND ARTS. 2 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Eylül 2018. 
  3. ^ "Leadership – MASA". manu.edu.mk. 2 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Eylül 2018. 
  4. ^ Vojislav Ilić (1971). Živan Milisavac (Ed.). Jugoslovenski književni leksikon [Yugoslav Literary Lexicon] (Sırp-Hırvatça). Novi Sad (SAP Vojvodina, SR Serbia): Matica srpska. s. 293. 
  5. ^ Macedonia embroiled in encyclopaedia row. Oct 13, 2009, Euractiv. 20 Nisan 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  6. ^ Macedonian Academy of Arts and Sciences says no to “North”. Macedonia Times, February 25, 2021. 20 Nisan 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Makedonya</span> Balkanlarda bir ülke

Kuzey Makedonya, resmî adıyla Kuzey Makedonya Cumhuriyeti, Balkanlar'da denize kıyısı olmayan bir ülkedir. 1991'de Yugoslavya'dan ayrılarak bağımsız olmuştur. Kuzeyde Sırbistan ve Kosova, batıda Arnavutluk, güneyde Yunanistan, doğuda Bulgaristan ile komşudur. Makedonya'nın kuzeyden üçte birlik bölümünü kaplamaktadır. Nüfusu yaklaşık 2 milyondur. Başkenti ve en büyük şehri Üsküp'tür ve nüfusun dörtte biri bu şehirde yaşar. Ülkedeki en büyük etnik grup Güney Slavlarına dâhil olan Makedonlardır. Arnavutlar nüfusun %25'ini oluşturur ve en büyük azınlıktır. Türkler, Çingeneler, Sırplar, Boşnaklar ve Ulahlar diğer etnik gruplardır.

<span class="mw-page-title-main">Akademi</span> yükseköğrenim kurumu

Akademi, en geniş tanımıyla yükseköğrenim kurumu anlamına gelir. Günümüzde bilim, edebiyat ve sanat konularını tartışmak için bir araya gelen üyelerin oluşturduğu kurumlara da akademi denir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Bilimler Akademisi</span>

Türkiye Bilimler Akademisi, Türkiye'de tüm bilim alanlarındaki araştırmaları, bilim insanlığını ve araştırıcılığı özendirmek ve bu alanlarda emeği geçenleri onurlandırmak; gençleri bilim ve araştırma alanına yöneltmek; Türkiye’deki bilim insanları ve araştırıcıların toplumsal statülerinin yükseltilmesi ve korunmasına çalışmak; bilim ve araştırma standartlarının yükseltilmesine yardım etmek amacıyla 1993'te kurulan, tüzel kişiliğe, bilimsel, idari ve mali özerkliğe sahip yüksek bilim kuruluşu, Türkiye'nin ulusal bilimler akademisidir. Uluslararası Bilim Konseyi'nin üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">En İyi Kadın Oyuncu Akademi Ödülü</span> Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından sinema endüstrisinde çalışan aktrislere verilen ödül

En İyi Kadın Oyuncu Akademi Ödülü Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından sinema endüstrisinde çalışan aktrislere verilen ödüldür. Ödüle aday olacak oyuncular, Akademi'nin sadece oyunculuk branşına dahil olan kişilerin kullandığı devredilebilir tek oy sistemi ile belirlenir. Kazananlar ise Akademinin tüm üyelerinin oyları ile çoğulcu oya göre belirlenir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Millî İlimler Akademisi</span>

Azerbaycan Millî İlimler Akademisi veya Azerbaycan Ulusal Bilimler Akademisi, Azerbaycan'ın ana bilimsel kurumudur. 1945'te Bakü'de kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kraliyet Sanat Akademisi</span> Londrada bulunan sanat akademisi

The Royal Academy of Arts, Piccadilly, Londra'da bulunan bağımsız ve özel sanat enstitüsü. Önemli sanatçı/akademisyenler tarafından yönetilen akademinin amacı: Görsel sanatlardan haz almayı, takdir etmeyi ve yaratıcılığı; sergi, eğitim ve tartışma yoluyla desteklemektir.

