İçeriğe atla

Makarios Melissenos

Makarios Melissenos
Metropolit ve tarihçi
KiliseDoğu Ortodoks Kilisesi
MakamMonemvasia Metropoliti
DoğumMora, Yunanistan, Osmanlı imparatorluğu
Ölüm1585
Napoli, Napoli Krallığı

Makarios Melissenos (YunancaΜακάριος Μελισσηνός), doğum adı Makarios Melissourgos (Μακάριος Μελισσουργός), Yunan âlim ve Monemvasia metropolitidir. 1585 yılında ölmüştür.

Hayatı

Makarios Melissourgos ismiyle Mora'da zengin bir toprak sahibi ailenin çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. 1571'de İnebahtı Deniz Muharebesi'nin ardından Osmanlı İmparatorluğu'na karşı bir ayaklanma planına dahil olunca Napoli'ye kaçmak zorunda kaldı.[1]

Napoli'de adını Bizans aristokrat ailesini yansıtan Melissenos olarak değiştirdi ve birkaç eser üretti. Bunların arasında Monemvasia piskoposlarının bir listesi, şehrin tarihi ve tanımı ve Melissenos ailesinin üyelerinin bir listesi vardı.[1] Ayrıca, Georgios Frantzis'in Chronicon Minus eserinin Georgios Akropolitis, Nikiforos Grigoras ve diğer yazarlardan sağlanan ek materyallerle genişletilmiş bir revizyonu olan Chronicon Maius (1573-1575) eserini üretmek için Andreas Darmarios ile işbirliği yaptı, bu nedenle bu yeni versiyon Pseudo-Frantzis olarak da adlandırılır. 1258-1477 dönemini kapsayan bu eser, özellikle 1453'te İstanbul'un Fethi'ne ilişkin görgü tanığı anlatımı taşıdığı için önemli bir tarihsel kaynaktır, ancak materyalinin gerçekliği konusunda şüpheler devam etmektedir.[1] Daha önceki araştırmalar, Melissenos'un, kendisi için artan yetkileri metropol olarak meşrulaştırma niyetiyle İmparator II. Andronikos'a atfedilen bir sahte Hrisobullos logos basılmasından da sorumlu olduğuna inanmaktadır.[2] Bununla birlikte, bu iddia, yakın zamanda Haris Kalligas tarafından kanıtların ve tarihlerin yeniden değerlendirmesi ile Hrisobullos'un özgünlüğü 1314 olarak belirlenmiştir.[3] Makarios Melissenos, Napoli'de 1585 yılında ölmüştür.[1]

Kaynakça

Özel
  1. ^ a b c d ODB, "Melissenos, Makarios" (E. M. Jeffreys, A. Kazhdan), ss. 1335–1336.
  2. ^ M. Dölger, Kaiserregesten, n° 1897; Binon St. "L'histoire et la légende de deux chrysobulles d'Andronic II en faveur de Monembasie: Macaire ou Phrantzès?" Échos d'Orient, tome 37, n°191-192, 1938. ss. 274-311. DOI:10.3406/rebyz.1938.2999
  3. ^ Haris Kalligas (1984). Byzantine Monemvasia (PDF) (PhD). King's College. ss. 373–388.  See also Haris Kalligas (1990). Byzantine Monemvasia: The Sources (Tez). ss. 227–239. 
Genel

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">I. İsaakios</span>

I. İsaakios Komninos, 1057-1059 yılları arasında tahtta kalan Bizans imparatoru.

<span class="mw-page-title-main">Komninos Hanedanı</span>

Komninos Hanedanı,, 1081-1185 döneminde Bizans İmparatorluğu imparatorları olarak ve sonradan 1204-1461 döneminde Trabzon İmparatorluğu imparatorları olarak görev yapan bir hanedan. Bu hanedan mensupları geç Bizans döneminde önemli devlet mevkilerinde görev yapan bir soylu sülale mensuplarıdır. Komninos hanedanı ve sülalesi üyeleri diğer önemli ve tanınmış Bizans hanedan ve sülaleleri ile karşılıklı evlilikler yaparak yakın ilişkiler kurmuştu.

<span class="mw-page-title-main">II. İoannis (Trabzon imparatoru)</span> Trabzon İmparatoru

II. İoannis Megas Komninos, 1280 yılından 1297 yılına kadar Trabzon İmparatorluğu'nun imparatoru. I. Manuil ile üçüncü karısı Trabzon soylusu İrini Syrikaina'nın en küçük oğludur. Öz ağabeyi Georgios'un Moğol İlhanı Abaka Han tarafından esir edilmesinden sonra tahta çıkmıştır.

<span class="mw-page-title-main">IV. İoannis (Trabzon imparatoru)</span>

IV. İoannis Megas Komninos, , 1429 yılından 1459 yılına kadar Trabzon İmparatorluğu'nun imparatoru. Trabzon imparatoru IV. Aleksios ile karısı Theodora Kantakuzini'nin oğludur.

<span class="mw-page-title-main">Sebastokrator</span>

Sebastokratōr, Geç Bizans İmparatorluğu kıdemli saray ünvanıdır. Ayrıca İmparatorluğun komşusu ve etkisindeki devletlerde de kullanılmıştır. Sebastokratores karısına verilen dişil ünvan sebastokratorissa, sebastokratitsa idi.

