İçeriğe atla

Maia Pancikidze

Maia Pancikidze
მაია ფანჯიკიძე
Dışişleri Bakanı
Görev süresi
25 Ekim 2012 - 5 Kasım 2014
BaşkanMihail Saakaşvili
Giorgi Margvelaşvili
Başbakan Bidzina İvanişvili
İrakli Garibaşvili
Yerine geldiğiGrigol Vaşadze
Yerine gelenTamar Beruçaşvili
Kişisel bilgiler
Doğum 16 Ekim 1960 (63 yaşında)
Tiflis, Sovyetler Birliği
Bitirdiği okul Tiflis Devlet Üniversitesi
Jena Üniversitesi

Maia Pancikidze (Gürcüceმაია ფანჯიკიძე; d. 16 Ekim 1960), Gürcü diplomat ve politikacı. Önceleri Almanca öğretmenliği yapan Pancikidze, 1994 Gürcistan dışişlerine giriş yaptı. 25 Ekim 2012'de Bidzina İvanişvili hükûmetinde dışişleri bakanı olarak göreve geldi. Eniştesi İrakli Alasania savunma bakanlığı görevinden alınınca, Pancikidze de 5 Kasım 2014'te bakanlıktan istifa etti.

Kariyeri

Başkent Tiflis'te dünyaya gelen Maia Pancikidze'nin babası yazar Guram Pancikidze'ydi. Tiflis ve Jena üniversitelerinde eğitim görmüş bir dilbilimci olan Pancikidze, 1994'te dışişlerine katılmadan önce Tiflis'te Almanca dersleri veriyordu. Kariyerinin büyük bölümü Almanya'nın başkenti Berlin'deki Gürcistan büyükelçiliğinde geçti. 2004'te kısa süre dışişleri bakanı yardımcılığı yaptı. Daha sonra 2004-2007 döneminde Almanya, 2007-2010 yıllarında ise Hollanda'da Gürcistan büyükelçisi olarak hizmet verdi. 2010'da dışişlerindeki görevine son verildi. Pancikidze bunun siyasi bir karar olduğunu, Gürcistan'ın Birleşmiş Milletler daimi temsilcisi olan eniştesi İraki Alasania'nın görevinden ayrılarak devlet başkanı Mihail Saakaşvili yönetimine muhaliflerin safına katılması üzerine bu durumun gerçekleştiğini savunmuştu.[1][2]

Muhalefet

Pancikidze Şubat 2012'de Bidzina İvanişvili'nin sözcüsü olarak muhaliflere katıldı. Milyarder bir iş adamı olan İvanişvili, Gürcü Rüyası-Demokratik Gürcistan adlı bir siyasi parti kurarak, 1 Ekim'de yapılcak parlamento seçimlerinde iktidardaki Birleşik Ulusal Hareket'e rakip olmuştu. İvanişvili liderliğindeki koalisyonun sözcüsü olan Pancikidze, kampanya boyunca seçim merkez ofisinin başında bulunan isimdi.[1]

Dışişleri Bakanlığı

2012 genel seçimlerini Gürcü Rüyası'nın kazanmasının ardından, 25 Ekim 2012'de açıklanan başbakan İvanişvili'nin kabinesinde dışişeri bakanı olarak Pancikidze'nin adı yazılıydı. Bakan olduktan sonraki ilk açıklamasında Avrupa Birliği ve NATO'ya entegrasyonun öncelik olduğunu, Amerika Birleşik Devletleri ile stratejik ortaklığın ve komşularla iyi ilişkilerin de devam edeceğini belirtti.[1] Pancikidze bunun yanında Rusya ile ilişkileri de normalleştirmek istediklerini ancak Rusya'nın Abhazya ve Güney Osetya'daki varlığını devam ettirdiği sürece bunun mümkün olmadığını eklemişti.[2][3]

Kaynakça

  1. ^ a b c "Georgia's new FM to balance West and Russia". AFP. Expatica. 8 Ekim 2012. 29 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2018. 
  2. ^ a b "Ex-Envoy Alleges Politics Behind Dismissal". Civil Georgia. 16 Mart 2012. 6 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Mayıs 2018. 
  3. ^ "New Georgian foreign minister calls US top strategic partner during Washington visit". The Associated Press. The Washington Post. 30 Kasım 2012. []

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kaha Kaladze</span> Gürcü futbolcu

Kahaber "Kaha" Kaladze, Gürcü siyasetçi ve defansta görev yapan eski millî futbolcudur.

