İçeriğe atla

Mahmud Riyad

Mahmud Riyad

Maḥmūd Riyāḍ (8 Ocak 1917, Al-Qalyūbiyyah - 25 Ocak 1992, Kahire), Mısırlı bir diplomattı. 1972-1979 yılları arasında Arap Birliği Genel Sekreteri olarak görev yaparken, Mısır'ın İsrail ile bir barış anlaşması imzalamasının ardından 1979'da Arap Birliğinden çıkarılmasını engelleyemedi.[1]

Maḥmūd Riyāḍ, Mısır askeri akademisinde eğitim gördü ve daha sonra mühendislik alanında doktora yaptı. İlk Arap-İsrail savaşı (1948-49) sırasında Mısır ordusunda görev yaptıktan sonra, karma ateşkes komitesinin bir üyesiydi. Kral Faruk I'in devrildiği 1952 darbesinin ardından Maḥmūd Riyāḍ, dışişleri bakanlığına katıldı ve burada Filistin masası başkanı (1952-53), Arap işleri direktörü (1953-55), Suriye büyükelçisi (1955-58), Cumhurbaşkanı Cemal Abdül Nasır'ın özel danışmanı (1958-62) ve Birleşmiş Milletler daimi büyükelçisi (1962-64) olarak görev yaptı. Mısır Dışişleri Bakanı (1964-72) ve başbakan yardımcısı (1971-72) olarak Arap-İsrail çatışmasının barışçıl bir çözümünü savundu, ancak aynı zamanda İsrail'e taviz vermek zorunda bırakmak amacıyla birçok ülkeyi İsrail'e karşı uluslararası bir boykota katılmaya ikna etti. 1972'de Abd al-Khāliq Hassūnah'nın yerine Arap Birliği Genel Sekreteri olarak atandı. Cumhurbaşkanı Enver Sedat'ın İsrail ile barış görüşmelerine katılmasına karşı çıkmasına rağmen, Riyāḍ birliği bir arada tutmaya çalıştı. 1979'da diğer Arap devletlerinin Mısır'ı Birlik'ten ihraç etmesi ve merkezi Kahire'den Tunus'a taşıma kararı almasının ardından Riyāḍ kamu görevinden istifa etti.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b "Maḥmūd Riyāḍ | Middle East, Diplomacy, Negotiations | Britannica". www.britannica.com (İngilizce). 26 Nisan 2024. 30 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Haziran 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Arap Birliği</span> 22 Arap ülkesinin üye olduğu uluslararası örgüt

Arap Birliği veya Arap Ligi, 22 Arap ülkesinin üye olduğu milletler arası bir örgüttür. Arap ülkeleri arasında ilk ittifak 1936'da Irak ve Suudi Arabistan arasında gerçekleşmiştir. 1944'te imzalanan İskenderiye Protokolü ile Arap Birliğinin temeli atılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Enver Sedat</span> 3. Mısır devlet başkanı

Muhammed Enver Sedat, Mısırlı asker, siyasetçi ve Mısır'ın üçüncü devlet başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Süveyş Krizi</span> 1956da yaşanmış diplomatik ve askerî karşılaşma

Süveyş Krizi, Süveyş Savaşı ya da İkinci Arap-İsrail Savaşı, 1956 yılında, bir tarafta Mısır; diğer tarafta İngiltere, Fransa ve İsrail; üçüncü tarafta Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşmiş Milletler’in olduğu diplomatik ve askeri karşılaşmalarla gerçekleşmiş krizdir.

<span class="mw-page-title-main">Amr Musa</span>

Amr Musa, Arap Birliği eski genel sekreteri, eski Mısır dışişleri bakanı ve diplomat.

<span class="mw-page-title-main">Hüsnü Mübarek</span> 4. Mısır devlet başkanı

Muhammed Hüsnü es-Seyyid Mübarek, Mısırlı asker ve siyasetçi. 1981-2011 yılları arasında 30 yıl Mısır'ı yönetmiş, Mısır devlet başkanlığı görevini üstlenmiştir. 2011'in Ocak ayında başlayan yaygın halk gösterilerinden sonra, önce 10 Şubat 2011 tarihinde yetkilerini yardımcısı olan Ömer Süleyman'a devretmiş, ertesi gün de görevinden istifa etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yom Kippur Savaşı</span> Ekim 1973te İsrail ile Arap devletleri Mısır ve Suriye arasındaki savaş

