İçeriğe atla

Mahmure Selma Emler

Selma Emler
Doğum29 Ağustos 1920(1920-08-29)
Biga, Çanakkale, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm2000'ler
EbeveyniAhmet Cemil Evler - Lütfiye Emler
AlanıMimarlık · restorasyon
Sanat eğitimiDevlet Güzel Sanatlar Akademisi

Mahmure Selma Emler (29 Ağustos 1920, Biga, Çanakkale - 2001?), mimar ve restoratör.[1]

1951-1965 arasında Topkapı Sarayı Müzesi'nde görev yaptı ve sarayın çeşitli bölümlerinin restorasyonunu gerçekleştirdi. 1955-1958 yılları arasındaki Rumeli Hisarı onarımında yürütücü olarak görev yapan mimarlardan birisi idi. İstanbul surlarının bazı bölümleri, padişah türbeleri, Adile Sultan Kasrı, Aya İrini restorasyonunu yaptığı belli başlı anıtlardır.[2]

Yaşamı

1920 yılında, babasının görev yer oldan Çanakkale'nin Biga kazasında doğdu. Babası, Fatih medresesi müderrislerinden Filibeli Hafız Hüseyin Hüsnü Efendi'nin oğlu doktor Ahmet Cemil Emler; annesi Lütfiye Emler'dir. On yaşında iken çocuk felci geçirdi; bir yıllık bir tedavinin ardından yürümeye başlayıp eğitimine devam etti. İlköğrenimini İstanbul'da 15. İlkokulda, lise öğrenimini İstanbul Kız Lisesi'nde tamamladı.

1939-1944 yılları arasında Güzel Sanatlar Akademisi Mimarlık Bölümü'nde eğitim gördü[3] Mezuniyetinin ardından Milli Eğitim Bakanlığı Teknik Öğretim Müsteşarlığı Yapı İşleri Müdürlüğü'nde göreve başladı. Kız ve erkek sanat okullarının, yapı usta okullarının uygulama projelerini hazırladı.

1951'de Topkapı Sarayı Müzesi'nde çalışmaya başladı.[4] On dört yıl boyunca Topkapı Sarayı'nda ve ona bağlı birimlerde eski eserlerin ve anıtların restorasyonlarını yaptı.[1] Bu görevi sırasında İstanbul Üniversitesi Sanat tarihi Enstitüsünde Türk ve İslam Sanatı ve Bizans sanatı doktora programına devam etti ancak programı tamamlayamadı.

1951 yılında İstanbul'un fethinin 500. yılı hazırlıkları çerçevesinde Rumelihisarı'nın restorasyonu işinde görev aldı. Restorasyonun emanet usulü ile yapılması için kurulan komisyonda yer alarak onarımın ana prensiplerini ortaya koydu.[1] Rumelihisarı restorasyon projesinde çalışırken Fransız Arkeoloji Enstitüsü Müdürü Albert Gabriel’in desteği ile konservasyon eğitimi almak için burs alarak Paris'e gitti (1957).[5]

Emler Paris'te “Ecole Nationale Superieure des Beaux-Arts” da (Güzel Sanatlar Milli Yüksek Okulu) iki yıl eğitim gördükten sonra “Cours Supesıeurs Des Monuments Historiques" (Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek İhtisas Öğretimi) programının tüm derslerine katıldı. Fransa'daki eğitimi devam ederken 1959'da Milî Eğitim Bakanlığı'nın görevlendirmesi ile İspanya’nın başkenti Madrid'de Eski Eserler ve Anıtlar Restorasyonu Beynelmilel Sempozyumu'nda bir bildiri sundu ve İspanya’nın çeşitli yerlerinde son yirmi yıl içerisinde yapılan başlıca restorasyon çalışmalarını incelemek üzere bir inceleme gezisine katıldı.[1]

Kongre sonrasında Türkiye'ye dönen Emler, Topkapı Sarayı'ndaki görevine devam etti. 1963'te İtalya’nın Venedik kentinde düzenlenen Türk Sanatları II. Beynelmilel Kongresine de Milli Eğitim Bakanlığı temsilcisi olarak Doğan Kuban ile birlikte katıldı ve Topkapı Sarayı Müzesi restorasyonları üzerinde projeksiyonlu bir bildiri sundu; ayrıca müzenin restorasyonlarını belgeleyen bir fotoğraf sergisi açtı. Aynı yıl “Topkapı Sarayı Restorasyon Çalışmaları” adlı kitabı yayımlandı.

