İçeriğe atla

Mahmut İzzet

Mahmut İzzet
Doğum13 Ağustos 1944 (80 yaşında)
Zagazig, Şarkiye, Mısır
MeslekDoktor, fikir adamı
MilliyetMısırlı
EğitimZagazig Üniversitesi

Mahmut İzzet (13 Ağustos 1944, Zagazig) Mısırlı siyasi ve dini lider. Müslüman Kardeşler Cemaati'nin 9. Genel Mürşidi'dir. 1981'den beri cemaatin İrşad Büro Üyesi'dir.

Eğitimi

1960'ta lise eğitimini tamamlamış; 1976'de tıp doktoru olmuş, 1980 yılında uzmanlığını almıştır. 1981 yılında Yemen'deki Sana Üniversitesi'nde çalışan İzzet, doktora tezini tamamlamak üzere İngiltere'ye gitmiş, 1985 yılında Zekazik Üniversitesi'nde doktora tezini bitirmiştir

1998 yılında İslami Çalışmalar alanında diploma alan İzzet'in, 1999 yılında Hafs kıraati üzerine icazet aldığı bilinmektedir.

Siyasi faaliyetleri

1953 yılında Müslüman Kardeşler ile tanışan Mahmut İzzet, 1962 yılında Müslüman Kardeşler saflarına tıp fakültesinde öğrenci iken katılmıştır. 1965 yılında tutuklanan İzzet, 10 yıla mahkûm edilmiş, hapisten ancak 1974 yılında çıkabilmiştir.

1976'da Tıp fakültesi'ni bitiren Mahmut İzzet, Mısır'da özellikle öğrencilerle ilgili eğitim çalışmaları yürütmüştür. İzzet, 1981 yılında Müslüman Kardeşler Cemaati, İrşad Bürosu üyeliğine seçilmiştir. İzzet, İslami Tıp Cemiyeti'nin Başkan Yardımcılığını yapmıştır.

Mahmut İzzet, Mısır'da Genelkurmay Başkanı ve Savunma Bakanı General Abdulfettah El Sisi'nin gerçekleştirdiği askerî darbe sonrası tutuklanan Muhammed Bedi yerine 20 Ağustos 2013 tarihinde geçici Genel Mürşid seçilmiştir.

Tutuklamalar

1965 yılında tutuklanmış ve 10 sene hapis yatmıştır. Müslüman Kardeşler hakkında yürütülen bir soruşturmada 6 ay tutuklu kalmış ve 1993 yılı Mayıs ayında serbest bırakılmıştır. 1995 yılında Cemaatin Şura Meclisi seçimlerine katıldığı ve İrşad Bürosu üyesi seçildiği için 5 yıla mahkûm edilmiş ve 2000 yılında serbest bırakılmıştır. 2 Ocak 2008 yılında Kahire'de İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırıyı protesto eden gösterilere katıldığı Cuma günü tutuklanmıştır. 19 Aralık 2021'de Mısır Devlet Güvenlik Ağır Ceza Mahkemesi, Hamas adına casusluk yaptığı suçlaması ile İzzet'i müebbet hapis cezasına çarptırdı.[1]

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "Mısır'da İhvan lideri İzzet'e müebbet hapis". Time Türk. 19 Aralık 2021. 19 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Aralık 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Aliya İzzetbegoviç</span> Bosna-Hersekin ilk cumhurbaşkanı

Aliya İzzetbegoviç, 1992'de yeni bağımsızlığını kazanan Bosna-Hersek cumhurbaşkanlığı konseyinin ilk başkanı olan Boşnak siyasetçi, avukat, İslam filozofu ve yazardı. 1996 yılına kadar bu görevi yürüttükten sonra 2000 yılına kadar görev yapan Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı üyesi oldu.

<span class="mw-page-title-main">Hüsnü Mübarek</span> 4. Mısır devlet başkanı

Muhammed Hüsnü es-Seyyid Mübarek, Mısırlı asker ve siyasetçi. 1981-2011 yılları arasında 30 yıl Mısır'ı yönetmiş, Mısır devlet başkanlığı görevini üstlenmiştir. 2011'in Ocak ayında başlayan yaygın halk gösterilerinden sonra, önce 10 Şubat 2011 tarihinde yetkilerini yardımcısı olan Ömer Süleyman'a devretmiş, ertesi gün de görevinden istifa etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Müslüman Kardeşler</span> uluslararası Sünni İslamcı örgüt

Müslüman Kardeşler Cemiyeti ya da İhvânü'l-Müslimîn, Arap dünyasının en eski, en etkili ve en büyük İslamcı hareketi olmakla birlikte birçok Arap ülkesindeki en geniş siyasi muhalif örgütüdür. Mısır'da 1928 yılında İslam alimi ve okul öğretmeni olan Hasan el-Benna tarafından pan-İslamist, şeriatçı, dinî-siyasi amaçlarla çalışan toplumsal hareket olarak kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Mümtaz'er Türköne</span> Türk yazar

Mümtaz'er Türköne, Türk öğretim üyesi ve köşe yazarı.

