İçeriğe atla

Makareus

Macar (/ˈmkər/; Eski Yunanca: Μάκαρ Makar) veya Macareus (/məˈkæriəs, -ˈkɑːrjs/; YunancaΜακαρεύς Makareus, 'mutlu' anlamına gelir[1]), Yunan mitolojisinde Aeolus'un oğluydu, ancak kaynaklar bu adı taşıyanın kim olduğu konusunda hemfikir değildir: ya rüzgarların efendisi Aeolus,[2] ya da Tiren kralı Aeolus olabilir.[3][4] Annesi, ikinci durumda, Amphithea idi.

Mitoloji

Macareus ve kız kardeşi Canace birbirlerine aşık oldular ve birlikte bir çocukları oldu. Aeolus bunu öğrendikten sonra Canace'a kendini ve bebeği öldürmesi emredildi ve Macareus intihar etti.[5]

Kaynakça

  1. ^ The Greek Myths - The Complete and Definitive Edition. Penguin Books Limited. 2017. s. 162. ISBN 9780241983386. 
  2. ^ Ovid, Heroides 11.6 - 16
  3. ^ Plutarch, Parallela minora 28
  4. ^ Canace, but not Macareus, was included on the list of children of Aeolus the son of Hellen in Hesiod, Ehoiai fr. 10(a); Apollodorus, 1.7.3
  5. ^ Ovid, Heroides 11; Plutarch, Parallela minora 28; Hyginus, Fabulae 238 & 242

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sparta</span> Yunan anakarasında yer alan antik kent

Sparta Antik Yunanistan'ın Lakonya bölgesindeki öne çıkan bir şehir devletiydi. Söz konusu şehir devleti, antik dönemde Lakedemon olarak bilinirken, Sparta ismi Peloponez'in güneydoğusunda bulunan Lakonya bölgesindeki Evrotas Nehri'nin kıyısındaki ana yerleşim bölgesi için kullanılan bir isimdi. Sparta, MÖ 650'lerde Antik Yunanistan'daki baskın askeri kara kuvveti hâline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Enki</span>

Enki, su, bilgi (gestú), zanaatlar (gašam) ve yaratılışla (nudimmud) ilgili Sümer tanrısıdır. Anunnaki grubunun bir üyesidir. Daha sonra Akad (Asur-Babil) dininde Ea veya Ae olarak anılmıştır. Bazı bilim insanları tarafından Kenan dinindeki Ia ile özdeşleştirilir. İsmi Yunan kaynaklarında Aos olarak geçer.

<span class="mw-page-title-main">Volos</span> Yunanistanın Antik Magnesia bölgesinde yer alan bir liman şehri

Volos, Yunanistan'ın en eski yerleşim bölgelerinden biri olan Antik Magnesia bölgesinde yer alan bir liman şehridir. Atina'ya 327 km, Selanik'e 207 km uzaklıkta olan Volos, bölgenin başkenti konumundadır. Yüzölçümü 385.6 km² olan belediyenin nüfusu 2011 yılı itibarı ile 144.449'dir.

<span class="mw-page-title-main">Filolaos</span> Yunan filozof, astronom ve Pisagorcu (MÖ yak. 470 - yak. 385)

Filolaos Pisagorcu ve Sokrates öncesi bir Yunan filozof idi. Her şeyin temelinde, uyum içinde bir araya gelen, sınırlayıcı ve sınırsızın oynadığı rol olduğunu savundu. Ayrıca, Dünya'nın Evrenin merkezi olmadığı teorisi olan güneşmerkezciliğin ortaya çıkmasıyla da tanınır. Nicomachus'tan alıntı yapan August Böckh'e (1819) göre Philolaus, Pisagor'un halefiydi. MÖ 5. yüzyılda Pisagorcu okulun önemli filozoflarından biri olmuştur. Çoğulculuk Okulu gibi Pisagorcuların da çatışan iki görüş arasında bir çözüm arayışında oldukları söylenebilir. Bir yanda sürekli olarak değişen bir evren düşüncesi, öte yandan değişmez bir evren düşüncesi arasındaki çatışmadır söz konusu olan. Pisagorcular bu yönde çözümlerini matematikte bulmaya çalışırlar. Filolaus da diğer Pisagorcu filozoflar gibi matematik ve müzik ile ilgilenmiş, evrenin ve varlığın açıklanmasında bunlardan yararlanmıştır. O da diğerleri gibi evrenin temelinin sayı olduğu fikrinden hareket etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ovidius</span> Romalı şair (MÖ 43 - MS 17)

Publius Ovidius Naso, Augustus döneminde yaşamış Romalı şair. Genelde aşk, terkedilmiş kadınlar ve mitolojik temalı şiirler yazan Naso, Publius Vergilius Maro ve Horatius ile beraber, Latin edebiyatının üç kanonik şairinden biriydi. Genelde hüzün beyitlerinin en büyük hocası olarak kabul ediliyordu. Şiirleri, orta çağ'ın sonuna kadar Avrupa sanatı ve edebiyatını önemli ölçüde etkilemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Pontus Krallığı</span> Devlet

Pontus Krallığı ya da Pontus İmparatorluğu, Karadeniz'in güney kıyısında kurulan Helenistik Dönem devletlerinden biridir. Krallık önceleri Pontus Kapadokyası, sonra yalnız Pontus olarak adlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hipermestra</span>

Hypermnestra ve ya Hypermestra, Yunan mitolojisinde, Libyalı bir prensestir, Danaidler olarak anılan, Danaos'un elli kızından biridir. Annesi Elephantis'dir ve öz kızkardeşi Gorgophone'dur.