Nikiforos Melissenos,, 1070'li yıllarda yaşanan boşlukta tahtı ele geçirmeyi deneyen Bizans generali.

<span class="mw-page-title-main">Bizans kültüründe politik nedenlerle sakat bırakma</span> Cezalandırma Yöntemi

Sakat bırakma, Bizans İmparatorluğu'ndaki suçlular için yaygın bir cezalandırma yöntemiydi, ancak imparatorluğun siyasi yaşamında da bir rol oynadı. Sakatlama cezalarının, aynı zamanda ikincil yararları da vardır. Rakibi kör etme sadece hareketliliğini sınırladığı gibi, aynı zamanda İmparatorluğun kontrol etmenin en önemli parçası olan bir savaşta orduya kumanda etmeyi imkânsız hale getirir. Hadım etmekte potansiyel rakipleri devre dışı bırakmak için kullanılan bir başka yöntemdir. Bizans İmparatorluğunda, bir erkeğin hadım edilmesi artık onun bir erkek olmadığı, yarı ölü, "yarı ölü bir hayat" anlamına gelirdi. Hadım etmek aynı zamanda, İmparator ya da tac için hakkı olan İmparator çocuklarını tehdit edecek bir varis doğumuna da engel olurdu. Diğer sakat bırakma çeşitleri, burnun kesilmesi (rinotomi) veya uzuvların kesilmesiydi.

Dukas veya çeşitli Türkçe kaynaklarda Dükas, son Bizans İmparatoru XI. Konstantinos'un hükümdarlığında tanınmış Bizanslı tarihçi. Bizans İmparatorluğu'nun son yüzyılı ve özellikle Osmanlı İmparatorluğu tarafından fethedilmesi hakkında en önemli kaynaklardan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Dimitrios Paleologos</span> Dimitrios Paleologos

Dimitrios Paleologos, Mora Despotluğu de facto 1436–1438 ve 1451–1460 ve de jure 1438–1451 despotu, daha önce 1422–1440 Limni, 1440–1451 Mesembria valisi. 1453 yılından Osmanlılara teslim olduğu 1460 tarihine kadar Bizans tacının yasal hak sahibidir.

Nasar, orijinal vaftiz adı Basileios, 9. yüzyılın ikinci yarısının Arap-Bizans savaşlarında Bizans İmparatorluğu'nun seçkin askeri lideri.

<span class="mw-page-title-main">II. Theodoros Paleologos</span> Mora Despotu

II. Theodoros Paleologos ya da Palaeologus 1407'den 1443'e Mora'da ve o zamandan ölümüne kadar Selymbria'da despottur.

<span class="mw-page-title-main">Bizans askerî talimatları</span>

Bu makale, "Askerlik sanatı üzerine" Bizans İmparatorluğu'nda üretilmiş çok miktarda makalelerin en önemlilerini listeler ve kısaca haklarında bilgi verir.

Sicilya Theması Geç 7. yüzyıl ile 10. yüzyıl arasında yaşamış, Sicilya ile İtalya Anakarası'nda Calabria bölgesini içeren Bizans İmparatorluğu theması. 902 yılında Sicilya'nın Müslüman fethinden sonra, thema Calabria ile sınırlanmış fakat 10. yüzyıl ortalarına kadar bu ismini muhafaza etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Thomas Paleologos</span> Mora despotu

Thomas Paleologos ya da Palaeologus, Mora despotu.

Logothetis tu geniku sıklıkla genikos logothetis ya da kısaca ho genikos, makliyeden sorumlu bakandır, orta dönem Bizans İmparatorluğu'nda genikon logothesion.

<span class="mw-page-title-main">Longobardiya</span> Bizans idari bölümü (Thema)

Longobardiya, İtalya'daki Lombardlar tarafından kontrol edilen bölgeler için Bizans terimidir. 9-10. Yüzyıllarda, aynı zamanda güneydoğu İtalya'da bulunan Longobardiya Theması olarak bilinen bir Bizans askeri-sivil eyaletinin adıydı.

<span class="mw-page-title-main">I. Theodoros Paleologos</span> Mora despotu

I. Theodoros Paleologos 1383'ten 24 Haziran 1407'deki ölümüne kadar Mora Despotu (despotēs) idi. İmparator V. İoannis'in oğlu olan Theodoros, Bizans İmparatorluğu'nun yönetimini gasp etmeye teşebbüs eden rakip Kantakuzinos ailesinin nihai yenilgisinden sonra Paleologos Hanedanı'ndan Mora'ya Despot olarak atanan ilk üyedir.

Karbeas, ayrıca Karbaias (Καρβαίας), 843'teki Paulicianlara karşı yapılan pogromlarını takiben Bizans ordusundaki hizmetini bırakıp Arapların yanına giden Paulician bir liderdi. Melitene emiri Ömer bin Abdullah'ın yardımıyla 863'te ölümüne kadar hüküm sürdüğü Paulician Tephrike Prensliği'ni kurdu. Bu dönemde Ömer ile birlikte Bizans İmparatorluğu'na yönelik çeşitli akınlara katıldı.

İoannis Ksenos, gezgin çileci bir hristiyan aziz. Bizans Girit'inde manastır ve kiliseler kurmuş, Yunanca otobiyografisini kaleme almıştır.

Simeon Logothetis, 10. yüzyıl Bizans Yunan tarihçi ve şairdir.