İçeriğe atla

Mahkemeler Binası

Koordinatlar: 35°10′43″K 33°21′36″D / 35.17861°K 33.36000°D / 35.17861; 33.36000
Mahkeme Binaları
Mahkeme Binaları ön cephesi ve ana giriş kapısının görünümü
Harita
Genel bilgiler
DurumEtkin
Mimari tarzNeoklasik mimari
KonumSarayönü Meydanı
ŞehirKuzey Lefkoşa
ÜlkeKuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti
Koordinatlar35°10′43″K 33°21′36″D / 35.17861°K 33.36000°D / 35.17861; 33.36000
Mevcut kullananKKTC Yargısı
Başlama14 Haziran 1900
Tamamlanma1904
Yenileme1998-2009
Teknik ayrıntılar
MalzemeYontma taş
Kat sayısı2
Tasarım ve inşaat
Mimar(lar)Charles Bellamy

Mahkeme Binaları, Kuzey Lefkoşa'da bulunan tarihi bina. Sarayönü Meydanı'nda yer almaktadır.

Bina, 15. yüzyıla ait eski Lüzinyan Sarayı'nın eski binasının yıkılmasıyla, 1900-1904 yılları arasında inşa edilmiştir.[1] Açılışından sonra, tapu dairesi, posta dairesi ve komiserlik olarak kullanılmıştır. Lâkin bina, idarenin ihtiyaçları için çok küçük olduğundan, 1920'lerde merkezi yapının doğu ve batısına, aynı zamanda Sarayönü Sokağı'nda kalan bölümüne yeni bloklar eklendi.[1]

Günümüzde binalar Yüksek Mahkeme, Lefkoşa Kaza Mahkemesi, Başsavcılık ve Lefkoşa Tapu Amirliği tarafından kullanılmaktadır.[2]

Kaynakça

  1. ^ a b Tuncer Bağışkan (6 Ağustos 2013). "Sarayönü Meydanı'nın uzak ve yakın geçmişi". Yeni Düzen. 7 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2018. 
  2. ^ "Lüzinyan Sarayı (Lefkoşa)". mahkemeler.net. 7 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Şubat 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Lefkoşa</span> Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Kıbrıs Cumhuriyetinin başkenti

Lefkoşa, Kıbrıs adasının ortasında yer alan, Kıbrıs Cumhuriyeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin başkenti. Kıbrıs'ın en kalabalık kenti ve en önemli kültür, sanayi, ticaret ve ulaşım merkezidir. Lefkoşa, 35°10' kuzey, 33°21' doğuda bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Lefkoşa Posta Dairesi</span>

Lefkoşa Posta Dairesi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Lefkoşa Sarayönü mevkiinde posta işlemlerinin yapıldığı mekândır.

<span class="mw-page-title-main">Sarayönü Meydanı</span>

Atatürk Meydanı veya Sarayönü, Lefkoşa'da bulunan bir meydan. Birleşik Krallık hakimiyeti ve daha öncesinde "Konak Meydanı" olarak bilinmekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Güney Lefkoşa</span> Lefkoşanın GKRY denetimindeki güney bölgesi

Bu madde, Lefkoşa'nın Lefkoşa (Rum) Belediyesi tarafından yönetilen kesimi hakkındadir. Şehrin tamamı için Lefkoşa maddesine bakınız.

İkinci Lüzinyan Sarayı, Lüzinyanların Lefkoşa'da yaptıkları ikinci saraydır. Bu saraylar "dük" veya "vali"nin ikâmetgâhıydı. Temelleri 1376'da atılmıştır. St. Dominic Manastırı'nın çevresinde, bugünkü Baf Kapısı'nın bulunduğu bölgedeydi. Bir şatoydu ve "Lüzinyan Şatosu" olarak da adlandırılmaktadır. 1426'da Memlüklüler tarafından şehrin yağmalanması sırasında büyük zarar görmüştür. Tekrar onarılan saray, eski dük konağı olma özelliğini kaybetmiş ve yerine Üçüncü Lüzinyan Sarayı yapılmıştır. 1567'de Venedikliler tarafından yapılan yeni surların az da olsa dışında kaldığı için yıkılmıştır. Günümüzde Lefkoşa'daki "Royatico Sokağı" ve "Regina Sokağı"nın isimleri bu saraydan gelir.