<span class="mw-page-title-main">Rus Bilimler Akademisi</span>

Rusya Bilimler Akademisi (RBA) Rusya ulusal akademisidir. Bu akademi bütün Rusya Federasyonu sınırları içerisinde, bilimsel araştırma enstitüleri ağına ve buna ek olarak kütüphaneler, hastaneler ve yayın organları gibi sosyal ve bilimsel birimlere de sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Makedonya'da İslam</span>

Kuzey Makedonya'da İslam, ülkede Hristiyanlık'tan sonra en çok takipçisi olan dindir. 2002 yılında yapılan nüfus sayımına göre 2.022.547 vatandaştan 674.015'i Müslümandır. Bu oran toplam nüfusun %33,33'ünü teşkil etmektedir. Bu oranlara göre Kuzey Makedonya; Türkiye, Kosova, Arnavutluk ve Bosna Hersek ardından en fazla Müslüman vatandaşı barındıran 5. Avrupa ülkesidir.

Kuzey Makedonya'da futbol, en popüler spor dalıdır. Futbol, Kuzey Makedonya Futbol Federasyonu tarafından yönetilmektedir. Ülkenin millî takımı FIFA ile UEFA'nın resmi organizasyonlarına katılma hakkına sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk Bilimler Akademisi</span>

Arnavutluk Bilimler Akademisi, 1972 yılında kurulan Arnavutluk'taki en önemli bilimsel kurumdur. Kurum, Arnavutluk'un içinde ve dışında bulunan araştırma merkezlerinde ve diğer organizmalarda yer alan "akademisyenler" olarak da adlandırılan en seçkin bilim insanlarını içermektedir. Akademi 28 üye, 11 ilişkili üye ve 26 onur üyesine sahiptir. Akademi iki bölümden oluşmaktadır:

Nikola Klyusev, Makedon akademisyen ve politikacı. ülkenin 1991 yılında Yugoslavya'dan bağımsızlığını kazanmasının ardından, 27 Ocak 1991 - 17 Ağustos 1992 tarihleri arasında Makedonya'nın ilk başbakanı olarak görev yaptı.

Kuzey Makedonya, 2019 Eurovision Şarkı Yarışması 'na katılmıştır. Makedon yayıncı Makedonya Radyo Televizyon Kurumu (MRT) tarafından İsrail'in başkenti Tel Aviv'de yapılan 2019 yarışması'nda Kuzey Makedonya'yı temsil eden katılımcı Görevlendirme yöntemiyle "Proud" adlı şarkısıyla Tamara Todevska'yı seçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Romanya Akademisi</span> bi̇li̇m akademi̇si̇

Romanya Akademisi, 1866 yılında Romanya'nın başkenti Bükreş'te kurulan bir kültür forumdur. Bilimsel, sanatsal ve edebi alanları kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Sırp Cumhuriyeti Bilim ve Sanat Akademisi</span>

Sırp Cumhuriyeti Bilim ve Sanat Akademisi, Sırp Cumhuriyeti'nde 1996 yılında kurulan bilim ve sanat alanındaki en yüksek temsilci kurumdur. Banja Luka merkezli olan kurumun Sosyal Bilimler; Edebiyat ve Sanat; Doğa, Matematik ve Teknik Bilimler ve Tıp Bilimleri olmak üzere dört bölümü vardır.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan Ulusal Bilimler Akademisi</span>

Gürcistan Ulusal Bilimler Akademisi (GUBA), Gürcistan'ın önde gelen akademilerindendir. Kasım 1990'a kadar Gürcistan SSR Bilimler Akademisi adı kullanılıyordu. Akademi, Gürcistan'daki bilimsel araştırmaları koordine eder ve yabancı ülkelerin akademileri ve bilim merkezleriyle ilişkiler geliştirir.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Makedonya'da tarihyazımı</span>

