İçeriğe atla

Mahrızlı

Mahrızlı
Köy
Ağdam Rayonu
RayonAğdam
Nüfus
 • Toplam1.800
Posta kodu
AZ0234
Alan kodu+994 26

Mahrızlı, Azerbaycan'ın Ağdam rayonundaki bir köydür.

Etimoloji

Adı, eski İran dillerinde olan Mah (Güneş) ve Ruz (Ay) sözlerinden türemiştir.

Tarihçe

Yelizavetpol vilayetinin idari bölge bölümüne göre 1913 yılında Mahrızlı köyü, Şuşa ilçesinin Zengişalı kırsal toplumuna aittiç[1] 1926 yılında, Azerbaycan SSC'nin idari bölünmesine göre, köy Ağdam ilçesinin Hindristan bölümüne bağlandı. İdari bölünme reformu ve 1929'da Azerbaycan SSC'nin Ağdam bölgesinde Zengişalı köy meclisi kurularak, Mahrızlı buraya bağlandı. 1999 yılında Azerbaycan'da idari bir reform gerçekleştirildi ve Ağdam bölgesinin Zengişalı belediyesi kuruldu.

Coğrafya

Karkarçay nehri köyden çok uzak değildir. Köy, Ağdam bölge merkezine 17 km, Kuzanlı geçici bölge merkezine 26 km ve başkent Bakü'ye 333 km uzaklıktadır. En yakın tren istasyonu Ağdam'dır.

Köyün deniz seviyesinden yüksekliği 252 m'dir.

Nüfus

Nüfus, 2020 itibarıyla yaklaşık 1800 kişi olarak belirtilmiştir.

İklim

Köy soğuk, yarı kurak bir iklime sahiptir.

Altyapı

Köyde bir postane,[2] bir ortaokul, bir ilk yardım noktası, bir cami, bir konserve fabrikası ve bir kütüphane bulunmaktadır.

Notlar


İlgili Araştırma Makaleleri

Rayon, Sovyetler Birliği'nden kalma bir yönetim birimidir:

<span class="mw-page-title-main">Ağdam (rayon)</span> Azerbaycanda bir bölge

Ağdam Rayonu veya Akdam, Azerbaycan'da rayon. İdari merkezi Ağdam şehridir. 1993 yılında Ermenistan Silahlı Kuvvetleri'nin desteğindeki Ermeni güçler tarafından bir kısmı işgal edilmiştir. İşgal sonradı rayonun merkezi, Ağdam şehrinden geçici olarak Kuzanlı köyüne alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Berde (rayon)</span> Azerbaycan rayonu

Berde Rayonu, Azerbaycan'da rayondur. İdari merkezi Berde şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Göyçay (rayon)</span> Azerbaycan rayonu

Göyçay Rayonu, Azerbaycan'da rayon olarak adlandırılan birinci derece idari bölümlerden birisidir. İdari merkezi Göyçay şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'ın idari bölümleri</span>

Azerbaycan, coğrafî durum, ekonomik şartlar ve kamu hizmetlerinin gerekleri göz önünde bulundurularak meydana getirilmiş olup Azerbaycan'daki en büyük idarî birim, özerk cumhuriyettir. Azerbaycan'ın sonraki idarî birimleri "şehirler” ve “rayonlar" olarak belirlenmiştir. Şehirler ve rayonlar, Türkiye'deki illere tekâbül eder. Azerbaycan'daki bazı şehirler direkt olarak merkezî yönetime bağlıdır. Bu şehirler, ekonomik ve kalkınma açısından daha gelişmiş olduğu için Türkiye'deki büyükşehirlere denk gelir. Şehirler de şehir rayonlarına bölünmüştür. Şehir rayonları, Türkiye'deki ilçelere tekâbül eder.

Çin'in büyük nüfusu ve yüzölçümü nedeniyle idarî bölümleri antik çağlardan beri çeşitli düzeylere ayrılmıştır. Çin'in anayasasına göre üç de jure idarî bölüm olmasına rağmen günümüzde beş de facto idarî bölüm bulunmaktadır: eyalet, il, ilçe, belde ve köy.

