İçeriğe atla

Mahmut Nedim (anlam ayrımı)

Adı Mahmut Nedim olanlar:

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Millî Gazete</i> 1973te yayın hayatına başlayan günlük gazete

Millî Gazete, 12 Ocak 1973 tarihinde İstanbul'un Cağaloğlu semtinde kiralık bir binada Hasan Aksay tarafından yayın hayatına başladı. Kendi matbaası olmadığı için baskısını bir süre diğer gazetelerin tesislerinde sürdürdü.

<span class="mw-page-title-main">Esat Mahmut Karakurt</span>

Esat Mahmut Karakurt, özellikle "Kadın İsterse" adlı romanıyla bilinen Türk yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Mahmud Nedim Paşa</span> 189. Osmanlı sadrazamı

Mahmud Nedim Paşa, Abdülaziz saltanatında 2 değişik dönemde toplam bir yıl yedi ay on bir gün sadrazamlık yapmış bir Osmanlı devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Gazneliler</span> Orta Asyada eski bir Türk devleti

Gazneliler, 963-1186 yılları arasında Maveraünnehir, Afganistan, Hindistan'ın kuzeyi ve Horasan'da hüküm sürmüş olan Türk devleti. Gazneliler adlarını başkent edindikleri, hâlen Afganistan sınırları içinde bulunan Gazne şehrinden almıştı. Mahmud-ı Gaznevî'nin Yemînüddevle lakabına atıfla bu hanedana Yemînîler denilmektedir. Ayrıca hanedanın babası Sebük Tigin'e atıfla Sebük Teginîler olarak da anılmaktadır. Gazne Devleti'nden önce bu topraklarda hüküm sürmüş olan Fars asıllı Samanîlerin siyasi ve kültürel etkisinden dolayı Gazneli Türkler, zaman içerisinde Farslaşmışlardır.

Mahmut Cemalettin Cûda Türk ressam.

<span class="mw-page-title-main">Vaniköy</span> Üsküdar, İstanbul, Türkiyede semt

Vaniköy İstanbul ilinin Üsküdar ilçesinin sınırları içinde Boğaziçi'nin Anadolu yakasında Çengelköy ile Kandilli arasındaki bir Boğaz semtidir.

<span class="mw-page-title-main">Mahmut Nedim Gündüzalp</span> Türk siyasetçi

Mahmut Nedim Gündüzalp, Türk siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Nedim Doğan (oyuncu)</span> Türk oyuncu ve senarist

Mahmut Nedim Doğan Türk oyuncu ve senaristtir.

<span class="mw-page-title-main">Mahmut Nedim Hendek</span> Osmanlı Ordusu subayı

Mahmut Nedim (Hendek) (1880, Kafkasya - 21 Nisan 1920; Hendek, Sakarya), Türk asker.

<i>Yoksul</i> (film, 1986) 1986 filmi

Yoksul, Zeki Ökten'in yönetmenliğini yaptığı ve senaryosunu Umur Bugay'ın yazdığı, 1986 yapımı Türk sinema filmi.

Mahmut Nedim Akdilek,, Türk bürokrat.

<span class="mw-page-title-main">Mehmed Cemil Paşa</span> Osmanlı devlet adamı

Reşitpaşazade Mehmet Cemil Paşa, Osmanlı devlet adamı.

<span class="mw-page-title-main">Nedim Günar</span> Türk futbolcu

Emin Nedim Günar, Türk millî futbolcu ve teknik direktör. Fenerbahçe kulübü tarafından kulübün efsane futbolcuları arasında gösterilmektedir. 1954 FIFA Dünya Kupası finallerine katılan kadroda yer aldı. Oynadığı dönemlerde güçlü fiziği yüzünden Hacıyatmaz lakabıyla tanınırdı. 7 Eylül 2011 tarihinde ölmüştür. Cenazesi 8 Eylül 2011 tarihinde, Kızıltoprak'daki Zühtüpaşa Camisi'nde öğleyin kılınan cenaze namazının ardından defnedildi. Vefatına kadar Fenerbahçe Kulübü Yüksek Divan Genel Kurulu üyesiydi.

Mahmut Nedim Bilgiç, Türk siyasetçidir.

Mahmut Nedim Evliya, Türk siyasetçidir.

Mahmud Paşa adıyla şu şahsiyetler bilinmektedir:

<i>Biri ve Diğerleri</i>

Biri ve Diğerleri, Tunç Başaran tarafından yazılıp yönetilmiş, 1987 yılı yapımı sinema filmi. 7. Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde Yılın En İyi Türk Filmi Ödülü'ne layık görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Mahmut Uslu</span> Türk iş adamı, eski basketbolcu ve koç

Mahmut Nedim Uslu Türk iş insanı, eski basketbolcu ve koç.

<span class="mw-page-title-main">Taktik Tatbikat ve Seyahati</span>

Taktik Tatbikat ve Seyahti veya Taktik Tatbikat Gezisi Mustafa Kemal Atatürk tarafından yazılan kitaplardan biridir. Eserin yazılma amacı askerlerin arazide yetiştirilmesini amaçlayan tatbikatların ne kadar gerekli ve önemli olduğunu göstermektir. Atatürk kitabı 1911 yılında 5. Kolordu Harekât Şube Müdürü iken yazmıştır. Kitap Atatürk'ün diğer kitaplarına göre nispeten az bilinir, bunun sebebi ise kitabın diğer kitaplara göre nispeten kısa olmasıdır. Kitabın sayfa sayısı basımlara ve eklenen eklere göre değişmekle beraber 33 ve 38 sayfa arasında olmaktadır. Kitap ilk kez Selanik Askerî Matbaasında basılmıştır.

Aşçıbaşı, Osmanlı döneminde yayınlanan yemek kitabıdır. Mahmud Nedim Bin Tosun tarafından yazılmıştır. Aşçıbaşının yazarı Mahmut Nedim Bintosun, kitabın başlık sayfasında belirtildiği gibi Kilitbahirli (Kilidü'l-bahr) olup piyade mülâzımıydı. Kitabını 1316 (1900) yılında Bulanık kazasında bitirdi. Mahmut Nedim'in kitabını öncelikle yemek yapmayı bilmeyen askerler için yazmıştır. Kitapta 315 yemeğin tarifi yer alır.