İçeriğe atla

Mahkeme kıyafeti

Amerika Birleşik Devletleri Yüksek Mahkemesi üyeleri
Fransada mahkeme hakimi, 19.yüzyıl

Mahkeme kıyafeti, hukuk mahkemeleri üyeleri için öngörülen kıyafet tarzını ve diğer kıyafetleri kapsar. Bazen diğer adalet görevlileri - avukatlar ve savcılara da aittir.[1]

Yargıçın cüppesi, duruşmaya katılanlara ve adalet yönetiminde bulunan herkese bir hakimin özel statüsünü hatırlatmak için tasarlanmış devlet iktidarının sembollerinden biridir.[2] Yargıcın mantosu, insani olan her şeyi gizler, böylece yargıcın insan tutkularına ve duygularına, süreçteki katılımcılara karşı kişisel tutumuna tabi olmaması gerektiğini sembolize eder.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 31 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Eylül 2020. 
  2. ^ https://www.vantageasia.com/court-dress-common-law-china/ []

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hukuk</span> genellikle devlet otoritesi tarafından desteklenen kurallar ve yönergeler sistemi

Hukuk ya da tüze birey, toplum ve devletin hareketlerini, birbirleriyle olan ilişkilerini; yetkili organlar tarafından usulüne uygun olarak çıkarılan, kamu gücüyle desteklenen, muhatabına genel olarak nasıl davranması yahut nasıl davranmaması gerektiğini gösteren ve bunun için ilgili bütün olasılıkları yürürlükte olan normlarla düzenleyen normatif bir bilimdir. Ayrıca, toplumu düzen altına alan ve kişiler arası ilişkileri düzenleyen, ortak yaşamın huzur ve güven içinde akışını sağlayan, gerektiğinde adaleti yerine getiren, kamu gücü ile desteklenen ve devlet tarafından yaptırımlarla güvence altına alınan kurallar bütünüdür. Hukuk, birey-toplum-devlet ilişkilerinde ortak iyilik ve ortak menfaati gözetir.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler</span> toplumsal, ekonomik ve kültürel bir iş birliği oluşturmak amacıyla kurulan bir örgüt

Birleşmiş Milletler (BM), 24 Ekim 1945'te kurulmuş; dünya barışını, güvenliğini korumak ve uluslararasında ekonomik, toplumsal ve kültürel bir iş birliği oluşturmak için kurulan uluslararası bir örgüttür. Birleşmiş Milletler kendini "adalet ve güvenliği, ekonomik kalkınma ve sosyal eşitliği uluslararasında tüm ülkelere sağlamayı amaç edinmiş küresel bir kuruluş" olarak tanımlamaktadır. Uluslararası ilişkilerde kuvvet kullanılmasını evrensel düzeyde yasaklayan ilk antlaşma 26 Haziran 1945'te 50 ülke tarafından imzalanan Birleşmiş Milletler Antlaşması'dır.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Adalet Divanı</span> Birleşmiş Milletler yargı organı

Uluslararası Adalet Divanı, Birleşmiş Milletler'in başlıca yargı organıdır. Uluslararası Adalet Divanı'nın merkezi Hollanda'nın Lahey kentindedir. Genel Kurul ve Güvenlik Konseyi'nden seçilen 15 yargıçtan oluşur. Yargıçlar değişik ülkelerden seçilir, böylece dünyadaki değişik hukuk sistemlerinin temsil edilmesi amaçlanır.

<span class="mw-page-title-main">Hâkim (hukuk)</span> mahkemede duruşmalara bakan ve kararı açıklayan yetkili kişiye verilen isim

Hâkim veya yargıç, adaleti sağlamak üzere bağlı bulunduğu topluluğun hukuk kural ve prensiplerine dayanarak bağımsız ve tarafsız olarak karar veren kimsedir. Bazı hukuk sistemleri tek hâkimli, bazı sistemler ise hâkimler heyetinden oluşan yargılama biçimlerini benimsemiştir. Hâkimler ceza, hukuk, idare veya askeri mahkemelerde görev yapabilirler. Yaptıkları görevden ötürü toplum içerisinde saygınlık sahibi, alanında uzman ve güvenilir kişilerden seçilmeleri gerekir.

<span class="mw-page-title-main">Ortak hukuk</span> Birleşik Krallık sömürgesi olan birçok ülkenin hukuki temelini kuran hukuk sistemi

Anglo-Sakson sistemi,, özellikle tarihinde Birleşik Krallık sömürgesi olan birçok ülkenin hukuki temellerini oluşturur. Emsal kararlar yansıtan, kapsamlı yasallaşmamış kanunları dikkat çeken özellikleri arasında yer alır. Bu emsal kararlar yüzyıllarca yargıçlar tarafından gerçek davalarda verilen hükümlerden elde edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi</span> Laheydeki Yugoslavyanın savaş suçlarını soruşturan mahkeme

Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi ya da tam adıyla Eski Yugoslavya'nın Topraklarında 1991 Yılından Bu Yana Uluslararası İnsan Haklarını Çiğnemekle Sorumlu Kişilerin Cezalandırılması İçin Kurulmuş Uluslararası Mahkeme, Birleşmiş Milletler örgütünün bir parçası olup Eski Yugoslavya'da işlenmiş savaş suçlarını cezalandırma amacını gütmektedir. Mahkeme sadece bu amaçla kurulmuş olup Hollanda'nın Lahey şehrinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">John Roberts</span> Amerikalı yargıç