Kuzey Makedonya'da tarih yazımı, o ülkenin tarihçileri tarafından kullanılan tarihsel çalışmaların metodolojisidir. SR Makedonya'nın Yugoslavya'nın bir parçası olduğu 1945'ten beri geliştirilmiştir. Stefan Troebst'e göre, Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti dönemindeki Marksist tarih yazımı ile neredeyse aynı gündemi korudu. Yugoslav dönemiyle yakından ilişkili olan ve o dönemin gerçek ulusal mitleri üzerinde çalışan Makedon tarihçilerin nesli hala kurumlardan sorumlu. Aslında, tarih yazımı alanında Yugoslav komünizmi ve Makedon milliyetçiliği yakından ilişkilidir. Ulf Brunnbauer'e göre, modern Makedon tarih yazımı son derece siyasallaşmış, çünkü Makedon ulus inşa süreci hala gelişme aşamasında. Farklı yaklaşımlar önerilmez ve alternatif görüşleri ifade eden insanlar ekonomik sınırlamaları, akademik kariyerbaşarısızlığını ve "ulusal hainler" olarak damgalanmayı göze almaktadırlar. Troebst 1983 yılında, SR Makedonya'daki tarihi araştırmaların hümanist ve uygar bir son olmadığını, doğrudan siyasi eylemle ilgili olduğunu yazmıştı. Modern Avrupa'da historiyografi ve siyasetin karşılıklı bağımlılığı böyle bir olgu gözlenmemiştir. Etnik Makedonlar 20. yüzyıl öncesi birincil kaynaklarda nadiren yer alsalar da, son zamanlarda Makedon ulusunun Balkanlar'daki en eski millet olduğu şeklindeki aldatıcı fikri, Antik çağlardan Modern zamanlara kesintisiz bir şekilde dayatmak için bir ulus inşa projesi tanıtıldı. Bazı yerli ve yabancı bilim adamları, amacı tarih boyunca ayrı bir Makedon ulusunun sürekli varlığını onaylamak olan inkârcı bir tarih yazımının bu gündemini eleştirdiler. Bu tartışmalı dünya görüşü, modern etnik ayrımları geçmişe yansıttığı için tarih dışıdır. Tarihin böylesine güçlendirilmiş, etnosantrik bir okuması, Makedon ulusal kimliğinin çarpıtılmasına katkıda bulunur ve tarihi bir akademik disiplin olarak alçaltır. Bu tür tarihyazımları altında nesiller boyu öğrenci sahte tarih eğitimi aldı.

<span class="mw-page-title-main">Makedon milliyetçiliği</span>

Makedon milliyetçiliği, ilk olarak 19. yüzyılın sonlarında Makedonya bölgesinin özerkliğini Osmanlı İmparatorluğu'ndan almaya çalışan ayrılıkçılar arasında oluşan etnik Makedonlar arasındaki milliyetçi fikir ve kavramların genel bir adıdır. Fikir, 20. yüzyılın başlarında, Makedonya Slavları arasında etnik milliyetçiliğin ilk ifadeleriyle birlikte gelişti. Ayrı Makedon milleti, II. Dünya Savaşı'ndan sonra Yugoslavya'nın bir parçası olarak "Makedonya Sosyalist Cumhuriyeti"nin kurulmasıyla tanındı. Daha sonra Makedon tarih yazımı, Orta Çağ'dan 20. yy'a kadar süregelen olayları anlatırken etnik Makedonlar ile Bulgar figürleri arasında tarihi bağlar kurdu.

<span class="mw-page-title-main">Bulgaristan-Kuzey Makedonya ilişkileri</span>

Bulgaristan-Kuzey Makedonya ilişkileri, Bulgaristan Cumhuriyeti ile Kuzey Makedonya arasındaki ikili ilişkileri ifade eder. Her iki ülke de Avrupa Konseyi ve NATO üyesidir. Bulgaristan, Avrupa Birliği üyesidir. Kuzey Makedonya 2004'ten beri AB'ye katılmaya çalışırken, AB hükûmeti Mart 2020'de üyelik müzakerelerine girme iznini resmen verdi. Bununla birlikte, Kuzey Makedonya ve Bulgaristan, komşuluk ilişkilerini karmaşıklaştırmıştır, bu nedenle Bulgar faktörü, Makedonya siyasetinde "B-kompleksi" olarak bilinir.

Makedon Ansiklopedisi Kuzey Makedonya'nın bilinen tek bilimsel ansiklopedisidir. Makedonya Bilim ve Sanat Akademisi tarafından 2009 yılında yayınlandı ve Sözlük Merkezi tarafından düzenlenmiş ve baş editörü Blaže Ristovski'nin rehberliğinde 260 çalışanın hazırlanmasında yer almıştır. Makedonya Cumhuriyeti hükûmetinin mali desteğiyle 2.000 nüsha basıldı, ancak sadece 300 nüsha satıldı veya verildi. Geriye kalan 1.700 kopya, ansiklopedi çıkarılması nedeniyle piyasadan çekildi, içeriği nedeniyle büyük bir protesto fırtınasına neden oldu ve çeşitli ülkeler tepki gösterdi. Yine de ücretsiz olarak indirilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Kosova Bilim ve Sanat Akademisi</span>

Kosova Bilim ve Sanat Akademisi Kosova'nın ulusal akademisidir.