İçeriğe atla

Mahmil

Sultan IV. Mehmed'in adının yazılı olduğu bir mahmil örtüsü.

Mahmil veya Mahmel (Arapçaمَحْمَل, maḥmal), İslam dininde kutsal bir görev olan Mekke'ye hacca giden hacı kervanları arasında deve üzerinde taşınan, yolcusuz bir tören arabasıdır. Mahmil, onu gönderen sultanların siyasi gücünü sembolize eder ve İslam'ın kutsal mekanlarına sahip çıktıklarını gösterirdi. Her mahmilin karmaşık işlemeli bir kumaş örtüsü veya sitri vardı.[1][2] Bu geleneğin 13. yüzyıla kadar uzandığı ve 20. yüzyılın ortalarında sona erdiği bilinmektedir. 19. yüzyılda haccı gözlemleyen gezginlerin kayıtlarında mahmillerin birçok tanımı ve fotoğrafı bulunmaktadır.[3]

Tarihçe

Mısır'dan yola çıkmaya hazırlanan mahmil. Mahmilin üzerinde Hicri 1304 tarihi ve Hidiv Tevfik Paşa'nın adının bir kısmı görülmektedir; bu da mahmilin Sultan II. Abdülhamid'in emriyle gönderildiği anlamına gelmektedir. Fotoğraf: Abdullah Biraderler, 1886 civarı.

Mahmil kelimesi Arapça حمل (ḥ-m-l, "taşımak") kökünden gelir.[4] Mahmil, deveye sığacak şekilde yapılmış, sivri tepeli ahşap bir çerçeveden oluşur.[4] Üzerine yerleştirilen süslü bir tören örtüsü ve günlük kullanım için başka örtlüler vardı.[1] Bu örtüler kisve veya sitr-ül mahmil olarak bilinir.[4] Memlük Sultanlığı'ndan günümüze ulaşan en eski örtüler sarı renkte olup daha sonraki örnekler kırmızı veya yeşildir.[1] İşlemeli süslemeler, sultanın tuğrasını ve Kur'an'dan ayetleri içerirdi.[1]

Kayda geçen ilk mahmil gönderimi 1260-1277 yılları arasında Mısır Sultanı olan Baybars tarafından yapılmıştır.[1] Mahmiller farklı dönemlerde İstanbul, Kahire, Şam, Yemen, Haydarabad, Darfur ve Timur İmparatorluğu'ndan gönderilmiştir.[4] Mısır'dan gelen ana hacı kervanı Kahire'den yola çıksa da, 14. yüzyılın sonlarından itibaren Asyut'tan da her yıl kendi mahmiliyle ayrı bir kervan yola çıkmıştır.[5]

18 Haziran 1926'da mahmile eşlik ederken müzik çalan Mısırlı askerler, mahmilden bir yenilik olarak hoşlanmayan ve müziğin İslami olmadığını düşünen Necdilerle karşı karşıya geldi. Mısırlılar Necdilere ateş açarak 25 kişiyi öldürdü.[6] Mekke'ye her yıl mahmil gönderme geleneği 1926'da sona erdi, ancak 1952'ye kadar Kahire'de geçit töreni yapıldı.[4]

Mahmilin Mekke'ye gelişi, yerel halkın ve hacıların izlemeye geldiği önemli bir olaydı.[1] Şehre girmeden önce, çöl veya deniz yolculuğu sırasında mahmilin üzerini örten basit kumaşların yerini süslü, renkli kisveler alırdı.[3] Farklı ülkelerden gelen mahmiller Kâbe'nin önünde en iyi yeri almak için yarışırdı.[3] Mekke'den geldiği şehre dönen bir mahmilin dokunarak aktarılabilen bereket taşıdığı kabul edilirdi. Alay bir şehre dönerken, ebeveynler çocuklarını mahmile dokunmaları için dışarı çıkarır ve insanlar kısa süreliğine mendillerini mahmilin içine koyarlardı.[7]

Kökeni

Mahmil geleneğin kökeni kesin olarak bilinmemektedir. Türk seyyah Evliya Çelebi, ilk mahmillerin Muhammed peygamberin ayakkabıları, elbisesi ve kâsesi gibi emanetlerini taşıdığını ve bu nedenle mahmilin peygamberin mezarını temsil ettiğinin düşünüldüğünü yazmıştır.[7] Bir başka teori ise ilk Memlük sultanı Şecerüddür'ün Hac yolculuğunu renkli bir tahtırevanla yaptığı ve 13. yüzyılda ölümünden sonra gelen sultanların tahtırevan boş olacak şekilde geleneği sürdürdüğüdür.[4][8]