1965 yılında Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü İstanbul Rölöve ve Anıtlar Bürosu Şefliğinde mütehassıs mimar olarak göreve başladı. Bu dönemde Bozcaada Kalesinin restorasyon etütleri ile rapor ve keşiflerini, Türk ve İslam Eserleri Müzesi'ndeki halı-kilim depolarının kısmî restorasyonu, Üsküdar Validebağ Korusu içindeki Abdülaziz Av Köşkü ile Adile Sultan Kasrı'nın restorasyon etütlerini yaptı.[1]

1969 yılında Roma Üniversitesi'nde uluslararası seviyede ihtisas öğretimi yapan iki yl süreli eğitime UNESCO bursu ile katılmak üzere İtalya'ya gitti. İstanbul Büyük Sarayı, Bizans Sahil Saraylarının Restorasyon Projeleri konusunda bir tez hazırlayarak 1970 yılında mezun oldu. Ayrıca Fransa'da Eski Eserler ve Anıtların bakımı ve korunmasında bir programın derslerini takip etti; bu programdaki başarısı üzerine Fransız hükûmetinden aldığı bir yıllık burs ile Fransa'daki çeşitli restorasyon şantiyelerindeki çalışmaları uzman mimarların refakatinde inceledi. Stajını Tunus'ta Safakes şehrinin tarihi özelliklerini kaybetmeden modern tesislere kavuşturulması konusunda çalışarak tamamladı.[1]

1973 yılında Bükreş'teki Balkan Ülkeleri Mimarları Konferansı'nda bir bildiri sundu; belgesel bir film ve bir fotoğraf sergisi açtı. 1975 yılında Amsterdam'daki Uluslararası Sanat Tarihi Kongresine katıldı.

Elmer, 2000'li yıllarda öldü.[1]

Eserleri

Makaleleri
  • Der Alte Sultanpalast von Topkapı Symbol Eines Weltriches" Österreichische Zeits für Kunst und Denkmalpflege, Viyana, 1965, S. XIX1/2;
  • Le Palais Royal de Topkapı et ses Restaurations, Napoli, 1965
Kitapları
  • “Topkapı Sarayı Restorasyon Çalışmaları”, Güzel Sanatlar Akademisi Türk Sanatı Tarihi Enstitüsü, 1963.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b c d e f g "Yüksek Mimar Mahmure Selma Emler (1920-2001 ?)" (PDF). 2018. 11 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 9 Mayıs 2022. 
  2. ^ "Selma Emler". TRT. Facebook TRT Arşiv Kanalı. 1975. 9 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Kültürel Miras ve Kadın" (PDF). 2017. 29 Haziran 2021 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2022. 
  4. ^ "Women's Creativity since the Modern Movement (1918-2018): Toward a New Perception and Reception". 2018. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2022. 
  5. ^ "Selma Emler". 9 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Topkapı Sarayı</span> İstanbulda bir saray

Topkapı Sarayı, İstanbul Sarayburnu'nda, Osmanlı İmparatorluğu'nun 600 yıllık tarihinin 400 yılı boyunca, devletin idare merkezi olarak kullanılan ve Osmanlı padişahlarının yaşadığı saraydır. Bir zamanlar içinde 4.000'e yakın insan yaşamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Miniatürk</span> İstanbulda bir müze park

Miniatürk ya da Minyatür Türkiye Park; Türkiye'deki çeşitli yapıtların maketlerinin sergilendiği, Beyoğlu, İstanbul'daki 60.000 metrekarelik alanda kurulu olan dünyanın en geniş alana kurulu minyatür parkıdır. Haliç kıyısında bulunan eski bir park alanında konumlanmıştır. 30 Haziran 2001 tarihinde temeli atılan Miniatürk, 2 Mayıs 2003 tarihinde ziyarete açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ), merkez kampüsü İstanbul'un Fındıklı semtinde bulunan devlet üniversitesidir. Ağırlıklı olarak görsel sanatlar, mimarlık, sahne sanatları ve müzik alanında eğitim vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Millî Saraylar Başkanlığı</span>

Millî Saraylar Başkanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı'na bağlı olarak çalışan, millî sarayların korunması ve düzenlenmesinden sorumlu olan başkanlıktır.

<span class="mw-page-title-main">Santralistanbul</span> kültür ve sanat merkezi

Santralistanbul, 1914 yılında kurulan Silahtarağa Elektrik Santrali'nin restore edilmesiyle 8 Eylül 2007 tarihinde açılmış bir uluslararası kültür, sanat ve eğitim platformudur.

