İçeriğe atla

Mainstage (yazılım)

MainStage
Geliştirici(ler)Apple
İlk yayınlanma12 Kasım 2007 (16 yıl önce) (2007-11-12)
Güncel sürüm3.2.3 / 26 Ocak 2016 (8 yıl önce) (2016-01-26)
İşletim sistemiOS X 10.9.5 Mavericks ve sonrası
Platformx64
TürMIDI düzenleyici, sanal enstrüman
LisansAçık kaynaklı yazılım
Resmî sitesiapple.com/mainstage/

MainStage Apple Inc. tarafından canlı performans için tasarlanmış bir müzik uygulamasıdır.[1][2]

Yayınlama geçmişi

MainStage'in ilk sürümü, 12 Eylül 2007'de Logic Studio'nun yanında sunuldu. İkinci sürümü olan MainStage 2, Logic Studio paketindeki diğer birçok uygulamanın güncellenmiş sürümleriyle birlikte 23 Temmuz 2009'da piyasaya çıktı.[3] Ocak 2010'da piyasaya sürülen Sürüm 2.1, 64 bitlik bir modu tanıttı.[4] Sürüm 2.2'den beri, güncellemeler yalnızca Mac App Store'den edinilebilir.[5] MainStage 3, 16 Temmuz 2013'te Logic Pro X ile birlikte ücretli bir güncelleme olarak piyasaya çıktı ve yalnızca Mac App Store'den indirilebildi. Logic Pro X, MainStage 3 ve GarageBand ile kullanılmak üzere tasarlanmış ücretsiz bir iPad tamamlayıcı uygulaması var.[6] Bu, çeşitli parametreler için bir donanım denetleyicisi olarak işlev görebilir.[7]

Özellikleri

MainStage, Logic Pro'nun ses ve efekt kütüphanesinin yanında harici ses ve efekt yazılımlarının da sahnede MIDI Kontrolcüler aracılığı ile kullanılabildiği bir yazılımdır. Aynı zamanda ses arabirimine bağlı bir mikrofon ya da başka bir ses kaynağına canlı olarak çeşitli efektler uygulanabilir. Bunlar haricinde ses motoru Logic Pro ile aynı şekilde çalışır ve benzer bir kullanıcı arabirimine sahiptir.[8] Ancak, Logic gibi bir Digital Audio Workstation'da bulunan kayıt ve düzenleme gibi özellikleri bulunmamaktadır. Zaman çizelgesi yerine, düzenlenebilir bir "Çalışma Alanı" bulunuyor. Bu, kullanıcıya, bir nesneyi dışarı sürüklemeye izin verir.[9] Bu, düğme veya ses geçişi ayar düğmesi gibi bir donanım denetleyicisinin bir yazılım gösterimi olarak işlev görür ve bunu bir ses, kaydırma veya daha karmaşık şey gibi bir parametreye atar. MainStage, örnek alınan Ses örneği yazılım araçlarının birçoğuyla birlikte gelir (piyanolar, gitarlar, davul setleri ve pedler gibi).[10] Bu enstrümanlar önceden kaydedilmiş bir MIDI dosyasını kullanarak veya klavye ve tamburlu tuş takımı gibi MIDI protokolünü kullanan bir kontrol cihazı vasıtasıyla çalınabilir. Ayrıca, bir "ana makine" olarak hareket edebilir ve kullanıcıların bilgisayarlarına yükleyebilecekleri üçüncü parti yazılım bileşeni veya ses birimlerini merkezileştirebilir.[11] MainStage ile kullanılabilen sanal enstrümanlar Logic Pro ile de kullanılabilir. MainStage bir konser için bir kullanıcı tarafından yaratılan tüm düzeltme eklerini görüntüleyen bir yama listesini görüntüleyebilir. Her yamanın kendisine atanmış farklı bir enstrüman veya efektleri olabilir ve çeşitli parametreler bir performans sırasında listede dolaşarak değiştirilebilir.[12] Diğer özellikleri budur:

  • Geçen herhangi bir ses sinyalinin kaydedilmesi.
  • Harici girişler için çok efektli işlemler (örneğin gitar veya mikrofon / vokal).
  • Önceden kaydedilmiş arka plakaları çalma.

