
Veli Mahmud Paşa, II. Mehmed saltanatında 1455-1466 ve 1472-1474 yılları arasında sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamıdır. Osmanlı tarihinde sadrazamlığa getirilmiş ilk yeniçeri yetiştirmesidir.
Karamanlı Mehmet Paşa, II. Mehmed saltanatında 1477-1481 yılları arasında sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamı.

Külliye, cami ile birlikte hamam, medrese, mektep, imaret, türbe, kütüphane, aşevi, darüşşifa, çarşı, tekke, zaviye binalarından oluşan yapılar topluluğu.
Liste, 453 yıl Osmanlı hâkimiyetinde kalan Kosova'da Priştine, Prizren, İpek, Yakova, Gilan, Vıçıtırın, Mitroviça, Ferizovik, Kaçanik, Dragaş, İstok, Deçan, Nobırda şehir ve köylerinde yapılan 229 Osmanlı mimari eserini kapsar. Listede günümüze kadar gelebilen esereler sıralanmıştır ve liste, eserlerin tamamını değil derlenebildiği kadarını ifade eder.

Mahmutpaşa Çarşısı, İstanbul'da Mahmutpaşa semtinde Fatih Sultan Mehmet devri sadrazamlarından Veli Mahmud Paşa tarafından kendi adıyla anılan camiyle birlikte yaptırıldı (1462). Çarşı Mahmutpaşa Yokuşu olarak anılan eğimli yolun iki yanında çok sayıda dükkândan oluşur. Çarşıda, 256 dükkân vardır. Zamanla dükkânlar bölünerek sayıları arttırıldı. Çarşıda yine Mahmud Paşa adına yaptırılmış bir türbe (1473), hamam, sebil ve çeşmeler vardır.

Mahmutpaşa Camii, İstanbul'un Mahmutpaşa semtinde; Fatih Sultan Mehmet'in sadrazamı Mahmud Paşa tarafından bir külliye olarak yaptırıldı (1464). Bu külliyeden bugün yalnız cami ve türbe kalmıştır.

Mahmutpaşa Türbesi, İstanbul'da Mahmutpaşa semtinde 15. yüzyılın sonunda inşa edilen türbe. Fatih devri sadrazamlarından Veli Mahmud Paşa'ya aittir.

Mahmutpaşa, İstanbul'da Fatih ilçesinde semt.

Mahmutpaşa Yokuşu, İstanbul'un Fatih ilçesinde yer alan bir yoldur. Güney-kuzey doğrultusunda Kapalı Çarşı'nın hemen batısından başlayarak Tahtakale'ye iner. İdarî olarak Molla Fenari ve Tayahatun mahalleleri sınırları içinde kalır. Kapalı Çarşı'nın Mahmutpaşa Kapısı'nın açıldığı noktadan başlayarak hafif bir yay çizer ve Tahtakale'de Vasıf Çınar Caddesi'ni keserek sonlanır.
Nuruosmaniye, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda bulunan Fatih ilçesinin bir semti. Kesin sınırları çizilememekle birlikte, idari olarak Mollafenari mahallesi içerisinde kaldığı söylenebilir.

Abud Efendi Hanı Mahmutpaşa, İstanbul'da yer alan bir handır. 1895 yılında inşa edilmiştir. Cam ve metal mimarisi ile Avrupa'nın önemli tarihi yapıları arasında gösterilir. Üç yöne cepheli dört kattan oluşmaktadır. Mimarı Teochari Bassilades Eminönü’nde, Tarakçılar Caddesi üzerinde bulunan Tarakçılar Hanı Sokağı ile Mahmutpaşa Yokuşu’nun birleştiği engebeli bir arazi üzerinde inşa edilen hanın ana girişi Mahmutpaşa yokuşu tarafındadır.

Üsküp Türk Çarşısı Kuzey Makedonya'nın başkenti Üsküp'te yer alan Osmanlı İmparatorluğu dönemi çarşısıdır. Bu tarihî çarşı, Üsküp'ün kuzey kesiminde yer alır.
Direklerarası, İstanbul'un Fatih ilçesinde, 1728-1729'da Nevşehirli Damat İbrahim Paşa'nın yaptırdığı külliyenin bir parçası olan sütunlu çarşıya ve bu çarşının üzerinde bulunduğu caddeye verilen addır.

