İçeriğe atla

Mahmut Naci Balkış

Mahmut Naci Bey (Soyadı Kanunu'ndan sonra Mahmut Naci Balkış) (ö. 1948, İstanbul), Türk siyasetçi, asker, Osmanlı Mebusan Meclisi Trablusgarp Milletvekili (17 Aralık 1908), Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün kurucusu (1903).

Osmanlı Beşiktaş Terbiye-i Bedeniye Mektebi'nin kurucuları arasında yer alan Mahmut Naci Bey ayrıca genç yaşına rağmen Osmanlı Mebusan Meclisi üyesi oldu ve Trablusgarp Milletvekili olarak görev yaptı. Buradaki anılarıyla ve Libya'nın içindeki bulunduğu durumu da kaleme alan Trablusgarp - Hedefteki Ülke Libya'nın Tarihi adında bir kitapta yazmıştır. Kafkasya kökenli olan Mahmut Naci Bey, İkinci Abdülhamit'in politikasını beğenmez ve her fırsatta bunu dile getirirdi. İşgal yıllarında Mustafa Kemal Paşa'ya katıldı. Milli Mücadele'de Anadolu'ya İstanbul'dan yapılan gizli silah sevkiyatında bilfiil görev almıştır. İstiklal Savaşı'ndaki aktif rolünden dolayı İstiklal Madalyası ödüllendirildi. Mahmut Naci Balkış, Hafize Balkış Hanımefendi ve Munise Balkış Hanımefendi olmak üzere iki ayrı evlilik geçirmiştir. Hafize Balkış Hanımefendiden olan çocukları İbrahim Refi Balkış ve Enise Balkış'tır. Munise Balkış Hanımefendiden olan çocukları ise Feriha Baymur Balkış, Adnan Eseniş Balkış, Vasık Balkış ve Tarık Balkış'tır.

Aynı zamanda Hafize Balkış'tan olan oğlu İbrahim Refi Balkış (çevirmen, gazeteci) Beşiktaş Jimnastik Kulübü'ne 1950-1975 seneleri arasında katkıda bulunan önemli kişilerdendir.TSYD'nin de 25 yıldan fazla emek vermiş, A.I.P.S. gibi uluslararası sivil toplum kuruluşunda görev yapmış Tercüman, Hayat Spor, La Gazette Dello Sport, Stadio gibi gazetelerde çalışmış değerli bir insandır.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">V. Mehmed</span> 35. Osmanlı padişahı (1909–1918)

V. Mehmed ya da Mehmed Reşad, Osmanlı İmparatorluğu'nun 35. padişahı ve 114. İslam halifesi.

<span class="mw-page-title-main">Rauf Orbay</span> Türk asker ve siyasetçi

Hüseyin Rauf Orbay, Türk asker, siyasetçi. Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinde, Kurtuluş Savaşı'nda ve Türkiye Cumhuriyeti döneminde önemli görevlerde bulunmuştur. Trablusgarp ve Balkan Savaşları'nda gösterdiği başarıdan ötürü Hamidiye Kahramanı olarak tanındı. 1918 Ekim'inde Osmanlı Devleti'nin Bahriye Nazırı olarak görev yapan Orbay, devletin çöküş belgesi olan Mondros Mütarekesi'ni hükûmet adına imzalayan kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Hüsrev Gerede</span> Türk asker ve siyasetçi

Hüsrev Gerede, Türk Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet tarihinin önemli isimlerinden olan Türk asker, siyasetçi ve diplomattır.

<span class="mw-page-title-main">Hamdullah Suphi Tanrıöver</span> Türk yazar ve siyasetçi

Hamdullah Suphi Tanrıöver, Türk edebiyatçı, yazar, öğretmen, milletvekili, siyasetçi. Kurtuluş Savaşı ve cumhuriyetin ilk yıllarında TBMM'de yaptığı coşkulu konuşmaları nedeniyle "Millî Hatip" ve "Cumhuriyet Hatibi" olarak tanınan bir siyaset adamı ve yazardır. Ayrıca İstiklâl Marşı'nı Türkiye Büyük Millet Meclisinde ilk okuyan kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Cami Baykurt</span> Türk siyasetçi

Abdülkâdir Cami Baykurt, Türk asker ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Ferit Tek</span> Türk politikacı

Ahmet Ferit Tek, Türk siyasetçi, diplomat, fikir adamı.

