İçeriğe atla

Mahir Özkan

Mahir Özkan
DoğumTemmuz 1978 (46 yaşında)
Akdere, Kemalpaşa, Artvin
MeslekYazar, felsefe öğretmeni
Tanınma nedeniHemşinliler üzerine çalışmaları, Hemşinceye ilk kitap çevirisi

Mahir Özkan (d. 20 Temmuz 1978, Kemalpaşa, Artvin), Hemşinliler ve Hemşince üzerine olan çalışmalarıyla tanınan araştırmacı yazar. 2016 yılında yaptığı Küçük Prens çevirisi, Hemşinceye çevrilen ilk kitap olma özelliğini taşımaktadır.[1]

Özkan 1978 yılında Kemalpaşa'nın Akdere köyünde Hemşinli bir ailenin çocuğu olarak doğdu. İlkokulu doğduğu köyde okuduktan sonra, üniversiteye kadarki eğitimini İstanbul'da tamamladı. 1999 yılında Çukurova Üniversitesi felsefe öğretmenliği bölümünü bitirdi. Yüksek lisansını Kocaeli Üniversitesi'nde felsefe üzerine yaptı. Hemşince üzerine araştırmalarına üniversitede okurken başladı. Yazdığı hikâyeler 2008-11 yılları arasında Agos dergisinde yayımlandı. 2014 yılında Hemşin Öyküleri isimli kitabı,[2] 2016 yılında Bidzig Pirens adlı Küçük Prens çevirisi yayımlandı. 2023 yılında Hemşince dilbilgisi kitabı çıktı. Huriye Şahin'in kitabından sonra Hemşince dilbilgisi için yazılmış ikinci kitap olan eser, ilk kitaptan farklı olarak Hemşince bilmeyen kişilerin de anlayabilmesi için Türkçe karşılıklara da sahiptir. Özkan, günümüzde Jıneps ve Gor dergilerinde yazmaktadır.

Başlıca eserleri

  • Hemşin Öyküleri (2014)
  • Hamşentsnag – Hemşince (2023)[3]

Kaynakça

  1. ^ Hikmet Akçiçek, Neşenur Altunkaya, Şafak Şahin (2018). "Hemşinliler: Kamusal Görünürlük". turkiyekulturleri.org. 8 Ağustos 2018 tarihinde |arşiv-url= kullanmak için |url= gerekiyor (yardım) arşivlendi. 
  2. ^ "Mahir Özkan: Hemşince göz göre göre ölüyor". gazeteduvar.com.tr. 17 Ağustos 2017. 15 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2024. 
  3. ^ "Mahir Özkan'dan Hemşince gramer kitabı". bianet.org. 9 Eylül 2023. 15 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Metin Oktay</span> Türk futbolcu

Metin Oktay, Türk millî futbolcu ve teknik direktör. Golcülüğü ve yaşadığı gol krallıkları sayesinde "Taçsız Kral" lakabıyla da anılmaktadır.

Tahsin Yücel,, Türk akademisyen, öykü ve roman yazarı, denemeci, eleştirmen ve çevirmendir.

<span class="mw-page-title-main">Şule Yüksel Şenler</span> Türk yazar ve aktivist

Şule Yüksel Şenler veya doğum adıyla Yüksel Şenler, Türk yazar, gazeteci ve kadın hakları savunucusu. Hayatı boyunca kendisini Türk toplumundaki muhafazakar kadınların statüsünü iyileştirmeye adadı ve 1960'ların sonlarına doğru kadınların kamusal alana katılımı konusunda öncü rol model oldu.

<span class="mw-page-title-main">Turgay Şeren</span> Türk futbolcu

Turkay Sabit Şeren, Türk millî futbolcu, teknik direktör, futbol yorumcusu ve spor yöneticisidir. Kaleci pozisyonunda görev alan oyuncu, futbolculuk kariyerinin tamamını Galatasaray'da geçirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Rıza Nur</span> Türk siyasetçi

Rıza Nur, Türk siyasetçi, hekim ve yazardır.

İsmail Ferit Edgü, Türk öykücü, şair, romancı, deneme yazarı, yayıncı, sanat koleksiyoneri.