Ulus, Ankara ilinin Altındağ ilçesine bağlı Hacı Bayram mahallesinin bir kısmını kapsayan şehirdeki en eski ve Çankaya-Esenboğa yolunun (protokol yolu) güzergâhında yer alan tarihî bir semttir. Eski Türkiye Büyük Millet Meclisi, Ankara Zafer Anıtı, Ankara Palas Otel, Ankara Kalesi, Ulus çarşısı ve Ankara hali semtte yer alan bazı önemli yerlerdir. Ulus tarihi kent merkezi projesi kapsamında yapılan çalışmalarla sosyal ve kültürel doku yeniden canlanmıştır.
Mahmud Paşa adıyla şu şahsiyetler bilinmektedir:
- Çürüksulu Mahmud Paşa, Osmanlı asker ve devlet adamı
- Damat Mahmud Celâleddin Paşa (1836-1884), Abdülmecit'in kızı Cemile Sultan'ın eşi
- Damat Mahmud Celâleddin Paşa (1853-1903)
- Damat Mahmud Celâleddin Paşa (1853–1903), Abdülmecit'in kızı Seniha Sultan'ın eşi
- Mahmud Celâleddin Paşa (1839-1899), Osmanlı devlet adamı ve klâsik Türk müziği bestecisi
- Dramalı Mahmut Paşa, Osmanlı valisi
- Kara Mahmud Paşa, İşkodra paşası (1778-1796)
- Mahmud Celâleddin Paşa (1839-1899)
- Mahmud Esad Paşa
- Mahmut Kâmil Paşa, Osmanlı askeri
- Mahmud Muhtar Katırcıoğlu, Osmanlı devlet adamı
- Mahmud Nedim Paşa Osmanlı devlet adamı
- Mahmud Şevket Paşa Osmanlı askeri ve devlet adamı
- Veli Mahmud Paşa, Osmanlı sadrazamı
- Zal Mahmud Paşa, Osmanlı devlet adamı

Ulus Meydanı; Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan bir kent meydanıdır. Anafartalar, Çankırı ve Cumhuriyet Caddesi ile Atatürk Bulvarı'nın kesişim noktasında yer alır. Cumhuriyet'in ilanından sonra hayata geçirilen imar uygulamaları doğrultusunda Ankara şehir merkezinde oluşturulmuş ilk modern kamusal mekan olmasıyla bilinir. Merkezinde konumlandırılmış olan Zafer Anıtı, Anıtkabir'in inşa edilmesine kadar geçen süreçte ülke genelinde kutlaması yapılan milli bayramların veya resmi devlet törenlerinin ana mekanı olmuştur. Meydanın çevresinde bulunan I. ve II. Türkiye Büyük Millet Meclisi binaları ile Türkiye İş Bankası ve Sümerbank'ın genel müdürlük yapıları; buranın geçmişte hem siyasi hem de iktisadi açıdan önemli bir merkez olduğunun göstergesidir.

Sahaflar Çarşısı, Beyazıt Sahaflar Çarşısı ya da İstanbul Sahaflar Çarşısı, Fatih'te bulunan ve eski-yeni kitapların satıldığı tarihi çarşı. Beyazıt Camii, İstanbul Üniversitesi, Kapalıçarşı ve Beyazıt Devlet Kütüphanesi'ne olan yakınlığı nedeniyle eskiden bir kültür odağıydı. Zamanla sahafların ve satılan kitapların öncelik ve nitelikleri değişse bile halen Fatih'in uğrak yerlerindendir.

Çarşı, mal ve hizmetlerin satılıp sunulduğu üzeri kapalı pazar veya dükkânların bulunduğu sokaktır.

Hanlar Bölgesi, Bursa'nın merkezinde, 14. yüzyılda oluşmaya başlayan, 16. yüzyılın ortalarına kadar padişahların ve devletin ileri gelenlerinin yaptırdığı anıtsal yapılar ile gelişen ticaret merkezi.
Gelincik Çarşısı , Bursa'da Kapalıçarşı'nın bir bölümünü oluşturan, 15. yüzyılda inşa edilmiş tarihî yapı.