<span class="mw-page-title-main">Zviad Gamsahurdia</span> Gürcistanın ilk devlet başkanı

Zviad Gamsahurdia Gürcü muhalif, devlet adamı ve yazar. Sovyetler Birliği'nden bağımsızlığını ilan eden Gürcistan'ın ilk devlet başkanıdır (1991-1992). Eski Sovyet coğrafyasında demokratik seçimle iş başına gelen ilk devlet başkanıydı. Darbeyle devrildikten sonra, bulunduğu makama Sovyetler Birliği'nin son dışişleri bakanı Eduard Şevardnadze gelmiştir. Gamsahurdia, 31 Aralık 1993'te öldürüldü; ancak nasıl ve kim tarafından öldürüldüğü bugün de tam olarak aydınlatılamamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bidzina İvanişvili</span>

Bidzina İvanişvili (Gürcüce:ბიძინა ივანიშვილი, (18 Şubat 1956, Chorvila, SSCB,, Gürcü siyasetçi ve iş insanı. 1 Ekim 2012'de yapılan parlamento seçimlerini kazanmasının akabinde. İvanişvili 25 Ekim 2012 tarihinde Gürcistan Başbakanı olarak göreve başlamıştır. 20 Kasım 2013 tarihinde kendi isteği ile başbakanlıktan istifa etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Arçil Habadze</span>

Arçil Habadze, bir Gürcü politikacı. 30 Ekim 2012 - 15 Temmuz 2016 tarihleri arası, Acara Özerk Cumhuriyetinin eski Hükûmet Başkanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Giorgi Margvelaşvili</span> 4. Gürcistan devlet başkanı

Giorgi Margvelaşvili, Gürcü akademisyen ve siyasetçi. 2013-2018 yılları arasında Gürcistan devlet başkanı olarak görev aldı. Gürcistan Eğitim ve Bilim Bakanı olarak Bidzina İvanişvili'nin kabine üyesi olunca, 2000 yılından 2006 yılına kadar Gürcistan Halkla İlişkiler Enstitüsü rektörü oldu ve yine 2010-2012 tarihlerinde bu görevi yaptı. Bu yıllarda, siyaset ve Gürcistan toplumu üzerine sık sık yorumlar yaptı. Şubat 2013'te Başbakan Birinci Yardımcısı olarak atandı. 11 Mayıs 2013 Başkakan Bidzina İvanişvili liderliğindeki Gürcü Rüyası koalisyonu, Ekim 2013'teki başkanlık seçimleri için aday olarak Margvelaşvili'nin adını verdi. Margvelaşvili herhangi bir siyasi partiye üye değildir.

<span class="mw-page-title-main">İrakli Garibaşvili</span> 15. Gürcistan başbakanı

İrakli Garibaşvili, Gürcü politikacı ve eski işletme yöneticisi. 20 Kasım 2013 tarihinden 23 Aralık 2015 tarihinde istifa edene kadar Gürcistan Başbakanı olmuştur. Garibaşvili Ekim 2012 yılında, uzun süreli ortağı, iş insanı Bidzina İvanişvili ile siyasete girdi. 2012-2013 Bidzina İvanişvili kabinesinde İçişleri Bakanı olarak görev yaptı. İvanişvili kendi isteği ile Kasım 2013'te Başbakanlıktan istifa ederek halefi Garibaşvili'yi yeni başbakan olarak atamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Giorgi Kvirikaşvili</span> 12. Gürcistan başbakanı

Giorgi Kvirikaşvili, Gürcü siyasetçi. 30 Aralık 2015 ile 21 Haziran 2018 tarihleri arasında Gürcistan başbakanı olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gürcü Rüyası</span>

Gürcü Rüyası - Demokratik Gürcistan, Gürcistan'daki popülist bir siyasi parti olan Gürcü Rüyası, şu anda Gürcistan'ın iktidar partisidir. Parti başkanı Irakli Garibaşvili'dir; eski başkan Irakli Kobahidze ise Şubat 2024'ten itibaren Başbakan olarak görev yapmaktadır. Partinin de facto lideri olarak geniş çapta kabul edilen Bidzina İvanishvili, onursal başkan olarak görev yapmaktadır.

Lazika Gürcistan'ın Karadeniz kıyısında yapılması düşünülmüş, antik Lazika krallığının ardından isimlendirilmiş planlı şehirdir. Gürcistan devlet başkanı Miheil Saakaşvili, 2011'de şehrin Abhazya sınırının güneyindeki Anaklia ve liman kenti Poti'nin kuzeyindeki Kulevi şehirleri arasında inşa edilmesini planlamıştır. Proje, Gürcistan hükûmetinin 2012'de değişmesiyle büyük ölçüde terk edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tina Hidaşeli</span> Gürcü siyasetçi ve avukat

Tinatin "Tina" Hidaşeli, Gürcü hukukçu ve siyasetçi. Bir Cumhuriyetçi Parti üyesi ve eski sivil toplum aktivisti olan Hidaşeli, 1 Mayıs 2015'te Gürcistan savunma bakanı olarak atandı. İrakli Garibaşvili ve Giorgi Kvirikaşvili hükûmetlerinde ülkesinin ilk kadın savunma bakanı oldu. Partisinin iktidardaki Gürcü Rüyası koalisyonundan ayrılmaya karar vermesinden sonra bakanlık görevinden 1 Ağustos 2016'da istifa etti.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan'ın işgal altındaki toprakları</span>

Gürcistan'ın işgal altındaki bölgeleri, Rus-Gürcü Savaşı'ndan sonra Rusya'nın işgal ettiği topraklardır. Bunlar, statüsü uluslararası bir ihtilaf konusu olan Sovyet Gürcistanı'nın eski Abhazya bölgesi ve Güney Osetya Özerk Oblastı'ndan oluşmaktadır.

