İçeriğe atla

Mahmud Devletabadi

Mahmud Devletabadi
Doğum1 Ağustos 1940 (84 yaşında)
Sebzevar, Ravazi Horasan, İran
Milliyetİranlı
MeslekYazar, Oyuncu
EvlilikMehr Azar Maher (1966-)
Çocuk(lar)3
Ebeveyn(ler)Abdolrasoul Devletabadi (baba)
Fatemeh Devletabadi (anne)

Mahmud Devletabadi (Farsçaمحمود دولت‌آبادی, Mahmud Dowlatâbâdi) (d. 1 Ağustos 1940, Sebzevar, Razavi Horasan, İran) İranlı yazar ve oyuncu.[1] Mahmud Devletabadi, çağdaş İran edebiyatının en önemli temsilcilerinden biri olarak görülmektedir.[2]

Doğduğu yerde ilkokulu bitirdi. Gençliğinde ayakkabı yapımında babasına yardım etti.13 yaşında Tahran'ın doğusundaki Eyvan-e key'e geldi. Burada basımevinde çalıştı, berberlik yaptı. Maschhad'da akşam lisesine devam etti, fakat okulu bitiremedi. Daha sonra geri döndüğü Tahran'da bir sinemada biletçilik yaptı, tiyatroda suflör olarak çalıştı. Yirmili yaşlarda bir tiyatro okulunun sınavlarına katıldı ve eğitimi eksik olmasına rağmen sınavı kazandı. Daha sonra 14 yıl bir tiyatroda çalıştı. 1975'te bir Gorki oyunu sırasında sahneden alınarak tutuklandı ve sonraki iki yılını hapiste geçirdi.

60'lı yıllarda yazmaya başlayan Mahmud Devletabadi, romanlar ve tiyatro oyunları kaleme aldı. Kalidar adlı romanının İran kültüründe önemli bir yeri vardır. Diğer önemli yapıtları: Seyahat, Eski Dünya, Albay.

Kaynakça

  1. ^ An Iranian Storyteller’s Personal Revolution. Larry Rohter. New York Times. 1 Temmuz 2012. [1] 25 Nisan 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. ^ Michael Orthofer (10 Ağustos 2014). "Thirst by Mahmoud Dowlatabadi". complete review. 11 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2014. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Reşat Nuri Güntekin</span> Türk roman, öykü ve oyun yazarı

Reşat Nuri Güntekin, Milli Edebiyat Döneminde önemli bir yeri olan Çalıkuşu, Yeşil Gece, Yaprak Dökümü ve Anadolu Notları gibi eserlere imza atmış Türk roman, öykü ve oyun yazarıdır. Müfettişlik görevi ile Anadolu'da gezdiği için Anadolu insanını yakından tanımıştır. Eserlerinde Anadolu'daki yaşamı ve toplumsal sorunları ele almış; insanı insan-çevre ilişkisi içinde yansıtmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Tebriz</span> İranda bir şehir

Tebriz, İran'da Doğu Azerbaycan Eyaleti'nin yönetim merkezi olan şehir. Tebriz İran'ın kuzey batısındaki en büyük şehri, aynı zamanda İran Azerileri'nin yoğunluklu olarak yaşadığı bir şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Hülya Koçyiğit</span> Türk sinema ve dizi sanatçısı

Hülya Koçyiğit ; Türk sinema, televizyon ve dizi oyuncusudur. 1991 yılında Devlet Sanatçısı seçilmiştir. 1991-1992 yıllarında kurucusu olduğu SO-DER'e başkan seçilmiştir. Bu kurumdaki görevini 4 yıl sürdürmüş olmakla beraber hâlen yönetim kurulunda görev yapmaktadır. Türkan Şoray, Fatma Girik ve Filiz Akın ile birlikte Yeşilçam'ın dört yapraklı yoncası olarak tasvir edilir.

<span class="mw-page-title-main">Mahmud Ahmedinejad</span> 6. İran cumhurbaşkanı

Mahmud Ahmedinejad, İran'ın altıncı cumhurbaşkanı. Ayrıca, ülkedeki muhafazakâr siyasi gruplardan oluşan bir koalisyon olan İslamî İran İnşaatçılar İttifakı'nın ana siyasi lideriydi ve 2003'ten 2005'e kadar Tahran belediye başkanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Fen Lisesi</span> Ankarada kurulu bir lise

Ankara Fen Lisesi (FL), Türkiye'de bilime katkıda bulunmuş birçok mezunu bulunan Türkiye'nin ilk fen lisesidir.