Mahmilin içeriği

Bazı kaynaklar mahmilin tamamen boş olduğunu bazıları ise içinde bir Kur'an olduğunu söyler. 1575'e ait anonim bir kayıtta "tamamı altın harflerle yazılmış Kur'an" taşıyan bir mahmil tarif edilmektedir.[4] 1677'de yapılan haccın ayrıntılı bir kaydı olan Anis Al-Hujjaj'da Şam mahmili bir sehpa üzerinde bir Kur'an içerirken tasvir edilmiştir.[4] İsviçreli gezgin Johann Ludwig Burckhardt 1814'te Mısır kervanını gözlemlemiş ve mahmilde Kur'an yerine bir dua kitabının taşındığını yazmıştır. 1830'larda İngiliz gezgin Edward William Lane ise, içi boş olan ancak biri tomar halinde diğeri kitap olarak ciltlenmiş iki Kur'an nüshasının gümüş yaldızlı kılıflar içinde mahmilin tepesine dışarıdan tutturulduğu bir mahmil tarif etmiştir.[8]

Galeri

Kaynakça

  1. ^ a b c d e f Irwin, Robert (2012). "Journey to Mecca: A History (Part 2)". Porter, Venetia (Ed.). Hajj : journey to the heart of Islam. Londra: British Museum Press. ss. 140-145. ISBN 9780714111766. 
  2. ^ "Mahmal". Khalili Collections. 4 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Aralık 2022. 
  3. ^ a b c Davidson, Linda Kay; Gitlitz, David Martin (2002). "Mahmal". Pilgrimage : from the Ganges to Graceland : an encyclopedia. Santa Barbara, Calif.: ABC-CLIO. s. 364. ISBN 1-57607-543-5. OCLC 52500776. 
  4. ^ a b c d e f g h Porter, Venetia (2013). "The Mahmal Revisited". Porter, Venetia; Saif, Liana (Ed.). The Hajj: collected essays. Londra: British Museum. s. 199. ISBN 978-0-86159-193-0. OCLC 857109543. 
  5. ^ Le Quesne, Charles (2013). "Hajj Ports of the Red Sea: A Historical and Archaeological Overview". Porter, Venetia; Saif, Liana (Ed.). The Hajj: collected essays. Londra: British Museum. s. 79. ISBN 978-0-86159-193-0. OCLC 857109543. 
  6. ^ Tagliacozzo and Toorawa, Eric and Shawkat M. (2015). The Hajj: Pilgrimage in Islam. Cambridge: Cambridge University Press. s. 207. ISBN 978-1107612808. 
  7. ^ a b McGregor, Richard J. A. (2020). Islam and the devotional object : seeing religion in Egypt and Syria. Cambridge, United Kingdom. ss. 52-53. ISBN 978-1-108-59423-3. OCLC 1128065777. 
  8. ^ a b Lane, Edward William (1890). An Account of the Manners and Customs of the Modern Egyptians. Written in Egypt during the years 1833–1835 (İngilizce). Ward, Lock and Company. s. 405. OCLC 1153735791. 27 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Temmuz 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İbn Battuta</span> Arap Mağribî seyyah ve kâşif (1304–1369)

İbn-i Battuta, Orta Çağ'da yaşamış olan Berberî Mağrip bilgini, kaşifi ve seyyahıdır. Rıhletü İbn Battûta diye bilinen seyahatnâmenin yazarıdır. Maliki mezhebine mensuptur. İbn-i Battuta, büyük ölçüde modern öncesi tarihte diğer tüm ünlü kaşiflerden daha fazla seyahat etmiş, toplam 117.000 km ile Zheng He'yi yaklaşık 50.000 km ve Marco Polo'yu da 24.000 km ile geride bırakmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İslam</span> tek tanrılı İbrahimî bir din

İslam (Arapça: اَلْإِسْلَامُ, romanize:

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı padişahları listesi</span> Osmanlı İmparatorluğu hükümdarlarının bir listesi

Osmanlı Hanedanı'nın hükümdarları, yükselme döneminden dağılma dönemine dek kıtalararası geniş bir imparatorluğa hükmetmiştir. Osmanlı İmparatorluğu zirvedeyken, kuzeyde Macaristan, güneyde Somali, batıda Cezayir ve doğuda Irak'a kadar uzanmıştır. İlk başlarda İmparatorluk Bursa'da yönetilirken, 1365'te Edirne başkent oldu. Son olarak da Bizans İmparatorluğu'ndan alınan İstanbul başkent yapıldı. İmparatorluğun ilk yıllarının anlatımında efsane ve gerçeği ayırmanın zor olması nedeniyle değişen konular olmuştur; buna rağmen çoğu çağdaş tarihçi, imparatorluğun aşağı yukarı 1299 yılında ortaya çıktığını ve kurucusunun Oğuz Türklerinin Kayı boyundan gelen Osman Gazi olduğunu kabul eder. Osmanlı Hanedanlığı, 36 sultanla 6 yüzyıl boyunca var oldu. Osmanlı İmparatorluğu, I. Dünya Savaşı'nda müttefik olduğu İttifak Devletleri'nin yenilgiye uğraması sonucuyla tarih sahnesinden silindi. İmparatorluk'un İtilaf Devletleri tarafından bölünmesi ve ardından gelen Kurtuluş Savaşı Türkiye Cumhuriyeti'nin doğmasına yol açtı.