Gürcistan'da siyaset, çok partili sisteme sahip parlamenter temsili demokratik bir cumhuriyeti kapsamaktadır. Gürcistan Cumhurbaşkanı devlet başkanıdır ve Gürcistan Başbakanı hükûmet başkanıdır. Başkan ve Hükûmet, yürütme yetkisine sahiptir. Yasama yetkisi hem hükûmete hem de tek kamaralı Gürcistan Parlamentosu'na verilmiştir.

Leri Habelov, Gürcü politikacı ve emekli bir güreşçi. Serbest güreşte Olimpiyat şampiyonluğu bulunmaktadır. 2012'de Gürcü Rüyası partisinden Gürcistan Parlamentosuna seçildi.

<span class="mw-page-title-main">Dimitri Kumsişvili</span> Gürcü siyasetçi

Dimitri Kumsişvili, 27 Kasım 2016-13 Haziran 2018 tarihleri arasında ülkenin Birinci Başbakan Yardımcısı ve 13 Kasım 2017-13 Haziran 2018 tarihleri arasında Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı olarak görev yapan Gürcü bir politikacıdır.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan-İsrail ilişkileri</span>

Gürcistan-İsrail ilişkileri, Gürcistan ve İsrail arasındaki diplomatik, ticari ve kültürel bağlardır. ABD ile diplomatik ilişkilerin yanı sıra diplomatik ilişkiler resmi olarak 1 Haziran 1992'de kuruldu. Gürcistan'ın Tel Aviv'de büyükelçiliği var. İsrail'in Tiflis'te büyükelçiliği var.

Brezilya-Gürcistan ilişkileri, Brezilya Federatif Cumhuriyeti ile Gürcistan arasındaki uluslararası ilişkilerdir. Her iki ülke de Birleşmiş Milletler üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Gürcistan ilişkileri</span>

Çin-Gürcistan ilişkileri, Çin ile Gürcistan arasındaki hem tarihî hem de günümüzdeki ilişkileri kapsar. Çin Halk Cumhuriyeti ile Gürcistan devletleri 9 Haziran 1992 tarihinde diplomatik ilişkiler kurdular. Bu zamandan beri iki ülke arasındaki ilişkiler giderek ilerlemiş ve ağırlıklı olarak ekonomik işbirliğine odaklanmıştır. Tiflis'te Çin'in bir büyükelçiliği ve Pekin'de Gürcistan'ın bir büyükelçiliği vardır. 2017 yılında Çin, Gürcistan'ın en büyük dördüncü ticaret ortağı ve Gürcü şarabının en büyük ikinci pazarı konumundaydı. Gürcistan "Tek Çin politikası" konusunda taahhüt göstermiştir ve Çin Cumhuriyeti'ni (Tayvan) tanımamaya ek olarak Çin Cumhuriyeti pasaportunu geçerli bir giriş belgesi olarak da tanımamaktadır. Çin ise Abhazya ile Güney Osetya devletlerini tanımayı reddederek Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne destek göstermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Gürcistan-Rusya ilişkileri</span>

Gürcistan ve Rusya arasındaki ikili ilişkiler yüzlerce yıl öncesine dayanıyor ve iki ülke ile halkları arasında var olan bazı dini ve tarihi bağlara rağmen karmaşık bir şekilde devam ediyor. Gürcistan ve Rusya arasındaki ilk resmi ittifak, Kartli-Kaheti Krallığı Kralı II. Erekle'nin, Gürcü monarşisinin uzun zamandır var olmayan Ortodoks müttefiki Bizans İmparatorluğu'nun yerine geçecek olan Rusya İmparatorluğu ile Georgievsk Antlaşması'nı imzalamasıyla 1783'te gerçekleşti.

<span class="mw-page-title-main">2023 Gürcistan protestoları</span>

2023 Gürcistan protestoları, parlamento desteğiyle, STK'lerin yurt dışından aldıkları fonların tutarı %20'den fazlaysa "yabancı etki ajanları" olarak kayıt olmalarını gerektiren "Yabancı Nüfuzun Şeffaflığına İlişkin Yasa" önerisi sebebiyle Gürcistan genelinde gerçekleşen bir dizi sokak gösterisiydi. Polisin, özellikle başkent Tiflis'te protestoları dağıtmak için tazyikli su ve göz yaşartıcı gaz kullandığı bildirildi. Parlamento, 10 Mart 2023'teki protestolar sonucunda yasa tasarısını geri çekti.

<span class="mw-page-title-main">Hatuna Kalmahelidze</span>

Hatuna Kalmakhelidze, Aralık 2009'dan Eylül 2012'ye kadar Ceza İnfaz ve Hukuki Yardım Bakanı olarak görev yapan Gürcü siyasetçi.