John Glover Roberts Jr., ABD Yüksek Mahkemesi'nin 17. ve hâlen görevdeki başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Adalet Divanı</span>

Avrupa Birliği Adalet Divanı ya da kısaca Avrupa Adalet Divanı, AAD Avrupa Birliği (AB) bünyesi içinde yer alan en yüksek mahkemedir. Avrupa Birliği üyesi ülkeleri arasında, Avrupa Birliği hukukunu ilgilendiren konularda son sözü söyleyen kurumdur. Avrupa Adalet Divanı 27 yargıç ve 11 hukuk sözcüsünden oluşmaktadır.

Genel Mahkeme, Avrupa Birliği'nin 1988 yılında Avrupa Adalet Divanı'nın işlerinin yürütülmesine yardımcı olması amacıyla kurduğu mahkemedir. İlk Derece Mahkemesi, Avrupa Birliği'nin diğer mahkemelerinden önce, genel olarak doğrudan bireyler ya da şirketler tarafından açılan davalara bakar.

<span class="mw-page-title-main">Franz Gürtner</span> Nazi Almanyasında Adalet Bakanı (1881-1941)

Franz Gürtner, Adolf Hitler'in kabinesinde Üçüncü Reich içinde hukuk koordinasyonundan sorumlu Alman Adalet Bakanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Abdül Celil</span>

Mustafa Abdül Celil, Libyalı bir politikacı. 2007-2011 yılları arasında Muammer Kaddafi hükûmeti altında Adalet Bakanı idi. 2011 Libya İç Savaşı sırasında Abdul Celil, Trablus'ta Kaddafi'ye muhalefet ederek ve ülkenin çoğunu kontrol ederek Bingazi'de Geçici Ulusal Konseyi Başkanı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Panayotis Pikrammenos</span> Yunan hâkim ve siyasetçi

Panayotis Pikrammenos, Yunan yargıç ve yapılan genel seçimlerden seçimlerinden sonra 16 Mayıs 2012 - 20 Haziran 2012 tarihleri arası Yunanistan geçici hükûmetinin eski başbakanıdır. 9 Temmuz 2019 tarihi itibarıyla başbakan yardımcısıdır.

Mir Hazar Han Hoso, 24 Mart 2013 tarihinde atanan Pakistan'ın 23. başbakanıdır. 5 Haziran 2013 tarihinde görevi Navaz Şerif'e devretmiştir. Bir hukukçu olarak önce Federal Şeriat Mahkemesi Adalet Başkanı olarak görev yapmış ve Mayıs 2013'te yapılan genel seçimlere kadar geçici başbakan olarak görev yaptı. Hoso emekli bir yargıçtır.

<span class="mw-page-title-main">Franz Schlegelberger</span>

Louis Rudolph Franz Schlegelberger , Alman Reich Adalet Bakanlığı Devlet Sekreteri ve Adalet Bakanı olarak Üçüncü Reich döneminde bir süre görev yaptı. Nürnberg'de Hakimler davası'nda yargılanan en yüksek rütbeli sanıktı.

<span class="mw-page-title-main">Yargıçlar ve Savcılar Birliği</span> sivil toplum kuruluşu (2006–2016)

Yargıçlar ve Savcılar Birliği, yargı bağımsızlığı, tarafsızlığını ve yargıç güvencesini savunan birliktir.

<span class="mw-page-title-main">Juan Alberto Belloch</span>

Juan Alberto Belloch Julbe İspanyol yargıç ve sosyalist siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Çin yargı sistemi</span>

Çin yargı sistemi, Çin'deki yargı düzenini ifade etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Egils Levits</span> Letonyalı avukat, hukukçu ve politkacı; Litvanya Başkanı(2009-günümüz)

Egils Levits, 8 Temmuz 2019'dan bu yana Letonya'nın cumhurbaşkanı olan Letonyalı bir avukat, siyaset bilimci ve yargıç. 2004 yılından beri Avrupa Adalet Divanı Üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Belarus Anayasa Mahkemesi</span>

Belarus Anayasa Mahkemesi, Belarus'un en üst düzey mahkemelerinden biridir. 1994 yılında oluşturulan mahkeme, 1997 yılında çıkarılan yönergeler çerçevesinde yürütülmektedir. Mahkemenin amacı, anayasaya aykırı olan yerel bir yasa gibi, anayasanın söz konusu olduğu alanlarda adalet oluşturmaktır. Belarus yasalarının gerektirdiği gibi, hepsi yasal çalışmalarda dereceleri olan kürsüde oturan 12 yargıç vardır. Yargıçlardan altısı Cumhurbaşkanı, diğer altısı ise Konsey tarafından atanır. Atama tarzından bağımsız olarak, yargıçlar 11 yıl boyunca kürsüde otururlar.

<span class="mw-page-title-main">Yüksek Yargı Konseyi</span> Suriyenin en yüksek yargı makamı

Yüksek Yargı Konseyi Suriye'deki en yüksek yargı makamıdır.