<span class="mw-page-title-main">Mekke</span> Suudi Arabistanda bir şehir

Mekke ya da Mekke-i Mükerreme, bugünkü Suudi Arabistan'nın tarihi Hicaz'ında Mekke Bölgesi'nin yönetim merkezi olan şehir.

<span class="mw-page-title-main">Ömer</span> İslam Devletinin ikinci halifesi, sahabe

Ömer bin Hattab, İslâm peygamberi Muhammed'in sahâbesi ve İslâm Devleti'nin Ebû Bekir'den sonraki ikinci halifesidir. Ehl-i Sünnet, Ömer bin Hattab'ı zaman zaman "Ömer'ul-Farûk" diye anarlar. Şiiler ise Ömer'in hâlifeliğini tanımazlar. 23 Ağustos 634 tarihinde Râşidîn Halifeliği'nin ikinci hâlifesi oldu ve bu görevi, öldürüldüğü yıl olan 644'e kadar sürdürdü.

<span class="mw-page-title-main">Hac (İslam)</span>

Hac, Müslümanlar için kutsal olan Mekke çevresinde Kâbe ve diğer kutsal yerlerin ziyaret edilmesi ve ilgili dinî gerekliliklerin yerine getirildiği ibadettir.

<span class="mw-page-title-main">Kâbe</span> İslamın kıblesi

Kâbe, bazen Kâbe-i Şerif, olarak anılan, İslam'ın en önemli camisi, Suudi Arabistan'ın Mekke kentindeki Mescid-i Haram'ın merkezinde yer alan bir yapıdır. İslam'ın en kutsal yeridir. Müslümanlar tarafından Beytullah olarak isimlendirilir ve namaz ibadetinin yerine getirilmesinde Müslümanlar için kıbledir.

Ebûbekir Sirâceddîn, İngiliz tasavvuf bilimcisi. Tradisyonalist ve perennialist akımın öncü temsilcilerinden birisi olan Martin Lings, ünlü bir yazar, editör, mütercim ve araştırmacı kişiliğinin yanı sıra dini öğreti, kutsal metin, sembolizm, edebiyat ve sanat aracılığıyla ağırlıklı olarak Tanrı-insan ilişkisini terennüm eden bir şair olarak bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Dört Halife</span>

Dört Halife ya da Râşid Halifeler; Sünnilik'te Râşid halifeler, doğru yola yönlendirilen ve doğru bir model olduğu kabul edilen halifelerdir. Bazıları bu kategoriye Muhammedin torunu Hasan'ın 6 aylık hilafetini de sokarlar. İslam peygamberi Muhammed'in ölümünden sonra ümmete önderlik eden ilk dört halifedir:

<span class="mw-page-title-main">Kıble</span> namaz ibadeti için yönelinen yer (Kâbe)

Kıble, bazı dinlerde tapınma sırasında yönelinen doğrultuyu anlatır. Bazı dini gruplar haricinde Müslümanların ibadet (namaz) sırasında yöneldikleri yer Mekke'de bulunan Mescid-i Haram'daki Kâbe'dir.

<span class="mw-page-title-main">Johann Ludwig Burckhardt</span> İsviçreli yazar (1784-1817)

Johann Ludwig Burckhardt. İsviçre asıllı gezgin ve şarkiyatçı. Önadı John Lewis ve Jean Louis olarak da bilinir. Soyu, Basel'in köklü ve ileri gelen ailelerinden birine dayanır. Bir tacir olan babası, 1789 Fransız İhtilali nedeniyle ailesiyle birlikte Almanya ve Avusturya'ya sürgüne gitmiştir. Leipzig ve Göttingen Üniversitelerinde öğrenim gördükten sonra 1805'te Basel'e geri döndü. Ancak Fransız karşıtı tutumu nedeniyle burada mesleki yönden pek şanslı olamadı. 1806 yılı yazında İngiltere'ye gitti. Doğabilimci Johann Friedrich Blumenbach'tan aldığı tavsiye mektubunu, Sir Joseph Banks'a sundu, o da Afrika Derneğinin diğer üyeleriyle birlikte Nijer nehrinin kaynağının keşfedilmesi amacıyla 1809 yılında bir inceleme gezisine çıkılması projesini kabul etti. Bu kabul üzerine, Burckhardt Arapça öğrenmek amacıyla yakın doğuya gitmeyi planladı. Kendisinin bir müslüman gibi kabul edilmesi halinde Afrika'daki gezisinde işlerinin kolaylaşacağını düşündü.