<span class="mw-page-title-main">Seyyid Bey</span>

Seyyid Bey, Türk hukukçu, siyasetçi ve yazar. Osmanlı Meclis-i Mebusanı'nın 1., 2., 3. Dönem İzmir ve 22 Ekim 1916'da Ayan Âzâsı, II. Dönem İzmir Milletvekili ve V. İcra Vekilleri Heyeti ile 1. TC Hükûmeti'nde Adalet Bakanı olarak görev yapmış, hilafetin kaldırılmasında kilit bir rol oynamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mazhar Müfit Kansu</span> Türk siyasetçi

Ahmet Mazhar Kansu, Türk devlet adamı, vali, milletvekili ve yönetici.

Mehmed Abid Efendi, Osmanlı padişahı II. Abdülhamid'in en küçük oğludur.

<span class="mw-page-title-main">Ali Kılıç</span> Türk asker ve siyasetçi

Ali Kılıç ya da bilinen adıyla Kılıç Ali, Türk asker ve siyasetçi. Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün kurucuları arasındadır.

<span class="mw-page-title-main">İbrahim Süreyya Yiğit</span>

İbrahim Süreyya Yiğit, Türk yönetici ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Rıdvan İsmail Paşa</span>

Rıdvan İsmail Paşa, Osmanlı devlet adamı. 1890 ve 1906 yılları arasında İstanbul şehremini olarak görev yapmıştır. İstanbul'un en uzun süre görev yapan belediye başkanlarından biri olan Rıdvan İsmail, 1906'da kendisine yapılan bir suikast sonucunda öldü.

<span class="mw-page-title-main">Muvaffak Menemencioğlu</span> Türk siyasetçi ve bürokrat

Ahmet Muvaffak Menemencioğlu, Türk mailiye müfettişi, gazeteci, spor yöneticisi.

<span class="mw-page-title-main">Osman Fuad Efendi</span> Osmanoğlu hanedan reisi

Şehzade Osman Fuad Efendi, 33. Osmanlı padişahı V. Murad'ın torunu, 1911 ile 1913 yılları arasında Fenerbahçe Spor Kulübü'nün 6. başkanı ve 4 Haziran 1954 ile 19 Mayıs 1973 yılları arası Osmanlı Hanedan reisi, Türk asker.

<span class="mw-page-title-main">Fuat Balkan</span> Türk sporcu ve siyaset adamı

Fuat Balkan, Türk eskrimci, asker, siyasetçi, spor yöneticisidir. Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün 1 numaralı üyesi ve 4. başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Muhittin Akyüz</span> Türk asker ve diplomat

Muhittin Akyüz, Türk asker, diplomat, siyasetçi. Kurtuluş Savaşı'na katılan üst dereceli komutanlardan birisidir. Savaştan sonra diplomat ve milletvekili olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Haydar Hilmi Vaner</span>

Haydar Hilmi Vaner, Türk bürokrat ve siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Halil Menteşe</span>

Halil Menteşe, Osmanlı Devleti'nin son yıllarında Hariciye Nazırı ve Meclis-i Mebusan başkanı olarak, Cumhuriyet döneminde IV. ve V. dönem bağımsız İzmir milletvekili olarak görev yapmış bir siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Tevfik Durlanık</span> Osmanlı ve Türk siyasetçi

Hacı Tevfik Efendi (Durlanık), Türk din adamı ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Şamil Şhaplı</span>

Mehmet Şamil Şhaplı;, Diplomat, Gazeteci, Spor yöneticisi, Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün kurucu üyesi ve 1. başkanıdır.