İçeriğe atla

Mahmut Akok

Mahmut Akok
Doğum1901
Bandırma, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm27 Kasım 1993
Ankara, Türkiye Cumhuriyeti
MeslekMüzeci, Arkeolog
Tanınma nedeniCumhuriyetin ilk yıllarındaki kazılarda yaptığı "akokvarî" denilen çizimler.

Mahmut Akok (1901, Bandırma-27 Kasım 1993, Ankara[1]) müzeci, arkeolog ve restitüsyon uzmanı.

Türkiye'de cumhuriyetin ilk yıllarında Türk Tarih Kurumu ile Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün yaptığı arkeolojik kazıların çoğunda mimar ve desinatör olarak katılmış; Raci Temizer, Hamit Zübeyir Koşay, Necdet Pençe, Tahsin Özgüç ile ilk sistematik kazı çalışmalarını gerçekleştirmiştir. Sanat tarihçilerinin "Akokvarî" adını taktıkları aksonometrik çizimleri ile tanınır.[2]

Yaşamı

1901 yılında Bandırma'da doğdu. Babası İsmail Ağa, Bulgaristan'ın Tırnova şehrinden Türkiye'ye göç etmiş bir aileye mensuptu. Yedi yaşında iken babasını kaybetti. İlköğrenimine Ankara'da başladı, ardından İstanbul'da bir marangoz okulunda yatılı olarak okumaya başladı. İstanbul'un işgali üzerine eğitimine Ankara'da devam etti. I. Dünya Savaşı yıllarında cephe gerisinde askerî statüde marangozluk yaptı.[2] İstiklal Savaşı yıllarını da Ankara'da geçirdi ve İstiklal Savaşı Gazisi unvanı aldı.[2]

Münir Hayri Egeli'nin "Atatürk'ten Bilinmeyen Hatıralar" adlı kitabında aktarıldığına göre 1933 yılında Cumhuriyet Halk Partisi'nin amblemini Recep Peker'in talebi ile Mamut Akok tasarlamıştır.[3][not 1]

1938-1943 yılları arasında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Kürsüsünde öğrenim gördü. Alacahöyük (1936-1947), Karaoğlan, Bitik Höyük, Alâeddin Tepesi (1939-1941), Kültepe, Acemhöyük (1948 -1973), İnandık-Ilgın, Eskiyapar Höyüğü (1970-1973) kazılarına katıldı.[5] 1945-1968 arasında Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü adına kurtarma kazıları yaptı.

Millî Eğitim Bakanlığına bağlı Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü bünyesindeki Rölöve Bürosu ve Anıtlar Kurulunda Röleve bürosunun başkanı olarak görev yaptı. Anadolu Selçuklu mimari anıtların rölövelerini hazırladı. Anadolu Selçuklu mimarisine ait bilgilerini yeni inşa edilen mimari yapılara taşıdı. Örneğin Ziraat Bankası Genel Müdürlük Binası'nda saçak altlarındaki Selçuklu motif süslemelerinin çizimi ve turkuaz mavisiyle boyanmasını gerçekleştiren Mahmut Akok idi.[6]

Bir binayı üç boyutlu gibi 45 derece meyille kesip, sadece binanın dış görünüşünü değil, içini de gösterdiği, içinde ya da dışında daima bir insan silueti olan, binanın büyüklüğünü bir anda kıyaslama imkanı veren çizimler hazırladı. Çizimlerine sanat tarihçileri "akokvari" adını verdi.[2] Çalışmaları, Müzeler Genel Müdürlüğü Arşivi'nde yer alır.

Belleten, Türk Arkeoloji Dergisi, Önasya Dergisi, Türk Etnografya dergisi, Arkitekt, Mimarlık, Yıllık Araştırmalar Dergisi'nde makaleler yayımladı. Türk Tarih Kurumunun düzenlediği Türk Tarih Kongrelerinde ve Milletlerarası Birinci Türk sanatı Kongresi'ne bildiriler sundu.

1980'lere kadar Türkiye'deki birçok müzenin kuruluş ve sergileme çalışmalarını yönetti.27 Kasım 1993 tarihinde Ankara'da ölmüştür.