Ahmet Çörekçi, Türk asker. Eski Türk Hava Kuvvetleri Komutanı.

Fethi Şikaki, Filistin İslâmi Cihat örgütünün kurucusu ve lideridir.

<span class="mw-page-title-main">Ayşe Olcay Tiryaki cinayeti</span> Türk profesör

Ayşe Olcay Tiryaki cinayeti, tıp profesörü ve akademisyen Ayşe Olcay Tiryaki'nin 24 Mart 2008'de Ankara'daki evinde kızı Başak Aydıntuğ tarafından boğazı kesilerek öldürülmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Pınar Selek</span> Türk sosyolog ve yazar

Pınar Selek, Türk sosyolog, feminist, anti-militarist yazar.

<span class="mw-page-title-main">Hişam Kandil</span> Mısırlı siyasetçi

Hişam Kandil Mısırlı siyasetçi. Mısır'ın eski Başbakanı. 24 Temmuz 2012 tarihinde Devlet Başkanı Muhammed Mursi tarafından atandı. Kandil, 2011 yılından 2012 yılına kadar önceden Su Kaynakları ve Sulama Bakanı idi. Reuters Haber ajansı, Kandil'in Mursi yönetiminde siyasi olarak bağımsız bir üst düzey kamu görevlisi olduğunu bildirdi ama halk Başbakan görevi için olası bir aday olarak kabul edildi.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Altan</span>

Mehmet Hasan Altan, Türk gazeteci, yazar ve akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Bedi</span> Mısırlı siyasetçi

Muhammed Bedî' Müslüman Kardeşler Teşkilatı Rehberlik Konseyi Başkanı.

Eşber Yağmurdereli, Türk yazar, senarist, şair, öykü yazarı, aktivist.

<span class="mw-page-title-main">İdris Baluken</span> Türk siyasetçi

İdris Baluken, Zaza asıllı Türk siyasetçi, doktor ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski milletvekili.

12 Eylül Davası, 12 Eylül Darbesi'ni gerçekleştiren komutanlardan hayatta kalanların yargılandığı dava. Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya, 765 sayılı TCK'nin "Devlet Kuvvetleri Aleyhine Cürümler" başlıklı 146. maddesi uyarınca müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Tahsin Şahinkaya'nın, Kenan Evren’den iki ay sonra, 90 yaşında ölmesiyle Yargıtay aşamasındaki dava düştü ve kararlar kesinleşmedi. Yıllar sonra, 15 Temmuz 2016 Darbe Girişimi sonrası; Kenan Evren'in ifadesini alan dönemin Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili, Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'ya dava açan dönemin Ankara Cumhuriyet Savcısı, açılan davaya ilk bakan hâkimler ve iddia makamında bulunan savcılar, "Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) soruşturması" kapsamında meslekten ihraç edildi. Daha sonra bazıları yargılandı ve mahkûm oldu.

<span class="mw-page-title-main">Dürümlü Katliamı</span> Diyarbakırın Sur ilçesinde terör örgütü PKK tarafından yapılan bombalı saldırı

Dürümlü Katliamı ya da Dürümlü Saldırısı, 12 Mayıs 2016'da yerel saatle 22:30 dolaylarında Diyarbakır'ın Sur ilçesine bağlı Dürümlü mezrasında gerçekleşen ve 16 kişinin öldüğü, 23 kişinin de yaralandığı bombalı saldırı. Saldırıyı PKK üstlenmiştir.

İslam Cemaati, Mısır'da faaliyet gösteren silahlı Sünni İslamcı örgüt ve harekettir. Bazı ülkeler tarafından terör örgütü olarak tanımlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Musa Mamut</span> Kendini yakan Kırım Tatarı

Musa Mahmut Kırım Tatarları üzerindeki Sovyet baskısını protesto etmek amacıyla kendisini yakan siyasi eylemci, Kırım millî hareketinin simgelerinden.

Halis Bayancuk ya da bilinen takma adıyla Ebu Hanzala, Zaza asıllı Türk İslâmî köktendinci.

<span class="mw-page-title-main">Johann Kremer</span>

Johann Paul Kremer Alman profesör, doktor ve savaş suçlusuydu.

<span class="mw-page-title-main">Derviş Korkut</span>

Derviş Korkut, Bosnalı Müslüman âlim, kütüphaneci, öğretmen, hümanist ve doğubilimci. Kur'an'ı Boşnakçaya çevirmiş Besim Korkut'un kardeşi.