<span class="mw-page-title-main">Müjdat Gezen Sanat Merkezi</span>

Müjdat Gezen Sanat Merkezi İstanbul'da yerleşik, Ziverbey mevkiinde bulunan, tiyatro ve yazarlık eğitimleri veren bir sanat merkezidir. Tiyatro 2 ve yazarlık bölümlerinde 3 yıl süresince tam burslu eğitim verilmektedir. MSM, gönüllülerin bağışları ve merkezin sanatsal faaliyetlerinden ve kurslardan elde edilen gelirlerle etkinliklerini sürdürmektedir. Yetişkinler için akşam okulları, actor studio, temel oyunculuk, yazarlık, kamera önü, diksiyon ve dublaj kursları; çocuklar için hafta sonu kış ve yaz okulları düzenlemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Behzat Butak</span> Türk oyuncu

Behzat Hâki Butak, Türk tiyatro oyuncusuydu.

<span class="mw-page-title-main">Şirin Ebadi</span>

Şirin Ebâdî, İranlı avukat, yazar, insan hakları savunucusu.

<span class="mw-page-title-main">Rey</span> İranın Tahran Eyaletinde bir şehir, Tahran şehrinin ilk kurulduğu yer

Rey veya Şehr-i Rey, İran'ın Tahran Eyaleti'nde şehir. Tahran kent sınırları içindedir ve Tahran şehrinin ilk kurulduğu yerdir.

<span class="mw-page-title-main">Ekber Haşimi Rafsancani</span> 4. İran cumhurbaşkanı

Ali Ekber Haşimi Rafsancani, İranlı din ve devlet adamı. 1989-1997 arasında İran'nın 4. Cumhurbaşkanı.

<span class="mw-page-title-main">İran-Türkiye ilişkileri</span> ikili ilişkiler

Türkiye-İran ilişkileri Türkiye Cumhuriyeti'nin İran ile süregelen uluslararası politikaları içerir.

<span class="mw-page-title-main">Marjane Satrapi</span> İranlı film yönetmeni ve yazar

Marjane Satrapi İran asıllı Fransız çizgi film romancısı, akademi ödülü adayı animasyon film yönetmeni ve çocuk kitabı yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Muhsin Nâmcû</span> İranlı Kürt müzisyen, söz yazarı, yazar

Muhsin Nâmcû İranlı şarkıcı, besteci, yazar ve müzisyen.

Mahmud Muşerref Âzâd Tehrânî ya da mahlasıyla M. Âzâd, İranlı şair ve çevirmendir.

<span class="mw-page-title-main">Gülşifte Ferahani</span> İranlı sinema oyuncusu, aktivist ve şarkıcı

Rehaverd Ferahani, profesyonel olarak bilinen adıyla Gülşifte Ferahani, İranlı ve Fransız bir oyuncudur. "Anne Gibi" (2006), "Yalanlar Üstüne" (2008), "Elly Hakkında" (2009), "Sabır Taşı" (2012), "Paterson" (2016), "Les filles du soleil" (2018), "Extraction" (2020) ve devam filmi "Extraction 2" (2023), ayrıca "Invasion" (2021-günümüz) yapımlarındaki performanslarıyla tanınır. 2014 César Ödülleri'nde "Sabır Taşı" filmi ile En Çok Gelecek Vadeden Kadın Oyuncu César Ödülü'ne aday gösterilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Ali Recai</span> 2. İran cumhurbaşkanı

Muhammed Ali Recai, İran'ın eski cumhurbaşkanı ve başbakanı. 30 Ağustos 1981'de başbakan Muhammed Cevad Bahonar ile birlikte düzenlenen bir bombalı saldırıda öldü.

<span class="mw-page-title-main">Mahmud Beyati</span> İranlı futbolcu

Mahmud Beyati, forvet pozisyonunda görev yapmış İranlı eski millî futbolcu ve teknik direktördür.

<span class="mw-page-title-main">Sıdıka Devletabadi</span> İranlı feminist aktivist ve gazeteci (1882-1961)

Sıdıka Devletabadi, İranlı gazeteci, yazar ve kadın hakları savunucusudur. 1882 yılında İsfahan kentinde doğan Devletabadi, 1961 yılında 79 yaşındayken Tahran'da ölmüş ve burada gömülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Alenuş Teryan</span> İranlı astronom

Alenuş Teryan, İran Ermenisi astronom ve fizikçi. "Modern İran astronomisinin annesi" olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Margaret Rutherford</span>

Dame Margaret Taylor Rutherford,, İngiliz tiyatro, televizyon ve sinema oyuncusu.