Eserleri

  • Ankara Şehri İçinde Rastlanan İlkçağ Yerleşmesinden Bazı İzler ve Üç Araştırma Yeri
  • Kültepe Kazılarının Orta Anadolu'da Hitit Çağı Mimarisine Kazandırdığı Özellikler
  • Türk Tarih Kurumu Adına, Konya Alaeddin Tepesinde 1941 Yılında Yapılmış Olan, Arkeolojik Kazıda Elde Edilen Mimari Buluntular
  • Alacahöyük 1979 Çalışmaları
  • Alaca Höyükte Sürekli Yapılan Kazılarla Ortay Çıkan Kalıcı Değer Taşıyan Mimari Buluntuların Yaşatılması Problemi ve Üzerinde Kazı Yapılan Anadolu Höyüklerinin Geleceği
  • Uşak Ulu Camii
  • Candaroğlu Mahmut Bey Camii
  • Augusta Şehir Harabeleri
  • Kütahya Büyük Bedesteni
  • Samsun İli Havza İlçesinin Lerdürge Köyünde Bulunan Tümülüsler
  • Ankara Şehri İçinde Rastlanan İlkçağ Yerleşmesinden Bazı İzler ve Üç Araştırma Yeri
  • Konya Şehri İçindeki Alâaddin Tepesinde Türk Tarih Kurumu Adına Yapılan Arkeolojik Kazıların Mimarî Buluntuları
  • Alacahöyük'te Son Dönem Arkeolojik Çalışmalarla Açıklığa Kavuşturulan Yapı Tekniği ve Mimari Gerçekler
  • Konya Şehri İçindeki Alâaddin Tepesinde Türk Tarih Kurumu Adına Yapılan Arkeolojik Kazıların Mimarî Buluntuları[7]

Hakkında yazılan eserler

Mahmut Akok Sanat Tarihinde Restitüsyon Piri 2010 Nevin Algül

Notlar

  1. ^ Kimi kaynaklarda logo tasarımı için eğitim bilimci İsmail Hakkı Tonguç'un görevlendirildiği ve altı ok logosunu onun çizdiği belirtilir.[4]

Kaynakça

  1. ^ "Cumhuriyet Dönemi Kültür Çınarlarından:Mahmut Akok". www.sadibayram.com. 25 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2021. 
  2. ^ a b c d Algül, Nevin (2006). "Sanat tarihinde Mahmut Akok". Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü doktora tezi. 29 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2021. 
  3. ^ Kansu, Metin Atuf (13 Nisan 2013). "Altıok'un Hikayesi". 21 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2021. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 25 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2021. 
  5. ^ "Mahmut Akok (arkeolog) Kimdir, Hayatı, Hakkında Bilgi". Sosyolojisi.com sitesi. 29 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2021. 
  6. ^ "Ziraat Bankası Müzesi". Ziraatbano.com.tr. 2 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Eylül 2021. 
  7. ^ "Mahmut Akok makaleleri". 27 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Anadolu Medeniyetleri Müzesi</span> Ankaradaki bir tarih ve arkeoloji müzesi

Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan bir tarih ve arkeoloji müzesidir. Müzede, Anadolu'da yaşamış olan uygarlıklardan geriye kalan arkeolojik eserler kronolojik olarak sergilenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Alacahöyük</span> ören yeri

Alacahöyük, Çorum'un Alaca ilçesinin 15 km kuzeybatısındaki Alacahüyük köyündeki bir höyüktür. Bu höyükte dört ayrı kültür evresinden kalma 15 yerleşim ya da yapı katı saptanmıştır.

Ulucak Höyüğü, İzmir yakınlarında, Ankara yolu üzerinde, Kemalpaşa'nın 7 km kuzeybatısındaki Ulucak köyünde bulunan bir arkeolojik yerleşimdir. İzmir sınırları içinde bilinen ilk çiftçi köy yerleşimidir.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Roma Hamamı</span> Ankarada bulunan Roma hamamı

Ankara Roma Hamamı veya Caracalla Hamamı; Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan bir Roma hamamıdır. Günümüzde Hacı Bayram Mahallesi sınırları içerisinde yer alan yapı, ilk katmanı Frigler dönemine kadar uzanan bir höyük üzerine inşa edilmiştir.