Mîkât, sözlükte bir iş için belirlenen zaman ve yer anlamına gelir. Mîkât ihrama girilen yerdir.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed</span> İslamın kurucu peygamberi (570–632)

Muhammed, dünyanın en kalabalık ikinci dini olan İslam'ın kurucusu ve merkezî figürü olan dinî, askerî ve siyasi Arap liderdir. Arap Yarımadası'nın tamamını ele geçirerek Müslüman hâkimiyetini tek bir yönetim altında birleştirmiş ve böylece İslam'ın kutsal kitabı Kur'an'ın yanı sıra, öğretileri ile uygulamalarını güvence altına alarak İslami dinî inancın temelini oluşturmuştur. Müslümanlar tarafından Âdem, İbrahim, Musa, İsa ve diğer peygamberlerin daha sonradan tahrif edilmiş tek tanrılı dinlerini onaran ve tamamlayan kişi ve Allah'ın insanlara gönderdiği son peygamber olduğuna inanılır.

<span class="mw-page-title-main">Kur'an tarihi</span>

Kur'an tarihi, İslam kutsal kitabının yazılı derleme veya el yazmalarının zaman çizelgesi ve kökenidir. İslam'ın erken tarihinin önemli bir bölümünü oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed'in Mekke dönemi</span> İslam peygamberi Muhammedin Mekke hayatı

İslam peygamberi Muhammed, 622 yılındaki hicrete kadar yaşamının ilk 52 yılında (570-622) Mekke'de yaşadı. Hayatının bu döneminde çobanlık ve yoğun olarak da ticaretle uğraştı. Peygamberlik ilanıyla peygamberlik görevi, Hatice bint Hüveylid ile evlenmesi ve Hatice'nin ölümünden sonra Sevde bint Zem'a ile evlenmesi bu dönemde gerçekleşmiştir.

Ebu Amr Ḥafṣ bin Süleyman bin Mugīra bin Ebi Davud al-Asadī al-Kūfī,, daha çok bilinen adı Hafs (706–796); Kur'an'in geçerli yedi kıraat şeklinden birisi olan Asım Kıraatı'nın iki ravisinden en meşhur olanıdır. Rivayet ettiği kıraatı hocası ve üvey babası Asım Behdele'den almıştır fakat bu kıraat onun adıyla "Hafs Kıraatı" olarak meşhur olmuştur. Günümüz İslam dünyasında çoğunlukla basımı yapılan ve okunan Kur'an Hafs Kıraati'dir. Örneğin Kabe'de namazlarda okunan Kur'an Hafs kıraatine göredir.

Ahmed Ticani, Cezayirli İslam alimi ve bir Sûfî tarikatı olan Ticanilik kurucusu.

1757 Hac kervanı baskını, Hac kervanının Mekke'den Şam'a dönerken Bedevi aşiret mensupları tarafından yağmalanması ve katledilmesidir. Kervan, Şam valisi Mekkizade Hüseyin Paşa ve yardımcısı Musa Paşa tarafından yönetilen bir Osmanlı kuvvetinin koruması altındayken, Bedeviler Beni Sahr kabilesinden Ka'dan el-Faiz tarafından yönetiliyordu. Baskın sonucunda tahminen 20.000 hacı ya öldürüldü ya da açlık ve susuzluktan öldü.

<span class="mw-page-title-main">Hac emiri</span>

Hac emiri, Emirü'l-hac veya Emir-i hac, 7. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar birbirini takip eden Müslüman imparatorluklar tarafından her yıl düzenlenen Hac kervanını korumakla görevli komutana verilen pozisyon ve unvandı. Abbasiler döneminden beri, biri Şam'dan diğeri Kahire'den hareket eden iki ana kervan vardı. Her iki kervana, kervan için para ve erzak sağlamak ve Hicaz'daki Müslümanların kutsal şehirleri Mekke ve Medine'ye giden çöl yolu boyunca kervanı korumak olan bir emirü'l-hac atanırdı.

<span class="mw-page-title-main">Makam-ı İbrahim</span>

Makam-ı İbrahim veya İbrahim Makamı, İbrahim, İsmail ve onların Kâbe'yi inşa etmeleriyle ilişkilendirilen Mescid-i Haram'da bulunan küçük kare bir taştır. İslami geleneğe göre taşın üzerindeki iz İbrahim'in ayak izidir. Makam-ı İbrahim, Kâbe'nin çevresindeki tavafın yapıldığı metaf denilen alanda genişletme ve rahatlatma çalışmalarının ardından alandaki altı yapıdan günümüze ulaşan tek yapıdır.