<span class="mw-page-title-main">Sepetçiler Kasrı</span>

Sepetçiler Kasrı, Türkiye'nin İstanbul kentinin Fatih ilçesi, Sarayburnu'nda bulunan bu kasır. Topkapı Sarayı'nın Sarayburnu'ndaki iki kıyı köşkünden birisidir. Diğer köşk ise Yalı Köşkü'dür. Sepetçiler Kasrı'nın bulunduğu yerde saraya ait kayıklar bulunuyordu. Fransız gezgin ressam Guillaume-Joseph Grelot Türkçede İstanbul Seyahatnamesi olarak yayımlanan, özgün adı "Relation Nouvelle d'un Voyage à Constantinople" olan ve 17. yüzyıl sonlarında basılan kitabında, buradaki kayıklar ve küçük kadırgalar için 5-6 tane kayıkhane olduğunu yazmıştır. Sepetçiler Kasrı'nda Yalı Köşkü'nde olduğu gibi Osmanlı sultanları donanmanın sefere çıkışını veya dönüşünü seyrederlerdi.

Rahmi Aksungur, Türk heykeltıraş, akademisyendir.

<span class="mw-page-title-main">Doğan Kuban</span> Türk mimar ve akademisyen (1926–2021)

Doğan Kuban, Türk mimar ve akademisyendir. Türkiye'nin ilk ve en önemli mimarlık tarihçilerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Edirne Sarayı</span>

Tunca Sarayı, Hünkar Bahçesi Sarayı, Edirne Saray-ı Hümayunu gibi isimlerle de anılan Edirne Sarayı ; Edirne'nin Yeniimaret Mahallesi'nde Sarayiçi olarak adlandırılan bölgesinde, II. Murad'ın saltanatının son zamanlarında 1450 yılında Tunca Nehri'nin iki yakasında inşa edilmeye başlanmış ve esas karakterini II. Mehmed döneminde kazanmıştır. İstanbul'daki Topkapı Sarayı'ndan sonra Osmanlı İmparatorluğu'nun en büyük ikinci sarayıdır. Büyük meydanlar etrafında konumlanan değişik işlevli yapılarıyla Türk saray mimarisinin genel karakterini de yansıtan Edirne birçok yapıyı bünyesinde barındırmış ve oldukça geniş bir alana yayılmıştır.

Hakkı Karayiğitoğlu, Türk heykeltıraş.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Resim ve Heykel Müzesi</span>

İstanbul Resim ve Heykel Müzesi (İRHM), 20 Eylül 1937’de Türkiye’nin ilk Güzel Sanatlar müzesi olarak Dolmabahçe Sarayı’nın Veliaht Dairesi’nde hizmete giren, günümüzde Tophane'deki Antropo No:5'te hizmet veren sanat müzesidir.

Macit Rüştü Kural, Türk restoratör-mimar.

Fatma Rikkat Kunt Türk müzehhibe.

<span class="mw-page-title-main">Millî Saraylar Resim Müzesi</span>

Millî Saraylar Resim Müzesi, Dolmabahçe Sarayı'nın Veliaht Dairesi'nde 2014 yılında açılan Millî Saraylar İdaresi Başkanlığı'na bağlı müzedir.

Mualla Eyuboğlu Anhegger, Türk mimar.

<span class="mw-page-title-main">Ali Saim Ülgen</span>

Ali Saim Ülgen Türk mimar ve restoratör. Türkiye'nin onarım ve restorasyon alanlarında uzmanlaşmış ilk yüksek mimarlarından biridir. Eski eserlere olan ilgisi küçük yaşlarda başlamış, lise yıllarında ise artarak devam etmiştir. İstanbul Erkek Lisesi'nde öğrenciyken ilk kitabını yayımlamış ardından da Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nde eğitimine devam etmiştir. Kısa bir süre Ankara Üniversitesi'nde sanat tarihi üzerine dersler vermiş sonraki yıllarında ise Vakıflar Genel Müdürlüğü bünyesindeki restorasyon çalışmaları ile ön plana çıkmıştır. Başta İstanbul olmak üzere Trakya ve Anadolu'da 150'ye yakın tarihi yapıtın restoresinde görev alarak Türk restorasyon tarihine yön vermiştir. Mimar Sinan'ın eserleri üzerlerine yaptığı çizimler günümüz akademik camiası için önemli birer referanstır.

Cahide Tamer Aksel, Türk, mimar ve ilk Türk kadın restoratör.

<span class="mw-page-title-main">Abdurrahman Öztoprak</span>

Abdurrahman Öztoprak Türk ressam.

<span class="mw-page-title-main">Gürol Sözen</span>

Gürol Sözen Türk ressam, yazar, heykeltıraş, sanat tarihçisi.

Siyah Kalem Grubu, 27 Mayıs 1960 darbesinden bir yıl sonra Ankara'da sekiz ressamın bir araya gelerek kurdukları gruptur.