Remzi Oğuz Arık, Türk arkeolog, yazar ve politikacı.

<span class="mw-page-title-main">Kültepe</span> Eski yerleşke

Kültepe, Kayseri'de bulunan ve Kaniş (Kanesh) harabelerinin bulunduğu bir antik kent ve ören yeridir. 2014 yılından bu yana Türkiye'deki Dünya Mirası Alanları Geçici listesindedir. Ayrıca Hitit dilinin en erken izleri ile birlikte, MÖ 20. yüzyıla tarihlenen yazılı buluntularla, Hint-Avrupa dil ailesinin en eski izleri keşfedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Şarhöyük</span> Eskişehirin kuzeybatısında bir antik kent

Şarhöyük (Dorlion), Eskişehir ilinin kuzeybatısında, şehir merkezinin kuzeydoğusunda kalan antik yerleşimdir.

<span class="mw-page-title-main">Çorum Müzesi</span>

Çorum Müzesi, Çorum il merkezinde bulunan bir arkeoloji ve etnografya müzesidir. Müzede Alacahöyük, Boğazköy, Hattuşaş, Pazarlı ve Kuşsaray gibi arkeolojik kazı merkezlerinden çıkarılan buluntular sergilenmektedir. Çorum Müzesi ilk olarak 13 Ekim 1968 tarihinde, günümüzde kullanılmayan ilk binasında hizmete girmiştir. 1968 yılından itibaren 33 yıl hizmet veren müze binası, arkeolojik kazılardan elde edilen eserlerin yoğunluğu nedeniyle ihtiyaca cevap veremez duruma gelmiştir. Bunun üzerine yapımı 1908 yılında başlayıp 1914 yılında tamamlanan ve yapıldığı günden itibaren hastane, Ziraat Mektebi, Makine Meslek Yüksek Okulu olarak hizmet veren bina, Çorum Müzesi'nin yeni binası olarak kullanılmak üzere 1986 yılında tahsis edilmiştir. 1988 yılında yangın geçiren bina, 1989 yılında müze olarak kullanılmak üzere restore edilmeye başlanmıştır. Restorasyon çalışmalarının tamamlanması ile Çorum Müzesi; 11.03.2003 tarihinde, bu tarihî binada ziyarete açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Beycesultan</span> Denizlinin Çivril ilçesine 5 km uzaklıkta yer alan ve Beycehöyük adıyla da anılan höyük

Beycesultan, Denizli'nin Çivril ilçesine 5 km uzaklıkta yer alan ve Beycehöyük adıyla da anılan höyükte 1954- 1959 yılları arasında İngiliz arkeologları Seton Lloyd ve James Mellaart tarafından ilk kazıları yapılan ve ikinci kazıları günümüzde Dr. Eşref Abay başkanlığındaki bir bilimsel kazı ekibi Ege Üniversitesi tarafından sürdürülen arkeolojik sit. Ayrıca höyüğün yakınında Beycesultan Türbesi yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Limantepe</span> Urla Belediyesi sınırları içinde, kasabanın deniz kıyısındaki İskele Mahallesinde yer alan ve Tunç Çağı boyunca yerleşime konu olmuş arkeolojik alan

Limantepe, İzmir ili Urla belediyesi sınırları içinde, kasabanın deniz kıyısındaki İskele Mahallesi'nde yer alan ve Tunç Çağı boyunca yerleşime konu olmuş tarih öncesi dönem (prehistorya) arkeolojisi siti.

Bakla Tepe Höyüğü, İzmir il merkezinin 30 km. güneyinde, Menderes (Cumaovası) ilçesinde, Tahtalı Barajı nedeniyle terk edilen Bulgurca Çiftlik Köyü'nün hemen yakınında yer alan bir Höyüktür. Yıllardır bakla yetiştirilen bir alan olduğundan Köy'de Bakla Tepe olarak bilinmekteydi. Tarihöncesi bir yerleşimin höyükten köy altına kadar uzandığı, sapılan sondalardan anlaşılmaktadır.