<span class="mw-page-title-main">Hemşinliler</span> etnik grup

Hemşinliler, yoğun yaşadıkları yerler Türkiye'nin Rize, Erzurum'un Tortum, İspir, Artvin'in Hopa ve Kemalpaşa ilçeleri, Trabzon'un Araklı ve Sürmene ilçelerinde olan, nüfusu yaklaşık iki yüz bin kişiden oluşan ve Hemşince veya Türkçe ana dilli etnik gruptur. Hemşinli tanımı Hemşin'de yaşayanları değil kendine ait ortak bir kültürü, dili olan topluluğu ifade etmektedir. Hemşinlilerin önemli bir kısmı bugün Türkiye'nin büyük şehirlerine ve Rusya, Gürcistan, Özbekistan gibi başka ülkelere dağılmış durumdadır. Bunun siyasi, ekonomik ve dini pek çok nedeni bulunmaktadır. Hemşinlilerin çoğunluğunun mensup olduğu din İslam'dır.

<span class="mw-page-title-main">Nazi Almanyası</span> 1933ten 1945e dek Nazi Partisi yönetimindeki Almanya

Nazi Almanyası, Almanya’nın 1933 ile 1945 yılları arasında, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi (NSDAP) idaresi altında, tek parti rejimine dayalı yönetim sistemiyle “Führer” unvanlı hükûmet (1933-1945) ve devlet başkanı (1934-1945) Adolf Hitler’in liderliğinde egemenlik sürdüğü döneme verilen isim. Alman tarihi içerisinde “Reich”ların üçüncüsüdür; bundan dolayı Üçüncü Reich ismiyle de nitelendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi</span> Aralık 1970te Türkiyede yasa dışı olarak kurulan Marksist-Leninist örgüt

Türkiye Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi kısaca THKP-C, Mahir Çayan, Hüseyin Cevahir, Ulaş Bardakçı, Ertuğrul Kürkçü, Yusuf Küpeli ve Münir Ramazan Aktolga tarafından Aralık 1970'te Türkiye'de yasa dışı olarak kurulan Marksist-Leninist örgüttür. Kentsel gerilla savaşı stratejisini benimsediğini açıklayan örgüt, 1960 ve 70'lerde oluşan Devrimci Gençlik Hareketleri ile büyüdü. Kuruluşunun hemen ardından İstanbul ve Ankara'da banka soygunu gibi birkaç eylem gerçekleştiren örgüt, Nisan 1971'de İsrail başkonsolosu Efraim Elrom'u kaçırarak adını daha da duyurmuştur. Elrom'un kaçırılmasından sonra yapılan görüşmelerden netice alınamaması ve ardından Efraim Elrom'un öldürülmesinden sonra örgüte yönelik başlatılan operasyonlar sonucu örgütün yönetici kadrosundan birkaçı dışında tümü yakalandı. Bu operasyonlar sonrası kendi içlerinde örgütün yöntemlerine dair tartışmalar yaşamalarının ardından yönetim kadrosundan birkaç isim ihraç edildi. Mahir Çayan ve arkadaşlarının cezaevinden kaçmasının ardından yeniden bir araya gelen örgüt, şehirlerden uzaklaşıp kırlarda örgütlenme yoluna gitti ve bu sebeple Karadeniz Bölgesi'ne gittiler.

<span class="mw-page-title-main">Hemşin, Akçakoca</span>

Hemşin, Düzce ilinin Akçakoca ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Hemşince</span>

Hemşince, arkaik bir Ermenice lehçesi olup Batı Ermenice içerisinde sınıflandırılır. Doğu Karadeniz'de kendilerini Hemşinliler olarak adlandıran kişilerce konuşulur.

Tezcan Ozan, Türk eski millî futbolcudur.

Arda Vural, Türk eski futbolcu, futbol antrenörü ve teknik direktör.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Uygun (ressam)</span>

Mehmet Uygun Türk ressam.

<span class="mw-page-title-main">Gürol Sözen</span>

Gürol Sözen Türk ressam, yazar, heykeltıraş, sanat tarihçisi.

Aydoğan Topal, Türk şarkıcı. Hemşince, Türkçe ve Lazca şarkılar söyleyen Topal, Hemşin kültürünün korunması ve popülerleşmesi için çalışmalarda bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">İoseb Kipşidze</span>

İoseb Aleksis Kipşidze, Gürcü dilbilimci ve filolog. Tiflis Üniversitesi Yönetim Kurulu Akademik Sekreteri ve üniversitedeki ilk dilbilim profesörüydü. 1918-1919 yılları arasında üniversitenin Gürcüce bölümünün başkanlığını yapmıştır.

Necla Işık, Türk şair, yazar, çevirmen ve akademisyendir.

Fatma Nur Kaptanoğlu, Türk yazar.

Yeşil Yaprak, Türkiye'de yaşayan Azerbaycanlı göçmenler tarafından 1928 yılında yayınlanan bir dergidir.