<span class="mw-page-title-main">Deukalion</span>

Yunan mitolojisinde, Deukalion Promete'nin oğluydu; eski kaynaklar annesini Clymene, Hesione veya Pronoia olarak adlandırır. Yunan mitolojisindeki tufan ile yakından bağlantılıdır.

<span class="mw-page-title-main">Lupercalia</span>

Lupercalia, Roma'da, kötü ruhları kovarak şehri temizlemeyi ve böylelikle sağlık ve bereketi serbet bırakmayı amaçlayan, 13 Şubat'tan 15 Şubat'a kadar kutlanan çok eski bir Roma pastoral festivali.

I. Mithridatis, Anadolu'daki Pontus Krallığının kurucusudur. Aynı zamanda ktistes yani kurucu lakabıyla bilinmektedir.).

Yunan mitolojisinde, Danaos Libya kralıydı. Onun efsanesi, Pelonopez'in önde gelen Miken şehirlerinden biri olan Argos'un bir kuruluş efsanesidir. Homeros'un İlyada'sında " Danaolar " ve " Argoslular " genellikle Truvalılara karşındaki Yunan kuvvetlerini belirtir.

<span class="mw-page-title-main">İrodis Attikos</span>

Herodes Attikus, ya da Attikus Herodes, Yunan aristokrat, sofist, Roma senatörü. 143 yılında Roma Konsülü'ne giren Attikus, consul suffectus değil consul ordinarius unvanı taşıyan ilk Yunan'dı. Latince tam adı Lucius Vibullius Hipparchus Tiberius Claudius Atticus Herodes'tir. Philostratus'a göre, Herodes Attikus II. Sofistik Dönem'in önemli isimlerindendi.

<span class="mw-page-title-main">Tanrı'dan korkanlar</span> Yahudiliğe eğilim gösteren ve kendine has birtakım inanç ve ritüelleri olan bir pagan cemaat

Tanrı'dan korkanlar yahut Tanrı'ya tapanlar Yunan ve Roma dünyasında varlığını sürdüren ve Hellenistik Yahudiliğe sempati besleyen bir gruptur. Aslen Yahudi olmayan bu gruba mensup insanlar, Yahudiliğe geçmeden Yahudilerin uyguladığı gelenek ve ritleri takip etmiş ve bunlardan etkilenmiştir.

Maximus Planudes Konstantinopolis'te Bizanslı bir Yunan keşiş, bilgin, antolog, çevirmen, matematikçi, gramerci ve ilahiyatçıydı. Latinceden Yunancaya ve Yunancadan Latinceye yaptığı çevirilerle Yunan Doğu ve Latin Batı'yı birbirleriyle daha yakın bağlantılı hale getirdi. Şimdi en çok Yunan Antolojisinin bir derleyicisi olarak bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Salmoneus</span>

Yunan Mitolojisi'nde Salmoneus, hepsi Selanik prensi olan yedi kardeşten biriydi. Babası Aeolus, annesi Enarate ya da Iphis, kız kardeşi Peneus ya da Laodice, erkek kardeşleri Athamas, Sisyphus, Cretheus, Perieres, Deioneus, Canace, Alcyone ve Perimede'dir. İlk karısı Alcidice'den olan çocuğu Tyro'dur, ikinci karısı Sidero'dur.

Roma mitolojisinde, Dea Tacita bir ölüm tanrıçasıydı. Ovid'in Fasti eserinde, 21 Şubat'a kutlanan Feralia için "düşman ağızları ve düşmanca dili mühürlemek" için Dea Tacita'ya uygun bir töreni anlatan bir pasajın varlığından bahsedilir. Daha sonraki zamanlarda, Larunda ile eşitlendi. Bu kisvede, Dea Tacita için 23 Aralık'ta kutlanan Larentalia adlı bir festivalde ibadet edildi. Tanrıçalar Mutae Tacitae, nefret edilen bir kişiyi yok etmek için çağrılırdı: Raetia'daki Cambodunum'dan gelen bir yazıtta biri "ut mutus sit Quartus" ve "erret fugiens ut mus" diye soruyor. Bu sessiz tanrıçalar, belirsizlik korkusunun kişileşmesidir. Tacita'yı Müz olarak tanımlayan Plutarhos, Numa Pompilius'un kehanet anlayışı için Tacita'ya itibar ettiğini ve Romalılara ona tapınmayı öğrettiğini belirtir.

<span class="mw-page-title-main">Kalidon yaban domuzu avı</span>

Kalidon yaban domuzu avı, Yunan efsanesindeki en önemli kahramanca maceralardan biridir. Truva Savaşı'ndan önceki nesilde yapılmıştır ve o neslin diğer büyük kahramanca macerası Argonotlar Seferi yolculuğunu ile hemen hemen aynı zamanda olmuştur. Avın amacı, Kalidon domuzunu öldürmektir. Domuz, Kral Oeneus, ayin esnasında Artemis'i onurlandırmayı unuttuğu için; tanrıça tarafından Aetolia'daki Kalidon'a zarar vermesi için gönderilmiştir. Meleager tarafından yönetilen avcılar, Yunanistan'ın önde gelen kahramanlarının çoğunu içerir. Çoğu anlatımda, postunu okla yaralayan büyük kadın kahraman Atalanta da vardır. Bu, bazı erkekleri çileden çıkarır ve trajik sonuçlar doğurur.

<span class="mw-page-title-main">Ethra (Theseus'un annesi)</span>

Yunan mitolojisinde Aethra veya Aithra veya Ethra

Yunan mitolojisinde, Callirrhoe, Callirhoe, Callirrhoë veya bazen Kallirroi aşağıdaki karakterlerin isimleridir:

<span class="mw-page-title-main">İnahos</span>

Yunan mitolojisinde, Inachus, Inachos veya Inakhos Argos'un ilk kralıydı ve Inachus Nehri'ne onun adı verilmiştir.