Kaynakça

  1. ^ http://www.apple.com/tr-business/shop/product/D6627ZM/A/mainstage-3 []
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2016. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2016. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 13 Ekim 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2016. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 28 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2016. 
  6. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Aralık 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2016. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2016. 
  8. ^ https://brianli.com/mainstage-for-musical-theatre-getting-started-a2cb5f82de79#.kei4xpfab []
  9. ^ "Arşivlenmiş kopya". 14 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2016. 
  10. ^ "Arşivlenmiş kopya". 12 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2016. 
  11. ^ "Arşivlenmiş kopya". 7 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2016. 
  12. ^ "Arşivlenmiş kopya". 7 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2016. 

Dış bağlantılar

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Pro Tools</span>

Pro Tools, başlangıcında Digidesign, şu anda ise Avid Technology tarafından üretilen olan bir hard disk ses kayıt, miks ve prodüksiyon sistemidir. Çeşitli ses arabirimleri, DSP işlemcileri, kontrol arabirimleri ve Pro Tools yazılımından oluşmaktadır. MacOS ve Windows platformlarıyla uyumludur. Günümüzde birçok ses stüdyosunda ve film stüdyosunda ses ve müzik üretimi amacıyla kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">PlayStation Portable</span> video oyunu konsolu-PsP

Sony PlayStation Portable ya da kısaca PSP, Sony'nin Japonya'da 12 Aralık 2004'te, Amerika'da 24 Mart 2005'te çıkardığı taşınabilir oyun konsoludur. Geliştirilmeye açık olmamakla beraber homebrew adı verilen yazılımların çalıştırılmasına Sony tarafından destek verilmemektedir. Bu duruma rağmen oyuncular PSP'de Super Mario Bros. gibi oyunların oynanabilmesi için çeşitli emülatörler geliştirmiştir. Yeni sürümü PlayStation Vita PSP kadar başarılı olamamış ve Sony'nin el konsolu yatırımlarını bitirmesine neden olmuştur. Konsola bu yazılımların oyun olan versiyonları Minis adı ile oyunculara sunulmuştur. Oyun oynamanın yanı sıra müzik dinleme, film izleme gibi aktiviteleri yapabilmeyi sağlayan el konsolu, yazılımın yükseltilmesi ile internete bağlanmaya da olanak sağlamaktadır. Müzik dinlemek için şarkıları hafıza kartına yüklemek gerekir. Filmler ve oyunlar ise UMD denilen diskler sayesinde hafıza kartlarına yüklenebilmektedir. Bununla birlikte kablosuz internet bağlantısı sayesinde internet siteleri de ziyaret edilebilmektedir. PSP arayüz olarak XMB arayüzünü kullanmaktadır. Konsol online desteğini 2021 yılında kaybetmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Cakewalk Sonar</span>

Cakewalk Sonar (Sonar), Cakewalk tarafından geliştirilen, MIDI ve ses dosyalarının düzenlenmesi, dijital olarak işlenmesi ve kaydedilmesine olanak veren bir yazılımdır. Son sürümü olan 6.0 2006 yılının Ekim ayında piyasaya sürüldü.

Virtual Studio Technology, ses sentezleyici ve ses efekt eklentilerinin editör yazılımları ve sabit disk kayıt sistemleri ile kullanılabilmesini sağlayan, gerçek zamanlı işlem yapabilen bir arayüz standardı. Müzik sektöründe önemli bir yer tutan teknoloji Steinberg tarafından geliştirilmiştir.

M-Audio, 1998 yılında kurulan müzik klavyesi, ses kartları, MIDI kontrol üniteleri, kondenser mikrofon, stüdyo monitörleri (hoparlör) ve dijital ses istasyonları arabirimleri üreticisi. Avid Technology'nin bir yan kuruluşudur.

<span class="mw-page-title-main">FL Studio</span>

FL Studio, resmi adıyla FruityLoops veya konuşma dilindeki söylenişiyle Floops, Dj Sample TOOL Belçikalı müzik şirketi Image-Line Software tarafından geliştirilen bir dijital müzik yazılımıdır. FL Studio özgün olarak Didier Dambrin tarafından geliştirilmiştir. Dambrin şu an programın ana programcısı ve geliştirme yöneticisidir.