Büyük Güllücek Höyük, Çorum İl merkezinin güneybatısında, Alaca İlçesi'nin kuzeybatısında, Büyük Güllücek Köyü'nün güneybatısında yer alan bir höyüktür. Höyüğün gerçek adı Kaletepe olmakla birlikte arkeoloji yazınında en yakın yerleşimin adıyla geçmektedir. Yerel olarak ise Nurlu Kale olarak bilinmektedir. Tepe, Kaledere ve Ağçeviren dereleri arasındaki sırtta, dereden 50 metre yüksekliktedir. Çapı yaklaşık olarak 50 metredir. Höyük, Alacahöyük'ün 15 km. kadar kuzeydoğusuna düşmektedir.

Kaman Kalehöyük, Kırşehir İl merkezinin kuzeybatısında, Kaman İlçesi'nin 3 km. doğu-kuzeydoğusunda yer alan bir höyüktür. Tepe yaklaşık 280 metre çapında olup 16 metre yüksekliktedir.

Pazarlı Höyük, Çorum İl merkezinin güneyinde, Çıkhasan Köyü'nün 1 km. kuzeydoğusundaki Karapınar Mevkii'nde yer alan bir höyüktür. Çıkhasan Köyü'nün eski adının Pazarlı olması nedeniyle bu adı almış olup yerel adı Kale'dir.

Boyalı Höyük, Çorum İl merkezinin güneybatısında, Sungurlu İlçesi'nin kuzeybatısında, Yörüklü belde merkezinin 2 km. doğusunda yer alan bir höyüktür. Höyük, Yörüklü'nün genişlemesiyle artık bir mahallesi haline gelen eski Güloluk Köyü'nün 450 metre doğusundaydı. Yerleşmenin bulunduğu vadi, Delice Havzası ile Kaledere dağlık bölgesi arasında uzanmaktadır. Bölge, MÖ III. binyılda Hatti Kültürü'nün çekirdek bölgesi olarak görülmektedir. Bu nedenle Boyalı Höyük kazıları bölgesel bir çalışmanın odak noktasını oluşturmaktadır. Diğer yandan Hüseyindede Höyüğü ve Fatmaören Höyüğü'ne yaklaşık 7 km. mesafededir. Üç höyük de birer Hitit yerleşmesidir.

Bitik Höyük, Ankara il merkezinin 42 km kuzeybatısında, Kahramankazan İlçesine bağlı Bitik Köyü yakınlarında yer alan bir höyüktür. Tepe, 250 x 240 metre boyutlarında olup 18 metre yüksekliktedir.

Hüseyindede Höyüğü, Çorum İl merkezinin güneybatısında, Sungurlu İlçesi'nin kuzeybatısında Yörüklü beldesinin 2,5 km. güneyinde yer alan bir höyüktür. Tepe, Hüseyindede Tepesi olarak da bilinmektedir. Kazılar sonucunda höyüğün bir Eski Hitit kült merkezi olduğu, kült yapılarının dışında başkaca yapı bulunmadığı ve Hüseyindede'nin geniş bir yerleşim olmadığı anlaşılmıştır.

Gre Abdurrahman Höyüğü, Diyarbakır İli Bismil İlçesi sınırları içinde, Diyarbakır'a 77, Bismil'e 23 km. mesafede, Aşağı Cırıf Köyü sınırları içinde yer alan bir höyüktür. Sulu tarım ve geçici işçi barınakları nedeniyle önemli ölçüde zarar görmüştür. Tepe, 80 x 70 metre boyutlarında olup 5 metre yüksekliktedir. Bu boyutlarıyla Yukarı Dicle Vadisi'ndeki en küçük yerleşimlerden birisi olarak görülmektedir. Höyük, Dicle Nehri'nin kuzey kıyısındadır.

<span class="mw-page-title-main">Anıttepe</span> Çankaya, Ankara, Türkiyede mahalle

Anıttepe, Ankara ilinin Çankaya ilçesine bağlı bir mahalledir. Anıtkabir'in inşası sonrasında bu şekilde anılmaya başlanan bölgenin eski adı Rasattepe'dir.

<span class="mw-page-title-main">Gölpınar Hitit barajı</span>

Gölpınar Barajı, bir diğer adıyla Alacahöyük Barajı, Çorum ilindeki Alaca Höyük'te bulunan MÖ. 2. binyıldan kalma bir Hitit barajıdır.