<span class="mw-page-title-main">Lüzinyan Sarayı (Lefkoşa)</span>

Lüzinyan Sarayı, Lüzinyanların Lefkoşa'da yaptıkları bir saray. Bu saraylar Lüzinyanlar söneminde "dük" veya "vali"nin ikâmetgâhıydı ve Lüzinyanların Lefkoşa'da yaptığı üçüncü saraydı. İkinci Lüzinyan Sarayı yağmalanmadan önce adanın emniyet müdürü Sir Hugh de la Baume'un eviydi. 1427 yılında Lüzinyan kraliyet sarayı haline geldi. 1489 yılında Venediklilerin eline geçti. Venedikliler sarayı vali sarayı olarak kullandı ve "Palazzo del Governo" olarak adlandırdı. 1570'te Osmanlı valilerinin konağı olarak kullanılmaya başlandı. 1878'de ada Britanya hakimiyetie girdi ve saray yine resmî hizmet veren bir bina olarak kullanılmaya devam etti. 1904 yılında fazla zayıf olduğu ve harap bir halde olduğu gerekçesiyle yıkılarak yerine günümüzdeki Lefkoşa Mahkemeleri inşa edildi.

<span class="mw-page-title-main">Sarayönü Camii</span> Kuzey Lefkoşada yer alan bir cami

Sarayönü Camii, Lefkoşa'nın kuzey kesiminde yer alan bir camidir. Mevcut cami 1902 yılında tamamlanmış olup, daha önce aynı yerde bulunan bina kiliseden camiye çevrilmişti. Tarihsel olarak Lefkoşa'nın idari merkezi niteliğindeki Sarayönü Meydanı'nda yer almış olan caminin meydanla bağlantısı 1960'larda kesildi.

<span class="mw-page-title-main">Bedesten (Lefkoşa)</span>

Bedesten, Lefkoşa'nın kuzeyinde, Selimiye Camii'nin hemen yanında yer alan tarihi bir yapıdır. Yapının bin yıldan uzun bir geçmişi vardır. Aslen 6. yüzyıl civarında arazisine bir kilise yapılmış, bunun yerine daha büyük bir kilise olarak günümüzdeki Bedesten binası 12.-16. yüzyıllar arasında inşa edilmiştir. Osmanlı döneminde bedesten olarak kullanılmaya başlanmıştır. Şu anda kültür merkezi olarak kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kadı Menteş Konağı</span>

Kadı Menteş Konağı, Kuzey Lefkoşa'nın Selimiye semtinde mahallesinde bir konaktır. Selimiye Meydanı ve İdadi Sokağı'nın kesiştiği noktada yer almaktadır ve günümüzde Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği'nin merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Lüzinyan Evi</span> Kuzey Lefkoşada bir konak

Lüzinyan Evi, Kuzey Lefkoşa'da Yenicami Sokak'ta yer alan tarihî konaktır. İki katlı bina, Lüzinyan dönemi Gotik mimarisi ve Osmanlı mimarisi tarzlarını yansıtıyor.