<span class="mw-page-title-main">GarageBand</span>

GarageBand Apple Inc. tarafından geliştirilen, kullanıcılara müzik veya podcast oluşturmalarını sağlayan, OS X ve iOS için bir dizi dijital ses işleme istasyonudur. iTunes, iMovie, iDVD, iWeb ve iPhoto ile birlikte iLife yazılım paketinin parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Guitar Pro</span>

Guitar Pro, içinde gitar, bas gitar, bateri, klavye ve birçok MIDI ve RSE enstrümanı bulunduran, tab, tel dizileri, metronom, nota ölçüleri ve diğer araçlar barındıran gitarist ve müzisyenler için bütünleştirilmiş çok fonksyonlu bir MIDI-editörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Rosetta (yazılım)</span> Apple tarafından geliştirilen program

Rosetta, Apple Inc. tarafından Mac OS X işletim sistemi için geliştirilen dinamik bir ikili tercümandır. Birçok PowerPC uygulamasının belirli Intel tabanlı Macintosh bilgisayarlarda herhangi bir değişiklik yapmadan çalışmasına izin verir. Apple 2006 yılında Macintosh platformunun Komut kümesini PowerPC'den Intel işlemciye değiştirince Rosetta'yı piyasaya sürdü. "Rosetta" ismi, Mısır hiyerogliflerini anlama ve tercüme etmeyi mümkün kılan keşif olan Rosetta Taşı'na referans yapar.

iMovie macOS ve İOS işletim sistemine sahip cihazların yerleşik video düzenleme yazılımı

iMovie Apple tarafından Mac ve iOS için bir video düzenleme yazılımıdır. İlk olarak 1999 yılında, FireWire özellikli ilk tüketici Mac modeli iMac G3 ile birlikte Mac OS 8 uygulaması olarak piyasaya çıktı. iTunes, iDVD, iWeb, iPhoto ve GarageBand uygulamaları ile birlikte iLife yazılım paketinin parçasıdır. Sürüm 3'ten bu yana iMovie, Mac için iLife paketiyle birlikte gelen bir OS X uygulamasıdır. 2003 yılından bu yana, iMovie tüm yeni Mac bilgisayarlarına ücretsiz olarak dahil edilmiştir. iMovie, çoğu MiniDV format dijital video kameradaki FireWire (IEEE 1394 arayüzünü veya bilgisayarın USB bağlantı noktasını kullanarak Mac'e video çekimi yapar. Ayrıca bir sabit diskten video ve fotoğraf dosyalarını içe aktarabilir. Buradan, kullanıcı fotoğraflar ve video klipler düzenleyebilir ve temel renk düzeltme, video geliştirme araçları ve geçişler ve slaytlar gibi geçişler de dahil olmak üzere başlık, tema, müzik ve efektler ekleyebilir.

<span class="mw-page-title-main">Motion (yazılım)</span>

Motion, MacOS işletim sistemi için Apple tarafından üretilen bir uygulama yazılımıdır. Hareketli grafikler yaratmak ve düzenlemek, video üretimi ve film yapımı için başlık ve görsel efektler için 2D ve 3D bileşimi oluşturmak için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Apple Kulaklıklar</span> Apple üretimi kulağa takılan çok amaçlı bir cihaz

Apple Kulaklıklar Apple tarafından tasarlanan ve satılan, müzik çalarlı akıllı telefonlar ve beyaz kulak içi kulaklıklardır. iPhone aksesuarları'nın bir parçasıdır. Apple tarafından birlikte satıldığı iPod ve iPod Touch ürünlerinin yanı sıra, Apple tarafından da itilen yeni bir tasarım koruyarak kulağa sığacak şekilde tasarlanmıştır. "Devrimci" olarak nitelendirildikleri için kesinlikle benzersiz bir estetik görüntü oluşturuyorlardı, ancak Apple'ın kulaklıklı mikrofon setini yeniden yorumlaması kauçuk kulaklıkların eksikliği de dahil olmak üzere işlevselliği eleştirdi.

iPad Mini 3 Tablet

iPad Mini 3 Apple tarafından tasarlanan, geliştirilen ve pazarlanan üçüncü nesil iPad Mini tablet bilgisayardır. iPad Mini 2'nin yerini alan iPad Mini 3 modeli 16 Ekim 2014'te iPad Air 2'nin yanında açıklandı ve ardından 22 Ekim'de piyasaya çıktı. Temelde onunla aynı tasarım ve donanım kullanıyor. Yeni özellikleri, Apple Pay ile uyumlu Touch ID sensörünün, farklı depolama boyutlarının yanı sıra altın rengin yanı sıra önceki renklerde de mevcut. 9 Eylül 2015'te iPad Mini 3 durduruldu ve yerini iPad Mini 4 aldı.

iSight

RFTrax'ten GPS sistemi için, ISight GPS sayfasına bkz.