Yom Kippur Savaşı olarak isimlendirilen 1973 Arap–İsrail Savaşı, 6 ila 25 Ekim 1973 tarihleri arasında Mısır ve Suriye liderliğindeki Arap devletlerinin İsrail'e karşı başlattığı bir savaştı.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Arap Cumhuriyeti</span> Orta Doğuda bir ülke (1958-1971)

Birleşik Arap Cumhuriyeti 1958'den 1971'e kadar Orta Doğu'da bulunan egemen bir devletti. Başlangıçta 1958'den 1961 Suriye Darbesi'nden sonra Suriye birlikten ayrılana kadar Mısır ve Suriye arasında siyasi bir birlikti. Mısır 1971 yılına kadar resmi olarak Birleşik Arap Cumhuriyeti olarak bilinmeye devam etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">CENTO</span> Soğuk Savaş askeri ittifakı (1955-1979)

CENTO (Central Treaty Organization; Merkezi Antlaşma Teşkilatı; önceki adı ile Bağdat Paktı, Türkiye, İran, Irak, Pakistan ve Birleşik Krallık arasında, Sovyetler Birliği'nin Ortadoğu'da nüfuz kurmasını önlemeye yönelik olarak kurulan eski karşılıklı güvenlik ve savunma örgütü.

<span class="mw-page-title-main">Abba Eban</span>

Abba Eban İsrail eski dışişleri bakanı ve diplomat.

<span class="mw-page-title-main">Mahmud Cibril</span>

Mahmud Cibril, Libyalı siyasetçi. 2011 yılında Muammer Kaddafi rejiminin karşısında kurulan Ulusal Geçiş Konseyi Başbakanı ve Dışişleri Bakanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Nebil el-Arabi</span>

Nebil El Arabi, Arap Birliği eski genel sekreteri, eski Mısır dışişleri bakanı ve diplomat.

<span class="mw-page-title-main">İstihbarat Genel Müdürlüğü (Mısır)</span>

Genel İstihbarat Müdürlüğü sıklıkla Muhaberat denilen, Mısır istihbarat teşkilatıdır ve yurt içinde ve ulusötesinde bir terörle mücadele odaklı ulusal güvenlik istihbaratı sağlamakla yükümlüdür. Mısır Anayurt Güvenliği GID Askeri İstihbarat Hizmetleri Keşif Dairesi ile birlikte, Mısırlı istihbarat topluluğunun bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Habib Bulares</span> Tunuslu gazeteci, yazar ve siyasetçi

Habib Bulares Tunuslu siyasetçi, gazeteci, yazar.

Can Dizdar, Türk diplomat.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Sahnun</span>

Muhammed Sahnun Cezayirli büyükelçi.

<span class="mw-page-title-main">Lahdar İbrahimi</span>

Lahdar İbrahimi, Cezayirli diplomat ve eski dışişleri bakanı.

<span class="mw-page-title-main">Ahmed Ebu Gayt</span> Mısırlı siyasetçi ve diplomat

Ahmed Ebu Gayt, Arap Birliği genel sekreteri, eski Mısır dışişleri bakanı ve diplomat.

Mahmud Kabil, Mısırlı oyuncu ve siyasî aktivist. Orta Doğu ve Kuzey Afrika için UNICEF İyi Niyet Elçisidir. Kabil, 1970'lerde gelecek vadeden bir oyuncu olmadan önce, Mısır Silahlı Kuvvetleri'nde subay olarak görev yaptı. 1980 yılında kara listeye alınan Kabil, Amerika Birleşik Devletleri'nde taşındı ve oyunculuğa 14 yıl ara verdi. 1993 yılında Mısır'a geri döndüğünde başarılı bir dönüş yaptı ve o zamandan beri Mısır'ın en ünlü oyuncularından biri olma yolunda 50'den fazla film ve dizide rol aldı. Birleşmiş Milletler'e katıldıktan sonra Kabil, Kasım 2003'te UNICEF İyi Niyet Elçisi seçildi.

Mart 1972'de Baasçı Irak, Mısır ve Suriye'ye 1971'de parçalanan Birleşik Arap Cumhuriyeti'nin yeniden kurulmasını önerdi. Irak'ın önerisi, Ürdün'ün Birleşik Arap Krallığı önerisine bir tepkiydi, ancak zaten kurulmuş olan Arap Cumhuriyetleri Federasyonu ile çakıştı ve Irak-Suriye farklılıkları nedeniyle başarısız oldu.

Bu liste maddesinde, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı diplomatları isim, soyad, pozisyon ve diğer ilgili bilgilere göre alfabetik olarak sıralanmıştır.