<span class="mw-page-title-main">Ağdam</span> Azerbaycanda bir şehir

Ağdam veya Akdam - Azerbaycan'da şehir. Ağdam Rayonu'nun idari merkezidir. Bakü'den 365 km uzaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İdari bölünüş</span> kendi yerel yönetimi bulunmasa da idari açıdan yaratılmış bölünme

İdari bölünüş, ülkelerin daha kolay yönetilebilmesi için çeşitli bölümlere ayrılmasına idari bölünüş denir. Ayrıca ulus altı birim olarak da adlandırılır. Her ülkede idari bölünmeler aynı değildir. Örneğin bir ülke il ya da ilçeye ayrılırken; bir diğeri ise sadece belediye gibi en temel birime ayrılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Çukurbağ, Mut</span>

Çukurbağ, Mersin ilinin Mut ilçesine bağlı bir mahalledir. Köy, II. Bayezid döneminde aynı isimle mevcuttur. Kökeni Çukulu Aşireti’dir.

<span class="mw-page-title-main">Güney Kore'nin idari bölümleri</span>

Güney Kore'nin idarî bölümleri, üç hiyerarşik düzey halinde düzenlenmiştir. İl düzeyinde 8 il, bir özel özerk il, bir özel şehir, 6 metropol şehri ile bir özel özerk şehre ayrılmaktadır. Bu bölümler ise şehir, ilçe, semt, kasaba, belde, mahalle ve köy olmak üzere daha küçük bölümlere ayrılır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore'nin idari bölümleri</span>

Kuzey Kore'nin idari bölümleri, üç hiyerarşik düzey halinde düzenlenmiştir. Bölümlerin çoğunun Güney Kore sisteminde eşdeğerleri bulunmaktadır. Birinci düzeyde 9 il, iki doğrudan yönetilen şehir ve üç özel idari bölüm bulunmaktadır. İkinci düzey bölümler ise şehirler, ilçeler, semtler ve bölgelerdir. Bu bölümlerde üçüncü düzey idari bölümler olan kasaba, mahalle, köy ve işçi bölgelerine ayrılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Vahid Guliyev</span> Azerbaycanın Ulusal Kahramanı

Vahid Guliyev, "Azerbaycan'ın Ulusal Kahramanı".

<span class="mw-page-title-main">Fazıl Mehdiyev</span>

Fazil Mehdiyev, Karabağ savaşı'nda çatışmada ölen Azerbaycan Ulusal Kahramanı askerdir.

Mübariz Ahmedov, Azerbaycan'ın Ulusal Kahramanı madalyasına sahip askerdir.

Camil Niftaliyev ya da tam adıyla Samedhan oğlu Camil Niftaliyev, Azeri asker. Karabağ Savaşı'na katkılarından ötürü Azerbaycan hükûmetince kendisine Azerbaycan Ulusal Kahramanı ödülü verilmiştir.

Şövgiyar Abdullayev, Azerbaycan Ulusal Kahramanı madalyasına sahip asker.

Hüsü Hacıyev - Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nde faaliyet yürüten Sovyet Azeri politikacı.

<span class="mw-page-title-main">Ağdam, Kağızman</span>

Ağdam, Kars ilinin Kağızman ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Yakub Ahmedov</span>

Yakub Aliş oğlu Ahmedov, Tarım bilimleri adayı, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin onurlu ziraatçısı, hayırsever, Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclisi 1. dönem milletvekili.

<span class="mw-page-title-main">Celaloğlu (rayon)</span>

Stepanavan veya Celaloğlu rayonu— Ermenistan SSC ve Ermenistan Cumhuriyeti'nde idari bir bölgesel birimdi. Batı Azerbaycan'ın Loru ilçesinin Dağlık-Borçalı bölgesinde bulunuyordu. Daha sonra Tiflis Valiliği'ne bağlı Borçalı Kazası'nın bir parçası olmuştur. Yönetim merkezi Stepanavan şehriydi. Ermenistan Cumhuriyeti Milli Meclisi tarafından 7 Kasım 1995 tarihinde kabul edilen ve 4 Aralık 1995 tarihinde Ermenistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Levon Ter-Petrosyan tarafından onaylanan Ermenistan Cumhuriyeti'nin idari-bölgesel olarak bölünmesine ilişkin kanuna göre, lağvedilen ilçenin toprakları yeni düzenlenen Loru iline eklendi. Kurulduğu 9 Eylül 1930'dan lağvedildiği 7 Kasım 1995'e kadar, ilçeye resmi olarak Stepanavan denildi.