<span class="mw-page-title-main">Samsung SPH-i700</span> Samsungun 2002de ürettiği akıllı telefon

Samsung SPH-i700 Samsung tarafından 2002 yılında üretilen bir Windows Mobile akıllı telefonudur. Kendi sınıfında diğerlerine kıyasla güçlü ve genişletilebilir bir ikinci nesil Pocket PC aygıtıdır. Bir yarı iletken ekran, bir VGA kamera, 300 MHz İşlemci içerir ve yetkili bir PDA yaparak SDIO'yu destekler. Bir kutu, bir stereo kulaklık-mikrofon, şarj ünitesi ve hem düzenli hem de genişletilmiş bir pil dahil olmak üzere eksiksiz bir aksesuar paketi içerir. Kablosuz radyonun güçlü sinyaller aldığı ve Verizon Express Ağında iyi ses kalitesi ve hızlı veri hızı sağladığı bildirildi.

<span class="mw-page-title-main">Nokia 7710</span> Nokia tarafından 2 Kasım 2004 yılında piyasaya sunulan akıllı telefon

Nokia 7710 Nokia tarafından 2 Kasım 2004 yılında piyasaya sunulan akıllı telefon. Seri 90 sisteminde çalıştı. Dokunmatik ekranlı ilk Nokia cihazıydı. 7710, asla piyasaya sürülmeyen Nokia 7700'e dayanıyor. Symbian OS v7.0s sürümü üstünde Series 90 arabirimini çalıştıran Nokia'nın ilk ve tek akıllı cihazıydı. Nokia 770 ve Nokia N800 modelleri cihazın ardılı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Nokia 9500 Communicator</span> akıllı telefon

Nokia 9500 Communicator Nokia tarafından Şubat 2004 yılında piyasaya sunulan Nokia Communicator ailesine ait akıllı telefon. Seri 80 sisteminde çalıştı. Kapaklı telefon'dur. Nokia 9210 Communicator modelinin yerini aldı. 9500 modeli, 150 MHz Texas Instruments OMAP işlemci ve 64 megabayt SDRAM ile donatılmıştır. İki ekrana sahiptir - tamamen işlevsel bir iç ekran ve soyutlanmış 40 Serili kullanıcı arabiriminde çalışan kısıtlı fonksiyonlu harici ekran. Cihazın yerine ise Nokia E90 Communicator modeli geldi.

<span class="mw-page-title-main">Nokia 3100</span>

Nokia 3100 bir üç bantlı GSM giriş seviyesi telefonu olarak 17 Haziran 2003 tarihinde Nokia tarafından duyurulup, Eylül 2003'te piyasaya sürülmüştür ve öncelikle yeni nesil pazarlama kitlesi için tasarlanmıştır.

Logic Pro, macOS platformu için bir dijital ses işleme istasyonu (DAW) ve MIDI sıralayıcı yazılım uygulamasıdır. İlk olarak 1990'ların başında Notator Logic veya Logic olarak Alman yazılım geliştiricisi C-Lab tarafından oluşturuldu ve daha sonra Emagic tarafından kullanıldı. Apple 2002 yılında Emagic'i satın aldı ve Logic'in adını Logic Pro olarak değiştirdi. 2015'te yapılan bir ankete göre Ableton Live'dan sonra en popüler ikinci DAW'dır.

<span class="mw-page-title-main">Ableton Live</span>

Ableton Live; Live olarak da veya bazen halk dilinde Ableton olarak da bilinmesiyle birlikte, Alman Ableton şirketi tarafından macOS ve Windows için geliştirilen bir dijital ses iş istasyonudur.