Selimiye Meydanı, Lefkoşa, KKTC'de yer alan tarihi meydan. Lefkoşa, Suriçi'nde, Selimiye Mahallesi'nde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">İttik Dede Türbesi</span> Kuzey Lefkoşada yer alan bir türbe

İttik Dede Türbesi, Yitik Dede Türbesi veya İsmail Çavuş Türbesi, Lefkoşa'nın kuzey kesiminde yer alan bir türbedir. Selimiye Mahallesi'nde, Selimiye Meydanı'nın güney tarafında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Bandabuliya (Lefkoşa)</span> Kuzey Lefkoşada bir sebze çarşısı

Bandabuliya, bir diğer adıyla Belediye Çarşısı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin başkenti Lefkoşa'da kurulan ilk kapalı sebze çarşısıdır. Mevcut binanın yapılmasından önce açık bir pazar alanı olarak Bandabuliya'nın tarihi Lüzinyanlar dönemine kadar gitmektedir. Bandabuliya'da ticaret için dükkânlar ve tezgahlar bulunurdu. Ayrıca, konaklama için odalar da bulunurdu. Bu odalarda, dükkân ve tezgah sahipleri konaklardı. İlk inşa edildiğinde üstü tamamen açık olan çarşı 1932'de Arasta'nın ucuna bugün olduğu şekli ile kurulmuştur. Günümüzde Kıbrıs'a özgü yiyecek, içecek, baharat, sebze ve meyvelerin satıldığı tarihi bir mekandır. Ayrıca, Bandabuliya'da kafe, lokanta, kulüp ve eğlence mekanı olarak kullanılan dükkânlar yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kumarcılar Hanı</span>

Kumarcılar Hanı, halk arasında Seyyar Çalgıcılar Hanı ya da Kemaneciler Hanı olarak da bilinir, Kuzey Lefkoşa, KKTC'de, Asmaaltı Meydanı'nın kuzeyinde yer alan tarihi bir handır. Osmanlı döneminde adada inşa edilen 18 handan birisidir. Lefkoşa'daki hanlar içinde, Büyük Han'dan sonra gelen en büyük handır.

<span class="mw-page-title-main">Taş Eserler Müzesi</span> Müze

Taş Eserler Müzesi, Lefkoşa'nın kuzeyinde yer alan tarih müzesidir. Haydarpaşa Mahallesi'nde bulunur. Müzede, tarihî taş eserler sergilenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Haydarpaşa Camii</span>

Haydarpaşa Camii veya eskiden Azize Katerina Kilisesi, Lefkoşa'nın kuzey kesiminde yer alan bir camidir. Kirlizade Sokağı'nda yer almaktadır. Lefkoşa'daki eski Frenk (Latin) katedrali olan Ayasofya'dan sonra en önemli Gotik yapıdır. Harry Charles Luke tarafından adadaki en güzel Gotik yapı örneklerinden birisi olarak tanımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Asmaaltı Meydanı</span>

Asmaaltı Meydanı, Lefkoşa'da, ticaret ve konaklama merkezi olarak işlev görmüş tarihi bir meydandır. Meydanın çevresinde üç han bulunmaktaydı; bunlardan ikisi, Büyük Han ve Kumarcılar Hanı günümüze sağlam bir şekilde gelebilmiştir. Tarihi bir türbe olan Kurt Baba Türbesi, meydanın köşesinde yer almaktadır.

İnönü Meydanı, Kuzey Lefkoşa, KKTC'de bulunan bir meydan. Kıbrıs politik yaşamının izlerini taşır ve siyasal simge haline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Haydarpaşa, Lefkoşa</span> Lefkoşa mahallesi

Haydarpaşa Lefkoşa'da bir mahalle. İsmini Lefkoşa'nın Osmanlı fethi sırasında Osmanlı ordusunu yöneten 12 generalden biri olduğu söylenen Haydar Paşa'dan alır. Aynı adda bir cami de vardır. Her general bu fetih sırasında başka bir mahalleye gönderilmişti. Daha sonradan, bu mahalleler isimlerini oraya gönderilen generalin isminden aldı.

<span class="mw-page-title-main">İplik Pazarı</span>

İplik Pazarı, tarihsel ismiyle İplik Pazarı-Korkut Efendi, Lefkoşa Surlariçi'nde bir mahalle. Şehrin kuzey kesiminde yer alır.